به گزارش ایسنا، براساس این گزارش روزنامه گاردین، تُجاری که شرکتهایشان در لیست تحریمی آمریکا و اتحادیه اروپا قرار دارد به صورت ثابت مبالغی را از سازمان ملل دریافت کردهاند. از جمله این سازمانها میتوان به خیریهای اشاره کرد که به اسما اسد، همسر بشار الاسد، رئیس جمهوری سوریه تعلق دارد.
سازمان ملل میگوید که این سازمان تنها میتواند با گروه کوچکی از افرادی که مورد تایید اسد هستند همکاری کند و این تمام کاری است که برای هزینه بجای این مبالغ میتواند انجام دهد.
یکی از سخنگویان سازمان ملل توضیح میدهد: مساله مورد اهمیت، دسترسی به بیشترین تعداد غیرنظامیان آسیب پذیر است. انتخابهای ما در سوریه به دلیل فضای ناامن محدود هستند؛ جایی که پیدا کردن شرکتها و شرکایی که در مناطق تحت اشغال فعال هستند بسیار دشوار و چالش برانگیز است.
با این حال منتقدان معتقدند که سازمان ملل با این اقدام خود را در معرض خطر قرار داده است. آنها میگویند، کمکها با اولویت ارائه به مناطق تحت کنترل دولت توزیع میشوند و پول سازمان ملل عملا به دولت کمک میکند.
در همین حال فعالان سازمان ملل اذعان میکنند که ماموریت در سوریه پرهزینهترین، چالش برانگیزترین و پیچیدهترین ماموریتی است که این نیروها تاکنون با آن مواجه بودهاند. اما این برای اولین بار است که در تحقیق روزنامه گاردین به تصمیمهای مداومی که این نهاد باید اتخاذ میکرده در خلال صدها قرارداد سازمان ملل و دولت سوریه از سال 2011 و آغاز جنگ اشاره شده است.
این تحقیق نشان میدهد:
- سازمان ملل بیش از 13 میلیون دلار برای بهبود کشاورزی و مزرعه داری به دولت سوریه ارائه داده است در حالیکه اتحادیه اروپا همچنان تجارت با ادارات دولتی سوری را به دلیل عدم اطلاع از چگونگی صرف هزینهها ممنوع کرده است.
- سازمان ملل دست کم 4 میلیون دلار به شرکت دولتی تامین کننده سوخت سوریه کمک کرده که آن هم در لیست تحریم اتحادیه اروپا قرار دارد.
- سازمان بهداشت جهانی بیش از 5 میلیون دلار به حمایت از بانک خون ملی سوریه اختصاص داده است که از سوی وزارت دفاع دولت اسد اداره میشود. شواهد نشان میدهند بودجههای اختصاص داده شده به بانک خون مستقیما از اهداکنندگانی چون انگلیس میآید که تحریمهای اقتصادی علیه دولت سوریه وضع کردهاند.
- دو آژانس سازمان ملل با "خیریه اعتماد سوریه" همکاری میکنند که مدیریت آن برعهده اسما اسد، همسر بشار اسد است. در حالی که وی در لیست تحریمیهای آمریکا و اتحادیه اروپا قرار دارد در مجموع 5 / 8 میلیون دلار از این آژانسها دریافت کرده است.
- یونیسف 267 هزار و 933 دلار به سازمان "البوستان" کمک کرده است که توسط رامی مخلوف، ثروتمندترین مرد سوریه مدیریت میشود. او یکی از دوستان و پسرخاله اسد است و سازمانش با بسیاری از گروههای شبه نظامی مرتبط با دولت در ارتباط است.
- مخلوف شبکه تلفن همراه "سوریاتل" را نیز مدیریت میکند که دست کم 700 هزار دلار طی سالهای گذشته از سازمان ملل کمک دریافت کرده. مخلوف نیز در لیست تحریمهای اتحادیه اروپا قرار دارد.
- قراردادهای متعددی از سوی آژانسهای سازمان ملل با افراد و شرکتهای تحت تحریم منعقد شده است.
در صدر همه اینها، تحقیقات خود سازمان ملل نیز نشان میدهند، آژانسهای این سازمان دست کم با 258 شرکت سوری دیگر همکاری داشته و قراردادهایی به ارزش 54 میلیون دلار تا 30 هزار دلار با این شرکتها داشتهاند؛ شرکتهایی که بسیاری از آنها با اسد یا افراد نزدیک به او ارتباط دارند. سازمان ملل میگوید، عملیات امدادرسانی این سازمان تاکنون جان میلیونها تن را نجات داده است و اگر میخواهد به این عملیات در سوریه ادامه دهد باید با دولت همکاری کند.
این سازمان از کمک مالی به ساخت هتل چهار فصل در دمشق به عنوان یکی از همین همکاریها اشاره کرده است. آژانسهای سازمان ملل بیش از 9 میلیون دلار برای ساخت این هتل طی سالهای 2014 و 15 هزینه کردند؛ هتلی که گفته میشود یک سوم آن متعلق به وزارت گردشگری سوریه است که در لیست تحریمی اتحادیه اروپا قرار دارد.
