شناسهٔ خبر: 24283477 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: باشگاه خبرنگاران جوان | لینک خبر

پاسخ سوالات خود در زمینه «سینوزیت» را اینجا بخوانید

سوالاتی را که کاربران باشگاه خبرنگاران جوان در قسمت کلینیک آنلاین مطرح کرده‌اند، متخصصان پاسخ دادند.

صاحب‌خبر -

پاسخ سوالات خود در زمینه «سینوزیت» را اینجا بخوانیدبه گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران؛ پاسخ سوالاتی که کاربران باشگاه خبرنگاران در قسمت «کلینیک آنلاین» مطرح کرده بودند، منتشر شد.

شما هم می‌توانید با مراجعه به کلینیک باشگاه خبرنگاران و طرح سوالات خود، پاسخ را از پزشکان مربوطه دریافت کنید.

پاسخ سوالات شما در زمینه سینوزیت را محمدرضا عمرانی متخصص گوش، حلق و بینی، زهرا رحمانی متخصص گوش، حلق و بینی و فلوشیپ جراحی سر و گردن، نادر اکبری دیلمقانی متخصص گوش، حلق و بینی و استادیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و محمد پورحاجی غلامی متخصص گوش، حلق و بینی پاسخ دادند.

علت وجود ترشحات پشت حلق

سوال: علت وجود ترشحات پشت حلق چیست؟

عمرانی: افرادی که ترشحات پشت حلق تیره، خونی یا سبز رنگ دارند یا ترشحات آن‌ها با نشانه‌های دیگری مانند درد و گرفتگی بینی همراه است باید به پزشک مراجعه کنند، این اشخاص باید از آلاینده‌ها به ویژه دود سیگار و قلیان و حساسیت زا‌هایی که نسبت به آن‌ها واکنش نشان داده‌اند یا می‌دهند، پرهیز کنند.

درمان سینوزیت به همراه آلرژی

سوال: سلام بیست ساله که سینوزیت به همراه آلرژی دارم و تمامی حفره‌های صورتم پر از عفونت بود که اخیرا با روش طبی سینوس‌های پیشانیم خالی شده است، ولی سینوس‌های فکم پر هستن (با مشاهده سی تی اسکن) و مدام خلط پشت حلق دارم، صبح وقتی بیدار می‌شوم آب ریزش بینی شدید دارم. لطفا راهنمایی بفرمایید.

عمرانی: در برخی از مواقع درمان‌های دارویی به تنهایی نمی‌توانند سبب پاکسازی سینوس‌ها شوند، در این اوقات بررسی‌های بیشتری نیاز است. درمان‌های دارویی نقش اصلی در درمان سینوزیت دارند. مبتلایان به سینوزیت باید از آلاینده و حساسیت زا‌هایی که آبریزش بینیشان را افزایش می‌دهند و واکنش درون سینوس‌هایشان را تشدید می‌کنند، بپرهیزند؛ اگر با رعایت این نکات همچنان علائم سینوزیت وجود داشت افراد باید به پزشک مراجعه کنند.

ارتباط بین آسم و سینوزیت

سوال: آیا ارتباطی بین آسم و سینوزیت وجود دارد؟

عمرانی: مخاط تنفسی ما از بینی تا ریه‌ها ممکن است نسبت به برخی از آلاینده یا حساسیت زا‌ها واکنش‌های یکسان نشان بدهد؛ بسیاری از افرادی که دچار آسم یا حساسیت ریوی هستند، نشانه‌های التهابی هم در بینی و سینوس‌هایشان دارند؛ این اشخاص باید از آلاینده‌ها به ویژه دود سیگار و قلیان پرهیز کنند. همچنین آن‌ها باید مراقب باشند که هوای سرد و آلوده ناگهان به درون بینی و ریه هایشان نرود؛ مبتلایان به آسم و سینوزیت باید در روز‌هایی که هوا آلوده است از ماسک یا شال گردن در جلوی بینی استفاده کنند، زیرا برخورد هوای سرد با مخاط تنفسی در برخی از افراد موجب فعال شدن گیرنده‌های درد می‌شود.


سوال: باسلام من ۲۰ ساله سینوزیت دارم همیشه ازگلو و بینی چرک می‌آید؛ یک باد کوچک هم به سرم بخورد سردرد می‌گیرم. لطفا راهنمایی‌ام کنید.

عمرانی: مبتلایان به سینوزیت باید از آلاینده و حساسیت زا‌ها پرهیز کنند. این افراد باید بینی خود را با شوینده‌های بینی شستشو دهند. شستشوی بینی با این شوینده‌ها به کاهش ترشحات بینی یا روان شدن این ترشحات کمک می‌کند.


