شناسهٔ خبر: 25754824 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: فارس | لینک خبر

گزارش مشروح میزگرد «برجام اروپایی و لزوم توجه به شروط رهبری» خبرگزاری فارس:

امیدبستن به حل‌ مشکلات با اروپا غلط است/ برای تکرار نشدن تجربه امروز باید از اروپا تضمین قطعی بگیریم

مسئولان بسیج دانشگاه‌های بزرگ تهران با بیان اینکه برای ادامه برجام باید از اروپا تضمین قطعی گرفته شود، بر لزوم توجه به شروط جدید رهبر معظم انقلاب تاکید کردند.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری فارس، میزگرد «برجام اروپایی و لزوم توجه به شروط رهبری» با حضور جمعی از مسئولان بسیج دانشگاه‌های بزرگ تهران در خبرگزاری فارس برگزار شد و حاضران در این میزگرد با بیان اینکه برای ادامه برجام باید از اروپا تضمین قطعی گرفته شود، بر لزوم توجه به شروط جدید رهبر معظم انقلاب تاکید کردند.

* امیدبستن به حل‌ مشکلات با اروپا غلط است/ برای رفع مشکلات باید نگاه از غرب برداشته شود

نوید عمیدی‌مظاهری مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه امام صادق (ع) در این میزگرد گفت: تقریبا از 5 سال گذشته یک جریانی در کشور شکل گرفت که تمام نگاه و هم و غم خودش را تعامل با غرب می‌دانست و اعتقاد داشت برای حل مشکلات کشور باید با آمریکا تعامل داشت و به قول خودشان «دم کدخدا» را دید. 

وی گفت: اگرچه کشور در سال‌های مختلف نتیجه تعامل با غرب و آمریکا را دیده بود ولی با توجه به مشکلاتی که در کشور وجود داشت و مسائلی که پیش آمد و اظهاراتی که برخی از مسئولان داشتند تصمیم گرفته شد که برای رفع تحریم‌ها و رفع مشکلات اقتصادی مذاکرات انجام شود. 

عمیدی‌مظاهری در ادامه خاطرنشان کرد: علت اصلی مذاکره رفع تحریم‌ها و حل مشکلات اقتصادی کشور بود و راه حل این موضوع فقط در مذاکره با آمریکا دیده می‌شد و یک عده معتقد بودن که اگر دم آمریکا را ببینیم اروپا هم به حرف کدخدا یا همان آمریکا گوش خواهد داد.

مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه امام صادق (ع) گفت: متاسفانه در دولت یازدهم تمام مسائل کشور تحت تاثیر برجام قرار گرفت و همه مسائل به برجام گره خورد. دولت هم به عنوان کارگزار اصلی برجام را پیگیری می‌کرد ولی یک عده هم وجود داشتند که به عنوان جاده صافکن برجام فعالیت می‌کردند. 

وی گفت: بسیج دانشجویی دانشگاه‌های تهران اخیرا نامه‌ای را به تعدادی از افرادی که باعث شدند برجام به مردم و کشور تحمیل شود، زدند و از آنها خواستند تا از مردم عذرخواهی کنند.

این فعال دانشجویی ادامه داد: در شکل‌گیری برجام غیر از دولت و مذاکره‌کنندگان افراد دیگری هم نقش داشتند از برخی از نمایندگان مجلس گرفته تا رسانه ملی و برخی از مسئولان دیگر که زمینه‌سازی کردند تا مردم به برجام امیدوار شوند. 

عمیدی‌مظاهری در ادامه از برخی از نمایندگان مجلس هم گلایه کرد و گفت: ما از نمایندگان مجلس بیش از این انتظار داشتیم ولی متاسفانه نمایندگان مجلس ما آنچنان که باید عمل نکردند. 

وی ادامه داد: امروز هم می‌بینیم که قراردادهایی از جنس IPC ،FATF و پالرمو دائما مطرح می‌شود و دولت هم این قراردادها را محرمانه نگاه می‌دارد. متاسفانه نمایندگان مجلس هم آنچنان که لازم است در این رابطه برخورد ندارند. 

این فعال دانشجویان گفت: نامه‌‌ای که بسیج دانشجویی دانشگاه‌های تهران درباره برجام نوشتند ادامه خواهد داشت، ما  در این نامه‌ها می‌خواهیم بگوییم که دولت مسئول اصلی برجام است و نمی‌تواند تقصیر را گردن دیگران بیندازد.

مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه امام صادق (ع) اضافه کرد: اینکه می‌گوئیم مسببان برجام باید از مردم عذرخواهی کنند برای این است که این تجربه تاریخی ماندگار شود برای اینکه مسببان برجام بفهمند که اشتباه کرده‌اند تا ملت هم بدانند مسیر اشتباهی پیموده شده است. 

وی افزود: کسانی که برجام را به ملت تحمیل کردند باید عذرخواهی کنند زیرا عذرخواهی آنان باعث می‌شود این مسیر اشتباه متوقف شود و آن تجربه تاریخی که گفته شد شکل بگیرد. 

عمیدی‌مظاهری یادآور شد: متاسفانه در شکل‌گیری برجام رسانه ملی هم نقش بسزایی داشت، ما از سال 92 خواستیم که مسائل شفاف بیان شود. متاسفانه در رسانه ملی به منتقدان برجام اجازه صحبت داده نشد یا اگر یک اقدامی هم صورت می‌گرفت فشار دولت باعث می‌شد که نیمه کاره رها شود. 

مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه امام صادق (ع) گفت: متاسفانه بعد از اینکه آمریکا از برجام خارج شد و بسیاری از مسئولان و مردم به این باور رسیدند که مسیر طی شده اشتباه بوده است، باز هم می‌بینیم که در صدا و سیما خیلی برخورد درستی با این جریان صورت نمی‌گیرد. 

عمیدی‌مظاهری اظهار داشت: آن افرادی که بعد از امضای برجام خوشحالی کردند و با تیترهای مختلف در رسانه‌ها پیروزی در برجام را به هم تبریک می‌گفتند، امروز کجا هستند؟ چرا از مردم عذرخواهی نمی‌کنند؟

وی اضافه کرد: رسانه ملی باید اجازه دهد منتقدان، اساتید دانشگاه و کارشناسان در مقابل مردم بنشینند و مسائل را بررسی کنند تا مردم هم متوجه اتفاقات رخ داده باشند. 

مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه امام صادق (ع) در قسمت دیگری از سخنانش گفت: اینکه فکر کنیم با اروپا می‌توان به برجام ادامه داد و مشکلات اقتصادی را حل کرد، مطمئنا خیالبافی‌‌ای بیش نیست و این امیدبستن غلط است.

عمیدی تصریح کرد: مسلما بعد از خروج آمریکا شرایط برجام بسیار سخت تر می‌شود، کسانی که می‌گفتند خدا را شکر که یک مزاحم از برجام خارج شده یادشان بیاید که خودشان برای همین مزاحم وارد مذاکره شدند. 

وی گفت: برجام یک پازلی بود که به دنبال آن قراردادهایی مانند FATF، پالرمو، IPC می‌آید و ما مجبور می‌شویم آنها را قبول کنیم. متأسفانه نمایندگان مجلس هم گویا به این مسائل واقف نیستند.

مظاهری ادامه داد: در ماجرای توتال هم همین جنبش دانشجویی بود که هشدار داد و برنامه‌های مختلفی را برگزار کرد تا بگوید اشتباه است، با این حال امروز می‌بینیم توتال می‌گوید ما خسارتی نداریم که پرداخت کنیم، حال خسارت‌هایی که به ما خورده است را چه کسی جواب دهد؟

مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه امام صادق(ع) گفت: راه رفع مشکلات و برون‌رفت از این وضعیت این است که نگاه از غرب برداشته شود. اگر بحث تعامل با جهان است، چرا به شرق نگاه نمی‌کنند، شرق ظرفیت‌های عظیمی دارد.

وی با اشاره به ظرفیت‌های شرق گفت: یکی از مسائلی که در تعامل با غرب وجود دارد این است که ما می‌توانیم با پول‌هایی غیر از دلار با آنها معامله کنیم که این باعث می‌شود سلطه دلار کم شود.

عمیدی‌مظاهری در ادامه افزود: بسیج دانشجویی دانشگاه امام صادق بیش از 15 نامه به اعضای ارشد تیم مذاکره کننده هسته‌ای نوشت ولی آنها حتی یک‌بار هم نیامدند و به سوالات دانشجویان پاسخ دهند و متاسفانه نه تنها به درخواست‌های ما بلکه به درخواست دوستان دیگر در دانشگاه‌های مختلف هم پاسخی نداند.

وی به برگزاری تجمعات و برنامه‌های مختلف درباره برجام توسط جنبش دانشجویی اشاره کرد و ادامه داد: ما همچنان به این برنامه ها ادامه خواهیم داد و ابتدای کار ما هم در این دوره نامه‌ای بود که بسیج دانشجویی دانشگاه‌های بزرگ تهران به مسئولان کشور زد و همچنین تجمعی که توسط دانشجویان در مقابل لانه جاسوسی برگزار شد.

