به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، نشست خبری هفدهمین جشنواره بینالمللی تحقیقاتی رویان، شنبه 6 شهریورماه با حضور حمید گورابی، رئیس پژوهشگاه رویان، روحالله فتحی، دبیر علمی هفدهمین کنگره بینالمللی پزشکی تولید مثل رویان، مسعود وثوق، دبیر علمی دوازدهمین کنگره بینالمللی سلولهای بنیادین رویان، زهرا عزآبادی، دبیر علمی یازدهمین سمینار پرستاری و مامایی و جمعی از اصحاب رسانه در محل این پژوهشگاه برگزار و اسامی برندگان هفدهمین جشنواره بینالمللی تحقیقاتی رویان و جایزه ویژه دکتر کاظمی آشتیانی اعلام شد.
گورابی، رئیس هفدهمین جشنواره بینالمللی تحقیقاتی رویان، با گرامیداشت یاد و خاطره مرحوم دکتر کاظمیآشتیانی، گفت: اهدای جایزه دکتر کاظمیآشتیانی اتفاق خوبی است که بنا بر فرمایش رهبری و به منظور زنده نگاه داشتن یاد و خاطره این پژوهشگر فقید، برای چهارمین سال پیاپی صورت میگیرد؛ شیوه اعطای این جایزه متفاوت از ارزیابی محققان جشنواره رویان است و برای اعطای این جایزه گروهی از محققان از جمله سه برنده پیشین جایزه، افرادی را که تحولی خاص در زمینه بیولوژی و به وِیژه بیولوژی سلولهای بنیادی ایجاد کرده باشند، اهدا میشود؛ امسال بر اساس ارزیابی هیات داوران، این جایزه به «هانس کلورز»، محققی از کشور هلند که برای نخستین بار سلولهای بنیادی رودهای را شناسایی کرده است، اعطا میشود.
وی با اشاره به اینکه امسال طرحهای تحقیقاتی بیشتری در بخش داخلی جشنواره شرکت کردهاند، گفت: از مجموع آثار رسیده به دبیرخانه جشنواره مجموعا 77 طرح در زمینه پزشکی تولید مثل و 97 طرح در زمینه سلولهای بنیادی به دبیرخانه ارائه شده است.
رییس پژوهشگاه رویان، با اشاره به دریافت 175 طرح تحقیقاتی از 36 کشور جهان توسط دبیرخانه هفدهمین جشنواره بینالمللی تحقیقاتی رویان (پزشکی تولید مثل- سلولهای بنیادی) گفت: بیشترین طرحهای تحقیقاتی از کشورهای آمریکا(24)،هند(23) و چین(17) به دبیرخانه جشنواره ارسال شده است و پس از آنها نیز ایران(17)، استرالیا(9)، کانادا(8) ایتالیا(7)، انگلستان(7)، ترکیه(6) و مصر (6) بیشترین طرحها را داشتهاند.
گورابی ادامه داد: برای ارزیابی این طرحها در مجموع از 155 داور داخلی و خارجی برای ارزیابی آثار بهره بردهایم؛ اقبال خوب پژوهشگران خارجی نیز به این دلیل است که همواره سعی کردهایم عادلانه و بیطرفانه تمام طرحها را داوری و ارزیابی کنیم.
وی همچنین به برندگان جشنواره امسال اشاره کرد و گفت: در بخش بینالمللی، «ژیانگو ژائو» از کشور چین در گروه بیوتکنولوژی، «پیتر کوپمن» از کشور استرالیا در گروه جنینشناسی، «محمدشریف تابعبردبار» از کشور آمریکا در گروه طب ترمیمی، «میگوئل رامالهو سانتوس» از کشور آمریکا در گروه ژنتیک، «ژیائوهو آشن» از کشور چین در گروه سلولهای بنیادی به عنوان برندگان هفدهمین دوره جشنواره برگزیده شدند و در بخش داخلی نیز «آناهیتا محسنیمیبدی» در گروه ژنتیک، «کامران قائدی»، در گروه سلولهای بنیادی و «محسن شرفی»، در گروههای جنینشناسی و بیوتکنولوژی بر اساس ارزیابی هیات داوران به عنوان نفرات برگزیده انتخاب شدند.
