همهپرسی ماندن و یا خروج انگلیس از اتحادیه اروپا در نهایت با رای به خروج از این اتحادیه به پایان رسید.
انگلیس طی ماههای اخیر به یکی از کانونهای اصلی محافل رسانهای جهان مبدل شده بود. این امر نه به خاطر جایگاه جهانی این کشور بلکه برگرفته از همهپرسی بود که بسیاری نتایج آن را تاثیرگذار بر عرصه داخلی و خارجی این کشور و نیز آینده اتحادیه اروپا میدانند. آنچه چند ماه پیش سران انگلیس به نخستوزیری کامرون نخستوزیر مطرح کردند آن بود که این کشور در صورت عدم تحقق اهداف و خواستههایش در اتحادیه اروپا از این اتحادیه خارج شده و قدم در مسیر جدایی میگذارد.
کامرون در انتخابات سال گذشته توانسته بود اکثریت آرا را به دست آورد و با حزب محافظهکار دولت بدون ائتلاف را تشکیل داد تا امیدوار به ۴ سال دیگر نخستوزیری بر انگلیس باشد. شاید کامرون هرگز گمان نمیکرد که این همهپرسی به سرنگونی و پایان حضورش در قدرت منجر شود. کامرون بر این گمان بود که این همهپرسی مولفهای برای حمایت مردمی از وی در برابر مخالفان داخلی و خارجیاش و حتی زمینهساز قدرت بیشتر وی در اتحادیه اروپا و عرصه جهانی میشود. بر این اساس نیز وی و وزرای کابینهاش در سخنرانیها و تمام مواضعشان به حمایت از ماندن در اتحادیه اروپا پرداخته و هزینههای سنگین خروج از اتحادیه را به مردم گوشزد میکردند.
اما آنچه در نتیجه همهپرسی رقم خورد با آنچه کامرون به آن میاندیشید متفاوت بود و گویی شرایط چنان رقم خورده بود که این همهپرسی وی را به روزهای پایانی حضورش در قدرت نزدیک کند. مردم انگلیس در حالی پای صندوقهای همهپرسی رفتند که در ذهنشان یک اصل نقش بسته بود و آن نارضایتی از سیاستهای کامرون بویژه در حوزه اقتصادی بوده بگونهای که آنها را مجاب میکرد اقدامی را صورت دهند که مغایر با تبلیغات و خواستههای اوست و در نهایت نیز رای به گفتمانی دادند که طومار حیات سیاسی او را میپیچید.
همهپرسی انگلیسیها در نهایت در حالی با رای به خروج پایان یافت که روند تحولات نشان میدهد رای مردم بیش از هر چیز انتقامگیری از نخستوزیر این کشور بوده که در نهایت استعفای وی را نیز رقم زد.
انگلیس بار دیگر به سرخط خبرهای جهان مبدل شد در حالی که محور آن را نتایج و البته پسلرزههای همهپرسی ماندن و یا خروج از اتحادیه اروپا تشکیل میدهد. این همهپرسی در حالی برگزاری شد که از یکسو مردم به شدت از سیاستهای دولت به نخستوزیری دیوید کامرون ابراز نارضایتی میکردند و از سوی دیگر کامرون این همهپرسی را نوعی کسب مشروعیت برای خود میدانست لذا از ماهها قبل خواستار رای منفی مردم به رفتن شده بود.
اقدامی که بسیاری آن را تحریک شدن بیشتر مردم به خروج از اتحادیه را رقم زد که اولین پسلرزه آن نیز اعلام کنارهگیری کامرون از قدرت بود. همهپرسی جدایی بریتانیا از اتحادیه اروپا روز پنجشنبه برگزار و در پایان شمارش آرا، مشخص شد که ۵۲ درصد رأیدهندگان به خروج انگلستان از اتحادیه اروپا رأی دادهاند. بسیاری از کارشناسان این رأی تاریخی را آغازی بر یک دومینو دانستهاند که میتواند حیات اتحادیه اروپا و حتی بریتانیای متحد را به چالش بکشد. فیلیپ هاموند وزیر خارجه انگلستان اعلام کرد با وجود درخواستها برای کنارهگیری دیوید کامرون از نخستوزیری، او همچنان در قدرت خواهد ماند. حال آنکه دیوید کامرون نخستوزیر انگلستان پس از شکست در همهپرسی، اعلام کرد که به زودی از این سمت کنارهگیری میکند.
