شناسهٔ خبر: 69855817 - سرویس اقتصادی
منبع: روزنو | لینک خبر

دبیر سندیکای صنعت برق با اشاره به خروج نیروگاه‌ها از مدار به دلیل مشکلات تأمین سوخت مایع و ... :

بعضا آب هم برای سیستم خنک‌کننده نیروگاه‌ها کم داریم‌ | روزنو

مدیر عامل پیشین شرکت پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی در گفت‌وگو با ایلنا اظهار کرد: پالایشگاه آبادان به جای ارسال سوخت به نیروگاه‌ها، ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیون لیتر گازوئیلی را که باید برای زمستان ذخیره می‌شد، در بورس به فروش رسانده و این باعث کاهش ذخایر شده است.

صاحب‌خبر -
روزنو :

تقریبا می‌توان گفت که اولین سالی است که در فصل سرد سال نیز با قطعی برق مواجه می‌شویم و علت آن کمبود سوخت نیروگاه‌هاست که آنها را به سمت مازوت‌سوزی سوق داده و دولت به زعم خود برای سلامتی هوا و شهروندان، مانع این کار شده است. اما در این وضعیتی که نیروگاه‌ها با مشکل سوخت مواجه هستند، خبری پخش شد که پالایشگاه آبادان به جای نیروگاه، گازوئیل را در بورس می‌فروخته است!

مدیر عامل پیشین شرکت پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی در گفت‌وگو با ایلنا اظهار کرد: پالایشگاه آبادان به جای ارسال سوخت به نیروگاه‌ها، ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیون لیتر گازوئیلی را که باید برای زمستان ذخیره می‌شد، در بورس به فروش رسانده و این باعث کاهش ذخایر شده است.

عباس کاظمی تاکید کرد: فروش گازوئیل در بورس غیرقانونی نبوده؛ اما مدبرانه و دوراندیشانه نیز نبوده است، در سال‌های قبل ما از اردیبهشت تا شهریور سوخت را ذخیره می‌کردیم تا در زمانی که مصرف خانگی بالا و فشار گاز کم می‌شود بتوانیم با گازوئیل زمستان را سپری کنیم ظاهرا در تابستان امسال این کار انجام نشده و ۱.۳ میلیارد لیتر گازوئیل در طول ۴ تا ۵ ماه در بورس عرضه شده و از این میزان ۴۵۰ میلیون لیتر به فروش رفته است.

    مهدی مسائلی درباره صادرات گازوئیل به جای تخصیص به نیروگاه‌ها: به هرحال برخی عدم شفافیت‌ها در اطلاعات کشور وجود دارد و امیدواریم در دولت چهاردهم که دولت وفاق ملی است مسائل را شفاف به مردم بگویند تا مردم با اطلاعات دقیق مواجه شوند زیرا بازی با مسائلی مثل بنزین و برق که دغدغه مردم است، نتایج مثبتی ندارد و هرچه ذهن مردم آرام‌تر باشد به نفع خود حاکمیت هم هست

صادرات گازوئیل در دولت سیزدهم، عامل کمبود سوخت نیروگاه‌ها

اما این تنها خبر عجیب این روزها در ارتباط با قطعی برق نبود. رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران نیز خبر داد که در دولت سیزدهم گازوئیل به جای تحویل به نیروگاه‌ها به دلیل مشکلات مالی دولت صادر می‌شده است و امروز به عامل قطعی برق تبدیل شده است.

آرش نجفی با بیان اینکه دولت سیزدهم اقدام موثر و به موقع برای ذخیره‌سازی گازوئیل در مخازن نیروگاهی انجام نداد، افزود: در فصل زمستان بخاطر روشن شدن سیستم‌های حرارتی گاز ناتراز می‌شود و نمی‌توانیم به نیروگاه‌ها به اندازه کافی گازرسانی کنیم، حتی به پتروشیمی‌ها هم گاز نمی‌رسد در نتیجه عملا ناترازی برق ناشی از ناترازی سوخت اعم از گاز و گازوئیل است که دولت سیزدهم بسیار در این زمینه نقش داشته است.

او تصریح کرد: هر ساله دولت‌ها مخازن گازوئیل نیروگاه‌ها را پر می‌کردند که در زمان هوای سرد و کمبود گاز از گازوئیل استفاده کنند اما دولت سیزدهم در اواخر دوران خدمت کاهلی کرد و به نظر می‌رسد گازوئیل تولیدی را صادر کرد و اکنون نیروگاه‌ها کمبود سوخت مایع دارند و در نتیجه مجبورند خاموشی اعمال کنند، نتیجه اینکه صنایع در زمستان نه گاز دارند و نه برق.

