شناسهٔ خبر: 64167491 - سرویس فرهنگی
منبع: مفدا | لینک خبر

مسئول تغذیه بالینی دانشکده علوم پزشکی سیرجان:

توصیه های تعذیه شب یلدا

مرضیه علیپور، مسئول تغذیه بالینی دانشکده علوم پزشکی سیرجان ضمن تبریک به مناسبت فرا رسیدن شب یلدا(چله) بیان کرد: مهمان‌نوازی از ویژگی‌های اصیل ایرانیان است و مسلما در شب یلدا نیز این مهم اجرا می‌شود اما باید توجه داشت که ارج نهادن به مهمان، از طریق عرضه غذاهای سالم و خودداری از ارائه خوراکی‌های زیان‌بار معنا می‌یابد.

صاحب‌خبر -

مرضیه علیپور، مسئول تغذیه بالینی دانشکده علوم پزشکی سیرجان در گفت و گو با مفدا سیرجان در ارتباط با تغذیه شب یلدا افزود: همیشه باید در مصرف میزان مواد قندی و شیرین، مواد غذایی پرنمک و چرب احتیاط کنیم، به خصوص در مناسبت‌هایی مانند شب یلدا، مواد غذایی شیرین، چرب و پرنمک که سه عامل خطر مهم چاقی، دیابت، چربی خون بالا و فشار خون بالا هستند؛ همیشه باید به صورت متعادل مصرف شوند.

همچنین پرخوری در شب یلدا در کنار ایجاد اختلالات سو هاضمه، به دلیل دریافت انرژی اضافه، می‌تواند منجر به اضافه وزن و چاقی شود. بعضی از افرادی هم که مبتلا به بیماری‌های متابولیک مثل دیابت، فشار و چربی خون هستند، نباید افراط در مصرف خوراکی‌های شب یلدا را داشته باشند.

علیپور در ادامه افزود: بهتر است بیماران کلیوی درمصرف انواع مغزها و شیرینی‌ها آجیل ها و تنقلات و به مقدار تجویز شده در برنامه غذایی آن‌ها، استفاده کنند و از مصرف تنقلات شور و با پتاسیم بالا مثل مغزیجات و میوه هایی که پتاسیم زیادی دارند مثل میوه های خشک و مغزیجات پرهیز نمایند. بیماران کلیوی مراقب مقدار مصرف مایعات باشند و کمتر از هندوانه استفاده کنند. افراد دیابتی نیز بهتر است قسمت‌هایی از هندوانه که کم شیرین است و به پوست هندوانه نزدیک‌تر است را انتخاب کنند. افراد دیابتی باید از مصرف قند و شیرینی پرهیز کنند. در واقع آجیل مورد مصرف شب یلدا که از نوع شیرین نیزمی‌باشد را رعایت کنند. مصرف همزمان برخی میوه‌ها مانند هندوانه، موز و حتی انار مشکلات افزایش قند خون را به دنبال خواهد داشت. توصیه می‌شود در این شب، افراد مبتلا به دیابت وعده‌های اصلی خود را کاهش دهند تا بتوانند از تنقلات شب یلدا در حد تعادل مصرف کنند. این افراد نسبت به نوع و قند مصرفی، طبق شب‌های قبل دقیق و متعادل باشند.

به گفته او موضوع مشکل دار برای افراد مبتلا به فشار خون آجیل شور است. در واقع مصرف تخمه یا انواع مغزهای دارای نمک زیاد برای این افراد توصیه نمی‌شود اما مصرف میوه برای این افراد مناسب است. همچنین شام یا ناهار مصرفی خود را با نمک کم میل کنند. همچنین بیمرانی که مشکلات کلیوی دارند از خوردن آجیل و

کسانی که چربی خون بالا دارند نسبت به مصرف شیرینی جات و چربی‌ها دقت زیادی داشته باشند. در واقع مصرف بیش از حد شیرینی و مواد نشاسته‌ای در بدن تمام افراد تبدیل به چربی خواهد شد که در مبتلایان به چربی خون، این مشکل حادتر می‌شود. افراد مبتلا به چربی خون از مصرف غذاهای چرب پرهیز کنند. باید به این نکته توجه داشت حتی آجیل‌ها هم از انواع چربی هستند، بنابراین تعادل در مصرف آجیل را هم رعایت کنند.

مسئول تغذیه بالینی دانشکده علوم پزشکی سیرجان اضافه کرد: افراد مبتلا به اضافه وزن یا چاقی در شب یلدا از رژیم کاهش وزن خود غافل نشوند و اعتدال را رعایت کنند. برای این افراد هم بهتر است حجم غذایی خود را کاهش دهند تا بتوانند از آجیل و خشکبار در حد معقول استفاده کنند. در واقع تمام افراد در این شب باید اصل تعادل در مواد غذایی و میان وعده‌ها را رعایت کنند. با توجه به این که کودکان علاقه زیادی به تنقلات بی ارزش و پر کالری دارند خانواده ها در این شب از خرید این تنقلات بی ارزش مثل چیپس و پفک و نوشیدنی های قندی خودداری کنند تا کودکان به سمت تنقلات مقوی و مغذی مثل میوه خشک، انواع آجیل ها و مغزیجات بروند.

آجیل‌ها در کنارمقوی بودن، خاصیت آلوده شوندگی بالایی نیز دارند

مسئول تغذیه بالینی دانشکده علوم پزشکی سیرجان و با بیان این‌که آجیل‌ و خشکبار جزو مواد غذایی با ارزش غذایی بالا محسوب می‌شوند، چرا که دارای انواع ویتامین هستند، گفت: آجیل‌ و خشکبار در کنار مقوی بودن، خاصیت آلوده شوندگی بالایی نیز دارند که باید در این رابطه دقت کنیم، چراکه با رشد کپک نوعی سم با خاصیت سرطان زایی تولید می‌شود. شاید برخی براین باور باشند که با یک مرتبه مصرف، مبتلا به سرطان نمی‌شوند، درحالی که تصوری غلطی بوده و با یک مرتبه مصرف، این سم ها به طور طولانی مدت در بدن باقی مانده و منجر به سرطان می‌شود.

وی با تاکید بر این‌که باید از خرید و مصرف آجیل کهنه خودداری شود، گفت: امکان رشد سم آفلاتوکسین در آجیل کهنه بسیار بالاست. او همچنین تاکید کرد: میزان انرژی موجود در آجیل بسیار بالا است، باید در مصرف آن نیز احتیاط کرد.

مصاحبه: مهسا ترابی

..