به گزارش خبرنگار شانا، مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی یی سی اف) که چهاردهمین سال عمر تاسیس خود را پشت سر می گذارد، هفته آینده سومین اجلاس سران را برگزار می کند و جمهوری اسلامی ایران میزبانی این اجلاس را بر عهده گرفته است.
برگزاری این اجلاس، مهمترین رویداد بین المللی است که پس از نشست اجلاس سران کشورهای عضو جنبش عدم تعهد در سطح سران در تهران برگزار می شود و می توان آن را نمونه ای از موفقیت دیپلماسی انرژی دولت یازدهم برشمرد.
بر اساس این گزارش، سران هفت کشور در اجلاس سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز روز دوم آذرماه در سالن اجلاس سران در تهران گردهم می آیند؛ رؤسای جمهوری ونزوئلا، فدراسیون روسیه، بولیوی، عراق، گینه استوایی و ترکمنستان مهمان دکتر حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی ایران خواهند بود.
قُربان قلی بردی محمد اف، رئیس جمهوری ترکمنستان برای حضور در سومین اجلاس سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی یی سی اف) روز ٢٣ نوامبر (دوشنبه، دوم آذرماه) به تهران می آید.
ترکمنستان به عنوان یکی از بزرگترین دارندگان ذخایر گازی جهان هم اکنون عضو این مجمع نیست و قرار است رئیس جمهوری این کشور به عنوان مهمان ویژه در این اجلاس حضور پیدا کند؛ زمزمه هایی مبنی برای پیوستن این کشور به مجمع کشورهای صادرکننده گاز شنیده می شود.
رونمایی از دو سند راهبردی مجمع کشورهای صادرکننده گاز از جمله مدل جهانی گاز و راهبرد بلندمدت مجمع کشورهای صادرکننده گاز از برنامه های این اجلاس به شمار می آیند.
پیش از برگزاری سومین اجلاس سران جی یی سی اف در روز 23 نوامبر (دوشنبه دوم آذرماه)، چهارمین نشست گروه عالیرتبه، بیست و چهارمین نشست کمیته اجرایی مجمع کشورهای صادرکننده هفدهمین نشست وزارتی، نشست فوق العاده وزارتی و گاز از ٢٩ تا 30 آبانماه برگزار می شود.
این گزارش می افزاید: چهارمین نشست گروه عالیرتبه صبح روز جمعه ٢٠ نوامبر (٢٩ آبانماه) و بیست و چهارمین نشست هیئت اجرایی (EB) بعدازظهر همان روز در محل هتل هما برگزار می شود.
هفدهمین نشست وزارتی عادی روز شنبه 21 نوامبر (30 آبانماه) به ریاست امانوئل ایبه کاچیکوو، وزیر نفت نیجریه و نشست وزارتی فوق العاده به ریاست بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران بعداز ظهر همان روز در محل هتل هما برگزار می شود.
به گزارش شانا، اعضای این مجمع ٦٧ درصد از ذخایر جهانی گاز را در اختیار دارند؛ با آن وجود که گاهی جی یی سی اف به اشتباه "اوپک گازی" نامیده می شود، این مجمع همانند سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) به دنبال تاثیر و نفوذ روی قیمتها به وسیله تنظیم و تعدیل تولید نیست.
کشورهای عضو مجمع صادرکنندگان گاز، ٤٢ درصد از تولید گاز جهان، ٦٧ درصد از ذخایر گازی جهان، ٣٨ درصد از انتقال گاز با خط لوله و ٨٥ درصد از تجارت گازطبیعی مایع شده (ال ان جی) را در اختیار دارند.
کشورهای الجزایر، بولیوی، مصر، گینه استوایی، ایران، لیبی، نیجریه، قطر، روسیه، ترینیداد و توباگو، ونزوئلا، امارات، ١٢ عضو اصلی این مجمع جهانی به شمار می روند.
هلند، نروژ، عراق و عمان و پرو به عنوان عضو ناظر در مجمع کشورهای صادرکننده گاز مطرح هستند.
∎