شناسهٔ خبر: 36029893 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

بررسی مواضع رئیس‌جمهوری در یک هفته گذشته

روحانی، تبیین دستاوردهای دولت و رویکردهای منطقه‌ای

تهران- ایرنا- تصویری روشن از کارنامه و برنامه دولت در حوزه‌های مختلف به ویژه سیاسی و اقتصادی و شرحی واضح از مواضع ایران در قبال مسائل مهم منطقه، آمریکا و اروپا را می‌توان در اظهارات یک هفته گذشته رئیس جمهوری ردیابی کرد.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، رئیس جمهوری کشورمان در یک هفته گذشته مسائل گوناگونی را در سخنرانی و دیدارهای خود مورد توجه قرار داده است. دستاوردهای دولت در حوزه های مختلف، اهداف و برنامه‌های اقتصادی و سیاسی دستگاه اجرایی، انتخابات، مسائل منطقه‌ای، برجام و سیاست آمریکا و اروپا در قبال آن و ... محورهای اصلی سخنرانی رئیس جمهوری در یک هفته گذشته را تشکیل می دهد.

این گزارش به طبقه بندی و بررسی مواضع و اظهارنظرهای دکتر «حسن روحانی» در این حوزه ها در یک هفته اخیر منتهی به یکشنبه ۲۸ مهرماه پرداخته است.

بیان دستاوردهای دولت در حوزه های مختلف

رییس جمهوری در هفته گذشته در سخنرانی های متعدد خود به تشریح دستاورد دولت در حوزه های مختلف پرداخت.

الف- دستاوردهای اقتصادی

روحانی در نشست خبری روز دوشنبه ۲۲ مهرماه در جمع خبرنگاران داخلی و بین المللی با بیان اینکه در سال ۹۷ تحولات داخلی و خارجی حکایت از آن داشت که سال بسیار سختی داریم و سال بسیار سختی‌تری در سال ۹۸ پیش رو خواهیم داشت، گفت: حتی برخی از تحلیلگران اقتصادی  در برخی رسانه‌ها، بحث تورم ۳ رقمی را برای ایران مطرح کردند اما خوشبختانه در این ۱۸ ماه ملت بزرگ ایران، دولت و سایرارکان نظام توانستند از این توفان عبور کنند.

دکتر روحانی با اشاره به اینکه از اردیبهشت سال ۹۸ شاخص‌های اقتصادی کشور مسیر و حرکت درستی را طی می‌کند، اظهار داشت: تورم نقطه به نقطه از ۵۲ درصد، به ۳۴ درصد رسیده است و طی این چند ماه تورم نقطه به نقطه ما به سرعت کاهش پیدا کرده و پیش‌بینی‌های ما این است تا پایان سال روند کاهشی خود را ادامه خواهد داد.

رئیس جمهور افزود: البته در تورم ۱۲ ماهه حرکت یک مقداری کندتر آغاز شده ولی در عین حال تورم ۱۲ ماهه هم با تأخیری از تورم نقطه به نقطه تبعیت خواهد کرد.

دکتر روحانی  به رشد اقتصادی کشور اشاره کرد و بیان داشت: رشد اقتصادی کشور که در سال گذشته منفی بود، پیش‌بینی‌های ما این است که در ۶ ماهه اول امسال که هنوز آمار نهایی آن اعلام نشده، رشد مثبت خواهد داشت.

رئیس جمهور با بیان اینکه اشتغال در تابستان امسال، رکورد بسیار خوبی را به نمایش گذاشت به گونه ای که در تابستان امسال نسبت به تابستان پارسال ۸۴۳ هزار اشتغال خالص داریم، گفت: بیکاری ما از بالای ۱۲ درصد، ۱۲.۳ به ۱۰.۵ درصد کاهش پیدا کرده یعنی ۱.۸ منفی شده و این به معنای موفقیت ایران در بخش اقتصادی است.

روحانی شرایط  صادرات و واردات را مناسب دانست و گفت: صادرات ما مناسب‌تر از سال گذشته، رشد بیشتری دارد و هم تراز ما گر چه در ۶ ماهه مثبت نیست اما نسبت به پارسال تراز تجاری ما بسیار بهتر شده است. در ۶ ماهه پارسال ۱.۵ میلیارد تراز منفی داشتیم و امسال کمتر از ۳۰۰ میلیون دلار است و بنابراین شرایط صادرات و واردات ما هم در مسیر درستی قرار گرفته است.

رئیس جمهور با بیان اینکه نرخ ارز که شاخص حائز اهمیتی است، از پارسال نسبت به امسال حرکت کاهشی داشته و به سمت تعادل حرکت کرده است، تصریح کرد: طبق آمار بانک مرکزی مهرماه سال جاری نسبت به مهرماه سال قبل حدود ۴۰ درصد به ارزش پول ملی افزوده شده است.

ب- دفاع از سیاست اقتصادی دولت

دکتر روحانی در نشست خبری با خبرنگاران داخلی و بین المللی در پاسخ به انتقاد یک رسانه از اتخاذ سیاست ارز ۴۲۰۰ تومانی و «بر باد رفتن ۱۸ میلیارد دلار» از ذخایر کشور گفت: ۱۸ میلیارد که می‌گویند بر باد رفته، ۱۸ میلیارد دلار ثبت سفارش کردند برای خرید کالا، همین امسال هم از اول سال تا امروز ۱۹ میلیارد خرج کردیم، مثل اینکه شما می‌گویید ۱۹ میلیارد بر باد دادیم. بر باد ندادیم؛ بلکه ۱۹ میلیارد دادیم به افراد آنها هم گفتند که می‌خواهیم این جنس را وارد کنیم.

روحانی ادامه داد: درمورد اینکه چرا قیمت ارز آن زمان ۴۲۰۰  تومان بوده، می‌دانید اوایل سال ۹۷ یک بحران در کشور ایجاد شد  و قیمت ارز ساعتی تغییر می‌کرد مثلاً ۳۸۰۰ تومان بود می‌شد ۳۹۰۰ الی ۶ هزار تومان و این وضعیت نگرانی‌هایی ایجاد کرد.

رئیس جمهور افزود: در دولت بحث شد که برای این موضوع چه کار کنیم و تقریباً در دولت اتفاق نظر وجود داشت درمورد اینکه ما باید ارز را برای کالاها با نرخ واحد ایجاد کنیم اما اگر کسی برای خروج سرمایه ارز می‌خواهد در اختیارش نگذاریم.

روحانی با تاکید بر اینکه اصل تصمیم در زمان و مقطع خودش اشکال نداشت، گفت: عده‌ای سوء استفاده کردند و برای خرید جنس از بانک مرکزی پول گرفتند اما جنس را نیاوردند همه آن موارد باید بررسی شود.

رئیس جمهور با بیان اینکه به بانک مرکزی گفتم به هر که پول دادید اعلام کنید، گفت: حتی در دولت محل بحث بود که با توجه به تحریم ها این کار را بکنیم یا نه اما من محکم گفتم به هر کس پول دادید اعلام کنید، بگویید به چه کسی پول داده اید و بررسی کنید اگر کسی پول را گرفته و آن جنسی را که سفارش داده وارد نکرده، مسئول است و باید با او برخورد کنید.

روحانی با بیان اینکه هرچند خیلی موافق نبودم اما تعیین ارز ۴۲۰۰ تومانی در زمان خودش کار درستی بوده است، گفت: هیچ ارزی نه ۱۸ میلیارد، نه ۱ میلیارد، نه ۲۰۰ میلیون هیچی به هدر نرفته و همه اینها سفارش تجار بوده، اما عده‌ای سوء استفاده کردند که حتماً باید بررسی شود و اگر کسی تخلف کرده با او برخورد شود.

