شناسهٔ خبر: 8144517 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: صدا و سیما | لینک خبر

حاجياني که لبخند به لب ندارند- دوربين هاي سعودي خاموش شد؛ هشدار جدي ايران تسليم عربستان شد

صاحب‌خبر - تهران / خبرگزاری صدا و سیما / سیاسی/ 1111 1394/07/08
عربستان در هفتمین روز حادثه فاجعه بار منا، بار دیگر ترفند سانسور درباره آمار جان باختگان و مفقودان در پیش گرفته است؛ رژیم میهمان کش سعودی از دیروز که آمار جان باختن 4173 نفر را طریق سایت وزارت بهداشت خودشان منتشر و پس از چند ساعت حذف کردند، هیچ آمار جدیدی منتشر نکردند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، آمار همان 4173 جان باخته است که 228 تن از آنان از هموطنانمان هستند. سعودی ها خبری هم از 21 کانتینر حاوی پیکرهای قربانیان منتشر نکرده اند. گفته شده هر یک این کانتینرها که معمولا ظرفیت 100 الی 150 پیکر را دارد با بیش از 350 پیکر پر شده است.
گزارش ها حاکی است شرایط نگهداری پیکرهای قربانیان در برخی از این کانتینر ها نامناسب است.
وزارت امور خارجه برای چهارمین بار کاردار عربستان را احضار کرد. در این احضار به سعودی ها، درباره هر گونه تعلل و بی‌تفاوتی درخصوص شناسایی مفقودان ایرانی در فاجعه منا هشدار داده شد.
وزارت امور خارجه از عربستان خواست، مسئولیت کوتاهی در تامین امنیت حجاج خانه خدا را بپذیرد و از امت اسلامی به‌ویژه ملت داغدار ایران عذرخواهی کند.
وزارت امور خارجه به دولتمردان عربستان درباره تعلل در انتقال پیکر پاک قربانیان فاجعه هم هشدار داد.
وزارت امور خارجه کشورمان ضمن تکرار دیدگاه و انتظارات مشروع مردم و مسئولان کشورمان برای انتقال پیکرهای قربانیان به ایران، اعلام کرد، هیچ یک از خانواده‌های قربانیان به تدفین عزیزانشان در عربستان رضایت نداده‌اند و همگی انتقال سریع و محترمانه پیکرهای پاکشان را به وطن خواستارند.
همچنین با ارسال یادداشتی رسمی به سفارت عربستان اعلام کرد همه خانواده های حجاج جان باخته در حادثه منا خواهان بازگرداندن پیکرهای آنان به ایران هستند.
امیر عبداللهیان معاون عربی آفریقا وزارت خارجه در این یادداشت تاکید کرد خانواده های یکایک جانباختگان حادثه منا درخواست پیگیری حقوقی این حادثه را دارند و بزودی یک مرجع حقوقی مشخص برای پیگیری خانواده ها تعیین می شود.
انتقال اجساد زائران ایرانی جان باخته که قرار بود از دیشب آغاز شود به علت کارشکنی عربستان در صدور مجوزهای لازم متوقف شده است .
همچنین نامه وزیر کشور ایران به همتای سعودی خود نیز تسلیم کاردار سعودی شد.
* حاجیانی که لبخند به لب ندارند
اما با پایان یافتن مناسک اصلی حج امسال ، بازگشت حاجیان هم به کشورهایشان آغاز شده است و ورود حجاج به وطنشان به همراه داغ فاجعه منا، انتقادات را از عربستان سعودی درباره برگزاری مراسم حج افزایش داده است.
انتقاد دولتها و رسانه های کشورهای اسلامی نیز از عربستان به خاطر پنهان کاری، کارشکنی و سانسور جان باختن 4173 زائر، شدت گرفته است.
لقمان حکیم سیف الدین، رئیس امور دینی اندونزی، گفت، مقامات سعودی حتی در بازدید از بیمارستان‌های عربستان برای یافتن سرنخی از حجاج اندونزیایی مانع تراشی می‌کنند.
وزارت امور خارجه اندونزی، نیز از مقامات سعودی به خاطر کارشکنی برای مشخص‌شدن وضعیت قربانیان و مفقودان انتقاد کرد.
وزارت امور خارجه اندونزی از سعودی‌ها خواست، شمار قربانیان اندونزیایی را اعلام کند.
برخی رسانه های نیجریه هم گفتند،‌ عربستان ادعا می‌کند که شمار قربانیان فقط 769 نفر است، این درحالی که سعودی‌ها فقط هزار جسد به سردخانه جده منتقل کردند.
برخی رسانه های پاکستان، ترکیه، نیجر و نیجریه هم از مقامات آل‌سعود به دلیل تلاش برخی تبرئه‌کردن خود با انداختن مسئولیت فاجعه به گردن حجاج انتقاد کردند.
بنابر اعلام محمد مختار جمعه وزیر اوقاف و رئیس بعثه حج مصر، تعداد حجاج مصری که در این حادثه کشته شدند به 78 نفر رسید و تعداد مفقودان و ناپدید شدگان در کاروان ها نیز نود و هشت نفر هستند.
کنسولگری مصر در جده اعلام کرد به تلاش‌های خود برای ارائه آماری دقیق از کشته‌شدگان و یافتن حجاج مفقود شده، ادامه می‌دهد. این درحالیست که مسولان سعودی همچنان از اعلام آمار دقیق خودداری می‌کنند .
معاون وزیر بهداشت عربستان دیروز از افزایش شمار قربانیان به چهار هزار و صد و هفتاد و سه نفر خبر داده بود ، خبری که فورا حذف شد .
رسانه‌های مصری هم از واکنش مسولان مصری به حادثه منی انتقاد کردند ، رسانه‌های مصری می‌پرسند چرا برخی در مصر تلاش می‌کنند سران عربستان را از مرگ حجاج تبرئه کنند؟
چرا رئیس جمهور مصر به جای تسلیت به مردم کشورش به پادشاه عربستان تسلیت گفت؟ آیا این حادثه یک جنایت برنامه ریزی شده است یا حاصل بی توجهی و کوتاهی سران این کشوراست .
رونامه مصری المقال می‌نویسد عربستان با وجود هفت هزار دوربین که از حجاج فیلم می‌گیرند هیچ فیلمی را پخش نکرده که ثابت کند چه کسی باعث فاجعه منا شده است .
وضع حاجیان پاکستانی هم بهتر از حاجیان مصری نیست .
با وجود سانسور شدید در این کشورمردم پاکستانی می‌گویند فاجعه منا، بی‌کفایتی و عدم صلاحیت دولت عربستان را نشان می‌دهد .

حامد سعید کاظمی ، وزیر سابق امور دینی پاکستان می‌گوید تعداد قربانیان پاکستانی این فاجعه به سیصد نفر رسیده است اما دولت و رسانه‌ها این تعداد را چهل ودو تن اعلام می‌کنند.
اما نگرانی تازه‌ای در میان در میان حاجیان کشورهای مختلف بوجود آمده که عربستان سعودی برای کتمان کردن این فاجعه حجاج جان باخته را در گورهای جمعی دفن کند .
نیجریه ، مغرب ، مصر، پاکستان ، ایران ، کامرون ، نیجر ، ساحل عاج ، هند ، چاد ، سومالی ، الجزایر ، سنگال ، تانزانیا ، اندونزی ، کنیا ، بورکینافاسو ، بوروندی و بنین از کشورهایی هستند که چند تن از شهروندان خود را در فاجعه منا از دست داده‌اند.