شناسهٔ خبر: 50518948 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه سیاست‌روز | لینک خبر

مسئولان اقتصادی دولت وعده بازگشت ثبات در بازار سرمایه را دادند

سردرگمی سازمان بورس در روزگار بی‌اعتمادی سهامداران

صاحب‌خبر -
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، وزیر اقتصاد و برخی دیگر از مسئولان اقتصادی دولت در حالی دیروز وعده برگشت ثبات به بازار سرمایه دادند که سردرگمی و عملکرد سوال برانگیز سازمان بورس همچنان زمینه ساز بی‌اعتمادی مردم به سبز شدن شاخص‌ها شده است که بگونه‌ای که عده‌ای از سهامداران با تجمع مقابل سازمان بورس خواستار حمایت از سرمایه سهامداران شده‌اند.

در حالی این روزها سبز و قرمز شدن شاخص‌های بورس و بلاتکلیف ماندن سهامداران، موجب صف‌های فروش شده که برخی مسئولان بورسی نسبت به آینده بازار سرمایه نگاه خوشبینانه‌ای را مطرح می‌سازند. مجید عشقی رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه قرمزی تابلوی بورس کی رفع می‌شود، گفت: قرمزی تابلو یکدفعه نیامده که یکباره هم برود. ان‌شاءالله از امروز به مرور کاهش می‌یابد و تابلوی بورس رنگ سبز به خود می‌گیرد.وی با بیان اینکه در گذشته دعوتی از مردم از طرف دولت صورت گرفته و مردم سرمایه‌شان را به بورس آورده‌اند، گفت: مردم حق دارند نگران باشند، قطعا با یک جمله من هم نگرانی مردم رفع نمی‌شود، ولی تلاش می‌کنیم بازار سرمایه را به ثبات برسیم. رشدهای شدید و نزول‌های شدید برای بازار سم است و در هیچ یک از بازارها چنین وضعیتی را نمی‌پسندیم.
رئیس سازمان بورس گفت: اگر یک بازار رشد تند و تیز داشته باشد، پشت سر آن یک کاهش تند هم خواهد داشت. این ماهیت سرمایه‌گذاری است. در حال حاضر بحث‌هایی که شده بازار را تحت تأثیر قرار داده که مهم‌ترین آن کسری بودجه دولت و انتشار اوراق است، البته انتشار اوراق در بازار به کشش بازار بستگی دارد و این گونه نیست که در هر شرایطی اوراق منتشر کنیم.
وی این نکته را هم تاکید کرد که دولت قرار نیست همه کسری بودجه خود را از بازار سرمایه تامین کند. ابزارهای دیگری برای تامین کسری بودجه از طریق بانک‌ مرکزی، شبکه بانکی‌، بیمه‌ها، جاهای دیگر و نیز مولدسازی دارایی‌های دولت وجود دارد.عشقی در ادامه افزود: بخش عمده تامین کسری بودجه دولت از محل مولدسازی دارایی‌ها خواهد بود. دولت در ۴۰ روز گذشته حتی یک ریال اوراق در بازار سرمایه نفروخته است، اما مصاحبه‌هایی شده و یا عکسی از صفحات معاملات ما گرفته شده که فلان قدر اوراق دولتی معامله شده است، در حالی که این اوراق را دولت نفروخته، بلکه معامله‌ای بوده است که خریداران قبلی اوراق انجام داده و این معامله بین بانک‌ها صورت گرفته است، بنابراین تفکیک قائل شویم، بین خریداران و فروشندگان اوراق و اظهارنظر اشتباه صورت نگیرد و عددها را با هم اشتباه نکنیم.وی همچنین گفت: یکی دیگر از ابهامات در مورد صنایع مختلف مطرح می‌شود که تلاش ما بر این است که جلوی قیمت‌گذاری دستوری و ایجاد رانت در شرکت‌ها را بگیریم. واقعیت این است که نمی‌توانیم ثروت مردم را بگیریم. آنها را به بورس دعوت کنیم که سهام شرکت‌ها را بخرند و از طرف دیگر دست در جیب شرکت‌ها کنیم و سود شرکت‌ها را بیرون بکشیم. دولت هم این عزم را دارد که از سرمایه مردم حمایت کند. در سال‌های گذشته در مورد محصولات پتروشیمی و فولادی بحث قیمت‌گذاری بود، الان این بحث وجود ندارد. وضع این شرکت‌ها بهتر شده است. دخالت‌ها در بازار حداقلی است.
رئیس سازمان بورس گفت: من به عنوان متولی بازار سرمایه وظیفه خود می‌دانم طبق رسالتی که برعهده من گذاشته شده از سرمایه مردم حفاظت کنم و از منافع شرکت‌ها همچنین حمایت کنم و این را دنبال خواهیم کرد. در بحث صنایع فولادی و پتروشیمی جلوی قیمت‌گذاری دستوری را گرفتیم و موفق شدیم. دولت هم همکاری کرده، دولت فعلی هم عزم جدی دارد. در برخی از صنایع هنوز مشکل قیمت‌گذاری وجود دارد که قطعا حل خواهد شد.عشقی این را هم گفت که بسیاری از شرکت‌ها سودهای فراوانی شناسایی کردند که سؤال مردم این است که این سودها چه می‌شود، اما برخی از طرح‌های توسعه‌ای بزرگ در صنایع مختلف در دست اجرا است.قیمت‌های کنونی سهام در بازارسرمایه، قیمت‌های جذابی هستند و سازمان بورس با تمام قوای خود در تلاش است تا ابهامات بازار را کاهش دهد. این موضوع مهمترین محور سازمان بورس و دولت است.
این مواضع در حالی مطرح می‌شود که درپی ریزش بازار سرمایه، تعداد اندکی از سهامداران مقابل سازمان بورس تجمع کردند.