این فعال دانشجویی گفت: ما از صدا و سیما، ستاد برگزاری نماز جمعه تقاضا داریم به جنبش دانشجویی هم تریبون دهد تا بتواند در رابطه با مسائل مهم کشور علی الخصوص برجام روشنگری کند.

* برای ادامه برجام باید از اروپا تضمین عملی بگیریم/ چرا صدای کمیته نظارت بر برجام درنمی‌آید؟

مهدی ایرانپوری مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه صنعتی امیرکبیر در ادامه این میزگرد گفت: طبیعتا  بعد از خروج آمریکا از برجام بحث این روزهای جامعه مقداری متاثر از این فضا است، متاسفانه بعد از 22 اردیبهشت ما همه چیز را موکول کرده بودیم به تصمیمی که آمریکا قرار است در مورد برجام بگیرد.

ایرانپوری ادامه داد: البته این رویه‌ای بود که در 5 سال گذشته هم در پیش گرفته شده بود و فعالیت و بخش‌های مختلف کشور را به تصمیم آمریکا و برجام منوط کرده بودیم و قرار بود آمریکا تصمیم بگیرد که هر 6 ماه وضعیت ما چگونه باشد. 

وی در ادامه با اشاره به جداکردن ترامپ از آمریکا توسط عده‌ای در داخل کشور، افزود: تفاوت قائل شدن بین ترامپ و آمریکا برای بزک کردن برجام از اتفاقاتی است که اخیرا ما شاهد آن هستیم ولی اگر نگاهی به گذشته داشته باشیم و تاریخ برخورد و مواجهه آمریکا را با انقلاب اسلامی ببینیم،‌ متوجه می‌شویم که همواره در آمریکا یک رویه ثابت وجود داشته که با تغییر روسای جمهور آمریکا هم ثابت مانده است، البته گاهی ادبیات و نحوه تعامل تغییر کرده اما تقابل با جمهوری اسلامی و محدود کردن و به انزوا بردن ما خط ثابت این مواجهه بوده است. 

این فعال دانشجویی خاطرنشان کرد: برخی‌ها امروز سعی می‌کنند بگویند بین آمریکا و ترامپ تفاوت است. امریکایی‌ها که تاریخ خباثت‌هایشان در قبال جمهوری اسلامی مشخص است، از انهدام هواپیمای مسافربری در روی دریای خلیج فارس و کودتاهای مختلف گرفته تا ایجاد نابسامانی و جنگ اقتصادی در کشور ما، اینها همه تجربه ما در برخورد با آمریکا است. 

ایرانپوری شد: متاسفانه با همه رفتارهای خصمانه‌ای که آمریکا داشته، ما یک جریانی را شاهدیم که نگاهش به سمت آمریکا و غرب است و احساس می‌کند برای رفع مشکلات کشور باید به غرب و آمریکا تکیه کنیم. 

مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه صنعتی امیرکبیر در ادامه با اشاره به اظهارات اخیر وزیر امور خارجه آمریکا هم گفت: این اظهارات خصمانه مصداق کامل و بارزی بود از رویه ثابتی که در برخورد با جمهوری اسلامی ایران وجود دارد و می‌بینیم بعد از اینکه ما 5 سال رفتیم و آمدیم و مذاکره کردیم و در تعامل حسن نیت نشان دادیم می‌گویند که ایران حامی تروریست در منطقه است. 

وی گفت: این بسیار قابل توجه است که بعد از این هم امتیاز دادن و عمل کردن به تعهدات دوباره به ما تهمت‌های بزرگی می‌زنند و ما را به حمایت از تروریست متهم می‌کنند در حالی که خودشان همواره از تروریست حمایت کرده‌اند.

ایرانپوری یادآور شد: کجای تعامل اینگونه است که بعد از این همه مذاکره و عمل کردن به تعهدات ما را دوباره به شدیدترین تحریم‌ها تهدید کنند. متاسفانه ما امروز در همان نقطه‌ای هستیم که 5 سال پیش قرار داشتیم. 

وی ادامه داد: متاسفانه این مرتبه در باغ سبز دارد توسط کشورهای دیگری به ما نشان داده می‌شود و برای ما مشخص نیست که برجام بدون آمریکا چه معنایی دارد؟ تعاملات اقتصادی اروپا با ما یک تا 3 درصد است و معلوم نیست این مساله چه نفع اقتصادی بزرگی برای ما دارد. آیا منطقی است که این همه رفت و آمد برای همین باشد. 

