شناسهٔ خبر: 25770482 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: صدا و سیما | لینک خبر

خطر بازگشت بیماری گواتر با مصرف نمک‌های تقلبی بدون ید

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت: تبلیغات گسترده استفاده از نمک‌های تقلبی با عنوان نمک دریا، برنامه کشوری مبارزه با اختلالات تیرویید را تهدید می‌کند.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی وزارت بهداشت؛ دکتر زهرا عبداللهی با بیان اینکه عرضه نمک‌های تقلبی بدون ید با عنوان «نمک دریا» موجب بازگشت بیماری گواتر در کشور خواهد شد، افزود: نمک‌های غیراستاندارد توسط افراد سودجو به صورت زیرپله ای، زیرزمینی و قاچاقی تهیه می‌شوند و با تبلیغات گمراه کننده و هزینه‌ای گران‌تر عرضه می‌شوند.

وی با اشاره به اینکه به طور قطع با این متخلفان برخورد قانونی می‌شود، گفت: نمک دریا مورد تأیید وزارت بهداشت نیست و آنالیز این نوع نمک‌ها در آزمایشگاه مشخص کرده است که علاوه بر نداشتن ید، درجه ناخالصی زیادی دارند و آلوده به فلزات سنگین مانند سرب، آرسنیک و کادیوم هستند.

دکتر عبداللهی افزود: تبلیغات گسترده استفاده از نمک‌های تقلبی، برنامه کشوری مبارزه با اختلالات تیرویید را تهدید می‌کند، زیرا علاوه بر مکان‌های غیرمجاز، این نمک‌ها در عطاری‌ها نیز به فروش می‌رسد و مردم نیز با این تصور که نمک‌های دریا خاصیت درمانی دارد، آن‌ها را مصرف می‌کنند، درحالی که نمک‌های دریا مصرف خوراکی ندارد.

وی با بیان اینکه رسانه‌ها و به ویژه صدا و سیما در فرهنگ سازی صحیح نقش به سزایی دارند، گفت: در برنامه‌های آشپزی، تغذیه‌ای و آموزشی باید تأکید شود که مردم نمک یددار تصفیه شده بسته بندی مصرف کنند و خانواده‌ها نیز باید نسبت به مصرف نمک یددار تصفیه شده حساس شوند و آن را در ظرف‌های در بسته نگهداری کنند.

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه نظارت بر عطاری‌ها برعهده وزارت بهداشت نیست، افزود: این موضوع از طریق دبیرخانه شورای عالی سلامت و کارگروه صیانت از سلامت در حال پیگیری است.

وی با بیان اینکه در حال حاضر ایران به عنوان کشور عاری از کمبود ید در منطقه مدیترانه غربی شناخته شده است، گفت: شیوع گواتر در کشور هر ۵ سال یک بار بررسی می‌شود، درحال حاضر ایران در منطقه از نظر شیوع گواتر، عاری از گواتر و به عنوان نمونه معرفی شده است، کشور‌های منطقه، ایران را الگو قرار داده و حتی برای گذراندن دوره‌های آموزشی نیز به ایران سفر کرده اند و برنامه‌های پیشگیری ایران را الگوبرداری می‌کنند.

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت افزود: لازم است مادران باردار پس از زایمان، نوزادان خود را به مراکز غربالگری دولتی بیاورند.

دکتر عبداللهی گفت: منظور از استفاده از نمک یددار، مصرف زیاد نمک نیست، زیرا اکنون ۳ برابر حد استاندارد در کشور نمک مصرف می‌شود و کشور با بیماری‌های قلبی، عروقی و فشار خون رو به رو است، بنابراین مردم باید نمک به مقدار کم، اما از نوع استاندارد و یددار استفاده کنند.

وی افزود: آب و خاک ایران از لحاظ داشتن ید فقیر بوده و بنابراین مردم نیز در معرض ابتلا به کمبود ید قرار دارند، باید ید را به مردم برسانیم و اگر این کار انجام نشود با عوارض متعددی از جمله گواتر مواجه خواهیم شد و گواتر ممکن است راه تنفسی را ببندد یا در بلع اختلال ایجاد کند، البته گاهی هم ممکن است علامت خاصی نداشته باشد.

دکتر عبداللهی گفت: هیپوتیرویید (کم‌کاری تیرویید) از دیگر مشکلات کمبود ید در بدن است، این بیماری با علایمی مانند تنبلی، بی حالی، خشکی پوست، یبوست، اضافه وزن و تحمل نکردن سرما همراه است.

وی با اشاره به اینکه کمبود ید در دوران بارداری موجب ابتلای کودک به عقب‌ماندگی ذهنی و جسمی نوزاد می‌شود، افزود: کمبود ید در مادران باردار موجب کاهش بهره هوشی کودک شده که در صورت کنترل نشدن آن توسعه کشور به خطر می‌افتد، کمبود ید همچنین باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن شده و به علت کاهش مقاومت بدن، احتمال ابتلا به بیماری و مرگ و میر کودکان بیشتر می‌شود.

نظر شما