سوال: آیا سردرد و سرگیجه می‌تواند ناشی از سینوزیت باشد؟

عمرانی: افرادی که همزمان دچار سردرد و سرگیجه هستند باید برای بررسی‌های بیشتر به پزشک مراجعه کنند، زیرا سرگیجه کمتر می‌تواند ناشی از سینوزیت باشد. سردرد‌های سینوزیتی هم بهتر است در بررسی‌های دقیق پزشکی از سردرد با علت‌های دیگر جداسازی شوند؛ در اغلب مواقع سینوزیت با درمان‌های دارویی بهبود پیدا می‌کند بنابراین نیاز به درمان‌های جراحی برای رفع سینوزیت بسیار کم است. برخی از مواقع منظور از شستشوی سینوس‌ها همان درمان جراحی، باز کردن و پاکسازی سینوس‌ها است. البته درمان جراحی تنها باید با تشخیص پزشک انجام شود.

سوال: آیا درد دائمی پشت چشم و ابرو می‌تواند ناشی از سینوزیت باشد؟

عمرانی‌: نشانه‌های التهابی بینی با بخش‌های پیرامون بینی مانند چشم می‌تواند در ارتباط باشد؛ شستشوی بینی با شوینده‌های بینی، استفاده از برخی افشانه‌ها (اسپری‌های) کاهنده التهاب بینی و در صورت تجویز پزشک مصرف آنتی بیوتیک از جمله روش‌های درمان سینوزیت هستند، اما باید به این نکته توجه داشته باشیم که استفاده از افشانه‌های کاهنده التهاب بینی و مصرف آنتی بیوتیک تنها در صورت تجویز پزشک ممکن است؛ اگر درد دائمی پشت چشم و ابرو طول کشیده است افراد باید با پرهیز از استعمال سیگار و قلیان به پزشک مراجعه کنند.

سینوزیت مزمن چیست؟

سوال: آیا ترشحات مداوم بینی و دفع پیوسته خلط از پشت حلق می‌تواند نشانه سینوزیت مزمن باشد؟

عمرانی: ترشح چرکی پیوسته که برای چند هفته طول می‌کشد سینوزیت مزمن نامیده می‌شود، اما التهاب درون حفره بینی بدون آنکه سینوس‌ها را درگیر کرده باشد هم نشانه‌های کم و بیش مشابهی با سینوزیت دارد مبتلایان به ترشحات مداوم بینی باید از آلاینده‌ها به ویژه دود سیگار و قلیان و حساسیت‌زاهایی که نسبت به آن‌ها واکنش نشان می‌دهند بپرهیزند و بینی خود را با شوینده‌های بینی به ویژه در هنگام آلودگی هوا شستشو دهند افراد دچار این عارضه باید برای بررسی دقیق ترشحات چرکی مداوم از بینی به پزشک مراجعه کنند؛ حدود یک، سوم از افرادی که رینیت آلرژیک دارند دچار سینوزیت آلرژیک هم هستند که البته سینوزیت آلرژیک چرکی نیست، اما می‌تواند زمینه‌ساز سینوزیت‌های چرکی شود.

سوال: آبریزش مداوم بینی همراه با عطسه‌های فراوان و برخی اوقات گوش درد نشانه چیست؟

عمرانی: افرادی که دچار آبریزش مداوم بینی همراه با عطسه‌های فراوان و برخی اوقات گوش درد هستند بیشتر ممکن است که مبتلا به التهاب حفره بینی باشند که این التهاب می‌تواند حساسیتی (آلرژیک) یا واکنشی به دیگر آلاینده‌ها باشد؛ این اشخاص باید از آلاینده‌ها و حساسیت‌زا‌هایی که علائم آن‌ها با مصرف این حساسیت‌زا‌ها تشدید می‌شوند، دوری کنند و بینی خود را با شوینده‌های بینی شستشو دهند.

سوال: آیا درد نقطه‌ای بالای ابرو‌ها که تا ۲۴ ساعت طول می‌کشد می‌تواند نشانه سینوزیت باشد؟

عمرانی: احتمال آنکه درد‌های نقطه‌ای در پیشانی که جابجا شونده هم هستند از سینوس‌ها باشند، چندان زیاد نیست، اما با این وجود اگر این درد مدتی است که باقی مانده افراد باید به پزشک مراجعه کنند.

سوال: آیا سینوزیت باعث تاری چشم می‌شود؟

عمرانی: سینوزیتی که بر بینایی اثر بگذارد بسیار شدیدتر از آن است که نشانه دیگری همراه آن نباشد.

