پس از امضای تفاهمنامه چهارجانبه وزرای ارتباطات چهار کشور همسایه که روز چهارشنبه در محل وزارت ارتباطات و پشت درهای بسته صورت گرفت، وزیران حاضر در اجلاس برای پاسخ به سوالات خبرنگاران حاضر شدند.
کنستانتین ناسکف، وزیر ارتباطات روسیه، رامین قلیزاده وزیر ارتباطات جمهوری آذربایجان و عمر عبدالله کارگوزاغلو رئیس سازمان ارتباطات و فناوری اطلاعات ترکیه در تهران در این اجلاس حضور دارند.
محمدجواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات کشورمان در پاسخ به سوالات خبرنگاران در خصوص حمایتی که به این واسطه از کسبوکارهای نوین صورت خواهد گرفت، گفت: هدف مشترک ما ایجاد یک بازار منطقهای جدی در حوزه فناوری اطلاعات و کسب سهم منطقهای در آینده اقتصاد دیجیتال در دنیاست.
وی تاکید کرد: با توجه به تحولاتی که در اقتصاد دنیا بر اثر توسعه فناوری در حال وقوع است بخش بزرگی از اقتصاد به اقتصاد دیجیتال اختصاص پیدا خواهد کرد.
جهرمی افزود: کشورهای پیشتاز در این عرصه و فعالیت ما در منطقه خودمان برای تصاحب سهم اقتصادی بیشتر در این بازار، به همکاری های مشترک نیاز دارد.
وی یادآور شد: از یک سال قبل برای ایجاد بازار مشترک به تفاهمهایی با سه کشور دیگر رسیدیم، اولین جلسه در باکو تشکیل شد و برای ایجاد یک مرکز نوآوری و خلاقیتها توافقهایی شد که این مرکز در حال تشکیل است.
وزیر ارتباطات افزود: در جلسه امروز به تفاهم رسیدیم دولتهای چهار کشور، هشت رویداد سالانه برگزار کنیم، به این شکل که هر کشور متولی برگزاری دو رویداد باشد، در این رویدادها بازیگران عرصه اقتصاد دیجیتال حضور پیدا کنند.
وی تاکید کرد: نمایشگاههایی که با این هدف تشکیل میشوند باید مورد حمایت حاکمیتها قرار بگیرند، کمیتهای نیز برای چارچوب نهایی ایجاد مرکز نوآوری و خلاقیت قرار دادیم تا در نشست بعدی تشکیل مرکز به تصویب نهایی برسد.
آذری جهرمی ادامه داد: اثر این موضوع برای کسبوکارهای ما ایجاد بازار منطقهای قویتر است، به این واسطه کسبوکارهای ما میتوانند بازار بهتر و مقررات ویژهای برای حوزه کاری خودشان داشته باشند.
طبیعتاً منطقه ما باید از نظر اقتصادی ایزولهتر و از فشارهای یکجانبه برخی کشورها در امان باشد.
او ادامه داد: رشد و شکوفایی اقتصادی ناشی از بازار منطقه باید به کشورهای منطقه برسد و سهم آنها باشد، این موضوع مهمی است که در جلسه امروز در رابطه با آن بحث و بررسیهایی انجام شده است.
کنستانتین ناسکف وزیر ارتباطات روسیه در ادامه و در پاسخ به سوال خبرنگاران گفت: ما در چارچوب مذاکرات امروز درباره تسهیلات اقتصادی و مالیاتی صحبت نکردیم، محور اصلی صحبتهای ما در این نشست بر سازماندهی نمایشگاههای مشترک بزرگ، تبادل هیاتهای اقتصادی بین چهار کشور، شرکت در هشت نمایشگاهی که سالانه برگزار خواهد شد، این مذاکرات گام اول در روند تسریع و تحرک بخشیدن به گسترش رابطه کشورهای ماست.
امیدواریم طی مذاکراتی که در آینده نزدیک انجام میشود و رایزنیهای بعدی بتوانیم در خصوص مسائل اقتصادی نیز مذاکره کنیم.
