شناسهٔ خبر: 26808920 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: آریا | لینک خبر

مديرکل فراورده هاي غدايي و آشاميدني سازمان غذا و دارو در نشست خبري عنوان کرد؛

رونمايي از سند ملي ايمني غذا در مهرماه/ افزودن سبوس به آرد در نانوايي مورد تائيد نيست/ ماهي تيلاپيلا منع مصرف ندارد

صاحب‌خبر - به گزارش خبرگزاري آريا به نقل از ايفدانا، وحيد مفيد در نشست خبري سازمان غذا و دارو با اشاره به اينکه رويکردهاي کلي حوزه غذا در دنيا تضمين سلامت خوراک از مزرعه تا سفره است، گفت: براي  احقاق اين مهم تنها تمرکز روي کارخانه هاي توليد مواد غذايي نيست، بلکه نظارت به معناي جامع بر زنجيره توليد مواد غذايي است.  وي افزود: بايد ساختاري براي پوشش نظارت‌ها در تمام سطوح تعريف مي کرديم که جزء برنامه‌هاي اصلي وزارت بهداشت و درمان بود؛ بر اين اساس تدوين «سند جامع ايمني غذا» در دستور کار سازمان غذا و دارو قرار دارد که محور اصلي آن کنترل مواد غذايي از مزرعه تا سفره  است. ميزان سموم مصرفي، انواع کود هاي مصرف شده، چگونگي حمل مواد غذايي و توزيع آن و ... در اين سند تعريف مي شود. مدير کل فرآورده هاي غذايي و آشاميدني سازمان غذا و دارو ادامه داد: سند ملي ايمني غذا برگرفته از تجربه هاي موفق جهاني بوده و نقطه عطفي در سلامت غذايي محسوب خواهد شد. وي با اشاره به اينکه در کنار اين صنعت نهاد مجري آن نيز با عنوان « نهاد ملي ايمني غذا» بايد تعريف شود، گفت: اين نهاد در حوزه سياستگذاري و نظارت در بستر سياست گذاري فعاليت خواهد کرد تا مواد غذايي در يک بسته از مزرعه تا سفره تحت کنترل و پايش قرار گيرند، که در اين صورت مي‌توانيم مدعي تامين ايمني مواد غذايي باشيم. مفيد محوريت سند ملي ايمني غذا را تعريف نحوه پايش فرآورده‌هاي خوراکي از مزرعه تا سفره  عنوان کرد و گفت: تلاش مي‌کنيم اين سند همزمان با روز جهاني غذا در مهرماه رونمايي شود.  وي در پاسخ به سوال خبرنگاران مبني بر کنترل مواد غذايي قاچاق به کشور نيز تصريح کرد: سازمان غذا و دارو در حوزه ساماندهي ورود مواد غدايي با کنترل مجوزها، صدور برچسب اصالت و کنترل سطح عرضه توسط دانشگاه هاي علوم پزشکي فعاليت دارد. همچنين برنامه داريم تا با همکاري بيشتر با ستاد مبارزه با قاچاق کالا اقدامات مشترکي را براي کنترل بيشتر مواد غذايي قاچاق داشته باشيم.  وي با تأکيد بر اينکه محصولات غذايي قاچاق علاوه بر پيامدهاي اقتصادي در مورد سلامت مردم نيز مورد اهميت است، گفت: در حال حاضر به دليل بالا رفتن قيمت ارز ، ميزان برخي از اقلام خوراکي قاچاق از مرزهاي غيررسمي کاهش يافته است.   معرفي مزارع و باغات شناسنامه دار   مدير کل فرآورده هاي غذايي و آشاميدني سازمان غذا و دارو در مورد باقيمانده سموم بر روي محصولات کشاورزي نيز توضيح داد: شناسنامه دار کردن مزارع و باغات يکي از اقداماتي است که بر اساس قوانين و مصوبات شوراي عالي سلامت و برنامه هاي پنجم و ششم توسعه  دنبال مي‌شود و وزارت جهاد کشاورزي اقدامات مناسبي را در اين حوزه انجام داده است، بر اين اساس طي چند ماه آينده اولين مزارع شناسنامه دار شده به سازمان غذا و دارو معرفي مي‌شود.   