به گزارش ایلنا از وزارت جهاد کشاورزی، حسین اصغری در واکنش به خبرها و کلیپ های منتشر شده در برخی رسانه ها و فضای مجازی در زمینه مشکلات مازاد تولید پیاز در جنوب کرمان، اظهار کرد: برنامه کشت محصولات سبزی و صیفی به صورت فصلی به استان ها ابلاغ و در استان ها نیز سهم و نقش هر شهرستان و مراکز خدمات تعیین و به مناطق ابلاغ می شود.
وی با بیان این که آنچه به صورت مشخص در مورد پیاز اتفاق افتاده، کشت بیش از برنامه ابلاغی در منطقه جنوب کرمان است، تصریح کرد: برنامه ۵۵۰۰ هکتاری (زمستانه و بهاره) کشت پیاز در این منطقه که برای تولید ۳۲۰ هزار تن محصول ابلاغ شده، در سطح ۱۵ هزار و ۲۰۰ هکتار با تولید ۸۶۵ هزار تن اجرا شده است.
اصغری با اشاره به این که مازاد محصول تولیدی امکان مصرف داخل را نداشته و از سوی دیگر زیرساخت های صادراتی نیز توان صادرات این حجم محصول را ندارد، خاطرنشان کرد: با پیگیری های انجام شده و بر اساس آمار گمرک، ۴۸۶ هزار تن پیاز در سال ۱۳۹۹ صادر شده در حالی که متوسط صادرات سه ساله صادرات پیاز – از سال ۹۶ تا ۹۸ – معادل ۲۹۲ هزار تن بوده است و مقداری نیز توسط بخش خصوصی در سردخانه ها نگهداری می شود.
خرید ۶۸ هزار تن پیاز توسط سازمان تعاون روستایی
وی، هدف از خرید تضمینی محصولات کشاورزی را کاهش ضرر و زیان کشاورزان بر اساس کف هزینه های تولید عنوان کرد و افزود: بر اساس قانون افزایش بهره وری و تبصره ۶ ماده ۶ این قانون، خریدهای تضمینی در محصولات غیر اساسی منوط به پذیرش الگوی کشت از طرف کشاورزان و تولیدکنندگان است.
اصغری با بیان این که در وضعیت کنونی و با تصویب قیمت های فعلی نرخ خرید تضمینی، شاهد عدم اجرای برنامه و افزایش بی رویه کشت هستیم، تاکید کرد: بدیهی است هرگونه افزایش غیر متعارف قیمت تضمینی موجب بالا رفتن سطح زیرکشت پیاز در سال های آتی می شود که علاوه بر ایجاد ضرر و زیان به کشاورزان، موجب هدر رفت منابع عمومی خواهد شد.
مدیرکل محصولات علوفه ای و جالیزی وزارت جهاد کشاورزی یادآور شد: تاکنون حدود ۶۸ هزار تن پیاز توسط سازمان تعاون روستایی از کشاورزان استان هرمزگان و جنوب کرمان خریداری شده است.
اتصال جنوب کرمان به شبکه ریلی راهکار حل مشکلات حمل و نقل
اصغری در خصوص مطالب عنوان شده درباره مشکل حمل و نقل و کمبود کامیون برای حمل محصول به بازار، گفت: مشکلات ساختار حمل و نقل در منطقه جنوب کرمان در حوزه وظایف وزارت جهاد کشاورزی نیست، ضمن آن که مطمئنا عدم رعایت برنامه و کشت سه برابری، مشکل حمل و نقل را تشدید کرده است.
وی ادامه داد: شاید منطقی ترین راه موجود، اتصال جنوب کرمان به شبکه ریلی است تا بتواند مشکلات حمل و نقل جاده ای را کاهش دهد.
اجرای الگوی کشت نیازمند الزامات قانونی و اجرایی
مدیرکل محصولات علوفه ای و جالیزی وزارت جهاد کشاورزی تاکید کرد: اجرای الگوی کشت به دلیل ابعاد مختلف اجتماعی، سیاسی و اقتصادی در کنار مسائل فنی نیازمند الزامات قانونی و اجرایی و تشریک مساعی سایر دستگاه ها است که تاکنون محقق نشده است.
∎