شناسهٔ خبر: 38465781 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: سرپوش | لینک خبر

محیط زیست و گردشگری

تاثیر کرونا بر بازار گردشگری ایران و وضعیت آژانس های مسافرتی

صاحب‌خبر -

اکنون بازار گردشگری ایران به اغما رفته است زیرا از طرفی گردشگرانی که تصمیم سفر داخلی را داشته اند سفرهای خود را کنسل کردند و ازسوی دیگر مسافران خارجی که قصد سفر به ایران را داشتند هم سفرهای خود را به وضعیت تعلیق در آوردند. به همین علت فعالان بازار گردشگری با سکته سفرهای ورودی به کشور و سفرهای داخلی روبرو هستند. این پیشامد پس از افزایش نرخ بنزین و ماجرای هبوط هواپیما اتفاق افتاده و با این شرایط صاحبان آژانس های مسافرتی سفرهای نوروز ۹۹ را در حجم بسیار پایین محاسبه می کنند.

این ایام بازار گردشگری ایران در یک وضعیت فوق العاده به سر می برد و با شیوع ویروس کرونا (corona) و ورود آن به ایران خیلی از فعالان این حوزه با معضلات مختلفی روبرو شده اند، به طوریکه اکثر دفاتر مسافرتی از تقلیل میزان فروش تورها و بلیت ها معترض هستند. در این بین بعضی از کشورها من جمله ترکیه به بستن مرزهای خود پرداخته اند و از ورود گردشگران ایرانی به کشور خود جلوگیری می کنند. همین امر هم باعث شده خیلی از تورهای مسافرتی برای گردشگران ایرانی حتی در ایام تعطیلات نوروز کنسل شود. به گزارش« دنیای اقتصاد» بیش از ۵۰ نفر از فعالان بازار گردشگری در جلسه ای حاضر شدند تا راه حلی برای این مصائب پیدا کنند. آن ها از کنسلی بیش از حد سفرها به دلیل لغو پروازها خسارت دیده اند و فعلا نیز باید پول مسافران را به آن ها بازگردانند. از طرفی به دلیل این که در کشورهای خارجی برای همین مسافران اقامتگاه هایی را رزرو نموده اند با این پیشامد از نظر اقتصادی به میزان چشمگیر متضرر خواهند شد.

از سوی دیگر فعالان بازار گردشگری عنوان کردند که ایام عید یکی از مهم ترین زمان ها برای کسب و کارشان به حساب می آید چون به دلیل تعطیلات بيش ترین سفرها به وسیله گردشگران داخلی صورت ميگیرد و مقدار قابل توجهی از درآمد سالانه شان در همین ۱۵ روز کسب می شود و چنانچه شیوع این ویروس برای تعطیلات عید هم چنان ادامه داشته باشد احتمالا برخی از فعالان این حوزه ورشکست خواهند شد. در حال حاضر که مدت کوتاهی از ورود ویروس کرونا به ایران می گذرد اغلب سفرهای داخلی نیز لغو شده است؛ به طوریکه طبق آمار یکی از مدیران دفاتر مسافرتی بیش از ۷۵ درصد تورهای مشهد به دلیل ترس از ابتلا و توسعه کرونا (corona) منتفی و باعث شده تا ۹۰ درصد هتل های این شهر بدون مسافر باشند همینطور در شهر قم هم اکنون حتی یک مسافر در هتل ها اقامت ندارد.

به گزارش« دنیای اقتصاد» در جلسه ای که در شورای عالی هوایی کشور که به خاطر بررسی بحران کرونا و شرایط گردشگری کشور تشکیل شده بود تصویب شد که تمامی هواپیماهای ورودی و خروجی بعد از پیاده کردن مسافران کاملاً ضدعفونی شوند و تمامی مسافران و گردشگرانی که تصمیم خروج از کشور را دارند، باید قبل از سفر کارت سلامت دریافت نمایند که برای صدور کارت سلامت به گردشگران قرار است در تمامی فرودگاه ها یک اتاق برای معاینه و یکی برای قرنطینه (Quarantine) تعبیه شود.

