شناسهٔ خبر: 14922068 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایسنا | لینک خبر

رئیس مرکز آموزش فنی حرفه‌ای گناباد:

آموزش‌های فنی‌حرفه‌ای، ظرفیتی که نباید نادیده گرفت

رئیس مرکز آموزش فنی حرفه‌ای گناباد در خصوص آموزش‌های فنی حرفه‌ای در این شهرستان گفت: آموزش‌های فنی حرفه‌ای چون مهارت‌آموزی است، تخصصی‌تر ارائه شده و نیازمند سرمایه‌گذاری بیشتر است.

صاحب‌خبر -

علیخانی در گفت‌وگو با خبرنگار دانشگاهی ایسنا، درباره وضعیت فعلی آموزش‌های فنی حرفه‌ای در گناباد اظهار کرد: یک آسیب کلی وجود دارد و آن مقدار بودجه اختصاص داده شده به این حوزه است. آموزش‌های مهارتی و فنی حرفه‌ای کاملا عملی بوده و تنها ۲۰ تا ۳۰ درصد آن تئوری ارائه می‌شود و به طور کلی آموزشی هزینه‌بر است.

رئیس مرکز آموزش فنی حرفه‌ای گناباد ادامه داد: تنها یک درصد از بودجه آموزش کشور به حوزه فنی حرفه‌ای تعلق دارد؛ این در حالی است که نسبت آموزش تئوری به عملی در آموزش‌های مهارتی یک به ۲۰ است؛ به این معنا که در اولی اگر یک ریال هزینه شود، در نوع دوم باید ۲۰ ریال هزینه کرد.

علیخانی در خصوص فعالیت‌های مرکز فنی‌ حرفه‌ای گناباد تصریح کرد: ما پس از مشهد، اولین مجموعه آموزش فنی استان را در اختیار داریم و با داشتن صندوق کارآموزی، شبکه گسترده‌تری نسبت به سایر شهرستان‌ها ایجاد کرده‌ایم. مرکز فنی‌حرفه‌ای  گناباد به صورت شبانه‌روزی اداره می‌شود و ۵ زیرمجموعه در اختیار دارد. 

رئیس مرکز آموزش فنی حرفه‌ای گناباد بیان کرد: تمام ۴ مرکز گواهی‌نامه ارائه می‌دهند و دوره‌های غیررسمی و کوتاه‌مدت دارند و مرکز علمی کاربردی هم دوره کاردانی و کارشناسی را به صورت جداگانه برگزار می‌کند.

علیخانی با بیان اینکه گناباد دارای بزرگترین ناوگان حمل ونقل برون‌شهری است، گفت: تقریبا اکثر مردم در حمل و نقل برون‌شهری شاغل هستند و به همین جهت بیشترین میزان آموزش در این حوزه را در سطح استان داریم.

وی با بیان اینکه آموزش‌های مراکز زیر نظر مجموعه فنی‌ حرفه‌ای این شهرستان متنوع است، عنوان کرد: آموزش صنایع و صنوف، آموزش کارجویان شهری، آموزش دانشجویان و دانش‌آموزان و سربازان و زندانیان از مجموعه آموزش‌هایی است که توسط این مراکز و به شکلی متفاوت با یکدیگر ارایه می‌شوند.

رئیس مرکز آموزش فنی حرفه‌ای گناباد با بیان اینکه تنها گروهی که می‌توان وضعیت اشتغال آنان پس از تحصیل را به درستی رهگیری کرد، کارجویان شهری هستند، خاطرنشان کرد: نرخ اشتغال این دسته از مهارت‌آموزان بین ۵۵ تا ۶۵ درصد است. همچنین ۱۸ آموزشگاه خصوصی در این شهر زیر نظر مرکز فنی حرفه‌ای مشغول فعالیت است و بالغ بر ۲۲۰۰ نفر در این مراکز آموزش داده می‌شوند و ۲۰۰۰ دیگر نیز در آموزشگاه‌ها مشغول تحصیل هستند.

علیخانی در مورد کاهش آمار متقاضیان رشته‌های فنی حرفه‌ای، از آن به عنوان یکی از مشکلات کنونی این مراکز یاد کرد و افزود: پس از حرکت کشور به سمت صنعتی شدن، شاهد تغییر نگرش خانواده‌ها در مورد تضمین آینده شغلی فرزندان‌شان هستیم. در واقع این مسئولیت از خانواده‌ها به دولت واگذار شده است. به این معنا که وظیفه دولت اشتغال‌زایی است و باید افراد را استخدام کند.

