شناسهٔ خبر: 14930820 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه تعادل | لینک خبر

مهدي كرباسيان به مناسبت هفته دولت عملكرد 3 ساله ايميدرو را تشريح كرد

۳۰ ميليارد يورو براي جلوگيري از خام‌فروشي

صاحب‌خبر -

13 طرح با سرمايه‌گذاري 1/1 ميليارد دلار به بهره‌برداري مي‌رسد

گروه معدن| سمانه عابدي|
بخش معدن در بهار سال جاري با رشد 41.4‌درصدي همراه بوده كه اين بخش سهم قابل توجهي در رشد 8.8‌درصدي اقتصاد داشته است و اين درحالي است كه معدن سهم 5.1‌ درصدي از توليد ناخالص داخلي دارد. در عين حال ايران با 57 ميليارد تن ذخيره معدني شناسايي شده رتبه 15جهاني را به خود اختصاص داده و از نظر تنوع ذخاير معدني جايگاه دهم را دارد كه مي‌تواند در بحث سرمايه‌گذاري موثر باشد. با اين اوصاف و با توجه به اهميت بخش معدن، رييس هيات عامل سازمان توسعه نوسازي معادن و صنايع معدني كه وظيفه توسعه اكتشافي و استخراجي معادن ايران را برعهده دارد به مناسبت هفته دولت عملكرد سه ساله در اين حوزه را تشريح كرد. مهدي كرباسيان در نشست خبري خود ضمن تشريح عملكرد اين سازمان از «بهره‌برداري از 13طرح معدني و صنايع معدني با سرمايه‌گذاري 1.1ميليارد دلاري تا پايان سال»، «پيشنهاد سرمايه‌گذاري ۳۰ميليارد يورويي در بخش معدن»، «پيشنهاد كاهش حقوق دولتي معادن در بودجه ۹۶» و «اعطاي تسهيلات ۳۰۰ميليارد توماني به معادن كوچك و متوسط» خبر داد. مهدي كرباسيان همچنين در اين نشست خبري اعلام كرد با وجود برخي ادعاها او حقوق نجومي نمي‌گيرد. معاون وزير صنعت بر اين باور است كه در اقتصاد مقاومتي، بخش معدن بسيار برجسته است و دولت موظف است كه از آن حمايت كند اما متاسفانه در دولت قبل و در سال 91،
21 هزار ميليارد تومان از شركت‌هاي زيرمجموعه اين سازمان به اسم رد ديون واگذار شده بود كه بخش اعظمي از اين واگذاري‌ها به افرادي بود كه اهليت لازم را نداشتند. همچنين تصميماتي اتخاذ شده بود كه باعث ضربه زدن به اين سازمان شده بود. ازجمله منحل كردن شركت فولاد يا واگذاري 41‌درصد از سهام شركت تهيه و توليد مواد معدني ايران به بانك‌هاي مختلف كه تمام اينها باعث كاهش كارايي اين سازمان شده بود.
 كرباسيان با اشاره به متوقف ماندن طرح‌هاي مختلف معدني در دولت قبل گفت: 7طرح توليدي فولاد به طور كامل متوقف شده بود و برخي ديگر از اين طرح‌ها اصلا شروع نشده بود. بر همين اساس ما اولويت خود را بر فعال كردن طرح‌هاي راكد و نيمه‌تمام با هدف جلوگيري از خام فروشي قرار داديم. اكنون 38طرح نيز با سرمايه‌گذاري هفت ميليارد و 300ميليون دلار نيز فعال شده و در دست اقدام قرار دارد و در پايان سال 96 تكميل شده و به بهره‌برداري مي‌رسد. وي اضافه كرد: علاوه بر اين 22طرح با اعتبار سه ميليارد دلار نيز پيش‌بيني شده كه اكنون با محدوديت بودجه مواجه است. كرباسيان خاطرنشان كرد: پيش از شروع به كار دولت يازدهم 240هزار ميليارد ريال طرح‌هاي نيمه‌تمام و راكد مربوط به بخش معدن و صنايع معدني وجود داشت. رييس هيات عامل سازمان توسعه و نوسازي معادن و صنايع معدني ايران(ايميدرو) افزود: براي برنامه ششم توسعه 30ميليارد يورو براي بخش معدن و صنايع معدني پيش‌بيني شده تا مانع از خام فروشي در اين بخش شود. به گفته وي، سه ميليارد يورو در قالب برنامه ششم توسعه از سوي ايميدرو درخواست وام شده تا با سرمايه‌گذاران خارجي و بخش خصوصي بتوانيم به ميزان سه برابر اين رقم نسبت به جذب سرمايه‌گذار خارجي اقدام كنيم. كرباسيان در ادامه ارزش صادرات بخش معدن و صنايع معدني در سال گذشته را 7.2ميليارد دلار ذكر كرد و گفت: ارزش صادرات به دست آمده با توجه به شرايط دشوار پارسال در واقع دستيابي به يك ركورد است. وي ارزش صادرات معدن و صنايع معدني در چهار ماهه نخست امسال را بيش از 2.4ميليارد دلار اعلام كرد كه در مقايسه با مدت مشابه پارسال رشد 33‌درصدي را نشان مي‌دهد.

