شناسهٔ خبر: 60335751 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: سرپوش | لینک خبر

نفت و انرژی

هشدار دبیرکل اوپک درباره عامل نوسان بازار نفت/معمای صادرات بالاتر نفت روسیه حل نشده ماند

دبیر کل اوپک هشدار داد سرمایه‌گذاری کمتر از حد لازم در بخش نفت و گاز، ممکن است باعث نوسان بازار در بلندمدت شده و رشد را به مخاطره بیندازد.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایسنا، هیثم الغیص در کنفرانس نفت و گاز خاورمیانه در دوبی، با بیان این که باید به جای این که یک شکل از انرژی را جایگزین شکل دیگری کنیم، دنیا باید به کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای متمرکز شود، تاکید کرده است: سرمایه‌گذاری‌های عمده در همه بخش‌های انرژی ضروری است. این حقیقتی است که باید گفته شود.

طبق برآورد اوپک، جهان به ۱۲.۱ تریلیون دلار سرمایه‌گذاری برای تامین تقاضای رو به رشد برای نفت در بلندمدت نیاز دارد.

فریدون فشارکی، رئیس شرکت مشاوره FGE در همین رویداد گفت: با نرخ رشد حدود هشت میلیون بشکه در روز تقاضای جهانی برای نفت، به دلیل تحریم‌های غرب علیه روسیه که رشد تولید را محدود می‌کند، جهان ممکن است با مشکل عرضه مواجه شود. روسیه ممکن است تولید خود را در حدود ۱۰ تا ۱۱ میلیون بشکه در روز حفظ کند، اما با ادامه تحریم‌ها، رشد دو میلیون بشکه در روز  در آینده، بعید است محقق شود.

نفت و گاز روسیه در معرض تحریم‌های گسترده غربی قرار گرفته که محدود کردن فروش به غرب و سقف قیمت برای نفت روسیه را هدف گرفته‌اند.

فشارکی گفت: اکنون که در قیمت بالاتر، نگرانی نسبت به رشد تولید نفت شیل آمریکا وجود ندارد، اوپک نسبت به گذشته، کاملا متفاوت عمل می‌کند. این گروه به درآمدزایی از منابع نفتی پیش از رسیدن تقاضا برای نفت به اوج خود، متمرکز شده است.

فشارکی اظهار کرد: تمایل برای حفظ قیمت نفت بالای ۸۰ دلار در هر بشکه و تمایل برای عبور قیمت از مرز ۱۰۰ دلار در صورت محدود شدن عرضه به بازار، را مشاهده کرده است.

اوپک و متحدانش که به گروه اوپک پلاس معروف هستند، اواخر سال ۲۰۲۲ در واکنش به وخامت دورنمای اقتصادی، توافق کردند برای حمایت از بازار، تولیدشان را کاهش دهند. سپس در آوریل، حرکت غافلگیرانه دیگری انجام دادند و عربستان سعودی و اعضای دیگر اوپک پلاس، مجموعا ۱.۱۶ میلیون بشکه در روز کاهش تولید داوطلبانه را اعلام کردند.

اعضای اوپک پلاس قرار است برای تصمیم‌گیری درباره اقدام بعدی، چهارم ژوئن در وین دیدار کنند.

بر اساس گزارش رویترز، مایک مولر، رئیس شرکت ویتول آسیا در کنفرانس نفت و گاز خاورمیانه اعلام کرد: تقاضا برای نفت در نیمه دوم امسال، تحت تاثیر رشد آسیایی، حداکثر دو میلیون بشکه در روز افزایش پیدا خواهند کرد. تقاضای فصلی افزایش پیدا خواهد کرد و به برداشت از ذخایر منتهی می‌شود که به معنای عرضه مازاد کمتر است.

معمای صادرات بالاتر نفت روسیه حل نشده ماند

پالایشگاه‌های نفت روسیه در ماه مه به دلیل تعمیرات فصلی، نفت کمتری پالایش کردند اما کاهش عرضه به این تاسیسات، آنقدر نبود که ثابت کند این کشور وعده کاهش تولید را به طور کامل اجرا کرده است.

نفت,وضعیت بازار نفت

به گزارش ایسنا، کرملین اعلام کرد برای حمایت از قیمت نفت، تولید نفت را از سطح فوریه، به میزان ۵۰۰ هزار بشکه در روز کاهش خواهد داد. الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه اظهار کرده است که ماه میلادی جاری، این هدف محقق شد، اما از آنجا که آمار نفت این کشور محرمانه شده است، ارزیابی سطح تولید فراتر از اظهارات مقامات رسمی، دشوار بوده است. افزایش صادرات نفت از بنادر روسیه، این ادعاها را مورد تردید قرار داده است و آژانس بین‌المللی انرژی هفته گذشته برآورد کرد که این کشور به کمتر از نیمی از محدودیت‌های متعهد شده در زمینه تولید نفت، عمل کرده است.

یک منبع آگاه از این اطلاعات گفت: پالایشگاه‌های روسیه میانگین تولید روزانه خود را از اول تا ۱۷ مه، به ۵.۳۴ میلیون بشکه کاهش دادند.

محاسبات بلومبرگ نشان می‌دهد تولید پالایشگاه‌های روسیه حدود ۳۷۲ هزار بشکه در روز نسبت به فوریه کاهش داشته است.

به نظر می‌رسد بخش بزرگی از نفتی که در داخل پالایش نمی‌شود، به خارج ارسال شده است. طبق آمار رصد نفتکش‌ها که توسط بلومبرگ گردآوری شده است، میانگین صادرات نفت روسیه در ماه مه، حدود ۲۶۸ هزار بشکه در روز بالاتر از فوریه بوده است.

گویا روسیه نفت کمتری از طریق خطوط لوله صادر می‌کند. آمارهای رسمی طبقه بندی شده است، اما سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) برآورد کرد صادرات نفت روسیه از طریق خط لوله دروژبا و از طریق خط لوله اسپو به چین، در مارس ۶۰ هزار بشکه در روز  نسبت به فوریه، کاهش پیدا کرده است.

طبق محاسبات بلومبرگ، اگر صادرات از طریق خطوط لوله در ماه مه ثابت بماند، توازن بین صادرات به مشتریان خارجی اصلی و پالایش داخلی، کاهش ۱۶۵ هزار بشکه‌ای تولید روزانه نسبت به فوریه را ایجاب می‌کند که معادل حدود یک سوم کاهش تعهد شده است.

در این محاسبات، تحویل نفت روسیه به چین از طریق قزاقستان تحت قراردادهای بلندمدت و همچنین عرضه از طریق ریلی و خط لوله به کشورهای همسایه، به خصوص بلاروس، در نظر گرفته نشده است.

بر اساس گزارش بلومبرگ، طبق ارزیابی شرکت تحقیقاتی "ریستاد انرژی"، ممکن است که تولید نفت روسیه کاهش پیدا کرده و صادرات از طریق دریا، با استفاده از ذخایر موجود در میادین نفتی و پالایشگاه‌ها، بنادر و شبکه خطوط لوله، بالا نگه داشته شده باشد. تولیدکنندگان روسی ممکن است در آوریل حدود ۴۰۰ هزار بشکه و در ماه مه ۲۰۰ هزار بشکه دیگر از ذخایر نفت برداشت کرده باشند تا ۳.۷ میلیون بشکه در روز صادرات نفت از بنادر را حفظ کنند. روسیه آمار ذخیره سازی نفت خود را منتشر نمی کند.