شناسهٔ خبر: 56187030 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: الف | لینک خبر

برگزاری نمایشگاه تاثیر اقدامات قهری یکجانبه علیه مردم ایران در ژنو

صاحب‌خبر -

به گزارش روابط عمومی موسسه کنشگران توسعه پارس؛ در پنجاه و یکمین شورای اجلاس حقوق بشر که در ژنو برگزار شد، جامعه مدنی ایران نمایشگاهی را تحت عنوان تاثیر اقدامات قهری یکجانبه علیه ایران برگزار کرد.

این نمایشگاه توسط موسسه کنشگران توسعه پارس، انجمن تالاسمی ایران، موسسه صیانت از حقوق زنان، بنیاد گفتگو و دوستی ملل، جمعیت ندای صلح و خانه EB از روز دوشنبه ۲۱ شهریورماه برگزار شده و تا روز شنبه ۲۶ شهریورماه ادامه دارد.

پنجاه و یکمین شورای اجلاس حقوق بشر از روز  دوشنبه در ژنو با شرکت هفت سازمان غیر دولتی از ایران با محوریت موسسه کنشگران توسعه پارس آغاز به کار کرد.

موسسه کنشگران توسعه پارس،کانون هموفیلی ایران،انجمن تالاسمی ایران،موسسه صیانت از حقوق زنان،بنیاد گفتگو و دوستی ملل،جمعیت ندای صلح و خانه EBهفت سازمان مردم نهاد شرکت کننده در این اجلاس می‌باشند.

پروفسور آلنا دوهان،گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد پس از بررسی آثار منفی اقدامات قهری یکجانبه بر بهرمندی از حقوق بشر، گزارش بازدید خود را از جمهوری اسلامی ایران که از ۱۸تا۲۸ اردیبهشت ماه انجام شد،در این اجلاس به شورای حقوق بشر ارائه خواهد کرد.

در حاشیه این اجلاس نیز نمایشگاهی از آثار مخرب تحریم‌های یکجانبه بر بهره مندی حقوق بشر مردم ایران توسط سازمان‌های فوق برگزار شده است.


گفتنی است  «آلنا دوهان»، گزارشگر ویژه سازمان‌ملل درمورد "تأثیر منفی اقدامات قهری یکجانبه بر بهره‌مندی افراد از حقوق بشر"، اردیبهشت سال جاری در سفری ۱۱ روزه به ایران در خصوص بررسی آثار تحریم‌های یکجانبه آمریکا بر «مردم» کشورمان بررسی جامعی انجام داد و گزارش آن را منتشر کرد.

دوهان کارنامه‌ای قابل توجه در بررسی پیامدها و وضعیت تحریم‌ها و اقدامات قهری یکجانبه علیه کشورهای مختلف داشته است. گزارشگران ویژه غالباً تلاش می‌کنند تا بدون تأثیرپذیری از فشارهای سیاسی دولت‌ها و صرفاً بر اساس اصل وجدان انسانی و حرفه‌ای به انجام وظایف بپردازند و کارنامه آلنا دوهان در این زمینه به همین رویه است. بر این اساس گزارش‌های آلنا دوهان از وجاهت و مقبولیت قانونی و جهانی برخوردار است و مولفه‌ای برای تصمیم‌گیری و اقدامات بین‌المللی به شمار می‌رود.

متن گزارش گزارشگر ویژه سازمان‌ملل برگرفته از کلید واژه‌های قابل توجهی است که می‌تواند معیاری برای داوری در خصوص اقدامات جهانی در قبال تحریم‌های ضد ایرانی غرب باشد. واژگانی چون غیر قانونی، نامتعارف، نامشروع، ضد حقوق بشر، غیر انسانی، غیر منصفانه و جنگ اقتصادی از جمله تعابیری است که دوهان در مورد تحریم‌های ضد ایرانی به کار برده است.

او تأکید دارد که آثار تحریم‌ها برخلاف ادعای آمریکا رسماً و به طور گسترده علیه «ملت ایران» بوده  که به عنوان نقض حقوق بشر و معیار بالادستی، مغایر با تمام قوانین و مقررات بین‌المللی است و باید در آن تجدید نظر شود. دوهان در گزارش خود در مورد تأمین دارو می‌گوید: «ایران حدود ۹۵ درصد از داروها و واکسن‌های اساسی خود را برای کاهش تأثیر تحریم‌های یکجانبه با سیستم‌های تولید و تضمین کیفیت مطلوب تولید می‌کند با این حال، شرکت‌های داروسازی ایرانی در تهیه مواد اولیه با کیفیت لازم با مشکل مواجه بوده و افزایش هزینه‌ها بر خریدهای خارجی  تأثیر می‌گذارد. چالش‌های مهمی در تهیه و تحویل داروها و تجهیزات پزشکی نجات دهنده تولید شده توسط شرکت‌های خارجی و برای درمان بیماری‌های نادر از جمله انواع خاصی از سرطان، تالاسمی، هموفیلی، سرطان خون، ماهیاک، ام اس، بیماری پروانه‌ای، اوتیسم و انواع خاصی از دیابت وجود دارد. اگرچه نص تحریم‌ها اعلام می کند که داروها و تجهیزات پزشکی به دلیل معافیت‌های بشردوستانه تحت تأثیر قرار نمی‌گیرند، اما ارائه آنها به ایران به دلیل تأثیر تحریم‌ها بر شرکت‌های مالی، تجاری، کشتیرانی و بیمه، محدودیت‌های پرداخت‌های بین‌المللی و کسب و کارهای خارجی به‌شدت کاهش یافته است.» 

