به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، همهپرسی جدایی بریتانیا از اتحادیه اروپا روز پنجشنبه (امروز) شروع و شمارش آراء از واپسین ساعات این روز آغاز و تا روز جمعه ادامه خواهد داشت. دلایل و فرآیند برگزاری این همهپرسی پیش از منتشر و شرح کاملی از تاریخچه اتحادیه اروپا و معاهدات این اتحادیه به اضافه شرایط بعد از اعلام نتیجه همهپرسی ارائه شد. (اینجا بخوانید)
روز پنجشنبه (امروز) ساعت 7 صبح به وقت محلی آغاز رایگیری و ساعت 10 شب پایان آن خواهد بود. مردم بریتانیا، ایرلند، مردم کشورهای مشترک المنافع که شهروند بریتانیا هم هستند به اضافه بریتانیاییهایی که مقیم دیگر کشورهای جهاناند در این همهپرسی شرکت خواهند داشت و تنها در «جبل طارق» ساعت آغاز رای گیری 6 صبح و ساعت پایان آن 9 شب خواهد بود.
چند روز پیش از این «دیوید کامرون» نخست وزیر بریتانیا که در کمپین ماندن فعالیت میکرد در جمع گروهی از یهودیان در لندن گفت اگر بریتانیا در اتحادیه اروپا باقی بماند، قدرت بیشتری برای مقابله با برنامه هستهای ایران و همچنین جلوگیری از گسترش فعالیتهای جنبش موسوم به تحریم اسرائیل خواهد داشت.
آخرین اخبار مربوط به همهپرسی جدایی بریتانیا از اتحادیه اروپا به شرح زیر است:
هرج و مرج در روز همه پرسی به دلیل شرایط جوی
تنها یک ساعت تا پایان زمان شرکت در همه پرسی، وال استریت ژورنال گزارش داد باران سیل آسا در جنوب شرق انگلیس منجر به وقوع سیل شد.
شدت بارش آنقدر زیاد بود که برخی محورهای مواصلاتی مسدود شدند و زمان زیادی برای رفت و آمد مردم می گیرند و این بدین معناست که برخی افراد واجد شرایط که خواستار شرکت در همه پرسی هستند، زمان برای رسیدن به مراکز اخذ رای نخواهند داشت.
در گزارش وال استریت ژورنال آمده است، وضعیت بد جوی منجر به هرج و مرج و آشفتگی شده است که در نتیجه آن برخی از افراد هرگر نمی توانند رای خود را به صندوق بیاندازند.
جدیدترین تحلیلها از رویکرد مردم انگلستان در قبال اتحادیه اروپا
«راجر مورتیمور» مدیر تحلیل سیاسی در خصوص رویکرد مردم انگلیس در قبال اتحادیه اروپا اینگونه مینویسد که تحت نخستوزیری «دیوید کامرون»، نظرسنجیها در ابتدا علیه عضویت اتحادیه اروپا بوده است و سپس اخیراً رویکردها در قبال این اتحادیه اروپا به شکل حمایت از ماندن بوده است. از انتخابات سراسری 2015 تا مه 2016، تمامی نظرسنجیهای ما نشان داده است که اکثریت خواستار باقی ماندن هستند تا اینکه بخواهند اتحادیه اروپا را ترک کنند.
وی ادامه داد که نظرسنجی ما در نیمه اول ژوئن نشان داده است که کمپین «خروج» پیشتاز شد اما آنطور که تاریخ رویکرد مردم بریتانیا در قبال اروپا میگوید، چنین نوساناتی به هیچ عنوان بیسابقه نیست و هیچ تضمینی وجود ندارد که از خطوط عبور نشود.
نگرانی سرمایهگذاران هندی از خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا
خبرگزاری آلمانی «دویچهوله» گزارش کرد که روابط نزدیک هند با بریتانیا تهدید خروج بریتانیا تیره و تار شده است. تجار هندی خواستار ادامه حضور بریتانیا در اتحادیه اروپا شدهاند و حتی «نارندرا مودی» نخستوزیر هند از انگلیس خواسته است که همچنان در اتحادیه اروپا باقی بماند و دلایل چنین درخواستی مسائل اقتصادی است.