رئیس جمهور خاطرنشان کرد: خوشبختانه امروز بازار سرمایه ، بازار پرنشاطی است و یکی از شاخص‌های بزرگ اقتصادی این است که در این ۶ ماه، بورس، بیش از ۷۰ درصد رشد داشته است و این برای مردم خیلی مهم است. خیلی از مردم در این بازار حضور دارند و امیدواریم همه مسئولین بورس این را به خوبی هدایت کنند. بنابراین همه حواس‌مان باید جمع باشد و به فکر باشیم که نقدینگی درست هدایت شود.

ج-کارنامه دولت در حوزه مسکن

دکتر روحانی در نشست خبری با خبرنگاران داخلی و بین المللی در خصوص عملکرد دولت در حوزه تامین مسکن برای مردم گفت: دولت در ابتدای کار با دو گرفتاری مواجه بود که یکی ۴۳ هزار میلیارد تومان از جیب بانک مرکزی رفته بود و این مشکلات، تورم و گرفتاری داشت. اینگونه مسکن ساختن آسان است و ما می‌توانیم فردا صبح  از جیب بانک مرکزی ۶۰ هزار میلیارد تومان بگیریم و مسکن درست کنیم اما چه بلایی سر مردم می‌آید که یعنی از جیب مردم برداشتیم.

رئیس جمهور تاکید کرد: وقتی دولت دست در جیب بانک مرکزی داشته باشد یعنی در جیب مردم دست می‌کند،  چراکه  هر چه پایه پولی بالا برود، تورم افزایش می یابد و  مردم باید بیشتر هزینه بدهند که این از جیب مردم است و از جیب کس دیگری نیست.

به گفته روحانی، مشکل دوم  این بود که خانه‌ها نیمه کاره بودند و نمی توانستیم رها کنیم.برای تکمیل بودجه بالایی می‌خواستیم اما یک میلیون و ۱۰۰ هزار از این خانه‌های نیمه کاره را تکمیل کردیم که یک کار بسیار عظیم بود و بیش از آنکه آنها مسکن را ساختند ما این مسکن را ساختیم.

رئیس جمهور با بیان اینکه خانه‌هایی که قبلا درست کرده بودند، آب، برق، تلفن، پاسگاه، مدرسه، مسجد، جاده و هیچ چیزی نداشت، گفت: پول عظیمی خرج شد برای اینکه زیربناهای لازم برای این مسکن درست شود و وزارت راه و شهرسازی در دولت یازدهم تلاش کرد تا مسکن بیشتری بسازیم اما این وزارتخانه در آن مقطع بیشتر توجه و تمرکز  به سمت توسعه بندرگاه‌ها، جاده‌ها و راه‌آهن داشت.

روحانی با تاکید براینکه اما وزارت راه و شهرسازی در دولت دوازدهم تلاش خوبی آغاز کرد و وزیر راه و شهرسازی به مردم قول  ۹۰۰ هزار واحد مسکونی تا  پایان دولت دوازدهم داده است، تصریح کرد:  قدم‌های بسیار خوبی برداشته شده، زمین‌ها اختصاص داده شده، قراردادها بسته شده و کارها در حال انجام است و در زمینه بافت‌های فرسوده نیز قدم‌های بسیار خوبی برداشته شده و امیدواریم در این زمینه به موفقیت برسیم.

د- دستاورد دولت در حوزه بهداشت و درمان

روحانی بیست و سوم مهرماه در شصت و ششمین اجلاس وزرای بهداشت منطقه مدیترانه شرقی سازمان جهانی بهداشت، با تأکید بر اینکه تمام تلاش و افتخار دولت یازدهم و دوازدهم از سال ۲۰۱۳ تاکنون و در طول ۶ سال این بوده است که به عنوان دولت سلامت و محیط زیست باشد، گفت: اقدامات دولت یازدهم و دوازدهم برای ارتقاء سلامت و بهبود محیط زیست قابل مقایسه با ادوار گذشته نیست.

رئیس جمهور نجات ۱۴ میلیون ایرانی از طوفان نمک را به عنوان یکی از اقدامات دولت تدبیر و امید برشمرد و افزود: احیای دریاچه ارومیه به عنوان اولین تصمیم دولت در روز آغاز بکار تشکیل این دولت بود که امروز می‌توان به احیاء این دریاچه مطمئن بود و اگر این گام برداشته نمی‌شد الان شهری به نام تبریز وجود نداشت و ۱۴ میلیون نفر در غرب ایران مهاجرت کرده و تمامی باغات و مزارع از بین رفته بود.

دکتر روحانی با بیان اینکه اگر تلاش دولت یازدهم و دوازدهم برای هوای پاک و سلامت مردم ایران نبود، بنزین‌های تولید شده از پتروشیمی میلیون‌ها بیمار را راهی بیمارستان‌ها می‌کرد، تأکید کرد: امروز در تمامی شهرهای بزرگ ایران از بنزین و گازوئیل یورو ۵ استفاده می‌شود که جلوگیری از آلودگی هوا به معنای تضمین سلامت مردم ایران می‌باشد.

رئیس جمهور با اشاره به اقدامات دولت برای کاهش هزینه بیماران و پول پرداختی بیمار در بیمارستان‌ها در شهرها حداکثر ۱۰ درصد و در روستاها ۵ درصد، تصریح کرد: این کار در تاریخ ایران، قبل و بعد از انقلاب بی‌نظیر بوده است.

دکتر روحانی به اجرای طرح تحول سلامت در دولت تدبیر و امید اشاره و تأکید کرد: سال‌ها در کشور افراد از بیماری رنج می‌بردند، اما به دلیل نداشتن هزینه درمان به پزشک و بیمارستان مراجعه نمی‌کردند، اما بعد از اعلام این طرح و بازدید از چندین بیمارستان متوجه شدم که افراد بستری دردی ۶ تا ۷ سال قبل را تحمل می‌کردند ولی به دلیل نداشتن هزینه درمان با این درد می‌ساختند.

رئیس جمهور تأکید کرد: این آرامش و کاهش درد مردم افتخاری برای نظام سلامت، پزشکان، پرستاران و همه کادرهای درمانی جمهوری اسلامی ایران است.

برنامه های دولت برای مدیریت اقتصاد کشور

تشریح برنامه های اقتصادی دولت برای آینده یکی از محورهای سخنان روحانی در یک هفته گذشته بوده است.

رییس جمهوری در نشست خبری با خبرنگاران داخلی و بین المللی  گفت: تمام تلاش دولت این است که در ۲ سال باقیمانده پیش رو، پایان دولت را به دوران آرامش و ثبات مردم در زمینه زندگی و اقتصادی برگرداند و از خداوند یاری می‌خواهیم و از مردم تقاضای کمک و استعانت می‌کنیم تا در این راه پیروز و موفق باشیم.

رییس جمهور درباره برنامه ها و راهکارهای دولت برای جراحی بزرگ اقتصادی و تدوین بودجه سال ۹۹ با هدف کاستن از اتکا به درآمدهای نفتی، اظهارداشت: در این زمینه مسأله بودجه سال ۹۸ هم مهم است که از این چندماهه چگونه عبور کنیم. البته همه شاخص‌ها تا امروز مثبت است اما درباره بودجه، مشکلات و گرفتاری‌هایی وجود دارد که باید ارقام و منابع بودجه را تأمین کنیم.

