به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، از ساعات اولیه اعلام اجرای اعدام آیتالله باقر النمر، رهبر انقلابی شیعیان عربستان، بسیاری از شخصیتهای اسلامی موضعی سخت و شدید اتخاذ کردهاند.
بنا به این گزارش، بسیاری از نمایندگان پارلمان عراق، سریعا این جنایت را محکوم کردهاند.
«هیثم الجبوری» رئیس جریان «کفاءات» در پارلمان عراق، اعدام آیتالله النمر را پیامی برای «رضایت صهیونیستها» دانست و ادامه داد: زمان اعدام شیخ النمر به گونهای بود که گویی در جهت انتقام گرفتن از «اعدام صدام» بوده است. وی از جامعه بینالمللی خواست حکام سعودی را برکنار کنند.
«محمد الصهیود» دیگر نماینده پارلمان عراق و عضو ائتلاف دولت قانون نیز در گفتوگو با شبکه السومریه، اعدام آیتالله النمر را با هدف شعلهور کردن دوباره منطقه دانست و تأکید کرد که اعدام النمر نشانهای برای حمایت آل سعود از گروههای تکفیری است.
از سوی دیگر«شفقت الشیرازی» شورای وحدت مسلمین پاکستان، نیز اعدام آیتالله النمر را باعث جریحهدار شدن احساسات میلیونها مسلمان دانست.
وی تأکید کرد: سعودیها در شناسنامه سراسر جنایت خود یک مورد دیگر نیز اضافه کردند؛ عربستان در حال حاضر در پرتگاه سقوط است.
وی اعلام کرد که تظاهرات مردمی از امروز در پاکستان آغاز میشود و اولین آن نیز ساعت 3 بعد از ظهر به وقت محلی در کراچی خواهد بود.
اما در بحرین، هزاران تن ساعتی بعد از انتشار خبر اعدام شیخ «نمر باقر النمر» رهبر شیعیان عربستان، تظاهرات کردند. بحرینیها ضمن سر دادن شعار «مرگ بر آل سعود»، تاکید کردند که خون شیخ نمر هرگز بدون پاسخ نخواهد بود. این تظاهرات به درگیری با نیروهای امنیتی و پرتاب گاز اشکآور منتهی شد.
اعتراضات در بحرین
حزبالله لبنان هم در بیانیهای با محکوم کردن اعدام آیتالله النمر، تأکید کرد: الشیخ النمر خواهان حق خونهای ریخته شده مردم مظلوم بود و برای همین هم حاکمان سعودی اعدامش کردند.
در این بیانیه آمده است: پایداری الشیخ النمر بر حق خود تا زمان شهادتش، به زودی آل سعود را از بین خواهد برد.
جنبش انصارالله یمن نیز با صدور بیانیهای اعدام آیتالله النمر را شدیدا محکوم و اعلام کرد که محکامه این عالم مجهاد نمایشی بوده است.
شورای اعلای شیعیان لبنان نیز در بیانیهای این اقدام عربستان را محکوم کرد.
«شیخ بدر الدین حسون» مفتی اعظم سوریه هم با محکوم کردن اعدام شیخ النمر، این اقدام عربستان را یک جنایت توصیف کرده است.
همچنین در واکنش به اعدام رهبر شیعیان عربستان، «ناصر عطا» تهیهکننده اخبار مربوط به خاورمیانه در شبکه ایبیسی نیوز آمریکا در توئیتر خود نوشت: «کشتن شیخ نمر النمر، یک نشانه بزرگ و بارزاز شکست سیاست سعودی در عراق، سوریه و یمن است».
دکتر نصیر العمری، از نویسندگان معروف اردنی نیز در صفحه توئیتر خود نوشته است: اعدام شهید نمر، پیامی برای شیعیان عربستان است تا به آنها بگوید گفتوگو تمام شده و ازادی صرفا با شهادت بدست میآید.
