شناسهٔ خبر: 14948177 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: فارس | لینک خبر

فارس گزارش می‌دهد

فرهنگ حفاظت از محیط زیست با تقویت سرمایه‌های اجتماعی

فرهنگ حفاظت و صیانت از محیط زیست با توجه و بها دادن به سرمایه‌های اجتماعی و در سال «اقتصاد مقاومتی؛اقدام و عمل» حرکتی ضروری است که می‌تواند نقطه‌ای تحول‌آفرین در این عرصه به شمار آید.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری فارس از اردبیل، حفاظت از محیط زیست که تلاشی برای حفظ سلامت محیط و انسان در سطوح شخصی، سازمانی و یا دولتی بوده، محیط طبیعی است که می‌تواند با توجه به رشد جمعیت و تکنولوژی محیط بیوفیزیکی گاهی اوقات نادیده گرفته شود.

البته باید موضوع حفاظت از محیط زیست به رسمیت شناخته شود و دولت باید محدودیت‌های علیه فعالیت‌های تخریب محیط زیست ایجاد کند به طوری که  از سال 1960 جنبش‌های فعال زیست محیطی ایجاد شده که از مسائل مختلفی در این زمینه اطلاع داشته و هیچ توافقی در مورد میزان اثر فعالیت‌های انسانی بر روی محیط زیست وجود ندارد و اقدامات حفاظتی گاهی مورد انتقاد قرار می‌گیرد.

مؤسسات علمی اکنون دوره‌های آموزشی را پیشنهاد می‌کنند تا دوره‌هایی همچون مطالعات زیست محیطی، مدیریت محیط زیست، مهندسی محیط زیست که تاریچخه و روش حفاظت از محیط زیست را آموزش می‌دهند در دستور کار قرار دهند.

در این باب مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اردبیل بیان کرد: حفاظت از محیط زیست نیازمند به توجه به فعالیت‌های مختلف انسانی است که تولید زباله، آلودگی هوا و از بین رفتن تنوع زیستی و بعضی از موارد مرتبط دیگر با حفاظت محیط زیست باید مورد دقت قرار گیرد.

محمد خداپرست تصریح کرد: حفاظت از محیط زیست تحت تأثیر سه عامل اصلی قوانین زیست محیطی، اخلاق و آموزش و پرورش مورد توجه است به طوری که هم در سطح تصمیمات بین‌المللی و هم در سطح ارزش‌های رفتاری و شخصی که در محیط زیست تأثیر می‌گذارند برای اینکه حفاظت از محیط زیست به واقعیت تبدیل شود مهم آن است که جوامع در این زمینه پیشرفت کرده و تصمیمات زیست محیطی را در پیش می‌گیرند.

* ضرورت فرهنگ‌سازی برای حفاظت از محیط زیست

وی افزود: سلامت و حفاظت محیط زیست ارتباطی تنگاتنگی با حیات سالم جامعه دارد همان طوری که در جامع بشری بهداشت و پیشگیری مقدم بر درمان است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اردبیل یادآور شد: تأمین فضای سالم و محیط زیست مناسب نیز مقدم بر جبران خسارت‌های ناشی از محیط زیست آلوده است و سالم نگه داشتن محیط زیست یعنی رعایت حق زمین، هوا، آب، و ... که با حیات جامعه در ارتباط هستند.

خداپرست تأمین سلامت و بهداشت محیط زیست را از اصول اولیه اعلام کرد و گفت: مردم و مسؤولان جامعه موظف هستند در تحقق این امر مهم سعی و تلاش خود را به کار گیرند اما آنچه عملاً در زندگی جوامع مختلف بشری ظهور دارد و نمایان است نشان می‌دهد که عده‌ای بی‌محابا برای تأمین منافع خود به همه اصول زیست محیطی پشت پا زده و هیچ‌گونه حریمی را رعایت نمی‌کنند.

وی یکی از ابعاد سلامت زیست محیطی را تحرک و پویایی افراد جامعه اعلام کرد و گفت: عدم تلاش و تحرک از آفاتی است که می‌تواند هر فرد و بر هر جامعه تأثیر سویی داشته باشند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اردبیل تصریح کرد: قرآن روش پسندیده ذوالقرنین با برخورداری از همه رسائل مقدور آن عصر به طور نسبی گزارش داده است که بشر از تمام امکانات لازم بهره‌مند بود و کارنامه قابل توجهی داشت که یکی از آنها ساخت سد عظیم و نفوذناپذیر بود.