روحانی با بیان اینکه امسال وضعیت بهتری در بخش عمرانی داریم، خاطرنشان کرد: بیش از ۳۰ هزار میلیارد تومان برای بخش عمرانی پرداخت شده و این روند ادامه پیدا می‌کند و طبق وعده‌ای که دادیم، خوشبختانه تا امروز هم حقوق و هم یارانه‌ها و هم پول اوراقی که منتشر کردیم را درست و سر وقت دادیم و اینها برای آسایش و اعتماد مردم بسیار مهم است.

رییس جمهور با تاکید بر اینکه بودجه جاری کشور باید از درآمد نفتی جدا شود، گفت: جدا کردن این دو قلو، نیازمند جراحی دقیقی است به نحوی که هر دو زنده بمانند و جراحی به خوبی پیش برود. این کار در حال انجام است البته آغاز سختی است بالاخره کشوری که روی بودجه نفت تکیه داشته و بخواهد یک دفعه  تکیه‌اش را از درآمد نفت برداشته و بر مبنای مالیات، اوراق ویا فروش سهام اقدام کند، کار سختی پیش رو دارد ولی مصمم هستیم که این اصلاح را انجام دهیم.

روحانی تصریح کرد: در این راستا اولاً باید در خصوصی‌سازی و واگذاری سهام، حرکت سریع‌تری البته با دقت و حساب‌شده داشته باشیم. در زمینه مالیات هم باید پایه مالیاتی گسترش پیدا کند و هم معافیت‌های مالیاتی کم شود و این برای دولت بسیار مهم است.

رییس جمهور خاطرنشان کرد: دولت برای صادرات و تولید اهمیت بسیار زیادی قایل است. اگر صادرات غیرنفتی افزایش پیدا کند، هم درآمد ارزی و هم درآمد ریالی تحت تأثیر آن خواهد بود لذا همه برنامه‌ریزی‌ها بر این مبناست که بودجه سال ۹۹، بر درآمد نفت تکیه نداشته باشد. در این زمینه هم دولت و هم ستاد اقتصادی دولت اقداماتی را انجام می‌دهد و شورای هماهنگی اقتصادی سه قوه نیز این موضوع را در دستور کار گذاشته است.

روحانی افزود:  تصمیاتی در این زمینه گرفته شده است و تصمیمات دیگر را هم در این زمینه اتخاذ خواهیم کرد و تلاش می کنیم تا زمان تقدیم بودجه به مجلس در آذرماه ،این تلاش‌ها را به نتیجه رسانده و در بودجه ۹۹ منعکس شود.

برای عمل به وعده هایمان تلاش کردیم

تشریح مقدورات و محذورات دولت برای عمل به وعده های انتخاباتی از دیگر محورهای مورد اشاره رییس جمهوری بوده است.

رییس جمهوری در نشست خبری با خبرنگاران داخلی و بین المللی با اشاره به اینکه در انتخابات به مردم وعده‌هایی داده شد و مردم هم خواسته‌هایی داشتند و مطرح کردند و  آنچه به مردم وعده دادیم در قالب برنامه‌ای بود که به  مردم ارایه کردیم و شرایط انتخابات در یک شرایط عادی برگزار شد، تاکید کرد: در منطقه یک آرامش نسبی برقرار بود و داعش‌ شکست‌های سهمگین متحمل شد و  برجام باعث شده بود که شرایط اقتصادی بسیار خوبی در ایران پیش روی ما باشد اما بعد از اجرایی شدن برجام، در سال بعد بالاترین رشد اقتصادی را در دنیا داشتیم و این نشان داد که شرایط ما یک شرایط عادی است.

روحانی با بیان اینکه آنچه به مردم وعده دادم که کوشش خواهم کرد از طرف ایران، برجام صدمه نبیند، گفت: طرح اول آمریکایی‌ها این بود که ایران برای شکستن برجام پیش قدم شود و آنچه به مردم وعده دادم این بود که ما شرایط اقتصادی را با کمک مردم پیش می‌بریم، اما با یک شرایط جدیدی مواجه شدیم.

رئیس جمهور در ادامه با ذکر اینکه پیش‌بینی ۹۶ را نمی‌کردم که یک عده افراد کم‌ خِرد یک حادثه بزرگ را در کشور بوجود بیاورند و بعد ضدانقلاب موج‌سواری کند و بعد از آن اشتباه، چراغ سبز به ترامپ نشان داده شود تا از برجام خارج شود و تحریم‌ها را داشته باشیم، تاکید کرد: شدیدترین تحریم‌ها در سال ۹۷ و ۹۸ علیه ایران اعمال شد که فکر نمی‌کنم که در ایران در هیچ زمانی نه در زمان جنگ و نه در تحریم سال‌های گذشته، سابقه داشته باشد.

روحانی با بیان اینکه سخت‌ترین تحریم علیه ایران وضع شد و باید کار و تلاش دولت را با شرایط موجود منطبق کنیم، تصریح کرد: در این شرایط به نظر من دولت و ملت در کنار همدیگر کار عظیم و بزرگی را انجام دادند که پیش‌بینی نمی‌کردیم.

رئیس جمهور با اشاره به اینکه  حوادث طبیعی زلزله کرمانشاه و سیل عظیم فروردین ۹۸ را پیش‌بینی نمی‌کردیم و مشکلاتی را برای مردم و دولت ایجاد کرد، تاکید کرد:‌ فکر نمی‌کردیم در منطقه عده‌ای تا این حد دنبال شرارت باشند و  همه اینها دست به دست هم دادند اما در عین حال کاری که امروز دولت  بعد از ۱۸ ماه می‌تواند ارایه کند در محضر ملت ایران، کاملاً نشان می‌دهد که دولت خسته، ناتوان و ناکارآمد نیست و دولت برنامه‌ریز بوده و دولت قادر است از سخت‌ترین بحران‌های اقتصادی در زمان کوتاه خارج شود.

روحانی تصریح کرد: در سال ۹۶  ظرف ۵ روز از بحران اجتماعی خارج شدیم و قبلا بحرانی داشتیم که ۷ الی ۸ ماه طول کشید ولی در ظرف ۵ روز از این بحران خارج شدیم که این کارآمدی و توانمندی دولت است و در زمینه اقتصادی از آن حالت شبه بحران امروز خارج شدیم اما مردم هنوز مشکلات دارند.

رئیس جمهور با تاکید براینکه در سفر به سازمان ملل، دو  پیام رسا به جهان دادیم، ادامه داد: یک پیام رسا این بود که ایران دنبال صلح در منطقه است و  به دنبال ناامنی، آشوب و جنگ نیست و این پیام پذیرفته شد. پیام دیگر این بود که به دنیا اعلام کردیم ما از مذاکره نمی‌ترسیم و این را همه شنیدند که ما آماده‌ایم.

روحانی با بیان اینکه حتی آماده‌ بودیم در نیویورک اجلاس ۱+۵ در سطح سران تشکیل شود به شرط اینکه اطمینان پیدا کنیم که اجلاس ۱+۵ است، نه جلسه انتخاباتی برای آقای ترامپ، تصریح کرد: اگر مطمئن می‌شدیم این جلسه را می‌گذاشتیم. به سران کشورهای اروپایی به صراحت گفتم باید اطمینان پیدا کنم که منافع ملت ایران در یک جمع، اجلاس و جلسه‌ای تأمین می‌شود و بار فشار از روی دوش مردم برداشته می‌شود، اما من باید شخصاً قربانی شوم با افتخار این قربانی را می‌پذیرم و قبول می‌کنم.