نجفی خاطرنشان کرد: خاطرنشان کرد: در هر حال این فرایند مبین این است که ما باید استراتژی جدی کاهش مصرف گاز را سرلوحه کار قرار دهیم، ابتدا گاز را صرفه‌جویی کنیم که هم نیروگاه‌ها با سوخت نسبتا پاک حمایت شوند و هم اینکه به پتروشیمی‌ها خوراک گازی برسانیم که تولید متوقف نشود.

95 درصد وسایل سرمایشی دیگر خاموش هستند

دبیر سندیکای صنعت برق در گفت‌وگو با «توسعه ایرانی»، با اشاره به در مضیقه بودن نیروگاه‌ها برای تامین سوخت و به ویژه گاز، گفت: نیروگاه‌ها برای تأمین سوخت مایع نیز به دلیل گرانی و محدود بودن مشکل دارند.

مهدی مسائلی با عنوان اینکه این دو عامل دست به دست هم داده است که اکنون با ناترازی برق در زمستان هم مواجه باشیم، افزود: سال‌های سال است که در کشور به مسئله بهره‌وری و راندمان کمتر توجه کردیم و می‌توان گفت که متوسط راندمان نیروگاه‌ها شاید کمتر از ۴۰ درصد است.

    دبیر سندیکای صنعت برق در گفت‌وگو با «توسعه ایرانی»: اگر فرض کنیم همین امروز مسائلمان با دنیا حل شود، تکنولوژی که مانند قارچ رشد نمی‌کند و حتی اگر امروز اراده کنیم تا تجهیزات نصب شود، به نیروگاه تبدیل شود، برق نیروگاه قابلیت انتقال پیدا کند و برقی که انتقال پیدا کرده است برای مصرف‌کننده توزیع شود؛ بعید است بازه زمانی کمتر از ۳ تا ۳ و نیم سال را به خود اختصاص دهد

او توضیح داد: این نشان می‌دهد ۶۰ درصد این انرژی حاصل از سوخت هدر می‌رود و تازه در این نیروگاه‌ که ۴۰ درصد سوخت را به برق تبدیل می‌کند، بخشی از همین برق تولیدی هم در خود نیروگاه در فاز انتقال و توزیع تا مصرف تلف می‌شود و این نشان می‌دهد که بخش عمده‌ای از سوخت، چه گاز چه گازوئیل و حتی مازوت، هدر رفته است.

این فعال صنعت برق تاکید کرد: این وضعیت دال بر این است که ما در طول این سال‌ها حوزه برقمان را کمتر با روند رشد فناوری جهانی هماهنگ کردیم و نتیجه آن امروز این می‌شود که علیرغم اینکه نسبت به ماه‌های گرم سال، که همیشه عامل اصلی ناترازی برق را وسایل سرمایشی معرفی می‌کردیم، در 95 درصد وسایل سرمایشی در کل کشور قطع است، ولی باز می‌بینیم که بی‌برق هستیم.

او بی‌برقی را ناشی از دو عامل دانست و اظهار کرد: یک، نیروگاه‌هایی که در ماه‌های گرم سال تخت‌گاز و پرفشار کار کردند، در مراحل اورهال و تعمیرات هستند و دو، نیروگاه‌هایی که می‌خواهد کار کنند اما به دلیل نبود سوخت با مشکل تولید مواجه هستند.

شفافیت به نفع حاکمیت و مردم است

مسائلی درباره صادرات گازوئیل و فروش گازوئیل پالایشگاه آبادان، بیان کرد: به هرحال برخی عدم شفافیت‌ها در کشور وجود دارد و امیدواریم در دولت چهاردهم که دولت وفاق ملی است مسائل را شفاف به مردم بگویند تا مردم با اطلاعات دقیق مواجه شوند.

او با عنوان اینکه گاه اطلاعاتی جسته و گریخته می‌آید و هرکس هم برداشت خود را از این اطلاعات دارد، ادامه داد: درست اینست که دولت چهاردهم با مردم شفاف سخن بگوید. باید شفاف‌تر با مردم حرف زد. برای مثال بنزین یکی از دغدغه‌های حاکمیت ماست و در بسیاری دیگر از مسائل که دغدغه داریم، مردم نیاز دارند اطلاعات دقیق‌تری داشته باشند تا بتوانند راحت‌تر برای فردایشان تصمیم بگیرند.