 رشد 77‌ درصدي صادرات فولاد
رييس هيات عامل سازمان ايميدرو از رشد صادرات فولاد در دوره چهار ماهه نخست امسال به ميزان 77‌درصد خبر داد و افزود: چهار ماهه ابتدايي سال گذشته 1.1ميليون تن فولاد صادر شده بود كه امسال اين رقم به 2ميليون تن رسيد.
سال 94 در مجموع 4.1ميليون تن فولاد خام صادر شده بود كه دستاورد ركوردگونه‌يي در طول سال‌هاي انقلاب و پيش از آن به ثبت رسيد. معاون وزير صنعت گفت: هفت طرح فولاد استاني در زمان شروع به كار دولت يازدهم به دليل مشكلات مالي متوقف شده بود اما با تلاش‌هاي انجام شده، امسال چهار طرح فولاد سپيددشت (چهارمحال و بختياري)، ميانه (آذربايجان شرقي)، ني‌ريز(فارس) و شادگان(خوزستان) به بهره‌برداري مي‌رسد. فولاد سبزوار(خراسان رضوي)، بافت(كرمان) و قائنات (خراسان جنوبي) از ديگر واحدهاي فولادسازي استاني محسوب مي‌شوند كه با ظرفيت 800 هزار تن تا يك ميليون تن پيش‌بيني شده‌اند. قرار است در سال 1404 ظرفيت فولادسازي كشور به رقم 55 ميليون تن برسد كه حدود 15ميليون تن آن براي صادرات پيش‌بيني شده است. كرباسيان همچنين از افزوده شدن 3.2ميليون تن به ظرفيت آهن اسفنجي كشور به عنوان گامي در مسير سند چشم‌انداز ياد كرد و افزود: قرار است تا پايان امسال 15ميليون تن به ظرفيت توليد كنسانتره در مناطق سنگان(خراسان رضوي)، كرمان و بندرعباس افزوده شود؛ علاوه بر اين با واحدهاي مختلف گندله‌سازي پيش‌بيني شده تا پايان 95 در مجموع 20ميليون تن به ظرفيت اين بخش اضافه خواهد شد. رييس هيات عامل ايميدرو يادآور شد: سال 1393 دو پروژه كنسانتره مس سونگون(آذربايجان شرقي) و سرچشمه(كرمان) افتتاح شد و امسال پالايشگاه خاتون آباد(كرمان) با ظرفيت 200هزار تن مس كاتد در سه ماهه سوم به بهره‌برداري مي‌رسد. به گفته وي، واحد 280هزار تني ذوب سرچشمه (كرمان) نيز براي توليد‌ امسال تكميل و بهره‌برداري مي‌شود. كرباسيان گفت: به ازاي هر 40تن خاك معدن مس، يك تن كنسانتره مس به دست مي‌آيد و از هر چهار تن كنسانتره، يك تن كاتد حاصل مي‌شود؛ به اين ترتيب ضمن به دست آوردن ارزش‌افزوده، اشتغال را نيز به دنبال دارد.