 رئیس جمهور تاکید کرد: در آینده نیز هر زمانی که بدانم ملاقات و جلسه‌ای مشکل ملت ایران را حل  و منافع ملت ایران را تأمین می‌کند، این کار را خواهم کرد و برای فداکاری و ایستادگی آماده‌ ام و افتخار می‌کنم که برای منافع ملی‌ و  ملتم، قربانی شوم که البته در این راه قربانی شدن برای هر کسی افتخار است و ‌برای من هم افتخار خواهد بود.

دولت پیشگام مبارزه با حقوق های ناعادلانه

حقوق های ناعادلانه از دیگر محورهای مورد پرسش خبرنگاران در نشست خبری بود که رییس جمهوری در مورد آن گفت:آغازگر بحث حقوق غیرعادلانه دولت بود تا همه مردم آنرا بدانند، در دولت این بحث را مطرح و آیین نامه آنرا در دولت تصویب کردیم بعد از اینکه در دولت اقدام کردیم، بعضی‌ها تبلیغات راه انداخته و مسایلی مطرح شد.

رییس جمهور در ادامه با تاکید بر اهمیت مسأله شفافیت اظهار داشت: دولت ۳ لایحه را در دستور کاردارد و لایحه شفافیت را به مجلس شورای اسلامی تقدیم کرده است که لایحه بسیار مهمی است. این دیگر بحث حقوق نیست همه چیز طبق این لایحه باید شفاف شود هر کس برای مردم تصمیم می‌گیرد در هر کجا، نه تنها در مجلس، در دولت، در هر شورایی، در هر جمعی اگر برای ملت تصمیم‌گیری می‌شود، باید معلوم شود که چه تصمیمی گرفته می شود و چه کسانی چه رأی و نظری دادند و باید این موضوع در سامانه‌ها در اختیار مردم قرار گیرد.

روحانی اضافه کرد: لایحه مبارزه با مفاسد و سالم‌سازی نظام اداری هم در دستور کار دولت است برخی از مواد آن تصویب شده و ان شاء‌الله به زودی تمام شده و تقدیم مجلس می‌کنیم. امیدواریم مجلس ۲ لایحه شفافیت و مبارزه با مفاسد اقتصادی که تقدیم شده، سریع‌تر رسیدگی کند و البته این لایحه دوم را تقدیم نکردیم و کارهایش در دولت در حال  انجام است و لایحه سومی که در دستور کار خواهیم داشت لایحه تعارض منافع است.

رییس جمهور مبارزه با فساد را کاری بسیار ضروری و لازم دانست و تصریح کرد: اعتقاد مان این است که مبارزه با فساد به صورت موردی، هیجانی، تبلیغاتی، ما را به هدف نمی‌رساند. باید با فساد به صورتی جامع، ریشه‌ای و اصولی مبارزه کنیم و باید ریشه فساد را از بین ببریم. یک فاسد را ممکن است بگیرید، محاکمه و اعدام کنید اما آنچه که مهم است باید اصل فساد از بین برود و راه‌حلش همین سه لایحه‌ای است که تقدیم مجلس کردیم و این می‌تواند کمک بسیار بزرگی برای مبارزه با فساد باشد.

دکتر روحانی گفت: در خصوص سامانه‌ها هم قرار ما این بوده که این سامانه‌ها اعلام شود و به زودی این کار انجام می‌گیرد. البته هر سه قوه باید با هم این کار را انجام دهند، امیدواریم دو قوه دیگر هم برای اجرای آن آماده بشوند.

انتخابات و شورای نگهبان

انتخابات آتی و مسایل مرتبط با آن هم در یک هفته گذشته بارها مورد اشاره رییس جمهوری قرار گرفت.

رییس جمهوری در نشست خبری با خبرنگاران داخلی و بین المللی در این خصوص گفت: برای لایحه جامع انتخاباتی انصافاً زحمات زیادی کشیده شد و در دولت در جلسات متعددی مورد بحث و بررسی قرار گرفت. خیلی امید داشتیم که وقتی این لایحه به مجلس می‌رود در زمان مناسب خودش تصویب شود و حتی در این انتخابات طبق آن لایحه جامع ، قانون جامع اجرا شود که متأسفانه این کار نشد و این مایه تأسف ما است و امیدواریم در فرصت‌های آینده این کار انجام بگیرد.

 روحانی تصریح کرد: آنچه در انتخابات اسفند مورد نظر ما و مهم است،رقم خوردن شکست  دیگری برای آمریکاست. اگر ما بتوانیم در انتخابات اسفند حضور پررنگ مردم و نشاط مردم را داشته باشیم و رقابت آزادتر و بهتر را داشته باشیم به نظر من آن انتخابات بزرگ، یک شکست جدیدی برای دشمنان و شکست جدیدی برای آمریکا است و ملت ما را در دنیا قوی‌تر نشان می‌دهد.

رییس جمهور خاطرنشان کرد: علیرغم اینکه برخی تفسیر و تحلیل‌هایی را راجع به صحبت‌های من کردند، بحثم این نبود که فلان نهاد خوب عمل می‌کند و یا نمی‌کند . همه نهادها سر جای خودشان و طبق قانون اساسی برای ما محترم هستند و امیدواریم همه طبق چارچوب قانون عمل کنند و اگر لایحه شفافیت تصویب شود که عالی می‌شود چون هر رأیی هم که نهاد محترم شورای نگهبان بدهد آن هم باید اعلام کند و بگوید که چرا به این رأی داده و چرا این را رد کرده و چرا این را تأیید کرده، بنابراین کار و امور بسیار بهتر خواهد شد.

رییس جمهور با بیان اینکه خواسته دولت حضور بیشتر مردم در انتخابات و شکل گیری رقابت بهتر است، گفت: همه گروه‌های سیاسی، همه جناح‌ها وهر کس که این قانون اساسی را قبول دارد و عزت ایران را می‌خواهد و هر که نظام ما را پذیرفته و قبول دارد، حالا دارای هر سلیقه ای است باید بتواند در انتخابات شرکت کند.

 دکتر روحانی با بیان اینکه شورای محترم نگهبان طبق قانون اساسی، ناظر و نظارت‌کننده است، اظهار داشت: شورای محترم نگهبان قضاوت‌کننده نیست، دخالت‌کننده هم نیست، فقط نظارت‌کننده است، امیدواریم شورای نگهبان کار نظارتی را با دقت انجام دهد، دولت مجری انتخابات است و امیدواریم هیأت‌های اجرایی بتوانند در این زمینه به خوبی عمل کنند. همواره وزیر کشور و گاهی هم معاون اول و برخی وزرا در این زمینه با نهاد های ذی ربط در تماس هستند. خواست ما انتخابات پرشور، رقابتی و آزادتر بودن و احساس نشاط بیشتر برای همه مردم است.

رئیس جمهور روحانی در آیین آغاز رسمی سال تحصیلی دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی و فناوری کشور هم با تأکید بر اینکه باید خودمان را برای انتخابات آماده کنیم، اظهار داشت: سرنوشت آینده کشور را انتخابات تعیین و تأیید می‌ِکند و با همه نقص‌ها و اشکالاتی که گفته می‌شود، باز هم بهترین راه برای شکستن افراط‌گرایی، اصلاح جامعه ، شایسته‌سالاری و حاکم شدن افکار به حق مردم ، صندوق رأی است و هیچ راه دیگری نداریم و این را به عنوان کسی می گویم که عمر خود را در تجربه سیاسی و علمی گذرانده است.