وی گفت: از آمریکا انتظاری جز این رفتاری که داشت، نداریم، ولی حرف ما این است که یکسری افراد باعث شدند که ما در دام برجام بیفتیم و باعث شدند این تصور برای مردم ایجاد شود که ما راهی نداریم جز اینکه به آمریکا تکیه کنیم. 

این فعال دانشجویی خاطرنشان کرد: در کنار بازیگر اصلی برجام که دولت بود، یک عده به عنوان جاده صاف‌کن باعث شدند که چنین توافقی بر کشور ما تحمیل شود که باید نقش آنان به دقت بررسی شود. 

ایرانپوری اضافه کرد: یک زمانی گفته می‌شد که اگر آمریکا از برجام خارج شود یکسری سازوکارها صورت می‌گیرد. الان آمریکا علنا و با صراحت خروج خودش از برجام را اعلام کرده است، چرا صدایی از کمیته نظارت بر برجام بیرون نمی‌آید؟ چرا واکنش درخوری نشان داده نمی‌شود! 

مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه صنعتی امیرکبیر افزود:به نظر می‌رسد برای اینکه برجام را حفظ کنند این بار می‌خواهند به اروپا اعتماد کنند ولی آیا برجام بدون آمریکا می‌تواند برای ما آورده‌ای داشته باشد. آن زمان که آمریکا هم در برجام حضور داشت، دستاورد ما از برجام تقریبا هیچ بود، امروز که آمریکا هم از توافق خارج شده معلوم نیست چه دستاوردی خواهیم داشت.

مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه امیرکبیر اظهار داشت: امروز جمهوری اسلامی شاهد یک تجربه تاریخی است و برای تکمیل شدن این تجربه باید کسانی که باعث شدند این توافق شکل بگیرد باید بیایند و بگویند این راه که رفتیم اشتباه بوده است. تا بار دیگر این موضوع با یک طرح و اسم دیگر تکرار نشود. 

ایرانپوری خاطرنشان کرد: به اعتقاد ما عوامل شکل‌گیری برجام از پایین‌ترین افرادی که موجب شدند توافق شکل بگیرد تا نمایندگان مجلس که برجام را در 20 دقیقه تصویب کردند تا تیم مذاکره کننده و مسئولان دولت باید از مردم عذرخواهی کنند.

وی با اشاره به سخنان رهبر انقلاب درباره عزت ملی گفت: الان بعد از 5 سال مذاکره عزت ملی کجاست؟ نتیجه بی‌توجهی به عزت ملی می‌شود سخنان وزیر خارجه آمریکا! و باز هم خوش‌خیالی است که با این اوضاع عده‌ای دل به برجام و آمریکا بستند. 

مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه صنعتی امیرکبیر در ادامه تصریح کرد: ما هزینه سنگینی را دادیم تا چنین تجربه‌ای ایجاد شود. امروز باید ظرفیت‌های مکملی در کنار جنبش دانشجویی ایجاد شود تا جنبش دانشجویی بتواند صدای خود را به مردم برساند و کاری کند که اگر اتفاق مشابهی رخ داد یک عده نتوانند مردم را فریب دهند.

وی گفت: وقتی ما جامعه را در شرایطی قرار دهیم که مردم فکر ‌کنند به بن‌بست رسیده‌اند و راهی جز برجام و نگاه به غرب وجود ندارد، مشخص است که مردم هم به سمت آن کشیده می‌شوند.

ایرانپور ادامه داد: راه‌حل برون‌رفت از مشکلات موجود تنها نگاه به داخل است. ما ابتدا باید ببینیم ظرفیت‌ ما در داخل چقدر است. 6 سال است که رهبری سال‌ها را با عنوان‌های اقتصادی نام‌گذاری می‌کند. این یعنی اینکه الان جنگ، جنگ اقتصادی است و باید به داخل توجه کنیم.

این فعال دانشجویی اضافه کرد: مگر صریح‌تر از این داریم که رهبری فرمودند از کالای ایرانی حمایت کنیم. ما باید با حمایت از کالای ایرانی به خودمان کمک کنیم. مردم باید بدانند ما چه ظرفیت‌های عظیمی داریم و می‌توانیم به واسطه آنها مشکلات را حل کنیم.

ایرانپوری گفت: اصلاح ساختارهای اقتصادی هم از مسائل مهم دیگری است که باید به آن توجه نشود.

