شناسهٔ خبر: 39306649 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه ستاره‌صبح | لینک خبر

گزارش

کرونا تولید 10 میلیون بشکه نفت در روز را کاهش داد

اشاره: شیوع ویروس کرونا در جهان باعث شده تا کارخانه ها و صنعت و ... به تعطیلی کشانده شود. پیش از این اعضای اوپک گرد هم آمدند تا چاره ای برای سقوط قیمت نفت پیدا کنند اما به نتیجه نرسیدند. سرانجام روز پنج شنبه بعد از ۱۰ ساعت جلسه مجازی بین وزیران نفت و انرژی ۲۳ کشور تولیدکننده نفت جهان، سهم هر کشور از کاهش تولید مشخص شد تا درمجموع با کاهش ۱۰ میلیون بشکه‌ای تولید در روز این کشورها ۳۳ میلیون و ۸۵۳ هزار بشکه نفت در ماه‌های می و ژوئن تولید شود. این در حالی است که کشورهای اوپک پلاس حدود یک ماه پیش نتوانستند بر سر کاهش ۱.۷ میلیون بشکه نفت به توافق برسند. البته این تصمیم با مخالفت سفت‌وسخت مکزیک همراه بود. بر اساس این توافق، ۲۰ کشور تصمیم گرفتند ۲۳ درصد از تولید خود را کاهش دهند که ایران، ونزوئلا و لیبی از این توافق مستثنا هستند. البته این توافق قرار است در سه مرحله اجرا شود. در ادامه اظهارات وزیر نفت کشورمان درباره نتایج این نشست و بیانیه پایانی نهمین نشست فوق‌العاده اوپک پلاس را می‌خوانید.

صاحب‌خبر -

ستاره صبح-

جزییات توافق به روایت وزیر نفت
زنگنه درباره جزییات توافق کاهش تولید نفت گفت: توافق برای کاهش روزانه ۱۰ میلیون بشکه در بازه زمانی نخست (از یکم ماه مه تا پایان ژوئن ۲۰۲۰) دوماهه است، در بازه زمانی دوم یعنی از یکم ماه ژوئیه تا پایان ۳۱ دسامبر سال ۲۰۲۰ میلادی کاهش عرضه روزانه نفت ۸ میلیون بشکه کاهش خواهد بود، سپس در بازه زمانی سوم از یکم ژانویه ۲۰۲۱ تا آوریل ۲۰۲۲ نیز کاهش عرضه روزانه ۶ میلیون بشکه نفت می‌شود.وزیر نفت بابیان اینکه این تصمیم دوساله خواهد بود و برای نخستین بار در تاریخ اوپک، تصمیمی دوساله اتخاذ می‌شود، تصریح کرد: این جزو بی‌سابقه‌ترین ارقام کاهش تولید در تاریخ اوپک و غیر اوپک هست.وی با اشاره به اینکه همکاری دیگر کشورهای تولیدکننده نفت مانند آمریکا، کانادا و برزیل به این توافق برای کاهش تولید افزوده می‌شود، اظهار کرد: مشکلات اندکی هم در طول مذاکرات ۱۰ ساعت و ۳۰ دقیقه‌ای وجود داشت، البته برخی تفاهم‌ها نیاز به زمان دارد.  قرار شد بحث‌ها و گفت‌وگوها ادامه یابد، ۲۲ کشور توافق داشتند، اما مکزیک نکات و نگرانی‌هایی داشت که بررسی آن‌ها نیازمند زمان بود، قرار شد دوباره با این کشور مذاکره شود تا قضیه به سرانجام برسد.پیش‌نویس بیانیه پایانی نهمین نشست فوق‌العاده اوپک پلاس آماده‌شده و قرار است پس از بررسی نهایی در روزهای آینده منتشر شود.