سوال: آیا خر و پف و خُرخُر شبانه می‌تواند ناشی از سینوزیت یا بزرگی لوزه سوم باشد؟

عمرانی: اگر فردی در هنگام خواب خُرخُر شبانه همراه با وقفه تنفسی (آپنه) دارد بهتر است درمان‌هایش را زیر نظر پزشک به صورت ماهانه ارزیابی کند در صورتی که درمان دارویی کارآمد نباشد و بزرگی لوزه سوم فرد آشکار باشد شخص باید بنا به نظر پزشک عمل کند.


سوال: آیا با اصلاح انحراف تیغه بینی سینوزیت درمان می‌شود؟

عمرانی: اگر جراحی انحراف تیغه بینی انجام شده و همچنان سینوزیت به درمان‌های دارویی مقاوم است افراد باید به پزشک مراجعه کنند؛ برخی سینوزیت‌ها با وجود اصلاح انحراف تیغه بینی به شستشوی سینوس‌ها و باز کردن دهانه سینوس‌ها (جراحی) نیاز دارند.

سوال: آیا استفاده از اسپری‌های کورتونی عوارض دارد؟

عمرانی: افشانه‌های کورتونی بینی بسیار کم جذب بدن می‌شوند و مانند آمپول و قرص‌های کورتون میزان کورتون خون را افزایش نمی‌دهند پس عوارض آن‌ها به اندازه مصرف طولانی مدت کورتون خوراکی نیست با این وجود افراد باید این افشانه‌ها را تنها تا زمانی که پزشکشان به آن‌ها پیشنهاد کرده است، مصرف کنند.


سوال: برای تسکین درد پیشانی و صورت که همراه با پلیپ بینی است چکار باید کرد؟

عمرانی: اگر سردرد ناشی از سینوزیت مزمن باشد با درمان‌های دارویی سینوزیت شدت و دفعات سردرد کاهش پیدا می‌کند در صورتی که سردرد ناشی از میگرن باشد باید درمان‌های دارویی میگرن انجام شود بنابراین سردرد ناشی از میگرن با سردرد ناشی از سینوزیت متفاوت است.

سوال: آیا سینوزیت درمان دارد؟

عمرانی: سینوزیت تنها یک بیماری نیست که بتوان آن را با یک نسخه بر پایه دانش امروز پزشکی درمان کرد؛ علل سینوزیت متفاوت‌ هستند و بر همین اساس امروزه یکی از درمان‌های سینوزیت کاهش برخورد با علت‌های ایجادکننده سینوزیت است. مبتلایان به سینوزیت باید از آلاینده‌ها به ویژه دود سیگار و قلیان و حساسیت‌زا‌هایی که نسبت به آن‌ها واکنش نشان می‌دهند پرهیز کنند و اگر خلط پشت حلق آن‌ها سبز رنگ یا تیره است به پزشک مراجعه کنند.

سوال: برای درمان گرفتگی مداوم یکی از حفره‌های بینی یا هر ۲ حفره چکار کنیم؟

عمرانی: اگر گرفتگی پایدار در یکی از حفره‌های بینی و یا هر ۲ حفره وجود داشته باشد که به درمان دارویی پاسخ کافی نمی‌دهد افراد باید برای درمان و بررسی بهتر به پزشک مراجعه کنند.

سوال: درد پیشانی بر اثر برخورد باد و سرما می‌تواند نشانه سینوزیت باشد؟

عمرانی: پیامد برخی از سرماخوردگی‌ها یا سینوزیت‌های شدید در زمانی از زندگی هر یک از افراد آسیب مخاط سینوس است که این آسیب به تحریک‌پذیری گیرنده‌های درد در بینی پس از ترمیم این آسیب می‌انجامد؛ افرادی که بر اثر برخورد هوای سرد دچار درد بینی و صورت می‌شوند معمولاً دردشان گذرا است این افراد باید از آلاینده‌ها و حساسیت‌زا‌ها پرهیز همچنین باید از برخورد ناگهانی با هوای سرد هم دوری کنند؛ مبتلایان به خلط چرکی باید بینی خود را با سرم نمکی شستشو دهند و برای بررسی‌های بیشتر به پزشک مراجعه کنند.