روحانی تصریح کرد: راهی جز فضای باشکوه انتخابات وجود ندارد و علیرغم همه مشکلات تنها راه برای آینده کشور انتخابات است و باید خودمان را برای برگزاری باشکوه انتخابات آماده کنیم.

رئیس جمهور افزود: همه باید خودمان را آماده کنیم که هر کسی که بهتر و شایسته‌تر برای آینده کشور است و آماده فداکاری بوده و از دانش و فکر لازم برخوردار است را برگزینیم و از طرف دیگر هر کسی که خودش را شایسته می‌داند، نامزد شود. در این راستا هیچ اهمیتی ندارد که انتخاب بشود یا نشود و یا بگویند صالح است و یا صالح نیست.

روحانی تصریح کرد: یکی از مسایل مهم سال جاری موضوع انتخابات است و اگر انتخابات باشکوه، پررونق و با حضور اکثریت مردم را در سراسر کشور شاهد باشیم، این حضور قدرت سیاسی کشورمان را در دنیا بالا برده و دشمنان می‌هراسند و متوجه می‌شوند که فشار و تحریم‌های آنان اثرگذار نبوده و مردم همچنان به آینده کشور خود امیدوار هستند.

همه‌پرسی و رییس جمهوری که مسوول اجرای قانون اساسی است

همه پرسی یکی از مسایلی است که مدتها است رییس جمهوری از ضرورت برگزاری آن سخن می گوید. در نشست خبری با مطبوعات هم این مساله ذیل پاسخ به سوالی در مورد عملکرد دولت در حوزه حقوق شهروندی مورد اشاره روحانی قرار گرفت.

او گفت: خود دولت باید کاملاً به حقوق شهروندی توجه کند و فکر می‌کنم قدم‌های خوبی نسبت به حقوق زنان، اقلیت‌ها، فضای مناسب و باز برای گفت‌وگو در دانشگاه‌ها و در فضای جامعه بوجود آمده است، اما با مشکلاتی هم مواجه هستیم.

رئیس جمهور با اشاره به برخی از پرونده‌هایی که در قوه قضائیه مطرح شده یا مطرح می‌شود، گفت: فکر می‌کنم اشکال کار از اینجا شروع می‌شود، رئیس جمهور طبق اصل ۱۱۳ قانون اساسی، چون مسئول اجرای قانون اساسی است، باید مداوم توجه اش به قانون اساسی باشد، کجا نقض شده، کجا اجرا شده چگونه اجرا شده،‌کجا اجرا شده، کجا متوقف شده، کجا اعتنا نشده و کجا فراموش شده است.

روحانی با بیان اینکه وقتی در سخنرانی ها به بعضی از اصل‌های قانون اساسی اشاره می کنیم بعضی‌ها عصبانی می‌شوند  مثل اینکه از قانون اساسی آسمان هفتم حرف می‌زنم، گفت: این اصل ها در همین قانون اساسی است، همه پرسی در همین قانون اساسی است. اگر بد است بیاییم حذف کنیم اگر خوب است چرا نگران و ناراحت هستیم.

رئیس جمهور افزود: معتقدم بهترین راه برای ثبات این نظام و پایداری نظام، همان‌هایی است که قانون اساسی پیش‌بینی کرده از جمله مسأله همه‌پرسی در مسایل مهم اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی است.

دکتر روحانی با بیان اینکه شورای نگهبان درمورد اصل ۱۱۳ قانون اساسی تفسیری کرده که تقریباً این اصل را بی‌اثر کرده است گو اینکه اصل ۱۱۳ ای نداریم، اظهار داشت: با تفسیری که شورای نگهبان می‌کند بنده به عنوان رئیس جمهور به مجلس تذکر می‌دهم، رئیس مجلس پاسخ می‌دهد که طبق نظر شورای نگهبان این چنین است و وقتی به رئیس قوه قضائیه تذکر می‌دهم او در پاسخ به من می‌گوید طبق تفسیر شورای نگهبان فلان است.

رئیس جمهور اصل ۱۱۳ قانون اساسی را یک اصل بسیار مهم دانست و افزود: مردم به رئیس جمهور رأی نمی‌دهند که رئیس دستگاه اجرایی باشد، در همان اصلی که گفته شده رئیس دستگاه اجرایی رئیس جمهور است در همان اصل هم گفته رئیس جمهور مسئول اجرای قانون اساسی است.

دکتر روحانی با تاکید بر اینکه مردم به اینکه رئیس جمهور مسئول اجرای قانون است رای داده اند، گفت: اگر بخواهیم تفسیر دیگری کنیم بگذاریم برای رئیس جمهور بعدی از قبل هم به مردم بگوییم رئیس جمهوری که انتخاب می‌کنید فقط مسئول دستگاه اجرایی است و در قانون اساسی هیچ دخالتی ندارد.

 رئیس جمهور ادامه داد: تفسیری که شورای نگهبان می‌کند این است که هر جایی یک مسئول مستقیمی ندارد، مثل اموال بلاصاحب، آنجا رئیس جمهور باید دخالت کند. یعنی چه مگر داریم همچین چیزی. هر کاری و هر چیزی مسئولی در این کشور دارد، پس این اصل را برای چه وضع کردند، به نظر من اگر اصل ۱۱۳ اجرا شود، برخی از اشکالاتی که شما الان مطرح می‌کنید برطرف می‌شود.

اهمیت دانشگاه و ارتقای کیفی آن در نگاه دولت

روحانی بیست و چهارم مهرماه در آیین آغاز رسمی سال تحصیلی دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی و فناوری کشور با تاکید بر اینکه دانشگاه برای ما اهمیت فوق‌العاده‌ای دارد با پذیرش وجود نقایصی از سوی دولت برای ارائه خدمات به دانشگاه ها گفت: ما همیشه در دولت تلاش می‌کنیم تا این مشکلات را رفع  نمائیم. به وزیران علوم و بهداشت و روسای دانشگاه‌ها همیشه تأکید کرده و می‌کنم که به ورزش جوانان ، سلامت، تغذیه و رفاه آنها  به همان اندازه‌ای که برای سیاست جوان‌ها و یادگیری آنها وقت می‌گذاریم، اهمیت بدهیم و وقت بگذاریم.

دکتر روحانی تأکید کرد: به دانشجوی عالم، سالم، بانشاط، فعال، دلسوز و شیفته کشور نیاز داریم و همه اینها باید در کنار هم قرار بگیرند تا ما بتوانیم به وظیفه اصلی خود عمل کنیم.

رئیس جمهور در ادامه با اشاره به اهمیت ارتقاء کیفیت دانشگاه‌های کشور، اظهار داشت: معتقدیم فضای کمی و کیفی در دانشگاه‌ها باید در کنار هم مورد توجه قرار بگیرد و خوشبختانه در این راستا اقدامات خوبی، انجام شده است.

دکتر روحانی در ادامه با تأکید بر اینکه دانشگاه‌ها باید مهارت‌ محور باشند، بیان کرد: محور اصلی در دانشگاه نباید علم باشد، البته علم در بسیاری از امور پایه مهارت و پیشرفت و توسعه است اما نباید صرفاً به علم اکتفا شود، علم باید در کنار نیازمندی‌های جامعه قرار بگیرد.

دکتر روحانی اتصال دانشگاه به مراکز تولیدی و صنعتی را یک ضرورت دانست و گفت: در این راستا اقدامات خوبی انجام شده است و باید چنین اقداماتی شتاب بگیرد. امروز دانشگاه‌های برجسته جهان تقریباً خودکفا هستند و دانشگاه‌های ما این پتانسیل و قدرت را دارند که روی پای خود بایستند و در این راستا بهترین کار این است که دانشگاه به بخش خصوصی متصل شود چرا که بخش‌ خصوصی‌ بهتر از دولت می‌تواند در امور اقتصادی مؤثر باشد.