بیانیه پایانی نهمین نشست 
فوق‌العاده اوپک پلاس
نهمین نشست وزیران نفت و انرژی ۲۳ کشور عضو وغیرعضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) روز پنجشنبه (۲۱ فروردین‌ماه) از طریق وبی نار به ریاست وزارت انرژی عربستان و روسیه برگزار شد. متن بیانیه نهمین نشست فوق‌العاده وزارتی کشورهای عضو و غیر عضو اوپک به شرح زیر است:
«در این نشست به نمایندگان کشورهای آرژانتین، کلمبیا، اکوادور، مصر، اندونزی، نروژ، ترینیدادوتوباگو و رئیس مجمع بین‌المللی انرژی خوشامد گفته شد. در این نشست کشورهای تولیدکننده عضو و غیر عضو اوپک حاضر در توافقنامه همکاری (Declaration of Cooperation)، تداوم تعهد خود به این توافقنامه را باهدف دستیابی و پایدار نگه‌داشتن بازار باثبات نفت، به‌منظور تأمین منافع متقابل کشورهای تولیدکننده، اقتصاد کارآمد، تضمین عرضه منظم برای مصرف‌کنندگان و بازگشت سرمایه مطمئن برای سرمایه‌گذاران را تائید کردند. با توجه به بنیان‌های کنونی و اجماع درباره چشم‌انداز بازارهای جهانی نفت خام، کشورهای شرکت‌کننده در این نشست موافقت کردند:
۱ - چارچوب توافقنامه همکاری (Declaration  of cooperation) که در تاریخ دهم دسامبر سال ۲۰۱۶ میلادی امضا و در نشست‌های بعدی بر آن صحه گذاشته شد، در کنار منشور همکاری که دوم ژوئیه ۲۰۱۹ امضاشده بود، در این نشست تائید شد.
۲ - توافق برای مجموع کاهش تولید روزانه ۱۰ میلیون بشکه‌ای کشورهای عضو و غیر عضو اوپک از یکم ماه مه سال ۲۰۲۰ میلادی برای یک بازه زمانی اولیه به مدت دو ماه آغاز می‌شود که پایان این بازه ۳۰ ژوئن امسال  خواهد بود سپس برای یک بازه زمانی ۶ ماهه دیگر از یکم ژوئیه تا ۳۱ دسامبر سال ۲۰۲۰ کاهش عرضه روزانه هشت میلیون بشکه کاهش خواهد بود، سپس در بازه زمانی سوم از یکم ژانویه ۲۰۲۱ تا ۳۰ آوریل ۲۰۲۲ به مدت ۱۶ ماه نیز کاهش عرضه روزانه ۶ میلیون بشکه می‌شود. خط پایه و مبنای محاسبه تولید برای تولید همه کشورهای حاضر در این توافق به‌جز عربستان و روسیه ماه اکتبر سال ۲۰۱۸ میلادی خواهد بود، درحالی‌که مبنای محاسبه تولید برای روسیه و عربستان روزانه ۱۱ میلیون بشکه در نظر گرفته شد. مهلت این توافق امضاشده تا ۳۰ آوریل ۲۰۲۲ میلادی خواهد بود، بااین‌حال تمدید این توافق در دسامبر ۲۰۲۱ میلادی بررسی خواهد شد.
۳ - از دیگر تولیدکنندگان بزرگ نفت جهان برای مشارکت در این تلاش به‌منظور ثبات بخشی به بازارهای جهانی نفت خام درخواست شده است.
۴ - مأموریت کمیته مشترک وزارتی نظارت بر توافق کاهش تولید کشورهای عضو و غیر عضو اوپک (JMMC) در قالب توافقنامه همکاری برای نظارت بر شرایط عمومی بازارهای جهانی نفت خام و سطح تولید کشورهای حاضر در توافق و میزان پایبندی آن‌ها به سهمیه‌های تولید تعیین‌شده با همکاری فعالیت کمیته مشترک فنی (JTC) تمدید و تائید شد.
۵ - بررسی پایبندی کشورهای تولیدکننده حاضر در توافقنامه همکاری به سهمیه‌های تولید تعیین‌شده، بر اساس داده‌های منابع ثانویه مطابق با روش تائید شده از سوی کشورهای عضو اوپک، رصد می‌شود.
۶ - کشورهای حاضر در این توافق دهم ژوئن سال ۲۰۲۰ میلادی برای تعیین و بررسی اقدام‌های بیشتر باهدف برقراری توازن در بازار نفت، از طریق وبی نار نشست برگزار می‌کنند.
همه تولیدکنندگان عضو و غیر عضو اوپک حاضر در توافقنامه همکاری به‌استثنای مکزیک درباره موارد یادشده به توافق رسیدند، درنتیجه این توافق مشروط به رضایت مکزیک است.»
سهم هر کشور از کاهش تولید نفت چقدر است؟
*با توجه به این توافق، تولید روسیه و عربستان به‌صورت مساوی و ۱۱ میلیون بشکه در روز در نظر گرفته‌شده است.
*تولید سایر کشورها، بر اساس میزان تولید آوریل سال۲۰۱۸ خواهد بود که حالا باید ۲۳ درصد کمتر از آن باشد.
*ارقام نشان می‌دهد عربستان و روسیه هرکدام بیش از ۲.۵ میلیون بشکه از تولید خود را کاهش می‌دهند و حدود ۸.۵ میلیون بشکه در روز نفت تولید می‌کنند.
*بعد از آن‌ها عراق بیش از یک‌میلیون بشکه از تولید خود را کاهش می‌دهد و ۳.۶ میلیون بشکه نفت در روز را از چاه‌های نفت بیرون می‌کشد.
*امارات به‌عنوان کشور بعدی که باید ۷۲۲ هزار بشکه از تولید خود را کم کند معرفی‌شده که بر این اساس تولیدش به ۲.۴۴ میلیون بشکه در روز می‌رسد.  
*کویت هم قرار است ۶۴۱ هزار بشکه نفت کمتری تولید کند و ۲.۱۶ میلیون بشکه نفت به بازار برساند.
*در رتبه‌های بعدی نیجریه، مکزیک، قزاقستان، آنگولا و الجزایر قرار دارند که قرار است به ترتیب ۴۱۷، ۴۰۰، ۳۹۰، ۳۴۸، و ۲۱۴ هزار بشکه از تولید روزانه نفت خود کم کنند.
سایر کشورها نیز که تولید روزانه نفت آن‌ها کمتر از یک‌میلیون بشکه در روز است عددی بین ۲.۱ تا ۲۳ هزار بشکه از تولید خود را کم می‌کنند.
درمجموع تولید اوپک که در حال حاضر ۲۶ میلیون و ۶۸۳ هزار بشکه در روز است با کاهشی بیش از ۶ میلیون بشکه‌ای به ۲۰.۵ میلیون بشکه می‌رسد.
کشورهای غیر اوپکی حاضر در توافق نیز که ۱۷.۱ میلیون بشکه نفت در روز تولید می‌کردند، حالا با این توافق حدود ۴ میلیون بشکه از نفت خود را از بازار خارج می‌کنند و تولیدشان به ۱۳.۲ میلیون بشکه خواهد رسید.
این اعداد نشان می‌دهد تولید ۴۳.۸ میلیون بشکه‌ای اوپک پلاس به ۳۳.۸ میلیون بشکه در روز کاهش پیدا می‌کند. البته کاهش ۱۰ میلیون بشکه‌ای عرضه در مقایسه با افت ۳۰ میلیون بشکه‌ای تقاضا نمی‌تواند محرک خوبی برای رشد قیمت‌ها باشد.

نظر شما