در ادامه عمر عبدالله کارگوزاغلو رئیس سازمان ارتباطات و فناوری اطلاعات ترکیه در تهران در پاسخ به اینکه آیا چهار کشور حاضر در این اجلاس سازوکار مالی مشخصی را آغاز کردهاند یا نه، گفت: همانطور که وزیر ارتباطات روسیه گفتند ما امروز برای گسترش همکاریها بین شرکتهای چهار کشور و حمایت از ایجاد زیرساختهای مورد نیاز برای گسترش این حوزه دور هم جمع شدیم و ما تلاش خواهیم کرد سازوکارهای لازم را ایجاد کنیم.
رامین قلیزاده وزیر ارتباطات جمهوری آذربایجان نیز اظهار داشت: ما با جمهوری اسلامی ایران در حوزه استارتاپها فعالیت داریم و جلساتی نیز در این خصوص برگزار کردهایم که در آینده نیز پیگیری خواهد شد.
وزیر ارتباطات ایران در پاسخ به این سوال که آیا میتوان در حوزه سیستم عامل اندروید بومی نیز با کشورهای حاضر در این اجلاس تعامل برقرار کرده و همگی از یک سیستم عامل استفاده کرد، گفت: ما به دنبال ایجاد پیمان منطقهای در حوزه آی سی تی بین چهار کشور هستیم، توافق اولیه بین ما چهار کشور بوده و ممکن است در ادامه، کشورهای دیگر نیز به این حرکت بپیوندند که پذیرای آنها خواهیم بود.
او خاطرنشان کرد: تمام حوزههای مربوط به ارتباطات و فناوری اطلاعات در دستور کار ما قرار دارد از موضوع ارتباطات بینالملل، فیبرهای نوری بین کشورها، فعالیتهای فضایی، کاربردهای صنعت فضایی تا حوزه مخابرات همگی در برنامههای ما وجود دارد.
آذری جهرمی ادامه داد: کار کردن روی پروژههای مشترک مانند موتور جستجو و سیستم عامل جزو مواردی است که در دستور کار قرار دارد.
وی تصریح کرد: هر چهار وزیر حاضر در این اجلاس به تسهیل شرایط برای تعامل بخشهای خصوصی اعتقاد جدی دارند و ما اهداف استراتژیکی را بنا میکنیم و بر اساس آن اهداف بخشهای خصوصی ما شروع به کار میکنند، سپس تسهیلاتی را در نظر میگیریم تا شرایط کاری این شرکتها آسانتر و رقابتیتر شود. این فرآیند کلی است که ما در اجلاس چهارجانبه در خصوص آن صحبت میکنیم و تمام این پروژهها میتواند به صورت مشترک مورد بررسی قرار بگیرد.
وی افزود: واقعیت این است که تمامی این مسائل به زیرساخت نیاز دارد و برقراری رویدادهای مشترک و تاسیس مرکز توانمندسازی کسبوکارها و تبادل تجرییات، آموزشهای مشترک، پایههای مهمی است که برای ما اهمیت دارد.
در اولین گام به دنبال ایجاد زیرساخت های خوب تبادلات اقتصادی هستیم. در ادامه باید با اعداد و ارقام صحبت کنیم و نهایتاً باید به بحث تزار تجاری فی مابین کشورها در حوزه فناوری اطلاعات برسیم و ببینیم چه میزان پتانسیل، برای تبادل بین حوزه فناوری بین این کشورها وجود دارد.
او تاکید کرد: برای گسترش همکاریهای بین شرکتهای چهار کشور و حمایت از ایجاد زیرساخت برای گسترش همکاریها در این حوزه جمع شدهایم و این گام اولی است که ادامهدار خواهد بود.
جهرمی خاطرنشان کرد: امروز اولین بنیان این اقدام چهارجانبه با تفاهم برگزاری رویدادهای مشترک و تاسیس مرکز مشترک گذاشته شد، این موضوعات همچنان در لایه کارشناسی مورد بحث قرار گرفته و طبیعتاً باید تبدیل به پیشنویسی شود که در اجلاس وزرا درباره آن به بحث و بررسی بنشینیم.
آذری جهرمی در پاسخ به سوالی با این مضمون که مسئولان جمهوری اسلامی بارها اعلام کردند تحریمهای آمریکا تأثیر بسزایی در داخل کشور داشته است، آیا این تحریمها بر ارتباطات و فناوری اطلاعات جمهوری اسلامی تأثیر دارد یا خیر؟ و تا چه حد امکان دارد تحریمها در صورتی که در آینده شدیدتر شود، شامل فضای مجازی و اینترنت هم شود؟ گفت: تاکنون تحریمهای وضع شده در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات نبوده اما تحریمهای اعمال شده در کانالهای مالی باعث شده تبادلات یک مقدار با چالش روبهرو شود.
