شناسهٔ خبر: 21610753 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه ابتکار | لینک خبر

نوبخت مسائل اقتصادی کشور را از منظر بودجه 97 توضیح داد

از بار سنگین یارانه تا چالش نرخ بیکاری

صاحب‌خبر - محمد باقر نوبخت روز گذشته در نشست خبری خود به بررسی ویژگی های بودجه سال 97 پرداخت و در عین حال از موضوعاتی مانند سرنوشت هدفمندی یارانه‌ها، بودجه های فرهنگی و انتقادهایی که به آن وجود دارد و البته مسائل اقتصادی کشور را از منظر بودجه سال آینده بررسی کرد. رئیس سازمان برنامه و بودجه با تاکید بر اینکه با وجود اهمیت صرفه جویی در هزینه‌ها، دولت در مورد پرداخت‌های پرسنلی انقباضی عمل نکرده است، اعلام کرد که متوسط حقوق کارکنان دولت از حدود یک میلیون و ۴٧٠ هزار تومان در سال ١٣٩٢ به دو میلیون و ٩٧٠ هزار تومان در سال جاری افزایش یافته است. وی همچنین در خصوص پرداخت یارانه ها و منابع و مصارف گفت: منابع حاصل از اجرای قانون هدفمندی یارانه ها، از دو محل و مرجع تامین می شود که شامل افزایش قیمتها و کمک خزانه عمومی است؛ این عدد در طی چند سال گذشته ۴۸ هزار میلیارد تومان است که اجازه داریم تا این رقم، افزایش قیمت بدهیم و از خزانه عمومی برداشت نماییم؛ اما آنچه که از محل افزایش قیمتها از سال ۸۹ که این قانون اجرا شده تا امروز، حاصل می شود و سهم سازمان هدفمندی یارانه ها است، در حد ۳۲ هزار میلیارد تومان است.
اما در ادامه این نشست نوبخت در مورد اینکه با وجود تاکیدی که دولت همواره بر کاهش هزینه‌ها دارد، همچنان نتوانسته طی چهار سال گذشته تاکنون اقدام قابل توجهی در کاهش هزینه‌های ناشی از اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها داشته باشد توضیحاتی را داد. وی همچنین به این موضوع اشاره کرد که در این شرایط دولت چه برنامه‌ای برای پرداخت‌های هدفمند و حذف غیر نیازمندان داشته و آخرین هزینه‌ها و درآمدهای هدفمندی در چه وضعیتی قرار دارد.
ماجرای برداشت از خزانه برای پرداخت یارانه
نوبخت همچنین در مورد برداشت ١٢ هزار میلیاردی بابت پرداخت یارانه طی پنج ماهه اول امسال نیز توضیح داد. رئیس سازمان برنامه و بودجه افزود: بر این اساس با توجه به اینکه باید ۴۲ هزار میلیارد تومان در بین خانوارها توزیع شود، باید ده هزار میلیارد تومان از خزانه برداشت شود، در حالیکه هر سال به طور متوسط ۱۲ هزار میلیارد تومان از خزانه برداشت شده است، ولی با توجه به اینکه افزایش قیمت در دولت قبل نداشتیم، این محل محقق نشد.
وی تصریح کرد: هر چه قیمت حامل های انرژی افزایش یابد، مستقیم به حساب سازمان هدفمندی یارانه ها نمی آید، بلکه دستگاههایی مثل گاز و توانیر خرج خود را برمی دارند؛ بنابراین با توجه به اینکه برای شرکت گاز و پالایش و پخش تکالیفی تعیین شده، قرار بر این شد که پول به بهسازی لوله ها اختصاص یابد، این در حالی است که ۲۲۰۰ میلیارد تومان برای حدود توانیر پرداخت می شود که کمک به تولید تلقی می شد، اما دو راه برای بر هم زدن منابع و مصارف وجود دارد که بر اساس آن، یک بار منابع افزایش یافته است.
نوبخت گفت: برای سال ۹۶ نیز باید آیین نامه اجرایی تدوین شود که این کار انجام شده است، بنابراین افراد تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی، یارانه بیشتری دریافت
می کنند. در حالیکه گفته شد که ۱۲ هزار میلیارد تومان اضافه برداشته شده است، بلکه از بخشی که سهم شرکت پالایش پخش و شرکت گاز بود، ۶ هزار میلیارد تومان کمتر به حساب سازمان هدفمندی یارانه ها ریخته شده بود، چراکه بدهی مالیاتی و سود سهام داشتند که سازمان مالیاتی حساب آنها را توقیف کرد و بنابراین به وقت نتوانستند به خزانه بریزند.
وی افزود: بر این اساس بود که علی الحساب از خزانه عمل شده است ولی تا قبل از پایان سال این را تسویه خواهیم کرد و به محض اینکه شرکت پالایش و پخش پرداخت شود، این تسویه با خزانه انجام می شود.
استانی کردن غربالگری یارانه بگیران
نوبخت البته از سختی‌های غربالگری یارانه بگیران سخن گفت و افزود: باور کنید حذف یارانه بگیران بسیار سخت و پیچیده است. ما برای حذف غیرنیازمندان کم کاری نکردیم، حتی انگیزه بسیاری داریم تا بتوان از منابع بدست آمده در بخش های دیگر هزینه کرد.