استمداد از دانشگاهیان برای حل مسایل استراتژیک کشور

رئیس جمهور روحانی در آیین آغاز رسمی سال تحصیلی دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی و فناوری کشور با طرح این سوال که پیشرفت و آینده کشور در سایه تعامل یا تقابل با دنیا است، گفت: ممکن است پاسخ به این سوال آسان باشد اما این مسأله‌ای راهبردی است که ۴۱ سال است به جواب روشن و قاطع در این زمینه نرسیده‌ایم. یک عده بر تعامل سازنده و عده‌ای نیز بر تقابل مستمر با جهان تأکید دارند.

روحانی اضافه کرد: یک عده معتقدند که مشکلات موجود جز با قدرت‌نمایی و شکستن دشمن میسر نیست و یک عده نیز معتقدند می‌توان بسیاری از مشکلات را با گفتگو حل و فصل کرد. لذا مسأله اصلی این است که استراتژی ما باید تعامل سازنده و یا تقابل مستمر باشد و حل و فصل این موضوع با تنش و جر و بحث به نتیجه مطلوب نمی‌رسد و راه آن این است که همه همدیگر را برای رسیدن به استراتژی مناسب قانع کنیم.

رئیس جمهور گفت: دانشگاه‌ها وظیفه دارند اینگونه موضوعات را به جامعه توضیح دهند و رسانه ملی هم وظیفه ویژه‌ای در این خصوص دارد، چنانچه به طور مساوی در اختیار همه جناح‌ها و گروه‌ها قرار داشته باشد و بزرگترین وظیفه رسانه ملی طبق قانون اساسی آزادی است و باید فضای آزاد را در جامعه بوجود بیاورد. اگر رسانه ملی و همه رسانه ها به این وظیفه عمل کنند، کار برزگی انجام داده اند.

روحانی با طرح این سوال که ریشه همه دعواهای سیاسی در کشور چیست؟ اظهار داشت: ممکن است یک عده موضوعی را خوب و عده‌ای آن را بد معرفی کنند و یا عده‌ای برجام را موفق و عده‌ای ناموفق توصیف کنند، اما دعوا سر برجام نیست، بلکه در مورد موضوع بزرگتری است.

رئیس جمهور گفت: عده‌ای عنوان می‌کنند که مذاکره با خارجی‌ها وقت تلف کردن است و باید با آنها تقابل کنیم و در این صورت است که روزی در مقابل ما کوتاه خواهند آمد و در مقابل یک عده هم معتقدند که با جنگ و تقابل به جایی نمی‌رسید، البته بدیهی است که وقتی تجاوز و یا حمله‌ای صورت می‌گیرد، دیگر نمی‌توان از تعامل سازنده سخن گفت و پاسخ آن نیز روشن است، اما سوال این است که در شرایط موجود چه راهی باید انتخاب کنید.

رئیس جمهور تصریح کرد: دانشگاه باید در مسایل مهم استراتژیکی ایفای نقش کند. کتر روحانی با بیان اینکه از دانشگاهها می خواهم در همه مسائل روز اعم از علمی و اقتصادی، با ارائه نظرات کارشناسانه خود دولت را یاری دهند، تاکید کرد: دهها مورد داریم که دانشگاه ها باید به عنوان مسائل مهم و استراتژیک وارد شوند و اگر با راهکارهای ارائه شده برای موضوعاتی که بیش از۴۰ سال است راجع به آنها بحث می کنیم به نتیجه نرسیدیم، باید همه پرسی کنیم.

سیاست های آمریکا در قبال ایران و بحث مذاکره با آمریکا

کنشگری آمریکاو حاشیه های آن یکی از مهمترین مسایل در حوزه سیاست خارجی کشورمان است که در هفته گذشته در نشست های مختلف مورد اشاره رییس جمهوری قرار گرفت.

رییس جمهوری ۲۱ مهرماه در دیدار نخست وزیر پاکستان و هیات همراه به تحریمهای ظالمانه آمریکا علیه ملت ایران اشاره کرد و اظهار داشت: رفتار خصمانه، تحریم و فشار حداکثری دولت آمریکا علیه ملت ایران مهمترین عامل در تنش روابط میان دو کشور است و این واشنگتن است که با توجه به شکست فشارها علیه ایران، باید تصمیم بگیرد و این راه بی‌نتیجه را خاتمه دهد.

دکتر روحانی ضمن تشکر از حسن نیت و تلاش‌های نخست وزیر و دولت پاکستان برای کمک به رفع تنش‌ها در منطقه و استقبال از هر اقدامی در این مسیر، تصریح کرد: درخواست آمریکا مبنی بر مذاکره بدون پیش شرط، با وجود تحریم‌ها صادقانه نیست؛ بارها گفته ایم که در صورت برداشتن تحریم‌ها و در قالب برجام، ایران آماده گفتگو است.

روحانی در نشست خبری با خبرنگاران داخلی و بین المللی هم در این خصوص گفت: مشکل ما این است که آیا در یک مذاکره‌ای، مسایل و مشکلات و منافع و خواست مردم ما تأمین می‌شود یا یک کار ظاهری و نمایشی است .

دکتر روحانی با تاکید بر اینکه با کار نمایشی و ظاهری مخالف هستیم، گفت: برای ما فرق نمی‌کند رئیس جمهور آمریکا چه کسی باشد. هر که می‌خواهد در آمریکا باشد این برای ما اهمیت ندارد.

رئیس جمهور اظهار داشت: البته ویژگی‌های آقای ترامپ به گونه‌ای است که هر روز سخنی می‌گوید و حرفی می‌زند. امروز یکی را برای صحبت با ما واسطه می‌کند، فردا می‌گوید من اصلاً چیزی به او نگفته بودم. روز بعد یکی دیگر را می‌فرستد و در توئیت‌اش می‌گوید که من اصلاً به او چیزی نگفته بودم.

دکتر روحانی با بیان اینکه این ویژگی‌های شخصیتی آقای ترامپ کار را نه برای ما بلکه برای همه دنیا بسیار سخت و مشکل کرده  است، تصریح کرد: هر که می‌خواهد با آمریکا حرف بزند نمی‌تواند درست پیش‌بینی کند که فردا و پس‌فردا چگونه خواهد بود. تقریبا همه رهبرانی که با آنها ملاقات و صحبت می کنیم این مشکل را دارند و فقط مشکل ایران نیست.

رئیس جمهور خاطرنشان کرد: هر زمان در چارچوبی که اعلام کردیم، تحریم ها برداشته شود و شرایط برای مذاکره ۱+۵ واقعی آماده باشد، آماده‌ایم در آن اجلاس شرکت کنیم و هر کسی که رئیس جمهور آمریکا است برای ما فرقی نمی‌کند.

مساله هسته ای و چشم انداز رابطه با اروپا

مساله برجام و رویکرد ایران نسبت به کنشگری اروپا در این حوزه هم مورد توجه رییس جمهوری بود.

رییس جمهوری در نشست خبری با خبرنگاران داخلی و بین المللی گفت:‌ امروز به جز دو، سه کشور کوچک، هیچ دولت و کشوری نیست که این اقدام آمریکا را تأیید کند و بپذیرد و همه به نوعی این را محکوم می‌کنند و غیرقابل قبول می‌دانند.

