شناسهٔ خبر: 58349006 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: فارس | لینک خبر

پرنده کمیاب هما در پارک ملی صیاد مشاهده شد

مدیرکل حفاظت محیط‌ زیست چهارمحال و بختیاری از مشاهده ۲ عدد پرنده «هما» در محدوده پارک ملی و منطقه حفاظت شده تنگ صیاد خبر داد و گفت: این گونه در فهرست سرخ اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت در رده NT یا نزدیک به تهدید قرار دارد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران توانا سعید یوسف‌پور مدیرکل حفاظت محیط‌ زیست چهارمحال و بختیاری گفت: هما یا کرکس ریش‌دار بزرگترین پرنده در خانواده کرکس‌هاست که در فهرست سرخ اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN) در رده NT یا نزدیک به تهدید قرار دارد، حضور این گونه کمیاب و با ارزش به دلیل تغذیه از استخوان لاشه نشان از سلامت اکوسیستم و پویایی تنوع زیستی این منطقه خبر می‌دهد.

وی با اشاره به اینکه تاکنون در استان ۲۹۹ گونه پرنده شناسایی شده، گفت: هم‌اکنون در استان پلنگ در رده‌بندی در خطر انقراض(EN)، شنگ، خفاش نعل اسبی مدیترانه‌ای، کل و بز در رده‌بندی آسیب‌پذیر(VU)، خروس کلی اجتماعی در رده حفاظتی(cv)، اردک بلوط در رده‌بندی حفاظتی(nt) و غاز پیشانی سفید و اردک مرمری در رده‌بندی آسیب‌پذیر(VU) قرار دارند.

هما در واقعیت یک نوع لاشخور اسـت کـه فقط استخوان می‌خورد و یکی از بزرگ‌ترین جثه‌ها را در بین پرندگان ایران دارد. بخاطر تغذیه خاص این پرنده بـه آن «استخوان‌خوار» هم لقب می‌دهند. نام علمی هما Gypaetus Barbatus و نام انگلیسی آن Bearded vulture «کرکس ریشو» اسـت.

کرکس ریش‌دار در رنگ‌های مختلف در جهان وجود دارد، از سفید خالص گرفته تا نارنجی مایل بـه قرمز. خاک‌های حاوی اکسید آهن روی این پرنده باعث می‌شود تا ظاهری هولناک و وحشتناک بخود بگیرد. هما با چنگال خود خاک را بر می‌دارد و بـه مدت یک ساعت آنرا روی پر و بالش می‌مالد تا مطمئن شود کـه بـه رنگ نارنجی آتشین تبدیل شده اسـت.

پارک ملی تنگ صیاد با وسعت چهار هزار و ۳۷۲ هکتار در مرکز منطقه حفاظت شده تنگ صیاد با مساحت ۲۲ هزار و ۱۴ هکتار واقع شده و زیستگاه گونه‌های با ارزشی چون پلنگ ایرانی، کل و بز، قوچ و میش، کفتار، افعی گرزه است، منطقه حفاظت شده تنگ صیاد با وسعت حدود ۲۷ هزار هکتار در بخش شرقی شهرستان شهرکرد در استان چهارمحال و بختیاری واقع شده است.

این منطقه در سال ۱۳۴۹ از طرف شورای عالی شکاربانی و نظارت بر صید به عنوان منطقه شکار ممنوع و در سال ۱۳۵۲ با تصویب شورای عالی حفاظت محیط زیست به عنوان منطقه حفاظت شده اعلام شد.

در این منطقه ۲۵۲ گونه گیاهی که حدود ۳۰ گونه آن انحصاری ایران است و ۲۴ گونه پستاندار، ۷۰ گونه پرنده و ۲۶ گونه خزنده وجود دارد.

گونه‌های جانوری این منطقه شامل قوچ و میش وحشی، پلنگ، کل و بز و پوشش گیاهی آن شامل انواع گون، کنگر، ریواس، آویشن، بابونه، خاکشیر، بادام کوهی، انجیر و آلبالوی کوهی است.

منطقه تنگ صیاد در ۱۰ کیلومتری شهرکرد مرکز استان چهارمحال و بختیاری واقع است.

پایان پیام/ ت 120

نظر شما