شناسهٔ خبر: 47386270 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

پیاز در جنوب کرمان برابر برنامه کشت شد و خراب شد!

صاحب‌خبر -

مديركل محصولات علوفه‌اي و جاليزي وزارت جهاد كشاورزي در واكنش به خبر‌ها و كليپ‌هاي منتشر شده در برخي رسانه‌ها و فضاي مجازي در زمينه مشكلات مازاد توليد پياز در جنوب كرمان اعلام كرد: در سال جاري، برنامه كشت پياز در جنوب كرمان در سطح ۵۵۰۰هكتار ابلاغ شده، اين در حالي است كه كشت اين محصول در سطح ۱۵ هزار و ۲۰۰ هكتار انجام شده است.
حدود يك ماه است كه توليد مازاد بر نياز پياز در كشور خبرساز شده است. فيلم‌هاي بسياري در فضاي مجازي منتشر شده كه از انباشت پياز در استان‌هاي مختلف كشور به ويژه كرمان حكايت دارد. خبرهای رسيده حاكي از آن است كه واسطه‌ها هركيلو پياز را از كشاورزان كيلويي ۲۰۰ تا ۵۰۰ تومان خريداري مي‌كنند كه به هيچ وجه هزينه‌هاي توليد اين كالا را پوشش نمي‌دهد، اما در بازار پايتخت هركيلو پياز ۷ تا ۸هزار تومان به فروش مي‌رسد. ظاهراً دلالان فعال در ميدان اصلي ميوه و تره بار پياز را به حال و روز سيب دچار كرده‌اند و از ورود پياز ارزان و فراوان به ميدان اصلي ميوه و تره‌بار جلوگيري مي‌كنند. در اين ميان كشاورزان همچنان از ضعف تعاون روستايي استان‌ها در خريد تضميني پياز شكايت مي‌كنند.
در اين خصوص پايگاه اطلاع‌رساني وزارت جهاد كشاورزي، حسين اصغري در واكنش به خبر‌ها و كليپ‌هاي منتشر شده در برخي رسانه‌ها و فضاي مجازي در زمينه مشكلات مازاد توليد پياز در جنوب كرمان اظهار كرد: برنامه كشت محصولات سبزي و صيفي به صورت فصلي به استان‌ها ابلاغ و در استان‌ها نيز سهم و نقش هر شهرستان و مراكز خدمات تعيين و به مناطق ابلاغ مي‌شود.
وي با بيان اينكه آنچه به صورت مشخص در مورد پياز اتفاق افتاده، كشت بيش از برنامه ابلاغي در منطقه جنوب كرمان است، تصريح كرد: برنامه ۵۵۰۰ هكتاري (زمستانه و بهاره) كشت پياز در اين منطقه كه براي توليد ۳۲۰هزار تن محصول ابلاغ شده در سطح ۱۵هزار و ۲۰۰ هكتار با توليد ۸۶۵ هزار تن اجرا شده است.
اصغري با اشاره به اينكه مازاد محصول توليدي امكان مصرف داخل را نداشته و از سوي ديگر زيرساخت‌هاي صادراتي نيز توان صادرات اين حجم محصول را ندارد، خاطرنشان كرد: با پيگيري‌هاي انجام شده و براساس آمار گمرك، ۴۸۶ هزار تن پياز در سال ۱۳۹۹ صادر شده در حالي كه متوسط صادرات سه ساله صادرات پياز از سال ۹۶ تا ۹۸، معادل ۲۹۲ هزار تن بوده است و مقداري نيز توسط بخش خصوصي در سردخانه‌ها نگهداري مي‌شود.


خريد ۶۸ هزار تن پياز توسط سازمان تعاون روستايي
وي هدف از خريد تضميني محصولات كشاورزي را كاهش ضرر و زيان كشاورزان براساس كف هزينه‌هاي توليد عنوان كرد و افزود: در وضعيت كنوني و با تصويب قيمت‌هاي فعلي نرخ خريد تضميني، شاهد عدم اجراي برنامه و افزايش بي‌رويه كشت هستيم. بديهي است هرگونه افزايش غير متعارف قيمت تضميني موجب بالا رفتن سطح زيركشت پياز در سال‌هاي آتي مي‌شود كه علاوه بر ايجاد ضرر و زيان به كشاورزان، موجب هدر رفت منابع عمومي خواهد شد. اصغري در خصوص مطالب عنوان شده درباره مشكل حمل و نقل و كمبود كاميون براي حمل محصول به بازار، گفت: شايد منطقي‌ترين راه موجود، اتصال جنوب كرمان به شبكه ريلي است تا بتواند مشكلات حمل و نقل جاده‌اي را كاهش دهد.
مديركل محصولات علوفه‌اي و جاليزي وزارت جهاد كشاورزي تأكيد كرد: اجراي الگوي كشت به دليل ابعاد مختلف اجتماعي، سياسي و اقتصادي در كنار مسائل فني نيازمند الزامات قانوني و اجرايي و تشريك مساعي ساير دستگاه‌هاست كه تاكنون محقق نشده است.