انرژی پرس نوشت: دعوا بر سر کرسنت از چهارمین مناظره انتخابات ریاست جمهوری چهاردهم آغاز شد. جلیلی و زاکانی دو تن از نامزدهای انتخابات ادعا کردند که در پرونده کرسنت فساد رخ داده است. قرارداد کرسنت قراردادی برای فروش روزانه معادل ۵۰۰ میلیون فوت مکعب گاز ترش از میدان نفتی سلمان است. این میدان بین ایران و امارات مشترک است.
به دنبال ادعاهای مطرح شده در این مناظره و عدم ارائه فرصت به وزیر سابق نفت برای دفاع از خود، بیژن نامدار زنگنه با انتشار فیلمی ابعاد پرونده کرسنت را تشریح کرد.
انعقاد کرسنت متکی بر قوانین ایران
زنگنه در این فیلم گفت: قرارداد کرسنت تنها قرارداد منعقد شده با قوانین ایران بود که میتوانستیم با طرح دعوا در دادگاههای ایران آن را بدون جریمه فسخ کنیم. ضمن آنکه این قرارداد بندی داشته که مصوبات مجلس را محترم شمرده و با دریافت یک مصوبه از مجلس در زمینه ممنوعیت فروش گاز ترش، میتوانستیم به این همکاری خاتمه دهیم.
وی اضافه کرد: در هیچ قرارداد گازی از طرف مقابل ضمانت گرفته نمیشود اما در قرارداد کرسنت ایران از امارات ضمانتنامه درخواست میکند که به دلیل تاخیر در ارائه این ضمانت نامه کمی اجرای قرارداد به عقب میافتد. در این میان جلیلی به جای استفاده از ابزارهای موجود، صرفا با اجرای قرارداد مخالفت میکند.
وزیر سابق نفت، جلیلی را مقصر بروز مشکل برای کشور در پرونده کرسنت دانست و افزود: آقای جلیلی تمام این مسایل به دلیل اشتباهات غلط شماست. نه جرات مذاکره دارید نه قدرت انعطاف در مذاکره دارید. من در اوپک بالاترین ایستادگی در برابر عربستان را داشتم اما هیچ وقت به آنها بیاحترامی نکردم.
بیژن زنگنه همچنین در یک فایل صوتی از تشکیل دادگاه صوری و دیدار بابک زنجانی با سعید جلیلی سخن به میان آورد. وزیر پیشین نفت گفت که بابک زنجانی یک مجرم محکوم به اعدام با حکم قطعی بود اما آقایان تلاش کردند که از او قهرمان ملی بسازند.
تایید صحبتهای زنگنه توسط احمدی نژاد
قرارداد کرسنت که در دولت خاتمی به امضا رسید و اجرای آن با ۲۲ سال تاخیر مواجه شد، در دولت احمدی نژاد باز هم روی میز قرار گرفت اما محمود احمدی نژاد هم به رسانهها گفت: با وجود انکه امارات پذیرفته بود که قیمت پرداختی برای گاز را اصلاح کند اما آقایان جلوی اجرای قرارداد را گرفتند.
مصطفی پورمحمدی در جریان چهارمین مناظره انتخابات ریاست جمهوری درباره پرونده کرسنت بیان کرد: در این پروژه قرار بود گاز بفروشیم، پول دریافت کنیم و امنیت منطقهای را با مشارکت دو کشور تضمین کنیم.
وی افزود: همچنین سهم خود را از میدان مشترک برداریم. ۲۲ سال است که این قرارداد متوقف شده است. حتی اگر چند سال اول برای مذاکره بوده، ۱۵ یا ۱۶ سال است که کرسنت اجرا نشده است. یا آقای زنگنه مجرم است که دوستان در مناظره متهمش کردند یا دوستانی که جلوی قرارداد را گرفتند، متهم هستند.
پورمحمدی خطاب به مردم گفت: این قرارداد میلیاردها دلار منافع ملت را از بین برد. میلیاردها دلار خسارت به ما وارد کرد. ۱۸ میلیارد دلار غرامت در دادگاهها مصوب شده و چند میلیارد دلار آن تثبیت شده است. سه سال است که آقای زنگنه درخواست مناظره با جلیلی را دارد، چرا با او مناظره نمیکنید؟
شکایت زنگنه از جلیلی
پس از مطرح شدن پرونده کرسنت در مناظرههای تلوزیونی بیژن زنگنه از جلیلی به دلیل افترا و اهانت شکایت کرد. او متن شکایت نامه خود را در شبکه ایکس منتشر کرد و خواستار رسیدگی به موضوع از سوی دادگاههای ذیصلاح شد.
زنگنه تنها کسی نبود که جلیلی را مانع اجرای کرسنت میدانست. محمود خاقانی مدیر کل پیشین وزارت نفت هم در جریان این کشمکشها افشا کرد؛ احمدی نژاد در ۲۵ اسفند ۱۳۸۸ نامهای به سعید جلیلی نوشت که پرونده کرسنت را خودش حل کند تا به دادگاه نرود اما سعید جلیلی در پاسخ اعلام میکند که این قرارداد هرگز نباید اجرایی شود و اگر به دادگاه برود، ایران فقط ۸۵۰ میلیون دلار جریمه میشود.
خاقانی کینه شخصی جلیلی با زنگنه را عامل مقاومت در برابر اجرای قرارداد و ورود خسارت سنگین به کشور اعلام کرد.
سکوت ادامه دار جلیلی
کشمکشها بر سر کرسنت منجر به راهاندازی کارزاری برای برگزاری دادگاه علنی این پرونده شد. با وجود تمام این کنشها و صحبتهای زنگنه، جلیلی موضعی جز سکوت ندارد اما طرفدارانش فعال هستند. مالک شریعتی نماینده مجلس و از طرفداران جلیلی مدعی است که نام بیژن زنگنه و مهدی هاشمی رفسنجانی در میان متهمان پرونده کرسنت است.
جلیلی به جای پاسخگویی به ابهامات مطرح شده از سوی زنگنه و دیگر مدیران صنعت نفت، در قالب یک فیلم کوتاه که در فضای مجازی منتشر شد، تنها دیدار با بابک زنجانی را تکذیب کرد.
او در این فیلم درباره مناظره در رابطه با کرسنت گفت: جای متهم در دادگاه است نه در مناظره. معتقدم اگر ابعاد پرونده کرسنت برای مردم روشن شود، همین متهمان باید از ترس مردم و افکار عمومی سوراخ موش پیدا کنند. باید در برابر چنین رفتارهای غلط و خیانتهای صورت گرفته جواب بدهند.
البته جلیلی هرگز به صورت شفاف توضیح نداد که در پرونده کرسنت چه خیانتی صورت گرفته است و چرا همه دولتها با اجرای آن موافق بودهاند اما او یک تنه در مقابل خواست همه ایستاده است.