مفيد ادامه داد: در فاز اول اجراي شناسنامه دار شدن مزارع و باغات به صورت تشويقي و تربيتي اعمال خواهد شد تا محصولاتي که با مشکلاتي مواجه هستند رديابي شود سپس در فازهاي بعدي از اهرم هاي تنبيهي نيز استفاده خواهد شد.  وي با اشاره به نمونه برداري هاي صورت گرفته از محصولات کشاورزي عنوان کرد: امسال 24 محصول از نظر باقيمانده سموم آفت کش و 15 محصول از نظر نيترات و فلزهاي سنگين (سرب و کادميوم) نمونه برداري شده‌اند در سال گذشته  نيز 15 محصول از نظر باقيمانده سموم آفت کش و 10 محصول از نظر باقيمانده نيترات و فلزات سنگين مورد پايش قرار گرفت. مدير کل فرآورده هاي غذايي و آشاميدني سازمان غذا و دارو خاطرنشان کرد: برخلاف برخي اخبار نگران کننده در مورد وجود باقي مانده سموم و فلزات سنگين بر روي محصولات کشاورزي، شرايط مناسبي در کشور وجود دارد و از سال آينده بر اساس اعداد مستند مي توان بر روي اين موضوع اظهار نظر کرد.   اندازه گيري سموم باقي مانده برنج در سه استان وي در خصوص پايش باقيمانده سموم بر روي برنج، عنوان کرد:  باقي مانده سوم بر روي برنج از سال 93 کنترل مي شود و امسال طرح جامعي براي باقي مانده سموم  بر روي برنج در سه استان گيلان، مازندران و گلستان به عنوان مناطق که اين محصول در آن ها کشت مي شود،  در مرحله شاليکوبي پايش خواهند شد، پس از اين طرح در مورد ميزان باقيمانده سموم نماي کلي خواهيم داشت. مفيد  با اشاره به اينکه وضعيت سلامت برنج در کشور مطلوب است، عنوان کرد: آرسنيک موجود در برنج طبق استانداردهاي کدکس در دنيا بر اساس ‏200ppb در نظر گرفته مي شود اين عدد در اتحاديه اروپا ppb 160 اعلام شده است اما طبق استانداردهاي ايران اين عدد ppb 150 بوده  که وزارت بهداشت عدد 120 را براي کنترل برنج هاي وارداتي در نظر گرفته است که دليل عمده آن ميزان بالاي سرانه هر فرد بين 35 تا 40 کيلو در سال) مصرف برنج در کشور است.  به گفته مدير کل فرآورده هاي غذايي و آشاميدني سازمان غذا و دارو بر اساس ارزيابي هاي صورت گرفته بر روي برنج هاي وارداتي در سال 94 ميزان آرسنيک تنها 0.87 درصد عدم انطباق داشت که نشان دهنده وضعيت مناسب برنج هاي وارداتي در کشور است. افزودن سبوس به آرد در نانوايي مورد تائيد نيست وي در پاسخ به سوال خبرنگاران مبني بر افزودن سبوس آرد در نانوايي ها تاکيد کرد: سبوس آرد در نانوايي ها مورد تاييد وزارت بهداشت نيست و اين اقدام نه تنها مزيتي ندارد بلکه سبوسي که فرآيندهاي لازم را طي نکرده باشد مي تواند باعث جلوگيري از جذب آهن شود، در حالي که براي رفع کمبود آهن در کشور برنامه غني سازي آرد با اسيد فوليک و آهن دنبال مي شوند، همچنين بسياري از اين سبوس ها داراي آلودگي هاي قارچي و کپکي هستند که بيشتر براي مصرف دام کاربرد دارند، بنابراين از مردم مي‌خواهيم ضمن خودداري از مصرف اين نوع نان موارد تخلف را گزارش دهند.  