سوال: حداقل زمان لازم برای درمان سینوس‌ها چه مدت است؟

عمرانی: کمترین زمان مصرف دارو برای بهبود وضعیت بینی و سینوس‌ها حداقل ۲ هفته است افرادی که هنگام مصرف نوشیدنی‌های خنک فک بالا و کامشان درد می‌گیرد باید برای بررسی‌های دندان‌هایشان به دندان پزشک مراجعه کنند همچنین برخی از اشخاص با مصرف بستنی یا نوشیدنی‌های سرد دچار درد کام و آرواره بالا می‌شوند که به این درد، سردرد بستنی می‌گویند. این سردرد با پرهیز از مصرف بستنی و خوراکی‌های سرد بهبود پیدا می‌کند؛ افرادی که پس از پایان درمان دارویی همچنان نشانه‌هایی مانند درد صورت، کام و گرفتگی گوش دارند باید برای بررسی بهتر و بیشتر به پزشک مراجعه کنند.

سوال: جدیدترین روش‌های درمان سینوزیت چیست؟

عمرانی: مصرف افشانه‌های (اسپری‌های) کورتونی بینی، سرم نمکی و برخی مواقع مهارکننده‌های واسطه‌های التهابی مانند ضد حساسیت‌های نسل ۲ و ۳ (ضد حساسیت‌های نسل ۲ کمتر افراد را دچار خواب‌آلودگی می‌کند و ضد حساسیت‌های نسل ۳ به صورت موضعی مصرف می‌شوند) و مهارکننده‌های لکوترین (یک نوع واسطه التهابی) در کاهش نشانه‌های سینوزیت مزمن مؤثر هستند. آزادسازی واسطه‌های التهابی در هر قسمتی از بدن به افزایش واکنش‌های التهابی مانند گرمی، تورم و افزایش ترشحات می‌انجامد.

سوال: آیا سینوزیت درمان قطعی دارد؟

رحمانی: سینوزیت به ۲ نوع حاد و مزمن تقسیم‌بندی می‌شود؛ سینوزیت حاد معمولاً به دنبال سرماخوردگی ایجاد و با مصرف آنتی بیوتیک درمان می‌شود. اگر سینوزیت همراه با آلرژی و پلیپ بینی باشد فرد باید جراحی آندوسکوپی انجام دهد البته انجام جراحی به معنای بی‌نیازی از مصرف دارو نیست بلکه برای اثربخشی بهتر درمان‌های دارویی، جراحی صورت می‌گیرد مبتلایان به سینوزیت نباید انتظار داشته باشند که تنها با یک دوره مصرف دارو بهبود پیدا کنند.

سوال: آیا همه سردرد‌ها به علت سینوزیت هستند؟

رحمانی: همه سردردها پیامد سینوزیت نیستند بنابراین اشخاص برای تشخیص علت سردرد باید به پزشک مراجعه کنند.

سوال: آیا ترشحات پشت حلق که به معده می‌روند عوارضی دارند یا خیر؟

رحمانی: ترشحات پشت حلق می‌توانند موجب بوی بد دهان شوند و اگر این ترشحات وارد معده شوند معمولاً عارضه خاصی ایجاد نمی‌کنند.

سوال: چه عواملی در بروز سینوزیت مزمن نقش دارند؟

اکبری دیلمقانی‌: عوامل میکروبی و التهابی در بروز سینوزیت مزمن نقش دارند بنابراین مبتلایان به این عارضه باید دارو‌های ضد میکروبی، ضد التهابی موضعی و سیستمیک (خوراکی و تزریقی) را مصرف کنند.

انواع سینوزیت حاد

سوال: سینوزیت حاد شامل چه انواعی است؟

اکبری دیلمقانی‌: سینوزیت حاد به سه نوع ویروسی، میکروبی و قارچی تقسیم‌بندی می‌شود؛ سینوزیت‌های ویروسی در مقایسه با سایر انواع سینوزیت‌ها شایع‌تر هستند و برای درمان آن‌ها باید اقداماتی همچون استراحت کردن و مصرف نوشیدنی‌های گرم را انجام داد. در صورتی‌که افراد دچار سینوزیت باکتریایی باشند باید بنا به تشخیص پزشک آنتی بیوتیک مصرف کنند همچنین استفاده از اسپری‌های موضعی ضد التهابی و شستشوی بینی با سرم فیزیولوژیک در مبتلایان به این عارضه ضروری است؛ سینوزیت قارچی کمترین شیوع را در بین افراد دارد و در افرادی که نقص سیستم ایمنی دارند مانند اشخاصی که شیمی‌درمانی انجام می‌دهند، مبتلایان به دیابت، بیماری مزمن کلیه و دیالیز مشاهده می‌شود افرادی که نقص سیستم ایمنی دارند و دچار سینوزیت قارچی شده‌اند باید برای رفع مشکلشان در بیمارستان بستری شوند و جراحی بسیار اورژانسی بر روی آن‌ها انجام شود همچنین این اشخاص باید از دارو‌های وریدی ضد قارچ استفاده کنند اگر سینوزیت قارچی در افرادی که سیستم ایمنی آن‌ها معمولی است، رخ دهد این اشخاص تنها باید درمان جراحی را انجام دهند و نیاز به مصرف دارو‌های وریدی ضد قارچی ندارند.