وی ادامه داد: یکی از راههایی که طرح آن را نیز آماده کرده‌ایم اما هنوز اجرا نشده به استانی شدن آن بر می گردد. به هر حال هر چقدر که جامعه هدف کوچکتر باشد امکان شناسایی مناسب تری وجود دارد. این راهی است که هنوز آزمایش نکرده ایم.
رئیس سازمان برنامه و بودجه در مورد اینکه طبق اعلام مجلس دولت در پنج ماه اول امسال حدود ١٢ هزار میلیارد تومان از خزانه برای پرداخت‌های نقدی یارانه داشته است، توضیح داد که از منابع ناشی از هدفمندی یارانه‌ها در هر ماه بخشی به سازمان هدفمندی و بخشی هم به عنوان سهم و هزینه سازمان‌های مربوطه واریز می‌شود. این در شرایطی است که تا این لحظه شرکت پالایش و پخش و گاز حدود ۶٠٠٠ میلیارد تومان از سهم سازمان هدفمندی یارانه ها را پرداخت نکرده است.
بودجه‌ برخی نهادهای فرهنگی همواره مورد انتقاد است
محمدباقر نوبخت در پاسخ به این پرسش که به اعتقاد برخی از کارشناسان ریشه بسیاری از ناکامی‌ها بی‌انضباطی مالی در بودجه‌ریزی برخی از نهادها است. به عنوان مثال افزایش بالای بودجه نهادهای فرهنگی خارج از دولت ، هر سال رخ می‌دهد. برای بودجه سال 97 چه برنامه‌ای برای این دسته از نهادها دارید؟ ، اظهار کرد: مسلماً نقش بودجه در رشد اقتصادی، کاهش نرخ بیکاری و... بسیار مهم است. اما در این بین بودجه‌ریزی نهادهای فرهنگی حائز اهمیت بوده زیرا بخش قابل توجهی از این نهادهای فرهنگی زیرمجموعه دستگاه‌های غیر دولتی هستند.
وی گفت: برای تخصیص بودجه به این بخش همواره دو انتقاد مطرح بوده. عده‌ای معترضند که بودجه برخی نهادهای فرهنگی کم است، برخی نیز معتقدند که هر ساله بودجه آنها افزایش زیادی پیدا می‌کند.
نوبخت خاطرنشان کرد: برای سال 97 بودجه نهادهای فرهنگی بر اساس هزینه‌های تمام شده و به صورت عملیاتی تخصیص خواهد یافت.
رشد اقتصادی و نرخ بیکاری
نوبخت با اعلام اینکه رشد اقتصادی که سال 95 به 11.1 درصد رسید،گفت: این ارقام مرکز آمار ایران است که در حوزه بانک مرکزی رشد اقتصادی در سال 95به 12.5درصد رسیده است که در این فاصله برای نخستین بار، تراز تجاری غیرنفتی کشور، مثبت بوده است.
رییس سازمان برنامه و بودجه گفت: کاهش نرخ تورم محصول بهبود ترکیب منابع و مصارف است؛ ضمن اینکه رشد اقتصادی که سال ۹۵ به ۱۱.۱ درصد رسیده است؛ این ارقام مرکز آمار ایران است که در حوزه بانک مرکزی رشد اقتصادی در سال ۹۵ به ۱۲.۵ درصد رسیده است که در این فاصله برای نخستین بار، تراز تجاری غیرنفتی کشور، مثبت بوده است.
وی با بیان اینکه جمعیت از لحظه تولد از نظر مراکز آماری، تا ۱۵ سالگی زیر سن کار است، گفت: در محاسبات ما افراد از ده سال بیشتر و در قانون از ۱۵ سال بیشتر، در سن کار قرار دارد که این ها به دو بخش تقسیم می شوند که یک بخش جمعیت فعال است که به آن فرد در سن گفته می شود که دنبال کار است، اما آن کسی که به دنبال کار نیست، جمعیت غیرفعال است؛ اما جمعیت فعال به دو بخش شاغل و بیکار تقسیم می شود که جمعیت بیکار به جمعیت فعال، نرخ بیکاری را تشکیل می دهد.
نوبخت گفت: از سال ۹۲ تا ۹۵ یک میلیون و ۹۵۶ هزار نفر جدید، وارد بازار کار شده اند که از این رقم، یک میلیون و ۲۴۱ هزار نفر در این سالها به جمعیت شاغل کشور اضافه شده است. همچنین افزایش سرمایه گذاری نیز به ۱۰.۴ در سال ۹۵ افزایش یافته است که بهبود شرایط کار کشور را هم داریم.
وی افزود: آخرین گزارش رشد اقتصادی کشور نشان می دهد که در فصل بهار امسال، گروه کشاورزی رشد ۳.۱ صنعت ۴.۹، خدمات ۸.۳ و رشد اقتصادی کل کشور ۶.۵ درصد رشد داشته است. البته این رقم بدون احتساب نفت به ۷ درصد رسیده است؛ پس از این پس رشد خود را در بخش غیرنفتی نشان خواهد داد.
نوبخت گفت: بر اساس جدیدترین گزارش مرکز آمار ایران، در تابستان سال جاری نرخ مشارکت ۴۱ درصد، نرخ بیکاری ۱۱.۵ درصد شده است.
برنامه‌ای برای افزایش قیمت حامل‌های انرژی نداریم
رئیس سازمان برنامه و بودجه، در مورد برخی خبرها مبنی بر تصمیم دولت برای افزایش قیمت حامل‌های انرژی تاکید کرد که دولت فعلا هیچ برنامه‌ای برای افزایش قیمت حامل های انرژی نداشته و برنامه ای در این زمینه مطرح نیست.البته هر گونه تغییری منوط به مجوز مجلس در قانون بودجه ١٣٩٧ است. مجوزی که در سال جاری نیز وجود داشت، اما دولت برای ملاحظاتی از جمله جلوگیری از تورم در این باره اقدام نکرده است.

نظر شما