رهبر حزب کارگر انگلستان که از مخالفان خروج از اتحادیه بود، نتایج همهپرسی را نشانگر خشم مردم این کشور از عملکرد دولتها دانست. نایجل فاراژ رهبر حزب استقلال انگلستان که از خروج این کشور از اتحادیه اروپا حمایت میکرد، این اتحادیه را «رو به مرگ» توصیف کرد و گفت امیدوار است دیگران هم از این اتحادیه خارج شوند. در حوزه اروپایی نیز احزاب راستگرا در چندین کشور از جمله فرانسه و هلند از دولت خواستهاند همهپرسیهایی مشابه همهپرسی انگلستان برگزاری کند.
از سوی دیگر پایگاه بلومبرگ نوشته است که همزمان با اعلام نتایج همهپرسی انگلستان، قیمت طلا در بازارهای جهانی به بالاترین حد در دو سال گذشته رسیده است. همزمان قیمت پوند انگلستان در برابر دلار با سقوطی بیسابقه به پایینترین سطح از سال ۱۹۸۵ رسیده است.
فرانک والتر اشتاینمایر وزیر خارجه آلمان که پیش از این کشورش تلاش زیادی کرده بود تا انگلیسیها را از خروج از اتحادیه اروپا منصرف کند، از تصمیم مردم انگلستان ابراز تأسف کرد. «الکس سموند» رهبر سابق حزب ملی اسکاتلند هم به صراحت اعلام کرده است که با توجه به نتایج همهپرسی، مشخص است که اسکاتها خواهان جدایی از انگلستان و ماندن در اتحادیه اروپا هستند.روزنامه گاردین خبر داد که جنبش «شین فین» که قدیمىترین حزب فعال ایرلندى به شمار مىآید، با اشاره به مخالفت ایرلندىها با خروج از اتحادیه اروپا، برگزارى همه پرسى براى تشکیل ایرلند متحد و حذف مرز بین ایرلند و ایرلند شمالى را خواستار شده است.
اردوغان رئیسجمهور ترکیه خواستار برگزاری همهپرسی برای تصمیم گرفتن بر سر ادامه مذاکرات جهت پیوستن به اتحادیه اروپا شد.لازم به ذکر است مجموع آرای همهپرسی: ۳۳,۵۷۷,۳۴۲برگه بوده که آرای خروج ۱۷,۴۱۰,۷۴۲ برگه (۵۱.۹ درصد) و آرای ماندن در اتحادیه ۱۶,۱۴۱,۲۴۱ برگه (۴۸.۱) بوده است. «سباستینکورتس» وزیر خارجه اتریش گفت که خروج انگلیس از اتحادیه اروپا زمینلرزهای سیاسی است. «مارتین شولتس» رئیس پارلمان اروپا هم گفت که درباره خروج دیگر کشورها از اتحادیه اروپا نگرانی ندارد و از دید وی در این زمینه رویدادی زنجیرهوار رخ نخواهد داد.
مالکوم ترنبول نخستوزیر استرالیا گفت: در حالی که بریتانیا در آستانه خروج از اتحادیه اروپا قرار دارد، پیشبینی میکنم که بازارهای جهانی با دورهای از بیثباتی و نااطمینانی روبرو خواهد بود. البته برخی از ناظران سیاسی خروج انگلیس را طراحی آمریکا برای فروپاشی اتحادیه اروپا دانستهاند چنانکه مارک دوبوویتز تحلیلگر ارشد آمریکایی با تاکید بر نتیجه همهپرسی خروج بریتانیا، درهم شکسته شدن اتحادیه اروپا را نتیجه سیاستهای اوباما قلمداد کرده است.
انگلیسیها رای به خروج از اتحادیه اروپا دادند
تسویه حساب با آقای نخستوزیر
صاحبخبر -
∎