نتایج نظرسنجیهای خروج و ادامه حضور بریتانیا در اتحادیه اروپا
نتایج نظرسنجیهایی که در 10 روز کمپین خروج و ادامه حضور بریتانیا در اتحادیه اروپا برگزار شده، کاملاً دو دسته است اما در چهار نظرسنجی آخر، اکثریت از ادامه حضور بریتانیا در اتحادیه اروپا حمایت کردهاند.
محدودیت رسانهها در گزارش اخبار مربوط به کمپینهای خروج و ماندن
شبکه «بی بی سی» در خصوص محدودیتهایی که به خبرنگاران در روز همهپرسی خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا تحمیل کردهاند، گزارش کرد که «شما شاهد آن هستید که امروز پوشش خبری ما از همهپرسی اتحادیه اروپا، محدود است. دلیل آن این است که بی بی سی و دیگر شبکههای خبری اجازه ندارند در حین آغاز رأیگیری در خصوص کمپینهای خروج از و ماندن در اتحادیه اروپا گزارش دهند».
تصاویری از حوزههای اخذ رأی در بریتانیا
رهبر دموکراتهای سوئد هم خواستار خروج سوئد از اتحادیه اروپا شد
«جیمی آکسون» رهبر حزب دموکرات ضدمهاجران سوئد نیز در مقالهای در روزنامه «مترو» خواستار برگزاری همهپرسی این کشور برای خروج از اتحادیه اروپا شد.
وی تصریح کرد: «انتقال قدرت به مفهوم آن بوده است که بروکراتهای بلژیک، نفوذ بیش از حدی بر سیاستهای سوئد داشتهاند. عقیده من این است که سوئد نیز باید راه بریتانیای کبیر را دنبال کند و در وهله اول خواستار تجدید مذکرات به منظور برگزاری همهپرسی در خصوص ادامه عضویت این کشور (در اتحادیه اروپا) شود. اتحادیه اروپا که سوئد در اصل به آن رأی داده بود، یک اتحادیه تجارت آزاد بوده است نه این ابر هیولای ملی که هماکنون به آن تبدیل شده است».
«تونی بلر» از ادامه حضور بریتانیا در اتحادیه اروپا حمایت کرد
«تونی بلر» نخستوزیر اسبق انگلیس در یک پیام توییتری در حالیکه پلاکاردی در حمایت از ادامه حضور بریتانیا در اتحادیه اروپا به دست گرفته بود، نوشت: «من معتقدم که رأی دادن به باقی ماندن (در اتحادیه اروپا)، جایگاه بریتانیا بعنوان یک کشور غرورآفرین و بانفوذ با یک اقتصاد قوی را تضمین میکند
بلر هشدار داده است که رأی دادن به ترک اتحادیه اروپا «یک اشتباه تاریخی» است که فرایند صلح ایرلند شمالی را در معرض خطر قرار میدهد.
وی اعلام کرد: «اگر ما مجبور شویم در 23 ژوئن (اتحادیه اروپا را ) ترک کنیم، ایرلند شمالی در آینده در معرض خطر قرار میگیرد و اتحاد ما در معرض خطر قرار میگیرد».
نخستوزیر اسبق انگلیس تأکید کرد که «تثبیت ایدئولوژیک» کمپین خروج بسیار برایشان مهمتر از تأثیری است که خروج میتواند بر روی ایرلند شمالی داشته باشد.
تحلیلگر انتخابات: نمیتوان گفت کدام کمپین پیروز نهایی است
در آخرین نظرسنجی پیش از همهپرسی که به صورت تلفنی از سوی موسسه «آی پی اس او اس موری» انجام گرفت، کمپین ماندن با کسب 52 درصد آراء کمپین خروج با کسب 48 درصد را پشت سر گذاشت.
