شناسهٔ خبر: 14922832 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: تسنیم | لینک خبر

با حضور سردار فدوی

نخستین دستگاه خشک‌کن انجمادی در اراک رونمایی شد

نخستین دستگاه خشک‌کن انجمادی با حضور دریادار فدوی فرمانده نیروی دریایی سپاه در دانشگاه اراک رونمایی شد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اراک، عصر امروز نخستین دستگاه خشک‌کن انجمادی با حضور دریادار علی فدوی فرمانده نیروی دریایی سپاه در دانشگاه اراک رونمایی شد.

امروزه با توجه به پیشرفت تکنولوژی و گسترده شدن جغرافیای جمعیتی و لزوم دسترسی سریع، آسان و مناسب به منابع غذایی فرآوری، محصولات غذایی از اهمیت ویژه‌ای برخوردارند.

یک بررسی جزیی نشان می‌دهد سرعت حرکت به سمت استفاده از محصولات غذایی فرآوری شده روبه افزایش است و در این میان محصولات غذایی که خواص طبیعی و کیفیت غذایی خود را در مدت زمان طولانی‌تری حفظ کنند از اهمیت و ارزش افزوده بیشتری برخوردار هستند برای نمونه اکثر میوه‌جات و سبزیجاتی را که در زمان برداشت با قیمت کمی به فروش می‌رسد و گاهی اوقات به دلیل عدم چرخه اقتصادی در زمین می‌ماند را می‌توان با فرآوری در خلأ تبدیل به محصولی کرد که ضمن حفظ تمامی خواص طبیعی تا چند سال امکان ماندگاری داشته و بدون کاهش کیفیت در هر شرایطی مورد استفاده قرار گیرد.

براساس بررسی ارزش افزوده این محصولات فرآوری شده در این حالت تا بیش از 20 برابر می‌شود، ضمن آن که از هدر رفت این منبع غذایی جلوگیری به عمل می‌آید، تکنولوژی، ساخت و طراحی این دستگاه در انحصار چند کشور محدود غربی است و این موضوع در ایران تنها در سایز بسیار کوچک آزمایشگاهی بررسی شده و سایزهای بیش از 10 کیلوگرم هیچ سابقه‌ای ندارد.

طراحی در ساخت این دستگاه در مقیاس آزمایشگاهی نسبت به مقیاس صنعتی ساده است در حالی که در مقیاس صنعتی، مقیاس هدف‌گیری شده در این پروژه کاملا منحصر به فرد بوده و از موارد تحریم است و با توجه به کاربرد بسیار مهم این پروژه در صنعت کشاورزی و دارویی به هیچ‌ وجه اجازه واردات این محصول با این ظرفیت به ایران داده نمی‌شود.

این پروژه مصداق بارز تکیه بر اقتصاد دانش‌بنیان و کشاورزی دانش‌بنیان است و شرکت دانش‌بنیان تکوین آزمایش پارسه برای نخستین بار در ایران طراحی و ساخت دستگاه خشک‌کن خلأ انجمادی را در مقیاس صنعتی و با ظرفیت 100 کیلوگرم انجام داده است.

نخستین کاربرد صنعتی ثبت شده فریز برایینگ در سال 1937 توسط دولت برزیل بود که پس از آنکه برزیل مقدار زیادی قهوه اضافی داشت برای مهار فساد آنها از فرآیند فریزبرایینگ استفاده کرد در اینجا فریزگرایرهای سینی‌دار برای آب داخل دانه‌های قهوه مورد استفاده قرار گرفتند.

برند و نام‌های تجاری مانند نسکافه در این زمان پدیدار شد قهوه فوری در حال حاضر شناخته شده‌ترین محصول خشک شده است پس از دوران جنگ این تکنولوژی برای بسیاری از مواد حساس به دما مثل صنایع داروسازی و موادغذایی عمومیت پیدا کرد و در حال حاضر به تنهایی فقط بیش از 400 نوع مواد غذایی خشک شده وجود دارد.

مهم‌ترین کاربرد این محصول در صنایع غذایی، تولید میوه‌های خشک که به صورت اسنک میوه‌ای وارد بازار شده تولید غلات صبحانه، غلات حجیم شده آماده، صنایع شکلات‌سازی، کلوچه، شیرینی و آب‌میوه‌های طبیعی و انواع چای میوه‌ای است.

همچنین در تولید سبزیجات خشک با خواص سبزیجات تازه، تولید سوپ‌ها غذاهای فوری، تولید سس‌ها، چاشنی‌ها،گیاهان دارویی و ادویه‌جات با عطر و خواص حفظ شده شامل آویشن، رزماری، پونه کوهی، فلفل، زنجبیل، سیر و غیره نیز از این محصول استفاده می‌شود.

علاوه‌ بر موارد ذکر شده در تولید گوشت و غذاهای دریایی شامل گوشت گاو، ماهی، میگو، جوجه، خرچنگ، در صنایع لبنی تولید شیرخشک با 25 سال ماندگاری و حفظ مواد معدنی، پروتئین‌ها، چربی‌ها و دیگر موارد مغزی که در شکلات‌سازی، غذای کودک، تولید پنیر، ماست، بستنی و سایر موادی که برای جیره غذایی نظامیان و کوهنوردان به‌کار می‌رود نیز این محصول کاربرد دارد.

این محصول همچنین در مکمل‌های غذایی، کاربردهای روش خشک‌کن انجمادی، صنایع دارویی، زیستی و پزشکی، کاربردهای مهم در صنایع دارویی و بیوتکنولوژی، خشک کردن تصعیدی دارویی، فرآیند استاندارد مورد استفاده برای ایجاد ثبات، عمر انبارداری و یا افزایش عمر مفید محصولات، در صنایع نفت، تولید کاتالیست‌های مورد استفاده در فرآوری محصولات نفتی و پتروشیمی نیز استفاده می‌شود.

قاعده و قانون اصلی فرآیند خشک‌کن انجمادی و یا همان فریزبرایینگ یک پدیده‌ای به نام تصعید است، درحال تصعید آب به طور مستقیم از حالت جامد(یخ) بدون عبور از فاز مایع وارد فاز بخار می‌شود، تصعید آب در فشار و دمای زیر نقطه سه‌گانه آن اتفاق می‌افتد محصولات غذایی که نسبت به حرارت حساس هستند اغلب از طریق تصعید، رطوبت خشک می‌کنند و این فرایند تابعی از دما و فشار یخ است.

فرایند خشک کردن محصول به روش انجمادی شامل سه مرحله انجماد، خشک کردن اولیه و خشک کردن ثانویه است و از این روش برای محصولات با ارزش با پروتئین بالا، چربی کم، میزان شکر پایین استفاده می‌شود.

به گزارش تسنیم پس از این مراسم رونمایی آیین بزرگداشت "مردان استکبارستیز" با هدف گرامیداشت مقام سردار علی فدوی دارنده نشان فتح از مقام معظم رهبری از ساعت 17:30 در کانون بسیج‌ اراک برگزار می‌شود.

انتهای پیام/