شناسهٔ خبر: 47218746 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: میزان | لینک خبر

موازنه قوا تغییر کرده است

کارشناس و تحلیلگر مسائل سیاسی در یادداشتی نوشت: مقاومت در این مرحله تصمیم گرفته درس‌های جدیدی به دشمن بدهد و قواعد دیگری از درگیر شدن با اشغالگران را تعریف کند.

صاحب‌خبر -

خبرگزاری میزان - حسین کنعانی مقدم در روزنامه حمایت نوشت: تحولات فلسطین اشغالی که نقطه آغاز آن، یورش شهرک‌نشین‌های صهیونیست به مسجدالاقصی بود، با سرعت فزاینده‌ای در حال اوج گرفتن است. دوشنبه‌شب هفته پیش، همزمان با پایان یافتن ضرب‌الاجل مقاومت به رژیم صهیونیستی برای پایان دادن به محدودیت‌ها و خشونت علیه نمازگزاران، پهنه اراضی اشغالی به یک میدان نبرد گسترده تبدیل شد، به‌ویژه آنکه مقاومت در همان روز‌های نخست به اسرائیل هشدار داد که راهبرد «بمباران در برابر بمباران» را در پیش‌گرفته است.

این دور جدید از درگیری‌ها پس از جنگ غزه در سال ۲۰۱۴، بزرگ‌ترین معرکه در برابر دشمن صهیونیستی است و نشان از یک تغییر بزرگ دارد. اشغالگران با کنترل کرانه باختری و تلاش برای یهودی‌سازی قدس در این سودا بودند که نسل جدید فلسطینی‌ها را از طریق ارائه برخی آزادی‌ها و باز گذاشتن راه برای ورود کمک‌های مالی خارجی، تحت سیطره فرهنگی خود درآورند. به این نحو که تمایز کرانه باختری و فلسطینی‌های ساکن در اراضی ۱۹۴۸ با غزه پر رنگ‌تر شود تا این‌گونه استنباط گردد که مقاومت، باعث وخامت اوضاع معیشتی مردمی شود؛ که عدم مقاومت و سازش با صهیونیست‌ها، زندگی مرفه و امنی در پی دارد!

اختلاف‌افکنی در میان دو سوی فلسطین در جریان انتخابات اخیر نیز شدت یافت، اما مقاومت با در دست داشتن ابتکار عمل در حمایت از فلسطینی‌های قدس، این معادله چندساله را بر هم زده و دور جدیدی از بزرگ‌ترین عملیات موشکی علیه صهیونیست‌ها با نام «شمشیر قدس» را کلید زد. این پیام به‌خوبی در کرانه باختری نیز دریافت شد و اشغالگران از وحشت همگرایی بیشتر، سه گردان برای کنترل اوضاع به این منطقه اعزام و مستقر کردند.

از سوی دیگر، گارد دفاعی و تاکتیک تهاجمی مقاومت نیز دستخوش تغییرات گسترده‌ای شده است. موشک‌باران خاک اسرائیل درحالی‌که بنا بر ادعای صهیونیست‌ها، سامانه گنبد آهنین تا ۹۰ درصد قدرت رهگیری دارد و انتشار صد‌ها عکس و ویدئو از فرود آمدن راکت‌ها و موشک‌ها در نقاط مختلف سرزمین‌های اشغالی، نشانگر از بین رفتن بازدارندگی اسرائیل است. ساکنان اراضی اشغالی اکنون به کارآمدی سامانه چند میلیارد دلاری پدافند موشکی خود اطمینان ندارند و پناهگاه‌ها را مطمئن‌تر از گنبد آهنین می‌دانند.

حملات موشکی مقاومت افزون بر اینکه بخش‌های مهمی از زندگی عادی شهرک‌نشینان را تحت‌الشعاع خود قرار داده، به اقتصاد اسرائیل نیز ضربه وارد کرده است. به‌عنوان نمونه، در پی ادامه حملات موشکی فلسطین و آغاز نبرد زمینی علیه غزه، ارزش «شیکل» (واحد پول سرزمین‌های اشغالی) به‌شدت سقوط کرد و برخی شرکت‌های خارجی نیز فعالیت خود را تا پایان جنگ، متوقف کرده‌اند.