احمد جبریل فرماندهی کل«جبهه مردمی برای آزادی فلسطین» هم در واکنش به اعدام «نمر باقر النمر» رهبر شیعیان عربستان توسط آلسعود اعلام کرد این اقدام حاکی از آن است که ریاض بر دامن زدن به آتشافروزی فرقهای اصرار دارد.
«صالح عاشور» یکی از نمایندگان پارلمان کویت نیز در صفحه توئیتر خود نوشت: شیخ نمر خواهان آزادی و حق؛ و تنها اسلحهاش «کلام» بود، او بهای شجاعتش را پرداخت، آنهم در زمانی که امثال او کم است.
عاشور تصریح کرد: عواقب و تبعات شیخ نمر را فقط خدا میداند و این تبعات سیاسی و امنیتی در داخل و خارج عربستان تا مدتها ادامه پیدا خواهد کرد.
مدیر خاورمیانهای سازمان دیدهبان حقوق بشر هم با «ناعادلانه» خواندن فرآیند محاکمه شیخ نمر، گفت اعدام وی تنها «به افزایش تنشهای فرقهای و ناآرامی» در عربستان منجر میشود.
ویتسون گفت: «تنها راه عربستان به سمت ثبات در استانهای شرقی، پایان دادن به تبعیض سیستماتیک علیه شهروندان شیعی است، نه اعدام».
نوری المالکی، رئیس ائتلاف دولت قانون و نخستوزیر سابق عراق نیز با شباهت قائل شدن بین نظام آل سعود با حکومت سابق بعث در عراق، گفت: اقدام عربستان در اعدام نمر النمر، در امتداد سیاستهای طائفی و سرکوبگرانه این کشور در منطقه است و همان روش نظام بعثی سابق در سرکوب آزادیخواهان و اندیشمندان را در پیش میگیرد.
در این میان، دار الفتوای عراق (اهل سنت) نیز اعدام شیخ نمر را تصمیم حاکمان دانست نه ملتها و در ادامه از اینکه این تصمیم امت اسلامی را وارد فتنه تازهای کند، ابراز ترس کرد.
اتحادیه عملای یمن هم آل سعود را مسئول هر گونه واکنش و عکسالعمل رسمی یا مردمی در قبال جنایت اعدام شیخ النمر، دانست.
صدها تن از شیعیان کشمیر نیز در بخش تحت کنترل دولت هند علیه حکومت عربستان سعودی در اعتراض به اجرای حکم اعدام آیت الله باقر النمر تظاهرات کردند.
«مقتدا صدر» هم در بیانیهای ضمن تاکید بر برگزاری تظاهرات «خشم» در عراق از دولت عراق خواست تا مجددا سفارت عربستان در بغداد را که چند روز گذشته بازگشایی شد، تعطیل کند.
سازمان بدر عراق نیز در اعتراض به جنایات آل سعود علیه ملت عربستان و همچنین تجاوزات علیه یمن از بغداد خواست تا سفیر عربستان را از عراق اخراج کند.
در همین راستا، حیدرالعبادی، نخستوزیر عراق هم به صف محکوم کنندگان پیوست و اعلام کرد: از شنیدن خبر اعدام شیخ النمر بسیار متأسف شدیم. وی تأکید کرد: سیاست بستن دهان منتقدان ثمرهای جز خونریزی ندارد.
ماریچه اسخاکه عضو ارشد پارلمان اروپا نیز گفته است: فدریکا موگرینی و وزرای خارجه اعضای اتحادیه اروپا باید اعدام دستهجمعی در عربستان سعودی را محکوم کنند و عقلانی بودن مشارکت با این کشور را مورد بازنگری قرار دهند.
اما در مقابل، هیأت علمای ارشد عربستان (علمای وهابیت) با صدور بیانیهای از اجرای حکم اعدام «شیخ نمر باقر النمر» روحانی بارز و رهبر شیعیان عربستان استقبال کرد.
دولتهای امارات و بحرین نیز با استقبال از اعدام آیتالله النمر، این اقدام عربستان را در راستای مقابله با تروریسم قلمداد کردند.
در حال تکمیل...