خداپرست عنوان کرد: از این خط و مشی می‌توان دریافت که استفاده از صنعت، تکنولوژی، فعالیت و پویایی افراد جامعه در تمام امور سازنده و سودمند روا است ولی بهره‌برداری از آن در امور تخریبی و تهاجمی کشنده، سوزنده و تباه‌کننده زمین، دریا، گیاهان، جانوران و انسان‌هایی است که هرگز روا نیست دچار چنین فاجعه‌ای شوند.

وی با نقل حدیثی از امام صادق(ع) که فرمودند زندگی بدون سه عامل حیات گوارا نیست و آن سه عامل هوای پاک، آب فراوان و گوارا و زمین حاصلخیز و قابل کشت و زرع است، افزود: خداوند تمام عناصر محوری مورد نیاز زندگی بشر را تأمین کرده و بهره‌برداری از آن را جزو حقوق بشر قرار داده و جامعه را به صیانت از آنها مکلف کرده است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اردبیل یکی از راهکارهای بسیار موثر و سازنده در صیانت از سرمایه‌های حیاتی خداوندی فرهنگ‌سازی بوده و وجود فرهنگ و فرهنگ‌سازی در هر مورد از عوامل اساسی حیات بشریت از عوامل اصلی در پیشبرد و پیشرفت جامعه است.

خداپرست در مورد حفاظت از محیط زیست تصریح کرد: برای نجات و حفاظت محیط زیست از تهدیدهای گوناگون فرهنگ و توجه به اهمیت و ارزش محیط زیست سالم در بین آحاد مردم باید مورد توجه قرار گرفته و تقویت شود.

* پیشگیری از تخریب محیط زیست در اولویت خانواده‌ها و مدارس

وی اظهار کرد: با توجه به اینکه مهمترین هدف در ارتقای فرهنگ زیست محیطی افراد جامعه ایجاد شناخت در مورد اهمیت تعامل انسان با محیط زیست و تاثیر عملکرد منفی یا مثبت وی در محیط است بنابراین ضروری است در پایه‌گذاری فرهنگ حفاظت از محیط زیست و توسعه و ترویج آن تلاش شود که در این باب سازمان‌های مسؤول و تأثیرگذار بر مجموعه آموزش از آموزش و پرورش گرفته تا وزارت علوم، صدا و سیما، تبلیغات اسلامی، حوزه‌های علمیه و تشکل‌های مردم نهاد که طرفدار محیط زیست هستند باید سهم خود را در این زمینه انجام دهند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اردبیل یادآور شد: برای آموزش افراد جامعه در مورد پیشگیری از تخریب محیط زیست ضرورت دارد برنامه‌ریزی منظمی بر مبنای اولویت‌ها در جامعه مورد توجه قرار گیرد و براساس آن سازمان‌های مسؤول با توجه به وظایف تعیین شده اولویت‌ها را در برنامه کاری خود بگنجانند.

خداپرست افزود: وزارت آموزش و پرورش باید هم به گونه‌ای برنامه‌ریزی کند که آموزش و توجه به جنبه‌های محیط زیستی  از مقطع ابتدایی در برنامه‌های درسی گنجانده شود تا موارد یادگیری شده ملکه ذهن در رفتار نسل آینده باشد.

وی نقش نهادهای غیردولتی را بر اساس آگاهی و توجه مردم به حوزه زیست محیطی یادآور شد و گفت: سازمان حفاظت محیط زیست نیز به عنوان سکان‌دار این حرکت می‌تواند با کمک‌گیری از ظرفیت‌ها و توانمندی‌هایی که در جامعه وجود دارد در حوزه فرهنگ سازی ورود موفقی داشته و اهداف و برنامه‌های موثرتری را به انجام برساند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اردبیل گفت: ضروری است که نهادینه شدن فرهنگ در هر جامعه مستلزم گذشت زمان است و فرهنگ‌سازی با تکرار، تذکر و آگاهی به وجود می‌آید و افراد جامعه به مرور زمان به فرهنگ جدید تن می‌دهند و اگر امری عمومیت و موضوعیت پیدا کند قطعاً اقلیتی از آحاد جامعه نمی‌توانند به هنجارشکنی روی بیاورد.

خداپرست اضافه کرد: اکنون به فکر اقدامات جدی در خصوص فرهنگ‌سازی عمیق و ریشه‌ای در حوزه محیط زیست باشیم که با فکر و ذهن این موضوع مردم عجین شود تا همه خود را حافظ محیط زیست بدانند.

-----------------------------

گزارش از عفت آقایاری

-----------------------------

انتهای پیام/62010/ت30

برچسب‌ها: