شناسهٔ خبر: 10172292 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: تین نیوز | لینک خبر

سعودی‌ها "شیخ نمر" را اعدام کردند

صاحب‌خبر -
تین نیوز | وزارت کشور عربستان اعلام کرد که 47 تن را امروز(شنبه) به اتهام ارتکاب "جرایم تروریستی" اعدام کرده است. در میان اعدامی‌ها نام "شیخ نمر باقر النمر" روحانی شیعه نیز دیده می‌شود.

دستگاه قضایی عربستان پیشتر علیه این افراد که نامی از آنها برده نشده حکم اعدام صادر کرده بود و امروز این احکام اجرا شده است.

برخی از افرادی که علیه آنها احکام اعدام صادر شده بود از اعضای گروه‌های تندرو از جمله داعش و القاعده هستند و در میان محکومان معترضان به سیستم حکومتی آل سعود نیز دیده می‌شوند.

شیخ نمر باقر النمر، روحانی شیعه و از منتقدان اصلی دولت سعودی نیز در میان کسانی بود که اخیرا دستگاه قضایی عربستان علیه وی حکم اعدام صادر کرد. منابع نزدیک به دستگاه قضایی سعودی فاش کرده‌اند که احکامی که امروز اجرا شده مرحله اول است و فردا نیز اشخاص دیگری اعدام خواهند شد.

بنا بر اعلام وزارت کشور عربستان از 47 فرد اعدامی 45 تن عربستانی، یک تن مصری و یک فرد دیگر تبعه چاد است. در بیانیه‌ وزارت کشور عربستان ابتدا 30 اسم و سپس 17 اسم اعلام شدند که به شرح زیر ذکر شده است:
1 أمین محمد عبدالله ال عقالا
2 أنور عبدالرحمن خلیل النجار
3 بدر بن محمد بن عبدالله البدر
4 بندر محمد بن عبدالرحمن الغیث
5 حسن هادی بن شجاع المصاریر
6 حمد بن عبدالله بن إبراهیم الحمیدی
7 خالد محمد إبراهیم الجار الله
8 رضا عبدالرحمن خلیل النجار
9 سعد سلامة حمیر
10 صلاح بن سعید بن عبدالرحیم النجار
11 صلاح بن عبدالرحمن بن محمد آل حسین
12 صالح بن عبدالرحمن بن إبراهیم الشمسان
13 صالح بن علی بن صالح الجمعة
14 عادل بن سعد بن جزاء الضبیطی
15 عادل محمد سالم عبدالله یمانی
16 عبدالجبار بن حمود بن عبدالعزیز التویجری
17 عبدالرحمن دخیل فالح الفالح
18 عبدالله سایر معوض مسعد المحمدی
19 عبدالله بن سعد بن مزهر شریف
20 عبدالله صالح عبدالعزیز الأنصاری
21 عبدالله عبدالعزیز أحمد المقرن
22 عبدالله مسلم حمید الرهیف
23 عبدالله بن معلا بن عالی
24 عبدالعزیز رشید بن حمدان الطویلعی
25 عبدالمحسن حمد بن عبدالله الیحیی
26 عصام خلف محمد المذرع
27 علی سعید عبدالله آل ربح
28 غازی محیسن راشد
29 فارس احمد جمعان آل شویل
30 فکری علی بن یحیی فقیه
31 فهد بن أحمد بن حنش آل زامل
32 فهد عبدالرحمن أحمد البریدی
33 فهد علی عایض آل جبران
34 ماجد إبراهیم علی المغینیم
35 ماجد معیض راشد
36 مشعل بن حمود بن جویر الفراج
37 محمد عبدالعزیز محمد المحارب
38 محمد علی عبدالکریم صویمل
39 محمد فتحی عبدالعاطی السید
40 محمد بن فیصل بن محمد الشیوخ
41 مصطفی محمد الطاهر أبکر- اهل چاد
42 معیض مفرح علی آل شکر
43 ناصر علی عایض آل جبران
44 نایف سعد عبدالله البریدی
45 نجیب بن عبد العزیز بن عبد الله البهیجی
46 شهید "نمر باقر أمین النمر"
47 نمر سهاج زید الکریزی
شهید نمر النمر از علمای عربستان در سال 1959 در روستای عوامیه به دنیا آمد. پدرش از روحانیون برجسته شیعه در بحرین و منطقه الاحساء به شمار می‌رفت و در طول دوران حیاتش بارها بازداشت شد. شیخ نمر که دروس حوزوی را در شهر قم و تهران پشت سر گذاشته است، به بیانی آتشین معروف بود و خطبه‌های او در میان مردم عربستان مشهور است.

شیخ نمر النمر در سال ۲۰۱۲ بعد از انتقاد از مقام‌های عربستان و تقاضا برای برگزاری انتخابات در این کشور دستگیر شد. وی از تظاهرات ضددولتی در شرق عربستان حمایت کرده بود.

بستگان شیخ نمر باقر‌النمر، اوایل آبان از تایید حکم اعدام او در دادگاه استیناف خبر داده بودند.
دستگیری باقر النمر باعث اعتراض‌ گسترده شیعیان شد. بین سال‌های ۲۰۱۱ و ۲۰۱۳ میلادی، در جریان اعتراض‌ شیعیان به رفتار تبعیض‌آمیز حکومت سعودی، ۲۰ نفر در منطقه قطیف در شرق عربستان کشته شدند.

شهید شیخ باقر النمر، مهم‌ترین رهبر اعتراض‌های قطیف بود که علنا از پادشاهی سعودی انتقاد می‌کرد و خواهان برگزاری انتخابات در عربستان بود.

زندگینامه شهید نمر
آیت‌الله "نمر باقر النمر" ‌روحانی برجسته عربستانی، در سال 1379 هجری قمری، در شهر "عوامیه" در استان قطیف (شرق عربستان) به دنیا آمد.
 
 
شیخ نمر در خانواده‌ای سرشناس و اهل دین به دنیا آمد که از آن علمایی چون "آیت‌الله شیخ محمد بن ناصر آل نمر" (قدس سره) و خطبای حسینی چون جدش حاج "علی بن ناصر آل نمر" سر بر آورده بودند.

وی تحصیلات مقدماتی خود را در شهر عوامیه تکمیل کرد و در سال 1400 هجری قمری، برای تحصیلات حوزوی ابتدا به ایران سفر کرد تا در تهران در حوزه علمیه حضرت قائم(عج) حضور پیدا کند، که در همان سال توسط آیت‌الله سید محمدتقی مدرسی در تهران تأسیس شده بود.

شیخ نمر پس از 10 سال تحصیل در حوزه علمیه حضرت قائم(عج)، عازم سوریه شد و در حوزه علمیه حضرت زینب(ع) برای ادامه تحصیلات حوزوی و علوم دینی نام نوشت و در حضور اساتید این حوزه به تحصیل پرداخت.

به گزارش العالم نمر از معروف‌ترین و شایسته‌ترین مدرسان علوم دینی در حوزه‌های علمیه به شمار می‌آمد و در حوزه‌های علمیه ایران و سوریه به تدریس کتاب‌هایی همچون کتاب "اللمعة الدمشقیة" و کتاب "جامع المدارک" و "مستمسک عروة الوثقی" و "الحلقات" شهید سید محمدباقر صدر پرداخت.
وی پس از بازگشت به عربستان مرکز "الإمام القائم(عج)" را در العوامیه تأسیس کرد که در واقع سنگ‌بنای "مرکز اسلامی" در سال 1422 هجری قمری مصادف با 2011 میلادی بود.

نیروهای امنیتی عربستان سعودی شیخ نمر باقر النمر را در سال 2012 بازداشت کردند. آنها پیش از آن نیز چندین بار وی را به بهانه‌های مختلف بازداشت کرده بود.

نخستین بازداشت شیخ نمر به می 2006 میلادی بازمی‌گردد، وی هنگام بازگشت از سفر کوتاه‌مدتش به بحرین، به دلیل مشارکت در همایشی بین‌المللی قرآن کریم از سوی نیروهای امنیتی سعودی بازداشت شد.

اتهام شیخ نمر این بود که در این همایش با قرائت پیامی از دولت سعودی خواسته بود به "قبرستان بقیع" رسیدگی کند، مذهب "تشیع" را به رسمیت بشناسد و شیوه‌های آموزشی و درسی کنونی حاکم بر عربستان را تغییر داده یا لغو کند.

شیخ نمر دومین بار در 23 آگوست 2008 میلادی در شهر "القطیف" به دست نیروهای امنیتی رژیم سعودی بازداشت شد. این بار اتهام شیخ برای بازداشت بنابر ادعای دولت سعودی تحریک شیعیان عربستان و درخواست از شیعیان مناطق شرقی عربستان برای آماده‌شدن به منظور دفاع از خود و جامعه خویش بود. اما مقامات سعودی از بیم قیام مردمی و خشم و غضب شیعیان مناطق شرقی عربستان شیخ نمر را 24 ساعت پس از بازداشت آزاد کردند.

این روحانی برجسته عربستانی یک بار دیگر در مارس 2009 میلادی در معرض بازداشت قرار گرفت.
- بازداشت خشونت آمیز آیت‌الله نمر
آیت‌الله نمر در هشتم ژوئیه 2012 به دست نیروهای امنیتی بازداشت شد.
نیروهای امنیتی سعودی قبل از بازداشت شیخ نمر، خودروی او را تعقیب کرده و به سوی وی تیراندازی کردند، که در نتیجه آن شیخ نمر به شدت مجروح شد.
 
 
در پی بازداشت این عالم برجسته شیعه، فعالیتهای اعتراض آمیز گسترده ای در شرق عربستان روی داد و چندین جوان عربستانی نیز در جریان همین اعتراضها به ضرب گلوله نیروهای امنیتی شهید و یا مجروح شدند.
-محاکمه و اعدام
محاکمه آیت الله نمر در مارس 2013 آغاز شد و دادستانی کل عربستان در آن زمان با متهم کردن وی به فتنه انگیزی، اعدام ایشان را خواستار شد.

دادگاهی در عربستان در 15 اکتبر 2014 با مطرح کردن اتهامات ادعایی "فتنه انگیزی در کشور" حکم اعدام آیت الله نمر را صادر کرد. محاکمه این عالم برجسته شیعه بدون حضور رسانه ها و بدون اجازه به وی جهت دفاع از خود، انجام شد.

آیت‌الله نمر در آبان 93 در ملاقات با خانواده اش، بر ضرورت ادامه "اعتراض مسالمت آمیز و گرفتار نشدن به دام خشونت" تاکید کرد و گفت: هر اقدامی در حق من انجام دهند، همچنان به راه خود پایبند خواهم ماند.

آیت‌الله نمر النمر همچنین با اشاره به این که همچنان "صبور و باثبات" خواهد ماند، تاکید کرد: بر مطالبه عدالت، آزادی و عزتِ مردم، پافشاری خواهم کرد.

حکم اعدام آیت الله نمر در آبان 94 در دادگاه استیناف و دادگاه عالی آل سعود تأیید شد، و برگه‌ای به همین منظور به وزارت کشور ارسال شد تا امضای پادشاه برای انجام این حکم از دفتر پادشاهی گرفته شود.

سرانجام وزارت کشور عربستان سعودی در بیانیه ای در 12 آبان 94 از اعدام آیت‌الله نمر باقر النمر خبر داد.

- حکومت آل سعود از نظر شیخ نمر
شیخ نمر همواره در سخنرانیهایش نظام سعودی را به اعمال سیاست‌های تبعیض‌آمیز طایفه‌ای و سازمان‌یافته در مناطق شرقی عربستان و به‌خصوص در دو منطقه "الاحساء" و "القطیف" متهم می‌کرد.

وی بارها تأکید کرده بود که از گفتن کلام حق ترس ندارد، حتی اگر در این راه بازداشت شده، وارد زندان شود و تحت شدیدترین شکنجه‌ها و آزارها و اذیت ها تا سرحد شهادت قرار گیرد.

شیخ نمر در سخنرانی‌هایش آشکارا اعلام کرده بود که با توهین به کرامت مردم عربستان به‌ویژه شهروندان شیعه که از دید نظام سعودی شهروندان درجه دو این کشور به شمار می‌آیند و فاقد هرگونه حق و حقوق شهروندی هستند مخالف است.

شیخ نمر همچنین از مطبوعات و رسانه‌های سعودی به دلیل وابستگی و تبعیت آنها از نظام سعودی و تبدیل‌شدن آنها به بوق تبلیغاتی آل‌سعود به‌شدت انتقاد می‌کند.

وی تصریح می‌کند که مفتی‌های وهابی، ساخته و پرداخته آل‌سعود هستند. به گفته شیخ نمر، آل سعود به مفتی‌های وهابی پول می‌دهند تا با دامن‌زدن به اختلافات طایفه‌ای و مذهبی و ایجاد اختلاف بین شیعیان و اهل سنت، آنها را به خود مشغول کنند و با ایجاد تفرقه مذهبی و طایفه‌ای و قبیله‌ای به حاکمیت خود بر عربستان و غارت و چپاول ثروت‌های آن ادامه دهند.