روحانی با اشاره به اینکه بنا شد ۵ کشور باقیمانده یعنی ۱+۴، خروج آمریکا را از این توافق، به نحوی جبران کنند، گفت: روابط جمهوری اسلامی ایران با روسیه و چین، خوب است و آنها در حد خودشان تلاش‌های زیادی کردند، اما متأسفانه ۳ کشور اروپایی که تعبیر شما را نمی‌توانم قبول کنم که از آمریکا پیروی کردند، اما در عین حال پای تعهد خودشان نایستادند و به آنچه که لازم بود عمل کنند، عمل نکردند و قول‌هایی که دادند را نتوانستند عملی کنند.

روحانی با تاکید براینکه اقدامات جمهوری اسلامی ایران بر مبنای اتکاء بر ملت بزرگ ایران و در قدم بعد در مسیر کاهش تعهدات برجامی بوده است، ادامه داد: از اردیبهشت  سال ۹۸،  کاهش تعهدات را آغاز کردیم و هر ۲ ماه کاهش تعهدات را اعلام کردیم و مرحله اول  کاهش تعهدات، در زمینه غنی‌سازی بود که از مرز ۳۰۰ کیلو عبور می‌کنیم و عبور کردیم.

روحانی افزود: در زمینه مسأله آب سنگین برنامه‌ای که اعلام کردیم و در مذاکرات با اروپا نیز به توافق نرسیدیم و در نهایت مرحله دوم کاهش تعهدات را آغاز کردیم که حد غنی سازی بود و از ۳.۶ عبور کردیم و الان غنی‌سازی حدود ۴.۵ است.

رئیس جمهوری با بیان اینکه در گام سوم اعلام کردیم که در زمینه تحقیق و توسعه زمان‌بندی‌های برجامی را مراعات نخواهیم کرد، افزود: امروز آی‌آر۶ در حال فعالیت است و تزریق یواف۶ انجام می شود و آی آر۴ و آی آر۲ نیز کار می‌کند و به زودی آی‌آر۹ هم شروع به فعالیت می‌کند.

دکتر روحانی با اشاره به اینکه آی‌آر۷، همزمان با آی‌آر۹ و  البته آی‌آر۸  کار می‌کند و  گام سوم تحول بسیار بزرگی بود که ایران آغاز کرده است، تاکید کرد: اگر آنها به تعهدات‌شان در این فرصت برگردند، می‌توانیم به تعهدات کامل‌ برگردیم و اگر آنها همین مسیر را ادامه دهند گام‌های بعدی را در این زمینه برخواهیم داشت.

رویکرد دولت در مورد مسایل منطقه 

مسایل منطقه و سیاست منطقه ای ایران یکی از موضوعات مورد توجه و اشاره رییس جمهوری در یک هفته گذشته بوده است.

رییس جمهوری روز یکشنبه هفته گذشته در دیدار نخست وزیر پاکستان و هیات همراه با اشاره به اینکه امنیت منطقه باید توسط کشورهای منطقه تامین شود و دخالت بیگانگان بیش از پیش باعث ناامنی می شود، گفت: اولین گام برای کاهش تنش در منطقه، آتش بس در یمن و پایان حملات علیه مردم مظلوم این کشور است و ایران از هر اقدامی در این زمینه حمایت می‌کند.

روحانی با اشاره به هدف قرار گرفتن نفتکش ایرانی در نزدیکی سواحل عربستان در روز جمعه و اینکه تکرار این حوادث موجب گسترش ناامنی در آبراه‌های منطقه است، گفت: جمهوری اسلامی ایران مستنداتی در این زمینه دارد و تحقیقات تا رسیدن به نتیجه نهایی و اثبات عوامل اصلی این اقدام ادامه دارد.

رئیس جمهور در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه «تنها رژیمی که از هرگونه تنش و درگیری در منطقه سود می‌برد، رژیم صهیونیستی است»، تصریح کرد: حل مشکلات منطقه به جای دعوت از قدرت‌های فرا منطقه‌ای و رژیم‌هایی که از تنش و جنگ در منطقه نفع می‌برند؛ نیازمند تغییر راهبرد به سمت گفتگوی سیاسی توأم با حسن نیت، امنیت آفرینی و توسعه مناسبات منطقه‌ای است.

روحانی اظهار داشت: معتقدیم تکیه بر تروریست‌ها، صهیونیست‌ها و آمریکا حاصلی جز تنش و خسارت برای کشورهای اسلامی و ملت‌های منطقه ندارد و تنها راه ثبات پایدار، امنیت و توسعه در منطقه گفتگو و همکاری درون منطقه‌ای است.

وی همچنین حفظ صلح و ثبات در منطقه و از جمله خلیج‌فارس و تأمین آزادی و امنیت کشتی‌رانی در تنگه هرمز را سیاست قطعی جمهوری اسلامی ایران بر شمرد و اظهارداشت: امنیت و صلح پایدار در خلیج فارس، دریای عمان و تنگه هرمز تنها با مشارکت کشورهای این منطقه تأمین می‌شود.

دکتر روحانی تاکید کرد: ایران همواره آماده گفتگو و همکاری با همه کشورهای منطقه است.

روحانی در نشست مطبوعاتی با نخست وزیر پاکستان هم گفت: منطقه خاورمیانه و بویژه خلیج فارس و دریای عمان منطقه بسیار حساسی برای جهان است، در گفت و گو با نخست وزیر پاکستان نگرانی خودمان را نسبت به امنیت نفتکش‌ها بویژه حادثه‌ای که روز جمعه برای نفتکش‌ایرانی در دریای سرخ اتفاق افتاد، بیان کردیم و سرنخ‌هایی که در این زمینه به دست آوردیم را به نخست وزیر پاکستان ارائه نموده و تأکید کردیم که تحقیقات خود را تا رسیدن به نتیجه نهایی و روشن شدن عوامل اصلی حمله به نفتکش ایرانی ادامه خواهیم داد.

دکتر روحانی تصریح کرد: اینکه کشوری فکر کند می‌تواند در منطقه ناامنی ایجاد کند و پاسخی دریافت نکند، اشتباه محض خواهد بود.

رئیس جمهور تصریح کرد: نخست وزیر پاکستان بر این نکته تأکید داشتند که کلید حل و فصل مسأله، پایان یافتن جنگ یمن، آتش بس فوری و کمک به مردم یمن است که این می‌تواند آغاز بسیار خوبی باشد.

رئیس جمهور با اشاره به تنش‌هایی که طی سال‌های گذشته علیه ملت‌های سوریه، عراق، لبنان و بویژه یمن ایجاد شده، تأکید کرد: دخالت نظامی و سیاسی در کشورهای منطقه تاکنون نتایج فاجعه‌باری داشته و این رویکرد به نفع هیچ یک از کشورهای منطقه نیست.

دکتر روحانی با بیان اینکه امنیت منطقه برای هر دو کشور دوست و برادر مهم است و ایران خود در این زمینه پیشگام بوده و اخیراً نیز طرح «اقدام صلح هرمز» را بر مبنای همکاری جمعی کشورهای منطقه ارائه نموده است، گفت: این ابتکار حوزه‌های مختلف همکاری مانند تأمین همگانی امنیت انرژی، آزادی کشتی‌رانی و انتقال آزادانه نفت و سایر منابع نسبت به کشورهای حوزه تنگه هرمز و فراتر از آن را در برمی‌گیرد.