یکی از سخنگویان سازمان ملل توضیح میدهد: فعالیت در سوریه با جنگی که وارد سال ششم میشود امدادرسانان را مجبور میکند تا تصمیمات دشواری اتخاذ کنند.
وی ادامه میدهد: زمانی که باید تصمیم بگیریم که از شرکتهایی که با دولت سوریه در ارتباط هستند کالا و خدمات دریافت کنیم یا اجازه دهیم غیرنظامیان بدون کمکهای لازم از دست بروند، انتخاب روشن است؛ وظیفه ما کمک به غیرنظامیانی است که نیاز به کمک دارند.
سازمان ملل همچنین تاکید میکند که این نهاد نباید از تحریمهای آمریکا و اتحادیه اروپا بلکه باید از تحریمهای خود پیروی کند.
اما یکی از مقامات سازمان ملل اذعان میکند که در برخی آژانسهای سازمان ملل تنشها و نارضایتیهایی درباره کنترل دولت اسد بر کمکهای امدادرسان وجود دارد.
این مقام که در سوریه فعالیت داشته میگوید، در حالی که فعالیت در این کشور بسیار دشوار بوده موضع سازمان ملل ناامید کننده است. یکی دیگر از مقامات سازمان ملل نیز خاطرنشان میکند، تمامی جنگها شرایط دشواری را برای امدادرسانی ایجاد میکنند اما شرایط در سوریه در هیچ جای دیگر وجود ندارد و نداشته است.
یکی دیگر از کارکنان سازمان ملل که در اوایل جنگ در دمشق فعالیت داشته میگوید: تیم سازمان ملل در سوریه از همان روزهای اول درگیری میدانستند که نه دولت و نه سازمانهای مجوز دار محلی با توجه به اصول امدادرسانی چون استقلال، بیطرفی و عدم سوء گیری نمیتوانند شریک و همکار سازمان ملل باشند.
وی تشریح میکند: این مساله مهم از سوی سازمان ملل کنار گذاشته شد تا درخواست دولت برای امدادرسانی را جبران کند.
منابع مختلف همچنین نسبت به "فرهنگ سکوت" درباره فعالیتهای داخلی عملیات دمشق سازمان ملل ابراز نگرانی میکنند.
دکتر رینولد لیندرز، یکی از کارشناسان مطالعات جنگ در کینگز کالج لندن میگوید، سازمان ملل باید در استراتژی خود بازنگری کند چرا که به دولت سوریه بسیار نزدیک شده است.
لیندرز ادامه میدهد: مقامات سازمان ملل میگویند با توجه به پیچیدگی و خطرناک بودن واقعیتی که آنها در آن باید دست به امدادرسانی بزنند، عدم پاسخگویی و برآورده کردن برخی نیازهای دولت ناشدنی است. با این حال عملگرایی مورد ادعای سازمان ملل منجر به نزدیکی این نهاد به دولت سوریه شده است.
وی تاکید میکند، آژانسهای سازمان ملل قراردادهای بزرگ متعددی را با دولت سوریه انجام دادهاند که به قراردادن مردم در شرایط نیاز به امدادرسانی شناخته میشود.
این استاد دانشگاه برای انجام مطالعات درباره سوریه با امدادرسانان مستقل متعددی در سوریه مصاحبه کرده است.
این امدادرسانان به او گفتهاند برخی مقامات سازمان ملل نشانههایی از "سندروم استکهلم" نشان میدهند. سندرم استکهلم پدیدهای روانی است که در آن گروگان با گروگانگیر احساس یکدلی و همدردی میکند.
یکی از اعضای ارشد جمعیت امدادرسان که اطلاعاتی را در اختیار گاردین قرار داده است، میگوید: قطعا مسائلی درباره اقدامات سازمان ملل وجود دارد اما دست کم این سازمان نام منابع خود را منتشر میکند در حالی که بسیاری از سازمانهای غیردولتی تن به این کار نمیدهند. شفافیت بسیار محدود مشکلی است که برکل فرآیند امدادرسانی در سوریه تاثیر گذاشته است. با توجه به اینکه امدادرسانان دهههاست درباره ضرورت شفافیت بیشتر در این زمینه صحبت میکنند اکنون زمان آن رسیده تا ما به صورت مستقل بررسی کنیم این پولها کجا میروند و چگونه هزینه میشوند.
در ماه ژوئن، "کمپین سوریه" سازمان ملل را به نقض اصول خود در این جنگ و صدور مجوز برای دولت اسد جهت کنترل محمولههای امدادرسانی سازمان ملل متهم کرد.
بیش از 50 امدادرسان، فعال حقوق بشر و گروههای مدنی از گزارشی که افشا کرد کمکهای سازمان ملل به مناطق تحت کنترل شورشیان منتقل نمیشوند، حمایت میکنند؛ کمکهایی که نرسیدن آنها به این مناطق منجر به مرگ هزاران غیرنظامی شده است.
در این گزارش آمده است، دولت اسد با تهدید لغو مجوز فعالیت سازمان ملل در سوریه، کنترل امدادرسانی را در دست گرفته است و از این تهدید برای اینکه امدادرسانی در چه مناطقی و چگونه صورت بگیرد و به دست چه کسانی برسد، استفاده میکند.
انتهای پیام