وی گفت: ما برای ادامه برجام باید تضمین عملی بگیریم که البته بعید است اروپا هم‌چنین تضمینی بدهد. امروز  زمان آن رسیده است که به سمت اقتصاد داخلی برویم و ما حذف دلار، حمایت از کالاهای ایرانی و مباحث این‌چنینی برای رفع مشکلات اقتصادی کشور تلاش کنیم.

* برای تکرار نشدن تجربه امروز باید از اروپا تضمین قطعی بگیریم/ عده‌ای سعی دارند میان «ترامپ» و آمریکا» تفاوت قائل شوند

مهدی بختیاری مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه تهران در میزگرد « برجام اروپایی و لزوم توجه به شروط رهبری» که در خبرگزاری فارس برگزار شد، گفت: ما 40 سال پیش با انقلاب اسلامی توانستیم آمریکا را منزوی کنیم و خباثت‌های آنان را به جامعه جهانی نشان دهیم. در طی این سال‌ها هم به صراحت بحث خباثت‌ها و ذات پلید آمریکا را بیان کردیم، اما در داخل کشور عده‌ای این حقیقت روشن را نمی‌توانستند بپذیرند.

وی گفت: این افراد گشایش‌های اقتصادی و رفع مشکلات کشور را در تعامل با ذات پلید آمریکا می‌دیدند و برای همین هم رفتند، مذاکره کردند و به برجام رسیدند.

بختیاری‌زاده یادآور شد: رهبر معظم انقلاب از همان ابتدا هشدارهایی را دادند و از مذاکره‌کنندگان خواستند تا تضمین‌هایی از طرف مقابل گرفته شود و شروطی را گذاشتند، ولی متأسفانه هیچ‌کدام از این شروط محقق نشد.

بختیاری‌ گفت: امروز برخی‌ها می‌گویند دولت ترامپ از برجام خارج شده و سعی می‌کنند میان آمریکا و ترامپ تفاوت قائل شوند در صورتی که این کاملاً غلط است و نظام آمریکا بود که باعث شد چنین اتفاقی رخ دهد و هر کسی دیگری هم جای ترامپ بود چنین اتفاقی رخ می‌داد.

وی افزود: از طرفی گفته می‌شود اگر آمریکا از برجام خارج شده مشکلی نیست و ما با اروپا برجام را ادامه خواهیم داد ولی در حالی که اروپا هم قابل اعتماد نیست و در این رابطه بهتر است به خاطرات آقای روحانی از دهه 80 مراجعه کنیم که در رابطه با بدعهدی‌های اروپا گلایه کرده است.

این فعال دانشجویی یادآور شد: ما امیدواریم مسئولان مسیری که یک بار آزموده شده را ادامه ندهند. اروپا در حال حاضر خودش محتاج آمریکاست و نمی‌تواند به خاطر تجارت اندک با ایران، آمریکا را رها کند در صورتی که تجارت آنها با آمریکا میلیاردی است.

 مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه تهران ادامه داد:‌ اولین هدف ما در مذاکرات گشایش اقتصادی بود، دولتمردان و مسئولان ما وعده دادند که با برجام مشکلات اقتصادی حل خواهد شد و به همین دلیل هم نگاه آن فقط به بیرون کشور بود و داخل را نادیده گرفتند.

وی گفت: یکی از مشکلاتی که ایجاد شد این بود که به خاطر اینکه نگاه مسئولان ما به برجام و خارج معطوف شد، بخش‌های داخلی، با مشکل روبه‌رو شدند، به طور مثال در حوزه مسکن با رکود عجیبی روبه‌رو شدیم.

بختیاری‌زاده گفت: تنها ثمره برجام برای ما این بود که یک بار دیگر نشان داد آمریکا قابل اعتماد نیست، در مورد اروپا یا هم همین‌طور است و بهتر است ما مسیر گذشته را در مورد اروپا تکرار نکنیم.

بختیاری‌ تصریح کرد: ما اگر مجبور شویم در برجام بمانیم حتماً باید از طرف مقابل تضمین عملی بگیریم، در غیر این صورت اگر برجام را ادامه دهیم دوباره اتفاقات امروز را شاهد خواهیم بود.

این فعال دانشجویی در ادامه توجه به توان داخلی را کلید رفع مشکلات کشور دانست و افزود: اگر به توان داخلی توجه کنیم رونق تولید ایجاد خواهد، مشکل بیکاری رفع می‌شود و اقتصاد رونق پیدا می‌کند، البته این محقق نمی‌شود مگر اینکه مسئولان کشور به توان داخلی توجه و اعتماد کنند.

انتهای پیام/

نظر شما