در این میان اما وزیر امور اقتصادی و دارایی اعلام کرد: برنامه ما پیش بینی پذیر کردن اقتصاد و حذف قیمت‌گذاری‌های مضر به بازار در صنایع بورسی است و به زودی خبر تغییر نظام قیمت‌گذاری خودرو توسط وزارت صمت منتشر خواهد شد.وزیر امور اقتصادی و دارایی، مدیران بورسی و مدیران حدود ۳۰ هلدینگ و حقوقی بزرگ بازار سرمایه در ساختمان باب همایون وزرات اقتصاد و دارایی گردهم آمدند تا وضعیت بورس و راهکارهای حمایت از بازار سرمایه را بررسی کنند. در این نشست بر لزوم فراهم کردن بسترها برای فعالیت شفاف بازار سرمایه تاکید شد.
احسان خاندوزی در این نشست گفت: شواهد قطعی نشان می‌دهد بازار سرمایه در بلندمدت بیشترین بازدهی را در مقایسه با بازارهای رقیب داشته است و نگاه ماه به بازار حرفه‌ای و بلندمدت است. با نگاه به اطلاعات سودآوری شرکت‌ها نشان می‌دهد چشم انداز، روشن است و جای نگرانی برای تصمیم هیجانی نیست.
وی افزود: «وظیفه وزارت اقتصاد و سازمان بورس، توسعه ابزارها و نهادها و ایجاد بازاری شفاف و کارا و پیش بینی پذیر است و بازار بدهی مکمل بازار سهام است نه رقیب آن.». خالص تامین مالی دولت از اوراق در دو ماه اخیر بسیار اندک و ناچیز و در ۴۰ روز اخیر صفر ریال بوده است هرچند فضای مجازی پر از اطلاعات غیردقیق است. از این به بعد هم دولت بیشتر به دنبال جبران کسری بودجه از طریق مولدسازی دارایی و فروش اموال مازاد است.خاندوزی ادامه داد: برنامه ما پیش بینی پذیر کردن اقتصاد و حذف قیمت‌گذاری‌های مضر به بازار در صنایع بورسی است و به زودی خبر تغییر نظام قیمت‌گذاری خودرو توسط وزارت صمت منتشر خواهد شد. به دنبال پیش‌بینی پذیرکردن نرخ‌های کلیدی اقتصاد و بالتبع بورس هستم تا نااطمینانی از بازار زدوده شود. وزیر امور اقتصادی و دارایی خاطرنشان کرد: در گذشته برای تغییرات مکرر قیمت خوراک و نرخ تسعیر ارز بانک‌ها و قواعد پالایشی‌ها و فراخوان عموم به سهامداری مستقیم اشتباهات بزرگی صورت گرفته که باید با همکاری وزارت‌های نفت و صمت و بانک مرکزی و سازمان بورس شاهد کاهش این اشتباهات و ایجاد اطمینان در بازار باشیم. وی گفت: برای اعتمادآفرینی در حال اجماع‌سازی با وزارت‌های نفت و صمت و بانک مرکزی هستیم تا آنجا هم خبرهای امیدبخشی به اقتصاد منتقل کنیم.

نظر شما