وی افزود: همانطور که نظام سلامت ما به واسطه قطع کانالهای مالی و محدودیت دچار اشکال شده است بسیاری از حوزههای ما از این مسئله تبادل مالی تأثیر پذیرفته و البته توانستهاند راهحلهای خودشان را برای ادامه فعالیت ادامه دهند.
جهرمی گفت: به صورت مشخص بعضی پلتفرمها، شرکتهای ایرانی و خدمات ارزی بینالمللی آنها را تحریم کردند و شاهد حذف اپلیکیشنهای ایرانی از برخی سکوهای ارائه نرمافزار بودیم، این رفتارهای ظالمانه از دولت امریکا زیاد بعید نیست، کار آنها همواره یکجانبهگرایی است و این مسیری است که انتخاب کردهاند.
وزیر ارتباطات ادامه داد: آنها فکر میکنند با یک مسیر یکجانبه میتوانند ادامه دهند که قطعاً محکوم به شکست است اما طبیعتاً شرکتهای ایرانی در این حوزه معطل نماندهاند، ما امروز در خدمات ابری و حوزههای اینچنینی شرکتهای دانشبنیان ایرانی و استارتآپهای ایرانی خودشان خدمات مورد نیاز خودشان را تأمین کردهاند.
وی با بیان اینکه این شرکتها خدمات ابری را توسعه دادهاند، گفت: زیرساختهای مورد نیاز که از آنها محروم شدهاند را توانستهاند ایجاد کنند و خللی در روند توسعه ما ایجاد نشده است، بنابراین اثرپذیر بوده ولی راهحل پیدا شده و فرآیند رشد شرکتهای دانشبنیان به شرکتهای ایرانی در این عرصه متوقف نشده است.
توافقات در زمینه مذاکره با اپراتورهای ۳ کشور مخصوصاً روسیه و ترکیه در راستای توسعه زیرساختهای اینترنت ثابت در ایران
در حاشیه RCC در سال گذشته با وزیران ارتباطات منطقه شمال ایران صحبت داشتیم و تصمیم گرفتیم ارتباطات خودمان را به صورت مستقیم برقرار کنیم و این ارتباطات هم رخ داد و امروز ارتباطات ما با کشور روسیه دیگر در اروپا سوییچ نمیشود و یک ارتباط مسقتیم با این کشور داریم. از چند سال پیش هم ارتباطاتمان با آذربایجان را به صورت مستقیم برقرار کردهایم. از سمت دیگر ارتباطاتمان با ترکیه را تقویت و تقریباً چهار ماه پیش ارتباط مستقیم با این کشور را نیز برقرار کردیم.
وزیر ارتباطات کشورمان تاکید کرد: مذاکرات ایران با کشورهای منطقهای برای برقراری ارتباط شبکهای مستقیم در چند سال اخیر و کم کردن فاصلهها به بهبود کیفیت سرویسهای ارتباطی ایران کمک بزرگی کرده است.
آذری جهرمی درباره نمایشگاه الکامپ امسال گفت: در الکامپ جدا از این پیمان چهارجانبه ۱۱ هیات بلند پایه داریم که حضور پیدا میکنند، دبیرکل ITU (مجمع جهانی مخابرات)، دبیرکل APT (اتحادیه مخابراتی کشورهای آسیا اقیانوسیه) و دبیرکل RCC که مربوط به کشورهای حوزه CIS است در الکامپ حاضر هستند و سخنرانیهایی هم خواهند داشت. از کشورهای همسایه ما وزیران ارتباطات عراق، ارمنستان، قائم مقام وزیر ارتباطات قطر و همچنین معاون وزیر ارتباطات چین و هیاتی از ترکمنستان به سرپرستی مدیر شرکت مخابراتی دولتی ترکمنستان در رویداد الکامپ حضور دارند.
او تصریح کرد: جدا از وزیرانی که قبول دعوت کردند و در اجلاس چهارجانبه شرکت کردند مهمانان دیگری هم برای حضور در الکامپ داریم و شرکتهایی از این کشورها در الکامپ فعال هستند.