ولی بعضی از کشورها برای کنسلی و بازگردانیدن پول به دفاتر بهانه جویی می کنند؛ در همین راستا حرمت الله رفیعی رئیس هیأت مدیره انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی ایران در گفتگو با« دنیای اقتصاد» بیان کرد :سازمان هواپیمایی کشور باید برای ایرلاین ها بخشنامه ای صادر کند تا تمام مبالغ مورد نظر را به دفاتر باز گردانند چون زمانیکه مسافر تمایلی به سفر ندارد چاره ای جز ابطال نیست. همینطور انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرات هوایی و جهانگردی ایران با ارسال نامه ای به علی اصغر مونسان وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری از او خواسته در راستای ضایع نشدن حق و حقوق مسافران دفاتر مسافرتی فعال مشارکت های لازم را انجام دهند.

رفیعی خاطرنشان کرد:فعلا بعضی کشورها مرزهای خود را برای ورود گردشگران ایرانی به کشور خود بسته اند و دفاتر هم چاره ای جز پرداخت کردن وجوه دریافتی ندارند. بدین ترتیب برای مصون ماندن حقوق مسافر و دفاتر مسافرتی باید هتل ها و ایرلان ها نیز مشارکت کنند. همچنین همین تقاضا را از وزیر راه و شهرسازی، وزیر بهداشت و وزیر امور خارجه که با این مسئله مرتبط هستند نیز خواهیم داشت چون فعلا بازار گردشگری در حالت فوق العاده قرار دارد.

به گزارش« دنیای اقتصاد» با توجه به افزایش نرخ بلیت هواپیما و افزایش نرخ ارز پیش بینی می شود اکثر مسافران نورزی به سفرهای داخلی بصورت زمینی خواهند پرداخت ولی با وجود پیش بینی هایی که از آمار مسافران شده بود فعلا حدود ۴۵ درصد از مسافران داخلی سفرهای زمینی خویش را لغو کرده اند. همچنین تمامی تورهای مدارس، دانش آموزی، دانشگاهی و ... هم در حال لغو کردن سفرهای خود هستند. با چنین وضعیتی هیچ یک از آژانس های مسافرتی نمی توانند برای عید و درآمد حاصل از آن برنامه ریزی کنند.

علی اصغر باریکانی، مدیرکل دفتر نظارت بر فرودگاه ها، شرکت ها و موسسات هوانوردی در سازمان هواپیمایی کشوری هم در این نشست گفت:باید شرایط فعلی را پشت سر بگذاریم و علاوه بر بخش گردشگری بسیاری از حوزه های دیگر هم به علت شیوع کرونا (corona) با معضلات متعدد روبرو هستند.

او خاطرنشان کرد:به تصویب رسیده است در فرودگاه هایی که به سمت ترکیه پرواز دارند یعنی فرودگاه امام خمینی( ره)، فرودگاه مشهد و شیراز نمایندگان دانشگاه علوم پزشکی حضور مستمر داشته باشند و کارت سلامت برای مسافران و گردشگران طبق پروتکل های وزارت بهداشت صادر کنند تا گردشگران بتوانند به آسانی از کشور خارج شوند.

جواد موسوی، مدیرکل نظارت و ارزیابی خدمات گردشگری در معاونت گردشگری وزارت میراث فرهنگی، هم گفت:باتوجه به شیوع کرونا سال جاری برای حوزه گردشگری سال خشک سالی است نیز اطلاعی از تعداد هتل و ایرلاین هایی که برای اسکان و جابجایی گردشگران قرارداد بسته اند نداریم تا بتوانیم براساس آنچه وزارت بهداشت بعنوان شهرهای ممنوعه برای سفر اعلام خواهد کرد، کاهش سفر را به اجرا بگذاریم.

او در مورد اعتراض بعضی از مدیران دفاتر مسافرتی در خصوص جلوگیری مسئولان برخی از شهرها از ورود اتوبوس های تورهای مسافرتی به آن شهرها بیان کرد :با دستور ریاست جمهوری، وزارت بهداشت مسئول اعلام سیاست های مقابله با کرونا است. در همین راستا نیز وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری باید شهرهای ممنوعه برای سفر را به دفاتر مسافربری اعلام کند تا به آن مناطق سفر نکنند بدین ترتیب مسئولان استانی نمی توانند از ورود تورها جلوگیری کنند.

همچنین موسوی در مورد شرایط تورهای خارجی که فروخته شده ولی به علت ویروس کرونا کنسل شده اند هم اعلام کرد:جلسه ای با وزارت خارجه برای رفع این مشکل و بازگرداندن پول به شرکت هایی که تورهای خارجی فروخته اند خواهیم داشت.

نظر شما