روحانی در نشست خبری با خبرنگاران داخلی و بین المللی هم در مورد حمله به نفتکش ایرانی و پاسخ ایران به اینگونه تعرضات گفت: روز جمعه صبح، در دریای سرخ شاهد آن بودیم که یک نفتکش ایرانی مورد حمله قرار گرفته است و برای ما مشخص شد که این حمله از بیرون بوده است، یعنی ناوچه یا قایقی، چند راکت پرتاب کرده و حداقل دو راکت به این نفتکش اصابت کرده است لذا تا اینجا روشن است که حمله توسط راکت انجام گرفته است.

روحانی افزود: این نفتکش دارای دوربین بوده و دوربین ها  تصاویر را ضبط کرده اند از طریق تصاویر این دوربین کاملاً مشخص است که از چه جهتی موشک می‌آید و چگونه اصابت می‌کند، قطعات، این موشک در داخل این کشتی بررسی و جمع‌آوری شده است، فیلم آن قطعات ارسال شده و قطعات را دیدیم. البته باید کشتی برسد و بررسی دقیق‌تری انجام شود.

رییس جمهور این حمله را یک کار بسیار شرورانه و غلطی در منطقه توصیف کرد و اظهارداشت: در حال بررسی هستیم که چه دولتی در این زمینه دخالت داشته، حتماً یک دولتی در این زمینه دخالت داشته است و اقدام تروریستی نیست، کار یک فرد و گروهک نیست بلکه کار دولت است. اما اینکه این دولت چه کسی است و چگونه بوده، این هنوز زود است و چنانچه به اطلاعات دقیقی رسیدیم به مردم اطلاع می‌دهیم و هر کشوری که این کار را کرده باید منتظر عواقبش باشد.

رئیس جمهورتصریح کرد: واقعیت این است که همه کشورهای منطقه و همه جهان باید این را بدانند که ناامنی درست کردن در منطقه به معنای فشار به جمهوری اسلامی ایران نیست، به عنوان فشار به امنیت کشتیرانی و بر اقتصاد جهان است و این ، کار نادرستی است. بنابراین باید کل این مسأله به نوعی حل و فصل شود و ایران برای امنیت کشتی‌های خود اقداماتی کرده و اقدامات بیشتری هم بعداً انجام می‌گیرد.

روحانی در نشست خبری با خبرنگاران داخلی و بین المللی هم با اشاره به اینکه یکی از اهداف عمران خان نخست وزیر پاکستان در سفر به تهران این بود که در زمینه منطقه و مسایل منطقه با هم گفتگو کنیم گفت: آنچه که برای ما مطرح است و خود آقای عمران خان به نظر برای حل مسایل منطقه‌ای و منجمله ایران و عربستان و موضوع یمن دنبال آن بود، موضوع با اهمیتی است.

روحانی با تاکید بر اینکه اگر در موضوع یمن به یک آتش‌بس و در نهایت به پایان جنگ منتهی شود، یکی از گره‌های منطقه‌ و از جمله در روابط ایران و عربستان باز می‌شود، اظهار داشت: هیچ وقت نخواستیم با همسایگان‌مان روابط بدی داشته باشیم.

رئیس جمهور با بیان اینکه همیشه دنبال یک روابط خوب با همسایگان بوده ایم، خاطرنشان کرد: طرح بسیار مهمی را به نام «ائتلاف امید یا طرح امید و طرح صلح هرمز» در سازمان ملل ارائه کردیم.

روحانی با اعلام این خبر که «طرح صلح هرمز» امروز برای ۸ کشور منطقه ارسال شده است،گفت: با سازمان ملل در این زمینه در حال گفتگو هستیم و امیدواریم این طرح بتواند برخی از مشکلات و مسایل منطقه را با چارچوبی که ایران مطرح می‌کند، حل کند.

رئیس جمهور با تاکید بر اینکه مسایل منطقه باید توسط خود کشورهای منطقه حل شود، اظهار داشت: برخی‌ها معتقدند دیگران باید اینجا بیایند و مشکلات ما را حل بکنند که امیدواریم سخن ما دارای گوش شنوای کامل در منطقه باشد و ما به نتیجه برسیم.

رئیس جمهور یادآور شد: آنچه در دریای سرخ واقع شد و یک کشتی ما هدف قرار گرفت مشکلاتی را بوجود آورده که امیدوارم تحقیقات ما به زودی به نتیجه نهایی برسد، آنچه مسلم است، یک رژیمی این کار را با کمک برخی از کشورها انجام داده، حالا چگونه بوده و کی بوده، درحال نهایی کردن بررسی ها هستیم.

روحانی با تایید روابط ایران و امارات، گفت: ارتباطاتی بین ایران و امارات در ماه‌های اخیر وجود دارد. برخی از مقامات اماراتی به ایران آمدند و برخی از مقامات ایران به آنجا رفتند. روابط تهران و امارات در ماه‌های اخیر بهتر از گذشته است و روند به سمت و سوی بهبود روابط است.

روحانی در نشست خبری با خبرنگاران داخلی و بین المللی در مورد حمله ترکیه به شمال سوریه با بیان اینکه روند آستانه بهترین راه‌حلی بوده که تاکنون برای سوریه قدم‌های بسیار مهمی برداشته است، گفت: همه باید تلاش کنیم که این روند آسیب نبیند و ۳ کشوری که به طور عمده مسئولیت این روند را برعهده دارند بتوانند کار خودشان را انجام دهند.

روحانی ادامه داد: ترکیه نسبت به شمال سوریه نگرانی هایی دارد که ما اصل این نگرانی را می‌پذیریم و هر کشوری ممکن است نگرانی امنیتی داشته باشد. ما در اصل این هدف مشکلی با ترکیه نداریم.

رئیس جمهور تصریح کرد: دولت ترکیه دوست ما است اما شیوه‌ای که آنها انتخاب کرده اند شیوه خوبی نیست و معتقدیم شیوه‌های بهتری وجود دارد.

روحانی با اشاره به اینکه این موضوع را در آنکارا حتی در مصاحبه مطبوعاتی با حضور رئیس جمهور ترکیه به صراحت اعلام کرده است، افزود: راه‌حل تامین امنیت ترکیه و رفع نگرانی‌هایش نسبت به شمال سوریه، حضور ارتش سوریه در این منطقه است و همه ما باید کمک کنیم که ارتش سوریه در شمال این کشور مستقر شود.

رئیس جمهور با بیان اینکه شیوه‌ای که ترکیه انتخاب کرده ، ورود به خاک سوریه است، اظهار داشت: دولت ترکیه همیشه به ما قول داده که تمامیت ارضی سوریه را محترم می‌شمارد و خاک سوریه را ترک می‌کند. دکتر روحانی با اشاره به اینکه قبلاً  بخش های از غرب فرات اشغال شده بود الان در شرق فرات شروع شده است، تاکید کرد: ما نگران این وضعیت هستیم و تاکنون هم نتایج‌ آن خوب نبوده است. یعنی یک عده‌ای کشته شدند و یک عده جدید آواره شدند و مشکلات فراوانی بوجود آمده است.

رئیس جمهور اضافه کرد: از طرف دیگر این امید وجود داشت که با ورود ترکیه، آمریکا هم از سوریه خارج شود که آن هم محقق نشده است. بنابراین خیری را تاکنون ندیدیم و امیدواریم دولت ترکیه بر مبنای هوشمندی خودش و منافع منطقه به این روند ادامه ندهد و زودتر شاهد پایان این حرکت ترکیه باشیم و بتوانیم آن هدف اصلی را انجام دهیم.

دکتر روحانی تاکید کرد: هدف اصلی ما باید در سوریه مبارزه با تروریسم و بازگشت مردم سوریه به کشور و برگزاری انتخابات آزاد باشد و آن را دنبال کنیم.

نظر شما