رئیس مرکز آموزش فنی حرفه‌ای گناباد اظهار کرد: اکنون بیشتر گرایش‌ها به سمت رشته‌های تجربی بوده زیرا استخدام در شاخه‌های پزشکی و پرستاری بیشتر است. به همین جهت لازم است در سطح کلان در مورد توان و گنجایش دولت که سالانه استخدام چند هزار نفر است، اطلاع‌رسانی شده و نگرش خانواده‌ها را عوض کرد.

وی تاکید کرد: برای این منظور لازم است ۷۰ درصد دانش‌آموزان به سمت رشته‌های فنی حرفه‌ای و کار و دانش رفته و ۲۰ تا ۳۰  درصد رشته‌های نظری را انتخاب کنند. در این راستا آموزش و پرورش شهرستان گناباد در هدایت تحصیلی سعی دارد این هدف محقق شود. همچنین برای دانشجویان و دانش‌آموزان در تمام رشته‌ها برنامه‌ریزی شده تا مهارت‌های مختلف را فرا گیرند.

رئیس مرکز آموزش فنی حرفه‌ای گناباد ادامه داد: سال گذشته در دانشگاه گناباد دانشجویان رشته‌های مکانیک، برق و کامپیوتر ملزم به فرا گرفتن یک مهارت فنی حرفه‌ای شده‌اند و هم‌اکنون این دانشجویان علاوه بر تحصیلات خود، یک تخصص را نیز فرا گرفته‌اند.

علیخانی با بیان اینکه گناباد علاوه بر مراکز فنی‌حرفه‌ای و علمی‌کاربردی دارای دانشگاه دولتی با حدود ۲۲۰۰ دانشجو است، بیان کرد :مجتمع آموزش عالی گناباد مشغول به فعالیت بوده و ساختمان جدید آن نیز درحال ساخت است. در حال حاضر در مراکز فنی‌ حرفه‌ای شهرستان کارآموزانی در دوره‌های آموزشی ۳۰ ساعته شرکت می‌کنند. ظرفیت پذیرش ما در این بخش حدود ۲۴۰۰ نفر است.

وی ادامه داد: بخش دانشجویی ما متفاوت بوده و سازمان عطف به دلیل ظرفیت‌های برخی مناطق، به ۶۰ مرکز کشور علاوه بر مجوز فنی حرفه‌ای، مجوز علمی‌کاربردی داده است که در استان خراسان رضوی، شهر گناباد این مجوز را در اختیار دارد.

رئیس مرکز آموزش فنی حرفه‌ای گناباد بیان کرد: خوشبختانه برای تربیت کارآموز فنی حرفه‌ای مشکلی نداریم، اما در دانشجوهای علمی کاربردی ریزش داریم. مثلا در رشته پردرآمدی مانند جوشکاری متقاضی نیست.در حالی که رشته‌ای مانند جوشکاری که بازرسی جوش، تکنسین جوش و مهندسین جوش را هم شامل می‌شود و رشته‌ای مورد نیاز کشور است، متاسفانه تعداد متقاضیان آن ۵ تا ۶ نفر در هر دوره است. این در حالی است که رشته‌هایی مثل مدیریت در آموزش علمی ‌کابردی بالغ بر ۲۰۰ متقاضی دارد.

وی افزود: ما به رشته‌هایی که بازار کار آن اشباع شده، وارد نشده‌ایم و رشته‌هایی که بازار کار آن تضمینی است اما رغبت دانشجویی چندانی ندارد را با حداقل تعداد نفرات تشکیل داده‌ایم. 

رئیس مرکز آموزش فنی حرفه‌ای گناباد در مورد تعداد کارگاه‌ها و کمبودهای آن برای آموزش بیان کرد: در حال حاضر ۲۰ کارگاه تحت نظارت مرکز فنی‌ حرفه‌ای شهرستان فعالیت دارند و به تناسب در روستاها، زندان و پادگان‌ها نیز کارگاه سیار ایجاد کرده‌ایم. هم‌اکنون ظرفیت فعالیت ۲۰ کارگاه سیار در شهرستان وجود دارد.

وی افزود: متاسفانه در حوزه آموزش کشور ابتدا تکنولوژی وارد و سپس به آموزش آن می‌پردازیم. گناباد به دلیل گستردگی و قدیمی بودن مراکز خود، از نظر تجهیزات در سطح بالاتری نسبت به سایر شهرستان‌ها قرار دارد، اما بعضی تاسیسات جدید وجود دارند که ما هنوز به آن مجهز نشده‌ایم. در حوزه دیزل به دنبال تجهیز چند کارگاه مدرن بودیم. سیستم سوخت‌رسانی و برق الکترونیک از تجهیزات جدید در این بخش است که به دنبال آن‌ هستیم. همچنین در چند سال گذشته تلاش کردیم کارگاه رباتیک و سلول‌های خورشیدی را مجهز کنیم.