«مایک اسمیتسان» یک تحلیلگر انتخاباتی با اشاره به این نظرسنجی گفت، گرچه کمپین ماندن پیش افتاده است اما همچنان نمیتوان گفت کدام کمپین پیروز نهایی همهپرسی خواهد بود.
تحلیلگر آمریکایی: بریتانیا در اتحادیه اروپا میماند
«استفان والت» تحلیلگر ارشد و از صاحبنظران روابط بینالملل در آمریکا گفت «فکر میکنم که کمپین ماندن [بریتانیا در اتحادیه اروپا] باید پیروز شود و پیروز خواهد شد.»
اسکاتسمن: هر رای در همهپرسی اروپا میتواند عاملی برای همهپرسی دوم استقلال اسکاتلند باشد
«نیکولا استرجون» رهبر حزب ملی اسکاتلند و وزیر اول این کشور رای خود را به صندوق انداخت. وی و بسیاری دیگر از سیاسیون ارشد اسکاتلند بارها هشدار دادهاند در صورت رای بریتانیا به خروج از اتحادیه اروپا، همهپرسی دومی برای خروج اسکاتلند از بریتانیا برگزار خواهد شد.
به نوشته اسکاتسمن، در حالی رایگیری در همه پرسی اروپایی در جریان است که هر رای میتواند منجر به همه پرسی دوم استقلال اسکاتلند از بریتانیا باشد. اسکاتسمن ادامه داد، مردم اسکاتلند درحالی برای دومین بار طی سال های اخیر در همه پرسی سرنوشتسازی شرکت میکنند که تاثیر بسزایی در نتیجه این انتخابات خواهند داشت.
سیل منجر به بسته شدن برخی مراکز اخذ رای شد
شورای «کینگ استون» خبر داد به دلیل بارش شدید باران و سیل برخی مراکز اخذ رای بسته و جایگزین شدهاند. کینگ استون خبر داد باران شدید شب پیش از روز همهپرسی منجر به وقوع سیل در برخی مراکز اخذ رای در لندن شد در همین راستا این مراکز بسته و مراکز جایگزین برای اخذ رای اعلام شدند.
اروپا به رنگ پرچم بریتانیا درآمد
بیزنساینسایدر در گزارشی از شهرهای مختلف اروپا، همبستگی دیگر کشورهای عضو اتحادیه اروپا را با کمپین ماندن بریتانیا در اتحادیه، به تصویر کشید. در این اقدام، برخی موزهها، کاخها یا ساختمانهای مهم در دیگر شهرهای اروپا با پرچم بریتانیا مزین یا نورافشانی شدهاند.
یک ساختمان در میدان موزه در شهر وین اتریش با نورافشانی از طرح پرچم بریتانیا مزین شده بود. همچنین پرچم بریتانیا بر روی شانه تندیس میکلآنژ در شهر فلورانس ایتالیا گذاشته شد. در اسپانیا، سالن اصلی شهر مادرید با رنگهای پرچم بریتانیا نورافشانی شد. در لهستان هم کاخ فرهنگ در ورشو، با طرح پرچم بریتانیا نورافشانی شده بود.
جانسون: همهپرسی نقطه عطفی در تاریخ بریتانیاست
«بوریس جانسون» رهبر کمپین خروج و شهردار سابق لندن در گفتوگو با روزنامه تلگراف گفت، نتیجه همهپرسی امروز برایش از آینده سیاسیاش بسیار مهمتر است.
وی گفت اگر همه پرسی امروز آخر فعالیت سیاسی وی باشد، وی بعد از 8 سال که شهردار لندن بود از آن لذت برد. جانسون گفت کمپین خروج اعتماد به نفس دارد و این همهپرسی نقطه عطفی در تاریخ بریتانیا است.
کامرون و کوربین آراء خود را به صندوق رای انداختند
«دیوید کامرون» رهبر حزب محافظهکار و نخست وزیر بریتانیا، همچنین «جرمی کوربین» رهبر حزب کارگر که حزب اپوزیسیون بریتانیا است، آراء خود را به صندوقهای اخذ رای انداختند.
کامرون و کوربین، رهبران دو حزب اصلی بریتانیا، عضو کمپین ماندن در اتحادیه اروپا هستند.