به گفته مفيد بهترين روش اضافه کردن سبوس در کارخانه بوده و به اين صورت است که ميزان سبوس گيري از گندم کاهش مي يابد. مصرف نمک در کشور بايد به نصف برسد وي در پاسخ به سوال خبرنگاران مبني بر برنامه وزارت بهداشت براي کاهش قند، نمک و چربي مواد غذايي عنوان کرد: يکي از برنامه‌هاي اصلي وزارت بهداشت کاهش درصد بيماري‌هاي غير واگير است که کاهش ميزان قند، نمک و چربي افزوده در محصولات غذايي در اين راستا پيگيري مي‌شود؛ بر اساس دستورالعمل ها با هماهنگي سازمان ملي استاندارد مقرر شد سالانه  10 درصد از ميزان قند، نمک و چربي افزوده محصولات غذايي نسبت به سال پايه کاهش يابد. همچنين با جلسات مداوم با متخصصان حوزه غذا بنا داريم ميزان قند، نمک و چربي افزوده را در محصولات غذايي به حداقل برسانيم . وي با بيان اينکه کاهش 10 درصدي نمک در تمام محصولات غذايي دنبال مي‌شود، افزود: در نان هاي سنتي ميزان نمک 1.8 دهم بوده که با کاهش 40 درصدي به 1 درصد کاهش يافته است البته اين ميزاندر مورد نان هاي صنعتي تا 50 درصد نيز کاهش يافته و در نمونه‌هاي به 0.8 و 0.9  نيز رسيده است اما اگر بخواهيم به استانداردها برسيم بايد ميزان مصرف نمک را در کشور به اندازه 50 درصد کاهش دهيم. لزوم توجه مردم به برچسب تغذيه خوراکي ها وي در ادامه با اشاره به برچسب تغذيه اي عنوان کرد: اين برچسب در بيشتر محصولات غذايي نصب مي‌شود و به مصرف کنندگان نشان مي دهد بر اساس شرايط فيزيکي خود درمورد محصول مصرفي آگاهي داشته باشند. وي در خصوص شناسنامه اصالت کالا نيز تصريح کرد: اين شناسنامه در مورد تمام محصولات وارداتي اجرا مي‌شود و مصرف کنندگان مي توانند از طريق سايت TTAC واپليکيشن TTAC بر روي نرم افزار هاي اندرويد و ios  از اصالت کالاي مصرفي خود مطمئن شوند. همچنين افراد مي‌توانند از طريق ارسال کد 16 رقمي روي کالا به سامانه پيامکي 20008822 از اصالت و جزئيات کالاي مصرفي مطلع شوند. مدير کل فرآورده هاي غذايي و آشاميدني سازمان غذا و دارو در مورد مصرف ماهي تيلا پيلا نيز توضيح داد: استفاده از ماهي تيلا پيلا منعي براي مصرف ندارد و موضوعات مطرح شده در مورد اين نوع ماهي بيشتر در حوزه زيست محيطي مطرح شده بود.  وي در مورد استفاده از مواد ضدعفوني کننده در لبنيات نيز گفت:  هيچ گونه موردي مبني بر استفاده کارخانجات پروانه‌دار که تحت نظارت سازمان غذا و دارو هستند ، گزارش نشده است اما تخلفات در حوزه لبنيات مربوط به ماست بندي ها و لبنياتي هاي سنتي هستند که با ژست ارائه محصولات سالم به مصرف کنندگان بيشترين تخلفات و مشکلات بهداشتي ديده مي شود. غني سازي آرد با ويتامينD در کشور کليد مي خورد وي در مورد کمبود ويتامينD در مردم نيز اظهار کرد: مطالعات نشان مي‌دهد که کمبود ويتامينD در اقشار مردم جامعه به شدت وجود دارد، بنابراين تصميم گرفته شد مکمل ياري توسط اداره بهبود تغذيه انجام شود. بر اين اساس 3 ماده غذايي شير، روغن و آرد براي غني شدن با ويتامينD معرفي و نهايتاً مقرر شد تا غني سازي با اين ويتامين بر روي آرد در يکي از استانهاي کشور به صورت پايلوت انجام گرفته و پس بررسي نتايج آن بر روي مصرف کنندگان، در صورت بهبود يافتن شاخص‌ها به عنوان طرح جامع اجرايي شود. مفيد در مورد فروش شير الاغ در فضاي مجازي نيز گفت: علي‌رغم اينکه شير الاغ و اسب به عنوان يکي از بهترين منابع غذايي محسوب مي‌شوند و مشکلي براي مصرف ندارند اما هيچ واحد مجاز عرضه شير در کشور وجود ندارد.

نظر شما