علیخانی اضافه کرد: گناباد سال گذشته توانست رتبه نخست مراکز فنی حرفه‌ای کشور را کسب کند و در ارزیابی‌ها قطب فنی استان شناخته شود.

رئیس مرکز آموزش فنی حرفه‌ای گناباد با اشاره به برگزاری طرح‌های آزمایشی آموزشی در این شهرستان اظهار کرد: در گناباد ۲۰ کارگاه فعالیت دارد که این میزان برای پوشش جمعیت شهر و حاشیه آن کافی نیست. به همین دلیل تعدادی از کارآموزان را به صنوف و مغازه‌ها فرستاده‌ایم تا به شیوه استادشاگردی به فراگیری مهارت‌ها بپردازند و گواهی‌نامه دریافت کنند. زیرا افراد در کارگاه تنها آموزش‌های فنی را فرا می‌گیرند اما در مغازه  نظم، حسابداری و نحوه برخورد با مشتری را نیز تجربه می‌کنند.

وی ادامه داد: در سال ۹۱، ۱۲۰ نفر تحت همین عنوان آموزش دیدند و امسال آموزش ۲۰۰ نفر دیگر را متعهد شده‌ایم. این افراد همان گواهی‌نامه فنی حرفه‌ای را دریافت خواهند کرد. با این اقدام ظرفیت ۱۰هزار شغل در استان ایجاد می‌شود. 

رئیس مرکز آموزش فنی حرفه‌ای گناباد با بیان اینکه ما به تربیت تکنسین ماهر برای نیروی صنعت نیازمندیم، خاطرنشان کرد: اما بیشتر دانشگاه‌ها دولتی شده و بودجه‌ها به آن‌ها تعلق می‌گیرد. همچنین انگیزه مدرک گرایی یکی از معظلاتی است که باعث شده افراد در رشته‌های تربیت تکنسین فعالیت خود را ادامه ندهند. در صورتی که در قانون هرم کار، در کنار هر مهندس باید ۶ تکنسین فعالیت کند.

علیخانی عنوان کرد: در حال حاضر ما نظامی با عنوان صلاحیت حرفه‌ای نداریم. در کشورهایی مانند استرالیا و آلمان که در این زمینه به خوبی فعالیت دارند، کارگران ماهر در سطوح مختلف تقسیم‌بندی شده‌اند و به کارگران سطح بالا و با تجربه دکتری افتخاری مهارتی داده می‌شود و با حفظ جایگاه اجتماعی، افراد به دنبال مدرک دانشگاهی نیستند.

علیخانی با اشاره به ظرفیت‌های این شهرستان در حوزه گردشگری گفت :در این خصوص اقداماتی صورت گرفته و برنامه‌ای در دی ماه در زمینه صنایع دستی با هدف اشتغال در این بخش تعریف کرده‌ایم. براساس هدف‌گذاری در این زمینه باید سالانه ۱۵۰۰ مهارت‌آموز مشغول به کار شوند. از فروردین ماه امسال ۷۰ مهارت‌آموز جذب شده‌اند و دوره کارآفرینی گردشگری برای آنان برگزار شده است.

رئیس مرکز آموزش فنی حرفه‌ای گناباد افزود: این افراد در بخش‌های صنایع دستی، آشپز محلی، راهنمای بومی و هتل‌داری تقسیم شده‌اند و آموزش تخصصی فرا گرفته‌اند. ما در این زمینه به همکاری سایر سازمان‌ها مثل شورای شهر، اداره تعاون، میراث فرهنگی و... نیاز داریم و با کنار هم داشتن تمامی امکانات از قبیل مجوز، وام ونظارت قوی به هدفمان خواهیم رسید.

علیخانی بیان کرد: در خصوص قنات نیز رایزنی‌هایی با اداره کل میراث فرهنگی استان داشته‌ایم و برای طرح آموزش سفیران قنات، با یونسکو وارد مذاکره خواهیم شد. 

رئیس مرکز آموزش فنی حرفه‌ای گناباد در خصوص مباحث زیرساختی مانند خوابگاه، آزمایشگاه و اتاق‌های آزمایشگاه بیان کرد: دوره‌های علمی کاربردی، دوره‌های آزمایشگاه‌محور نبوده و کارگاه‌محور است. در رشته مکانیک خودرو تنها ۲ آزمایشگاه فیزیک وجود دارد و بقیه کارگاه است. ما از غنی‌ترین کارگاه‌ها برخوردار هستیم و در سطح امکانات و فضا بیشترین مراکز را در اختیار داریم. همه این‌ها با پشتوانه فنی حرفه‌ای گناباد محقق شده است.

انتهای پیام