فاراژ: کمپین خروج، شانس زیادی دارد
روزنامه تلگراف گزارش داد، «نایجل فاراژ» رهبر حزب یوکیپ (حزب استقلال اتحاد پادشاهی بریتانیا) در روز همهپرسی مقابل منزلش گفت که باور دارد کمپین خروج شانس بسیار زیادی دارد. وی روزنامه «سان» چاپ پنجشنبه را در دست داشت که مدیر مسئول آن «راپرت مورداک» غول مشهور رسانهای خوانندگان خود را برای رای به خروج تشویق میکند.
اختلال آمد و شد با باران شدید و سیل در پایتخت و جنوب شرق انگلیس
شبکه خبری بیبیسی گزارش داد، به افرادی که در جنوب شرق انگلیس و در شهر لندن زندگی میکنند و قصد شرکت در همهپرسی را دارند، نسبت به وقوع سیل و بارش شدید باران هشدار داده شده است. همچنین شرایط بد آب و هوایی منجر به اختلال در مسیرهای مواصلاتی شامل جادهها و ریلهای قطار خواهد شد که باعث هجوم جمعیت در ساعات پر رفت و آمد میشود.
سکون در بازار بورس استرالیا
روزنامه استرالین نوشت، بازار بورس استرالیا ظهر روز پنجشنبه و با آغاز همهپرسی به حالت راکد درآمد. این روزنامه نوشت بورس استرالیا از بیم «برگزیت» یا همان خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا به حالت سکون درآمده تا نتیجه همهپرسی معلوم شود.
افزایش ارزش پوند در روز برگزاری همهپرسی
خبرگزاری اسپوتنیک با استناد به اطلاعات بازار نوشت، ارزش پوند بریتانیا روز پنجشنبه (امروز) در قبال دلار آمریکا رشد داشت. روز پنجشنبه در مقایسه با روز چهارشنبه پوند در بازار بورس با رشد ارزش مواجه بود که دلیل آن احتمال ماندن بریتانیا در اتحادیه اروپاست.
طی روزهای اخیر و با جلو افتادن کمپین خروج، ارزش پوند روند نزولی به خود گرفته بود. کارشناسان اقتصادی بارها هشدار دادند خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا میتواند به آسیبی عمیق در اقتصاد این کشور بیانجامد.
10:30 (ساعت 7 صبح به وقت لندن) آغاز همهپرسی
با آغاز رایگیری در سراسر بریتانیا، بیبیسی گزارش داد حدود 46 و نیم میلیون نفر برای شرکت در این همهپرسی ثبتنام کردهاند. بیبیسی ادامه داد این سومین همهپرسی سراسری در تاریخ بریتانیاست.
مردم میتوانند با حضور در مدارس، کلیساها و دفاتر انجمنهای اجتماعی، رای خود را در صندوقها بیاندازند.
برابری آراء کمپین خروج و کمپین ماندن
روزنامه تلگراف در روز برگزاری همهپرسی نوشت، نتیجه 4 نظرسنجی معتبر در آخرین روز از تبلیغات قبل از برگزاری همهپرسی تاریخی جدایی بریتانیا از اتحادیه اروپا حاکی از آن است که پیروزی مشخصی برای هیچ یک از کمپینهای خروج یا ماندن وجود ندارد.
حدود یک دهم رایدهندگان همچنان اعلام کردند تصمیم قطعی نگرفتهاند و نتیجه دو نظرسنجی از پیشتازی کمپین ماندن و دو نظرسنجی دیگر از پیشتازی کمپین خروج حکایت دارند.
سوال همهپرسی این است که «آیا بریتانیا باید عضو اتحادیه اروپا بماند یا اتحادیه اروپا را ترک کند؟» دو پاسخ در برگه اتخاذ رای وجود دارد که هر کس فقط یکی از آن دو را انتخاب میکند: «عضوی از اتحادیه اروپا باقی بماند» و «اتحادیه اروپا را ترک کند».
انتهای پیام/
∎