باب گفتوگو را با هيچ كشوري جز رژيم غاصب صهيونيستي نميبنديم
گروه ايران
علي شمخاني دبير شوراي عالي امنيت ملي كشورمان كه روز گذشته براي سفري دو روزه وارد دهلينو پايتخت هند شده است، ضمن ملاقات با نارندرا مودي نخستوزير، مشاور امنيت ملي و مقامات سياسي اين كشور، در خصوص روابط دوجانبه و تحولات سياسي و امنيتي منطقه گفتوگو و رايزني كرد.
وي در ديدار با نخستوزير هند، با قدرداني از مواضع ثابت هند در دفاع از حقوق هستهيي صلحآميز كشورمان در طول سالهاي گذشته اظهار داشت: رويكردهاي سازنده و جايگاه مستقل جمهوري اسلامي ايران و هندوستان به عنوان دو قدرت منطقهيي، زمينههاي قابل ملاحظهيي را براي همكاري مشترك براي پايان بخشي به منازعات و بحرانهاي منطقهيي و همچنين مبارزه با جريان تروريسم تكفيري فراروي دو كشور قرار داده است.
شمخاني همچنين با ابراز خرسندي از امضاي توافقنامه چابهار در سفر نخستوزير هند به ايران و ضرورت افزايش تحرك دو كشور براي جبران عقبماندگي چند ساله در اين پروژه عظيم افزود: فعالسازي كريدور شمال - جنوب و نقش محوري بندرچابهار در اجراي اين طرح، موجب شكوفايي پروژههاي ترانزيتي و شكلگيري منافع اقتصادي قابل توجه براي مجموعه كشورهاي فعال در اين كريدور خواهد شد. دبير شوراي عالي امنيت ملي با تاكيد بر ضرورت احياي سند همكاريهاي راهبردي كه در سال 1998 به امضاي سران دو كشور رسيده بود، اظهار داشت: در فضاي پس از برجام مجموعه موانع و محدوديتهايي كه اجراي اين سند را متوقف كرده بود برطرف شده و لازم است دو كشور براي بهرهگيري از ظرفيتهاي گسترده اين سند گامهاي جديدي بردارند.
شمخاني، روابط ايران و هند را غيرمتاثر از فشار طرفهاي سوم عنوان كرد و افزود: مناسبات تاريخي و سازنده دو كشور هيچگاه تهديدي براي ساير كشورها نبوده و رويكردي جز افزايش ثبات، امنيت و توسعه منطقهيي را دنبال نكرده است. وي همچنين با تقبيح اقدامات برخي كشورهاي منطقه كه با حمايت از تفكرات تكفيري عملا به كارخانه داعشسازي تبديل شدهاند، گفت: همكاريهاي فرهنگي ايران و هند ميتواند زمينه نفوذ و فعاليت گروههاي تكفيري در جامعه مسلمانان هند را از ميان ببرد.
نخستوزير هند نيز در اين ديدار سفر شمخاني به هند كه در ادامه ديدارش از تهران انجام شده را اقدامي بسيار مهم و نشاندهنده اراده دو كشور براي سرعت دادن به اجراي توافقات مشترك دانست. وي رويكرد ايران و هند را محافظت و حمايت از انسانيت عنوان كرد و اظهار داشت: امروز مهمترين خطري كه انسانيت را تهديد ميكند، تروريسم و افراطگري است. وي با تاكيد بر ضرورت مقابله همهجانبه و موثر با ريشههاي اعتقادي تروريسم تكفيري گفت: در كنار توسعه همكاريهاي اقتصادي و سياسي، بايد همكاري مشترك در حوزه مبارزه با تروريسم نيز در دستور كار نهادهاي ذيربط دو كشور قرار گيرد.
امكان استقرار دوباره روسها در پايگاه همدان
دبير شوراي عالي امنيت ملي كشورمان همچنين پيش از سفر خود به هند، در مصاحبه با شبكه تلويزيوني روسيا اليوم به تشريح سياستهاي ايران و تحولات منطقه خاورميانه پرداخت و در مورد روابط ايران و روسيه گفت: روابط دو كشور از هر لحاظ راهبردي است و در مورد استقرار هواپيماهاي روسيه در همدان، اين عمليات نيازمند آن بود كه برخي توانمنديهاي ايران براي برهه زماني مشخص و محدودي به كار گرفته شود؛ به كارگيري اين توانمنديها در پايگاه همدان انجام شد و پايان يافت. البته همانطور كه اين نوع همكاري نظامي ميان ايران و روسيه بر اساس تحولات ميداني سوريه بوده است، از سرگيري اين نوع از همكاري در آينده نيز به تحولات ميداني در سوريه بستگي دارد؛ از اين رو ممكن است بار ديگر در اين زمينه با روسيه همكاري صورت گيرد.
در دام عربستان نخواهيم افتاد
دبير شوراي عالي امنيت ملي كشورمان همچنين در بخش ديگري از اين گفتوگو در خصوص روابط ايران و عربستان گفت: عربستانسعودي هر كاري كه ميتوانست عليه ايران انجام داده است. متاسفانه فهرست بلند بالايي از اقدامهاي عربستانسعودي عليه ايران وجود دارد كه نشان ميدهد آنها درعراق و سوريه عليه ايران اقدام انجام دادهاند و سفارتخانههاي عربستان در سراسر جهان عليه ما تبليغ ميكنند. عربستان سعودي با توافق هستهيي به مقابله برخاست و در مناطق جنوبي و شرقي، جنوب غربي و شمال غربي تلاش ميكند كه امنيت ايران را بر هم بزند. با وجود اين اقدامها ما خويشتنداري كردهايم زيرا راهبرد ما اينگونه نيست كه در چنين دامهايي كه طرف ثالث براي ما گسترده است، بيفتيم. وي درپاسخ به اين سوال كه آيا راه گفتوگو ميان ايران وعربستان بسته شده است، گفت: راه گفتوگو ميان ايران وعربستان بسته نيست. ما باب گفتوگو را با هيچ كشوري جز رژيم غاصب صهيونيستي نميبنديم.
ايران از برهم خوردن برجام هراسي ندارد
شمخاني درخصوص عدم پايبندي امريكاييها به تعهدات خود در برجام گفت: امريكاييها بايد مسووليت اين مساله را بپذيرند. آنها ميگويند هر كسي كه به ايران برود و بعد از آن بخواهد به امريكا سفر كند بايد رواديد بگيرد اين مساله با روح برجام و ماده نوزدهم برجام منافات دارد. دولت امريكا پيامهايي علني به ما ميدهد اما در نهان بانكهاي امريكايي و وزارت خزانهداري امريكا پيامهاي متناقضي را به كشورها ميدهند. آنها به شكلهاي مختلف براي برهم زدن روند كار بانكهاي ايراني تلاش ميكنند و ميكوشند بانكهاي ايراني را براي سرمايهگذاران ناامن كنند. امريكا بايد بداند كه درعملكرد خود بايد صداقت بيشتري به خرج دهد.
وي در پاسخ به اين سوال كه اگر امريكا به نقض برجام ادامه دهد، گزينههاي پيش روي ايران چه خواهد بود؟ به عربي پاسخ داد و درجواب اين سوال گفت: رهبرمعظم انقلاب در سخنراني اخير خود به اين موضوع اشاره كردهاند و گفتهاند اگر امريكاييها برجام را پاره كنند ما برجام را به آتش ميكشيم. ما گزينههاي متعددي براي مقابله با نقض برجام از سوي امريكا داريم و دولت ايران از پيامدهاي برهم زدن برجام ترسي ندارد.