شناسهٔ خبر: 14995408 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: صدا و سیما | لینک خبر

آمار ثبت میراث ناملموس به 1350 اثر رسید

مدیر کل دفتر ثبت آثار و حفظ و احیاء میراث معنوی و طبیعی گفت: با ثبت 23 اثر ناملموس خراسان و فارس تعداد آثار میراث ناملموس به ثبت رسیده در فهرست آثار ملی به 1350 اثر رسید.

صاحب‌خبر -
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری، مهرداد نظری با اشاره به اینکه 23 اثر جدید ثبت شده در قالب رسوم، بازنمایی‌ها، تجلیات، دانش‌ها، مهارت‌ها، ابزارها، اشیاء، دست‌ساخته‌های استانهای خراسان و فارس بوده است افزود: میراث ناملموس رویه‌ها (عُرف‌ها)، نمادها، دانش‌ها، مهارت‌ها، ابزارها، اشیاء، آثار هنری و مکان‌های مرتبط با آنها است که همواره از نسلی به نسلی دیگر منتقل می‌شود.

وی در خصوص چگونگی بررسی پرونده های رسیده گفت: پرونده های ارسالی در کمیته میراث فرهنگی ناملموس که با حضور و عضویت نمایندگانی از معاونت های صنایع دستی، پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، رئیس مرکز منطقه ای مطالعات میراث ناملموس، رئیس گروه میراث ناملموس و صاحب نظران مرتبط مورد بحث و بررسی قرار می گیرد و با تصویب نظر اکثریت آرا در فهرست آثار ملی قرار می گیرد.

نظری افزود: میراث فرهنگی ناملموس، فرصتی برای عرضه و ارائه فرهنگ، سبک زندگیِ اصیل کشورهای مختلف جهان در عرصه بین‏‌الملل و موجب مقاومت فرهنگی در برابر یکسان‏‌سازی فرهنگیِ کشورهای قدرتمند جهان می شود.

وی درباره کارگروه میراث ناملموس گفت: علاوه بر کمیته ثبت میراث ناملموس این کارگروه بر اساس آیین نامه اجرایی قانون الحاق جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون 2003 یونسکو به منظور پاسداری از میراث فرهنگی ناملموس ایجاد شده و متشکل از نمایندگان ده دستگاه ، وزارتخانه و فرهنگستان است.

نظری گفت: آیین‌های شفاهی، شامل زبان به عنوان محمل میراث فرهنگی ناملموس(مثلاً: آوازها، لالایی‌ها، آواهای کار، متل‌ها، شعرخوانی‌ها و ...)، هنرهای اجرایی (مثلاً: موسیقی، رقص، نمایش سنتی، خیمه‌شب‌بازی، نمایش عروسکی، نقاشی، خوش‌نویسی و ...)، آیین‌های اجتماعی، مراسم، مناسک و فستیوال‌ها (مثلاً: جشن‌ها، بازی‌ها، مراسم آیینی، اعیاد و...)، دانش و کردارهای مربوط به طبیعت و جهان هستی (مثلاً: طب سنتی، معماری سنتی، نجوم سنتی، دانش‌ها و مهارت‌های سنتی بهره‌گیری از منابع انرژی و ...)، صنعت‌گری سنتی (مثلاً: مهارت‌ها و فنون در حوزه‌های سفال‌گری، کاشی‌کاری، صنایع چوب، نساجی و ...) می شود.

وی افزود: پرونده‌های میراث فرهنگی ناملموس به 3 صورت فهرست معرف میراث فرهنگی ناملموس بشری، فهرست میراث فرهنگی ناملموس نیازمند پاسداری فوری و فهرست اقدامات موفق پاسدارانه در یونسکو به ثبت می رسند.

نظری گفت: تا کنون ده میراث ناملموس کشورمان همچون نوروز، موسیقی ردیفی ایرانی، قالیبافی استان فارس، آیین های پهلوانی، قالیشویی اردهال کاشان، تعزیه، روش سنتی قالیبافی در کاشان، موسیقی بخش های خراسان، فناوری ساخت لنج در جنوب و نقال(قصه پردازی) ایرانی در فهرست میراث جهانی به ثبت رسیده است.