این کارشناس حوزه برق با اظهار اینکه اکنون پذیرفتیم که شرایط نرمالی نداریم اما به عنوان یک صنعتگر و به عنوان یکی از آحاد ملت آماده‌ایم هرگونه کاری بکنیم اما به شرطی که اطلاعات درست داشته باشیم، تصریح کرد: بازی با بنزین، ارز، کمبود انرژی و به خصوص در حوزه برق، آثار مثبتی نخواهد داشت و هرچقدر ذهن مردم را آرام‌تر و شفاف‌تر کنیم برای حاکمیت هم بهتر خواهد بود.

    نیروگاه‌ها با مشکل سوخت، و به ویژه گاز، مواجهند و برای تأمین سوخت مایع هم به دلیل گرانی و محدود بودن آن، در مضیقه هستند که این به ناترازی برق در فصل سرد سال، که در 95 درصد کشور وسایل سرمایشی خاموش است، انجامیده است

حتی با حل مسائلمان با دنیا مشکل برق کوتاه‌مدت حل نمی‌شود

مسائلی درباره شیوه حل مشکلات ناترازی برق گفت: این مشکلات درست نخواهد شد مگر اینکه بتوانیم ارتباطاتمان را در حوزه بین‌الملل بهبود بخشیم تا بتوانیم از تکنولوژی روز بهره‌مند شویم، پول را به راحتی پرداخت کنیم و از آن برای کشور بهره‌برداری کنیم که در حوزه راندمان به ما کمک کند، در بحث استحصال سوخت از نفت خام و یا گازها بتوانیم بهتر عمل کنیم، فازهای عسلویه را گسترش دهیم و ... که بتوانیم به نتایج مطلوب که می‌خواهیم برسیم.

او در پاسخ به اینکه «آیا اقدامات وزارت نیروی دولت چهاردهم می‌تواند موثر باشد که پاییز سال دیگر شاهد قطعی برق نباشیم؟»، اظهار کرد: بعید است که وضعیت بهتر شود؛ اگر همین روند را در ارتباط با دنیا و مسائل اقتصادی داشته باشیم بسیار بعید است که در کوتاه‌مدت حل شود.

این فعال اقتصادی افزود: اکنون می‌خواهیم بخش زیادی از انرژی‌های تجدیدپذیر را وارد مدار بکنیم، تجدیدپذیرها همانطور که از اسمشان مشخص است، برای حوزه انرژی پاسخگو هستند نه در حوزه توان. برای مثال در زمانی که خورشید نداریم عملا از این انرژی‌ها نمی‌توان بهره‌برداری مناسب کرد. یعنی نمی‌توانیم برای عمده برق کشور فقط روی تجدیدپذیرها، و به خصوص در حوزه خورشیدی، تمرکز کنیم زیرا در نبود خورشید قطعا تکافو نمی‌کند.

مسائلی با اشاره به زیرساخت‌های لازم برای تولید برق، عنوان کرد: برای تولید برق نیازمند آب و سوخت هستیم و نیروگاه باید به لحاظ فنی فعال باشد.

او درباره فناوری نیروگاه‌ها بیان کرد: حتی اگر به فناوری نوین هم فعلا کاری نداشته باشیم، باید همین فناوری که داریم سالم باشد و برای مثال تعمیرات لازم انجام شده باشد و اگر قطعه‌ای که می‌خواهد تعویض شده باشد و در واقع مانند یک اسب زین شده باشد اما در بعضی از نواحی آب نداریم و یا بسیار محدود است و به تبع نیروگاه از مدار خارج می‌شود زیرا سیستم خنک‌کننده‌اش قادر به کار کردن نیست و در بسیاری از نقاط هم مشکل سوخت داریم.

دبیر سندیکای صنعت برق ادامه داد: اگر فرض کنیم همین امروز مسائلمان با دنیا حل شود، تکنولوژی که مانند قارچ رشد نمی‌کند و حتی اگر امروز اراده کنیم تا تجهیزات نصب شود، به نیروگاه تبدیل شود، برق نیروگاه قابلیت انتقال پیدا کند و برقی که انتقال پیدا کرده است برای مصرف‌کننده توزیع شود، بعید است بازه زمانی کمتر از ۳ تا ۳ و نیم سال را به خود اختصاص دهد.

مسائلی درنهایت خاطرنشان کرد: در کوتاه‌مدت مشکلاتمان در حوزه ناترازی برق حل نمی‌شود.