شناسهٔ خبر: 20922244 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: راه دانا | لینک خبر

یادداشت:

کودتای ننگین 28 مرداد و تجربه ای که از مصدق برجای ماند

ماجرای روز 28 مرداد 1332 یادآور کودتای ننگین و سیاهی است که شیرینی نهضت ملی شدن صنعت نفت را در کام ملت ایران تلخ کرد.

صاحب‌خبر -

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از عصرزنجان ،۲۸مرداد سال ۱۳۳۲، کودتای آمریکایی براندازی دولت مردمی مصدق یکی از جنایتهای آمریکا در قبال ایران بود که هیچ گاه توسط ملت ایران فراموش نخواهد شد ، این کودتا با همکاری انگلیس و آمریکا انجام شد و برنامه ریزی و طراح اصلی آن انگلیس خبیث بود که در نهایت منجر به سرنگونی دولت مصدق و بازگشت شاه به تخت و تاج تا سال 1357 شد،کودتای ٢٨ مرداد –که با همکاری سازمان سیا و سازمان اطلاعات سری بریتانیا معروف به ام‌آی۶ و عناصری در ارتش انجام شد –یکی از بحث ‌برانگیزترین وقایع تاریخ معاصر ایران است و صف‌بندی‌های سیاسی جدی میان طیف‌های مختلف در باره آن وجود دارد.

طرفداران رژیم سابق ایران، محمد مصدق را به نقض قانون اساسی متهم و از برکناری او توسط شاه دفاع می کردند و کودتای ٢٨ مرداد را “قیام ملی” می‌نامیدند ،برخی نیز حزب توده را متهم می‌کنند که با تندروی در اعتراضات پس از ۲۵ مرداد، که نخستین تلاش برای کودتا شکست خورد، زمینه را برای سرنگونی دولت آماده کرد و پس از آن نیز از توان سازمان افسران خود در عملیات ضدکودتا بهره نگرفت.
آمریکا پس از ملی شدن صنعت نفت، با راه انداختن یک قائله با هزینه کم، کاری کرد که ۲۵ سال بر مردم این کشورظلم کند و در این مدت منابع طبیعی را به غارت بردند و افکار و اندیشه‌های اعتقادی ایرانیان را مورد هجمه قرار دادند.

ماجرای 28 مرداد شیرینی نهضت ملی شدن صنعت نفت را در کام ملت ایران تلخ کرد

ماجرای روز 28 مرداد 1332 یادآور کودتای ننگین و سیاهی است که شیرینی نهضت ملی شدن صنعت نفت را در کام ملت ایران تلخ کرد. پس از پیروزی قیام 30 تیر به رهبری آیت‌الله کاشانی که باعث روی کار آمدن مجدد دکتر محمد مصدق شد، مصدق در صدد افزایش اختیارات خود و محدود کردن اختیارات مجلس شورای ملی برآمد و بنای اختلاف با آیت‌الله کاشانی را گذاشت. بدین ترتیب او بدون توجه به نقش و رهبری آیت‌الله کاشانی در قیام سی تیر که منجر به روی کار آمدن مجدد او شد، به پیاده نمودن شعار «جدایی دین از سیاست» پرداخت و برخی روحانیون و نزدیکان آیت‌الله کاشانی را دستگیر کرد.

عوامل داخلی و خارجی نیز آنچنان شخصیت این مرد روحانی بزرگ و شریف را لکه‌دار کردند که شاید بتوان آن را در تاریخ ایران بی‌سابقه دانست. طرح کودتای نظامی 28 مرداد را باید در اصل، یک طرح انگلیسی دانست، انگلیس که پس از کوتاه شدن دست خود از صنعت نفت ایران، منابع بسیاری را در منطقه و خصوصا ایران از دست داده بود، با قطع امید از رسیدن به توافق، وارد مطالعه طرح یک کودتای نظامی شد.

در ابتدا آمریکا مخالف بود اما پیروزی آیزنهاور در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا باعث تغییرات عمده‌ای در سیاست خارجی آمریکا شد. کرمیت روزولت رییس اداره خاور نزدیک سازمان سیا به فرماندهی عملیات انتخاب شد و آمریکا و انگلیس، ستاد مشترکی را در ایستگاه اطلاعاتی انگلیس در قبرس تشکیل دادند و عملیات کودتا را طرح‌ریزی کردند.

اگرچه اجرای نقشه کودتا در 25 مرداد شکست خورد و شاه از ایران فرار کرد اما سستی مصدق و دلایل مختلف دیگر باعث شد که در 28 مرداد 1332 کودتا عملی شود و سرلشکر فضل‌الله زاهدی مجری طرح کودتا به جای مصدق نخست وزیر شد و بدین ترتیب با قبضه شدن قدرت در دست استبداد داخلی و استعمار خارجی یکی از ننگین‌ترین دوره‌های استبداد در تاریخ معاصر ایران رقم خود و باعث حاکمیت 25 سال دیکتاتوری محمدرضا شاه با حمایت مستکبرین و خصوصا آمریکا گردید، این واقعه تاریخی در‌س‌ها و عبرت‌های فراوانی برای ملت ایران به همراه د اشت و به عنوان یکی از تلخ‌ترین روزها در تاریخ ایران ثبت شده است.


ملّتها و حتّی دولتها به آمریکا بی‌اعتمادند به خاطر همین رفتار و رویکردی که در سیاست آمریکایی‌ها هست. هرکسی اعتماد کرد به آمریکا، ضربه‌اش را خورد ملت بابصیرت ایران اسلامی هم بخصوص نسل های جدید نتیجه اعتماد بی خودی به آمریکا را لمس کردند با انواع وعده های توخالی برای ملت ایران و یا امضای قراردادها و معاهده های مختلف که نتیجه های جز بد عهدی از سوی آمریکای خائن ندارد امروز کار به جایی رسیده است در دنیا آمریکا دارد آن جایگاه خود را با این بدعهدی ها و زورگویی ها از دست می دهد به امید نابودی جاه استکبار از روی کره زمین.

یادداشت: تحلیلی رحیم رضاخانی

انتهای پیام /

نظر شما