سوال: آیا درد گرفتن پیشانی هنگام برخورد هوای سرد به آن می‌تواند نشانه سینوزیت باشد؟

اکبری دیلمقانی‌: درد گرفتن پیشانی هنگام برخورد هوای سرد نشانه سینوزیت نیست و این نوع سردرد‌ها جزء سردردهای میگرنی هستند بنابراین افرادی که دچار این نوع سردرد هستند باید به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنند. سینوزیت یک طرفه در اغلب موارد بنا به تشخیص پزشک با جراحی بهبود پیدا می‌کند؛ خلط پشت حلق که بسیاری از افراد در کلان شهرها مانند تهران به آن دچار هستند ناشی از آلودگی هوا و آلرژی است اگر این خلط زرد یا سفید رنگ باشد به معنای عفونی بودن آن نیست و نباید آنتی بیوتیک مصرف شود در این موارد تنها باید بینی با سرم فیزیولوژیک شست‌شو داده شود؛ اگر خلط پشت حلق سبز، قهوه‌ای، خاکستری یا خونی باشد این نوع خلط ممکن است عفونی باشد بنابراین اشخاصی که این نوع خلط را دارند باید در صورت تشخیص پزشک آنتی بیوتیک مصرف کنند. نوع آنتی بیوتیک با توجه به رنگ خلط و سی تی اسکن انجام شده تعیین می‌شود البته آزیترومایسین داروی مناسبی برای درمان سینوزیت نیست.

سوال: آیا خُر و پف ارتباطی با سینوزیت دارد؟

اکبری دیلمقانی‌: خُر و پف ارتباطی با گرفتگی بینی و سینوزیت ندارد.

سوال: آیا تغییر آب و هوا می‌تواند سبب عفونت سینوسی شود؟

اکبری دیلمقانی‌: افرادی که با تغییر آب و هوا دچار التهاب و عفونت سینوس‌ها می‌شوند ممکن است آلرژی داشته باشند، اما خودشان متوجه این موضوع نباشند؛ تغییرات آب و هوا ممکن است با داشتن آلرژی باعث التهاب سینوس‌ها شود.

سوال: مهمترین عوامل خلط پشت حلق چیست؟

اکبری دیلمقانی‌: آلودگی هوا، آلرژی و برگشت اسید معده (رفلاکس) از مهمترین عوامل خلط پشت حلق هستند. سردرد بر اثر برخورد باد پنکه و کولر ناشی از سینوزیت نیست بنابراین مصرف آنتی بیوتیک در صورت بروز این نوع سردرد‌ها اشتباه است.

سوال: برای جلوگیری از عود سینوزیت چکار کنیم؟

پورحاجی غلامی‌: مبتلایان به سینوزیت در صورتی که عفونت چرکی‌شان از بین رفته است باید از قرص‌های ضد حساسیت و اسپری با حداقل دوز مؤثر در طولانی مدت استفاده کنند.

سوال: آیا پلیپ بینی می‌تواند پیامد سینوزیت‌های شدید و طولانی مدت باشد؟

پورحاجی غلامی: سینوزیت‌های شدید و طولانی مدت می‌توانند تبدیل به پلیپ بینی شوند که برای رفع آن‌ها باید درمان دارویی و جراحی انجام شود؛ به سینوزیت‌هایی حاد گفته می‌شود که حداقل ۳ ماه طول کشیده باشد برای بهبود این نوع سینوزیت باید بینی با سرم شستشو داده شود و بنا به تشخیص پزشک در صورت نیاز آنتی بیوتیک مصرف شود.

سوال: آیا وز وز گوش ارتباطی با سینوزیت دارد؟

پورحاجی غلامی: وز وز گوش و سرگیجه ارتباطی با سینوزیت ندارد سرگیجه اغلب مربوط به مشکلات گوش است افرادی که دچار پلیپ بینی هستند باید پس از عمل همچنان دارو استفاده کنند.

سوال: درد سینوزیت چه نواحی از صورت را در بر می‌گیرد؟

پورحاجی غلامی: درد سینوزیت می‌تواند گونه، پیشانی، بین شقیقه‌ها و پشت سر را در بر بگیرد.

انتهای پیام/

نظر شما