 تمركز بر اكتشاف ضامن پيشرفت
معاون وزير صنعت، معدن و تجارت گفت: فعاليت‌هاي اكتشافي در بخش معادن در دولت يازدهم روند رو به رشدي يافته و پارسال براي انجام 80هزار متر حفاري، يك هزار و 300ميليارد ريال سرمايه‌گذاري شد. وي طرح اكتشاف مواد معدني در محدوده 250هزار كيلومتر مربع از مساحت كشور را اقدامي بي‌سابقه دانست كه بايد سهم قابل توجهي به ذخاير معدني كشور بيفزايد. كرباسيان، طرح آلومينيوم جنوب در منطقه لامرد(فارس) كه در مرحله نخست با ظرفيت 300هزار تن برنامه‌ريزي شده است را يكي از برنامه مهم اين حوزه دانست كه تلاش مي‌شود زودتر از 30ماه زمان پيش‌بيني شده، تكميل شود. وي تمديد قرارداد بهره‌برداري از معدن بوكسيت گينه كوناكري براي يك دوره 25ساله را از ديگر طرح‌هاي ايميدرو بيان كرد كه با يك شركت مشاور اروپايي طرح بهره‌برداري نهايي شده و انتظار مي‌رود تا مهر ماه امسال براي مناقصه بين‌المللي ارائه شود. رييس هيات عامل ايميدرو موضوع قرارداد ساخت كارخانه بوكسيت با هند در منطقه چابهار(سيستان و بلوچستان) را از ديگر سرفصل‌هاي پيش‌بيني شده براي اين بخش برشمرد و گفت: انتظار مي‌رود اين قرارداد در 20روز آينده در تهران يا دهلي نو نهايي شود. وي موضوع مذاكره با شركت‌هاي استراليايي و برزيلي با هدف توليد پودر آلومينا را به عنوان گامي مهم در اين مسير دانست كه منجر به اجراي قراردادهاي بلندمدت شود. مديرعامل ايميدرو درخصوص سرمايه‌گذاري‌هاي انجام شده در اين حوزه گفت: شركت مشترك ايران و ايتاليا معدن سنگ آهن يزد را تحويل گرفتند و كارهاي مطالعاتي آن را انجام مي‌دهند و اميدواريم طرح 400ميليون تني فولاد را در اين منطقه فعال كنيم. وي ادامه داد: در سفر رييس‌جمهور به ايتاليا چندين يادداشت تفاهم امضا شد كه برخي از آ‌نها درحال رسيدن به نتيجه است به طور مثال نورد گرم فولاد مباركه در مهر ماه آغاز خواهد شد و سرمايه‌گذاري آن توسط بانك‌هاي ايتاليايي فاينانس خواهد شد. در مورد نفالين سينت نيز بانك‌هاي روسي تمايل خود را براي سرمايه‌گذاري در آن اعلام كرده‌اند.

 تسهيلات به معادن كوچك و متوسط
رييس هيات عامل ايميدرو، رشد سرمايه اين صندوق را از 100 به يك هزار و 100ميليارد ريال يادآور شد و گفت: بيش از هفت ماه رايزني با بانك ملت براي فعال كردن اين صندوق به طول انجاميد و به تازگي بانك ياد شده پذيرفت با جذب يك هزار ميليارد ريال منابع صندوق نسبت به تخصيص سه هزار ميليارد ريال تسهيلات به بهره‌برداران معادن كوچك و متوسط بخش خصوصي اقدام كند. كرباسيان درخصوص بازنگري در حقوق دولتي معادن در شرايط تحريم نيز گفت: پيشنهاد ما به وزارت صنعت اين بوده كه در شرايط ركود براي حمايت از معدنكاران در زمينه دريافت حقوق دولتي تجديد نظر شود و ميزان حقوق دولتي دريافتي از معدنكاران كاهش يابد.
 وي توضيح داد: اين درخواست را از مجلس نيز داشته‌ايم و خواستيم تا حقوق دولتي در بودجه ۹۶ از رقم هزار و ۲۰۰ميليارد تومان به ۵۰۰ ميليارد برسد كه اميدواريم در شوراي عالي معادن نيز مورد توجه قرار گيرد.رييس سازمان توسعه معادن در پاسخ به سوالي مبني بر اينكه گفته مي‌شود نام شما در فهرست گيرندگان حقوق‌هاي نجومي قرار دارد، آيا اين موضوع را تاييد مي‌كنيد؟ گفت: خير، اينطور نيست. در فهرست مربوطه نام هيچ كدام از كاركنان ايميدرو نبوده است. وي افزود: ما الزامات مربوطه را رعايت كرده‌ايم و هيچ پرداخت غيرمعمولي نداشته‌ايم. معاون وزير صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: حتي قرار بود حقوق    ۵۰‌درصد از پرسنل ايميدرو ۲۲هزار تومان افزايش يابد كه من گفتم اين افزايش نيز اعمال نشود.