مسعود وثوق، دبیر علمی دوازدهمین کنگره بینالمللی سلولهای بنیادین رویان نیز در ادامه این نشست با بیان اینکه در طراحی محورهای هفدهمین جشنواره براساس نیازهای جامعه و سیاستگذاریهای از پیش صورت گرفته، عمل کردهایم، گفت: بر این اساس اهدافی را در اولویت قرار دادیم و از شرکتهای موفق در سلولهای بنیادی برای حضور در کشور دعوت کردیم تا تجربیاتشان در زمینه سلولهای بنیادی را در اختیار شرکتهای داخلی بگذارند.
وی همچنین با اشاره به ضرورت تحقیق و بررسی پیرامون بیماریهای تحلیل برنده سیستم عصبی مرکزی گفت: براساس اعلام سازمان بهداشت جهانی، بیماریهای مربوط به سیستم عصبی مرکزی از شایعترین بیماریهای آینده است که ضمن ایجاد ناتوانی در افراد، هزینههای بالای درمانی را نیز در پی خواهد داشت و بر این اساس یکی از بخشهای جشنواره امسال به بررسی آخرین مسائل و راهکارهای درمان این بیماریها اختصاص یافته است.
وی با بیان اینکه در تمام بخشهای تعریف شده جشنواره از برجستهترین محققان و پژوهشگران دنیا دعوت به عمل آمده است، افزود: در زمینه بدخیمیها و رویکردهای مواجهه و درمان آنها نیز بخشهای ویژهای را تعریف کردهایم؛ در بخش مهندسی بافت نیز که از ضرورتهای طب ترمیمی است، دو بخش تامین سلولهای فعال و مهندسی بافت را در نظر گرفتهایم؛ همچنین حوزه مهم تصحیح ناهنجاریهای ژنتیکی با روشهای مولکولی از دیگر بخشهای مهم جشنواره است.
وی همچنین در خصوص برنده جایزه ویژه دکتر کاظمی(2016)، گفت: «هانس کلورز»، استاد و پژوهشگر ژنتیک مولکولی و نخستین کسی است که سلولهای بنیادی رودهای را شناسایی کرد و جزو محققان برجسته جهان در استفاده از سلولهای بنیادی در پزشکی بازساختی است.
روحالله فتحی، دبیر علمی هفدهمین کنگره بینالمللی پزشکی تولید مثل نیز در این نشست با بیان اینکه این کنگره در روزهای دهم تا دوازدهم شهریورماه برگزار میشود، گفت: مساله ناباروری و درمان آن امروزه به عنوان یکی از دغدغههای کشورهای دنیا مطرح است، به گونهای که به طور میانگین در حدود 10 تا 15 درصد زوجهای دنیا نابارورند و این آمار در کشور ما بیشتر از میانگین جهانی است.
وی با اشاره به اهمیت بالای این کنگره گفت: در این کنگره بر محورهایی تمرکز کردهایم که جزء دغدغههای علمی است که از جمله این موارد میتوان به اختلالات تخمدان، سقط مکرر، لانه گزینی جنین و بررسی عوامل موثر بر آن، حفظ باروری در بیماران سرطانی، ناباروری مردان و عوامل موثر بر آن، تاثیر تغذیه و سبک زندگی بر ناباروری و کاربرد مهندسی بافت در حوزه تولید مثل و... اشاره کرد.
وی با بیان اینکه بخش مهم دیگری که در این کنگره به آن پرداخته خواهد شد، موضوع «اخلاق، سلامت باروری و چالشهای آن در داخل و خارج از کشور» است، گفت: از مجموع 597 مقاله دریافت شده توسط دبیرخانه جشنواره، 324 عنوان به کنگره تولید مثل، اختصاص داشت که 28 مقاله به شکل سخنرانی و 189 اثر نیز در قالب پوستر ارائه میشود.
زهرا عزآبادی، دبیر علمی یازدهمین سمینار پرستاری و مامایی نیز در این نشست خبری به تشریح برنامه های این سمینار پرداخت و گفت: مهلت فراخوان مقالات این سمینار از آبان 94 تا خرداد 95 ادامه داشت که در فرصت یاد شده، 71 مقاله در مباحث مختلف ناباروری به دبیرخانه سمینار ارسال شد.
وی افزود: بر اساس ارزیابی هیات داوران از مجموع آثار دریافتی، 8 مقاله به عنوان مقالات برگزیده انتخاب شد و 28 مقاله نیز به شکل پوستر در خلال سمینار عرضه میشود.
یادآور میشود، هفدهمین جشنواره بینالمللی تحقیقاتی رویان (پزشکی تولید مثل – سلولهای بنیادی) ۱۰ تا ۱۲ شهریورماه جاری در سالن همایشهای رازی دانشگاه علوم پزشکی ایران برگزار میشود.