شناسهٔ خبر: 1497849 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

کارشناسان:اجلاس سران کشورهای ساحلی خزر فرصتی مناسب برای حل مسائل این دریاست

مسکو - ایرنا - کارشناسان مسائل خزر برگزاری اجلاس سران پنج کشور ساحلی حوزه دریای خزر را در شهر آستراخان روسیه در روز دوشنبه (پس فردا)، بسیار مهم دانستند و تاکید کردند این نشست گامی مهم در حل مسائل این دریا خواهد بود.

صاحب‌خبر -

'سرگئی میخیف' رییس انستیتو همکاری خزر روسیه در میزگردی که در باره این اجلاس در خبرگزاری ریانووستی برگزار شد، با بیان این که اجلاس سران کشورهای حوزه خزر بطور منظم برگزار می شود، گفت: سران کشورهای ساحلی خزر در این اجلاس مسایل دریای خزر را مورد بحث قرار می دهند که مهم و مثبت است.

وی مهمترین مساله دریای خزر را رژیم حقوقی آن عنوان کرد که در طول سالیان متمادی حل نشده و این مساله روابط بین کشورهای ساحلی را پیچیده می کند.

کارشناس روس با اشاره به این که در طول مذاکرات مقدماتی این اجلاس برخی مسایل حل شده است، ابراز امیدواری کرد در اجلاس آستراخان در بیست و نهم سپتامبر، توافق های مهمی به دست آید.

میخیف تاکید کرد پنج کشور ساحلی خزر باید از امکانات این دریا استفاده و مسایل آن را حل کنند. روابط آنها باید بر اساس اصل حسن همجواری و در راستای همکاری های منطقه ای باشد.

رییس انستیتو همکاری خزر روسیه افزود که مذاکرات برابر کشورهای ساحلی خزر در سطوح مختلف ضامن موفقیت همکاری ها است.

وی هشدار داد احداث خطوط لوله نفت و گاز، از مسایل تنش آفرین است و به همین دلیل تصمیم هایی که در این مورد گرفته می شود، باید با توافق نمایندگان پنج کشور ساحلی باشد.

میخیف در ادامه میزگرد تاکید کرد توافق های کشورهای ساحلی خزر در جلوگیری از وقوع مناقشات منطقه ای در منطقه خزر و مناطق پیرامون آن بسیار مهم است.

وی با بیان این که اجلاس سران خزر به یافتن راه حل هایی برای بسیاری از مسائل کمک می کند، درباره تلاش های غرب برای ایجاد اختلاف میان کشورهای ساحلی خزر هشدار داد و گفت: اقدامات غرب در خاور میانه نشان می دهد، آنها به دنبال برقراری صلح و آرامش نیستند و برای بی ثبات کردن اوضاع منطقه و بهره برداری از این وضع برای اهداف ژئوپلیتیکی استفاده می کنند.

'توفیق عباسف' کارشناس آذربایجانی و سردبیر روزنامه 'نیو باکو پست' نیز در این میزگرد با اشاره به اهمیت فراوان اجلاس آستراخان گفت: تمام شرایط برای موفقیت اجلاس سران کشورهای ساحلی خزر فراهم شده است.

وی با بیان اینکه تحولات ژئوپلیتیکی بر اجلاس آستراخان تاثیر خواهد گذاشت، هشدار داد: اگر کشورهای ساحلی خزر برای حل مسایل این دریا همکاری نکنند، دریا دچار تلاطم خواهد شد و به همین دلیل نیاز به مشارکت پنج کشور ساحلی خزر وجود دارد.

عباسف افزود: روابط گرمی بین کشور ساحلی خزر وجود دارد و اجلاس سران خزر قالب مناسبی برای دیدارهای سران این کشورها است و نیازی به تعیین قالب جدید وجود ندارد.

وی ضمن تاکید بر اهمیت تعیین رژیم حقوقی دریای خزر گفت: تعیین نشدن رژیم حقوقی این دریا مانعی برای اجرای برنامه های ملی کشورهای ساحلی ایجاد نمی کند.

'میراز داولنوف' رییس کرسی مناسبات بین المللی دانشگاه دولتی علوم انسانی قزاقستان هم در این میزگرد گفت: اجلاس سران خزر برای حل مسایل این دریا به ویژه تعیین رژیم حقوقی آن اهمیت فراوانی دارد.

وی با اشاره به تایید موافقت نامه امنیتی خزر در پارلمان قزاقستان گفت، در این موافقت نامه مسوولیت کشورها برای تامین امنیت خزر مشخص نشده است.

به گفته داولنوف، قاچاقچیان مواد مخدر و تبهکاران از این مساله برای انجام اقدامات غیر قانونی در منطقه دریای خزر سوء استفاده می کنند و امید می رود در اجلاس آستراخان این مساله مطرح شود.

وی با اشاره به این که کشورهای ساحلی خزر می توانند با تغییراتی در موافقت نامه امنیتی خزر این خلاء را پر کنند، ادامه داد: قزاقستان به اجلاس آستراخان امید بسته و برای مشارکت در آن آماده شده است.

چهارمین اجلاس سران پنج کشور حوزه ساحلی دریای خزر دوشنبه هفتم مهر (29 سپتامبر) در بندر آستراخان در شمال غربی این دریا و جنوب روسیه با حضور 'حسن روحانی' رییس جمهوری اسلامی ایران برگزار می شود.

در این نشست ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه، الهام علیف رییس جمهوری آذربایجان، نورسلطان نظربایف رییس جمهوری قزاقستان و قربانقلی بردی محمدف رییس جمهوری ترکمنستان نیز حضور دارند.

سومین اجلاس سران کشورهای حوزه ساحلی دریای خزر سال 2010 در شهر باکو پایتخت آذربایجان برگزار شد.

اروپام*1*391 **1561**1479

نظر شما