افزون بر این، هزینه هر تیر موشک گنبد آهنین ۵۰ هزار دلار تخمین زده شده و این بدان معناست که حملات موشکی به اسرائیل نیز میلیون‌ها دلار هزینه برای این رژیم نامشروع، خرج تراشیده است. علاوه بر این، شهردار شهر‌های صهیونیستی همچون عسقلان اعلام کرده‌اند که ضربه مقاومت آن‌چنان سنگین بوده که شمار زیادی از شهرک‌نشین‌ها به مراکز روان‌درمانی مراجعه کرده و تحت مداوا قرار گرفته‌اند.

این در حالی است که حماس اعلام کرده اکثر موشک‌های شلیک‌شده به سمت اراضی اشغالی، قدیمی هستند و هنوز از سلاح‌های جدید، رونمایی نشده است. حماس البته به صهیونیست‌ها درباره حمله زمینی به غزه که از روز گذشته آغاز شد هشدار داد و به همین علت بود که چهارشنبه هفته پیش، جیپ و تجهیزات نظامی اسرائیل را با موشک پیشرفته «کورنت» هدف قرار داد تا متجاوزان حساب کار دستشان بیاید.

ضمن اینکه همین مقدار گوشمالی صهیونیست‌ها برای دست به دامن شدن «بنیامین نتانیاهو»، نخست‌وزیر این رژیم به مصر و کشور‌های عربی برای آتش‌بس کافی بود. ارتش اسرائیل ضرب شست مقاومت را در جریان حمله پائیز ۹۸ به بخش‌هایی از نوار غزه چشیده و اصرار داشتند که این درگیری هر چه زودتر پایان یابد، اما هر چه بیشتر کوشیدند، کمتر نتیجه گرفتند. مقاومت به‌صراحت اعلام کرده که این بار سطح مطالباتش بالاست و از آنجا که اشغالگران تاکنون به هیچ‌یک از تعهدات سابق خود عمل نکرده‌اند، فلسطینی‌ها ابداً اعتمادی به فرایند میانجیگری ندارند و مقاومت مسلحانه را تا گردن نهادن طرف متجاوز ادامه خواهند داد.

نکته مغفول اینکه در فرایند درگیری‌های نظامی پیشین با رژیم صهیونیستی، مقاومت در پاسخ به محاصره غزه و فشار‌های سنگین اقتصادی دست به حمله می‌زد و با پا در میانی بین‌المللی و عربی به پایان می‌رسید، اما این دور از عملیات‌های مقاومت، با ادوار گذشته کاملاً متفاوت بوده و صبغه انتفاضه جدیدی دارد که با هدف صیانت از قدس شریف کلید خورده است. مقاومت در این مرحله تصمیم گرفته درس‌های جدیدی به دشمن بدهد و قواعد دیگری از درگیر شدن با اشغالگران را تعریف کند که بر پایه دفاع از مقدسات اسلامی شهر قدس و کشیدن خط پایان بر اعمال فشار علیه فلسطینی‌هاست. در حقیقت، مقاومت غزه در این دور از تاخت‌وتاز به دشمن، اهداف خود را بر اساس تأمین منافع راهبردی با محوریت بیت‌المقدس تنظیم کرده است.

علاوه بر این، الهام بخشی حزب‌الله لبنان برای مقاومت فلسطین و در دستور کار قرار گرفتن استراتژی «چشم در برابر چشم»، حاکی از این حقیقت غیرقابل‌انکار است که رزمندگان در نبرد اخیر، هیچ ترس و واهمه‌ای از یال و کوپال دشمن ندارند و هر ضربه صهیونیست‌ها را با قدرت تمام پاسخ می‌دهند. نتیجه درگیری میان صهیونیست‌ها و گروه‌های مقاومت در این مرحله هر چه باشد، موازنه جدیدی را به نفع زنجیره ضد صهیونیستی در منطقه ایجاد خواهد کرد؛ کما اینکه هر دور نبرد، به ارتقای توان بازدارندگی علیه دشمن اشغالگر منجر شده است؛ و بالاخره اینکه مقاومت جانانه علیه اشغالگران، غافلگیری صهیونیست‌ها را به دنبال داشته و اذعان می‌کنند که حتی محاصره و حمله نظامی نیز مانع از قدرتمندتر شدن گروه‌های فلسطینی نشده است. سرمقاله روزنامه «معاریو» در پایان این نوشتار خواندنی است. این روزنامه صهیونیستی با اشاره به وعده‌های انتخاباتی نتانیاهو مبنی بر تضعیف حماس نوشت: «سیاست‌های نخست‌وزیر در واقع موجب پیروزی حماس شده چراکه قواعد درگیری را به هم زد و ما شکست خوردیم.»

انتهای پیام/
خبرگزاری میزان: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانه‌های داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای منتشر می‌شود.