این گزارش به درستی نشان می‌دهد که بدیهی‌ترین قوانین و مقررات بین‌المللی و حتی منشور ملل متحد با تحریم‌ها و اقدامات قهری یکجانبه علیه ایران نقض شده و عوامل این نقض باید پاسخگوی رفتار خود باشند. این گزارش آزمونی پیش‌روی غرب و سازمان‌های بین‌المللی در اثبات ادعای رویکرد تعاملی و گفتمان محور و بشر دوستانه و حفظ قوانین و مقررات جهانی است که مردود شدن در آن، قطعاً هزینه‌های سنگینی برای آنان به همراه دارد.

گزارش آلنا دوهان از منظر حقوق بین‌الملل، ایجاد کننده مسئولیت حقوقی و عینی برای نهادها و ساختارهای بین‌المللی از جمله سازمان ملل، شورای امنیت، شورای حقوق بشر و نهادهای حقوقی و قضایی جهانی است و آنها را مسئول مقابله با تحریم‌ها و اقدامات قهری یکجانبه غرب علیه ایران می‌نماید. در این زمینه او با تکیه بر سازوکارهای حقوقی می‌گوید: «تحریم‌های یکجانبه علیه ایران با تعداد زیادی از هنجارها و اصول حقوقی بین‌المللی مطابقت ندارد، بلکه صرفاً برای اعمال زور بر یک کشور اعمال می‌شوند و به عنوان ‌اقدام متقابل بر اساس قانون مسئولیت بین‌المللی قابل توجیه نیستند. بنابراین، این تحریم‌ها می‌تواند به عنوان اقدامات قهری یکجانبه تلقی شوند که مکرراً در قطعنامه‌های شورای حقوق بشر سازمان‌ملل متحد و مجمع عمومی سازمان‌ملل متحد محکوم می‌شوند». این گزارشگر ویژه همچنین به ارائه «پرونده نقض معاهده مودت ۱۹۵۵» اشاره کرده و از ارجاع آن به دیوان بین‌المللی دادگستری استقبال می‌نماید.

بر این اساس نهادهای بین‌المللی بر اساس تکلیف و شرح وظایف قانونی و جهانی خویش موظف به محکوم سازی و ابطال تحریم‌های ضد ایرانی غرب و بازخواست و مجازات عاملان، امران و اجرا کنندگان این تحریم‌ها بوده چنانکه در گزارش آلنا دوهان نیز به صراحت عنوان شده است؛ «غرب موظف است تا کلیه اقدامات یکجانبه علیه ایران، اتباع و شرکت‌های ایرانی که بدون مجوز شورای امنیت سازمان ملل متحد اعمال شده و استفاده از آنها را نمی‌توان به عنوان اقدام متقابل یا اقدام تلافی جویانه مطابق با قوانین بین‌المللی توجیه نمود لغو نمایند؛ کلیه محدودیت‌های موجود در تجارت، پرداخت‌های مالی و تحویل غذا، دارو و تجهیزات پزشکی و همچنین کالاها و خدمات جهت نگهداری و توسعه زیرساخت‌های حیاتی، که برای برخورداری ایرانیان از حقوق بشر ضروری تلقی می شود، را حذف کنند.»

 جبران خسارت‌های هنگفت وارد شده به شهروندان جمهوری اسلامی ایران، حداقل اقدامی است که مجامع بین‌المللی باید با وارد کردن فشار فزاینده به کشورهایی که با استفاده از ابزار تحریم به‌دنبال تحمیل اراده سیاسی خود به ملت ایران هستند را دنبال کنند. نحوه توجه و پیگیری گزارش آلنا دوهان، گزارشگر ویژه حقوق بشر که ابعاد جنایت شرم آور مدعیان حقوق بشر بر علیه مردم ایران را افشا نموده آزمون بسیار مهمی است که می‌تواند عیار صداقت نهادهای بین‌المللی در موضوع دفاع واقعی از حقوق بشر را مشخص نماید.



نظر شما