شناسهٔ خبر: 75829073 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

پیشرفت ۹ پروژه کتابخانه‌ای لرستان؛ تاکید بر تکمیل فازهای کتابخانه مرکزی خرم‌آباد

خرم‌آباد - ایرنا - سرپرست کتابخانه‌های عمومی لرستان با تشریح وضعیت ۹ پروژه نیمه‌تمام کتابخانه‌ای استان، از پیشرفت ۸۵ تا ۹۰ درصدی برخی طرح‌ها و ضرورت تسریع در تکمیل فازهای دوم و سوم کتابخانه مرکزی خرم‌آباد خبر داد و گفت: در هفته کتاب بیش از ۳۰۰ برنامه فرهنگی در لرستان اجرا می‌شود.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، الهام برنا روز شنبه در نشست خبری با اصحاب رسانه به مناسبت هفته کتاب، کتاب‌خوانی و کتاب‌دار اظهار کرد: کتابخانه‌های عمومی لرستان شامل ۴۰ کتابخانه نهادی و ۲۰ کتابخانه مشارکتی است که بخشی از آنها با مشارکت دستگاه‌هایی مانند اداره‌کل زندان‌ها و ارتش فعالیت می‌کنند.

وی افزود: در کتابخانه‌های نهادی تامین ساختمان، نیرو و منابع برعهده نهاد کتابخانه‌هاست و کتابخانه‌های مشارکتی نیز تنها در حوزه تامین منابع از نهاد پشتیبانی می‌شوند.

وی با اشاره به ۹ پروژه عمرانی کتابخانه‌ای در استان اظهار کرد: برخی از این طرح‌ها از دهه ۸۰ کلنگ‌زنی شده و هنوز به بهره‌برداری نرسیده و برخی شهرها تنها یک کتابخانه در حال ساخت دارند که تکمیل آن برای ارائه خدمات فرهنگی ضروری است.

سرپرست کتابخانه‌های عمومی لرستان با اشاره به وعده تکمیل کتابخانه الشتر تا پایان امسال اضافه کرد: نهاد کتابخانه‌ها مجری این پروژه‌ها نیست و طرح‌ها توسط مسکن و شهرسازی، اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و شهرداری‌ها اجرا می‌شود و پس از تحویل، تجهیز، تامین منابع و نیروی انسانی برعهده نهاد کتابخانه‌ها خواهد بود.

برنا همچنین پروژه پارک معلم خرم‌آباد را با پیشرفت ۶۰ درصدی معرفی کرد که جایگزین کتابخانه «۱۷ شهریور» است که ۱۴ سال پیش تخریب شده بود.

وی با تاکید بر اهمیت تکمیل فازهای دیگر کتابخانه مرکزی خرم‌آباد یادآور شد: این مجموعه پس از ۲۲ سال انتظار، شهریور ۱۴۰۲ تنها با بهره‌برداری از فاز نخست افتتاح شد.

وی گفت: اکنون به دلیل فعال نبودن فاز دوم، سالن قرائت‌خانه فاز اول بین خواهران و برادران تقسیم شده و تعداد زیادی از پژوهشگران و استفاده‌کنندگان در نوبت قرار دارند.

وی افزود: با تکمیل فاز دوم، طبقه همکف برای آقایان و طبقه دوم برای بانوان اختصاص خواهد یافت همچنین فاز سوم شامل یک آمفی‌تئاتر ۴۵۰ نفره است که نقش مهمی در برگزاری رویدادهای فرهنگی استان خواهد داشت.

سرپرست کتابخانه‌های عمومی لرستان افزود: در هفته کتاب ۳۰۰ برنامه فرهنگی شامل نشست کتاب‌خوان، نقد کتاب، رونمایی کتاب و نمایشگاه‌های کتاب در کتابخانه‌های نهادی استان ثبت شده است.

تاکید بر تسریع در پرداخت نیم درصد شهرداری‌ها و حل مشکل ساختمان ستاد کتابخانه‌های لرستان

سرپرست کتابخانه‌های عمومی لرستان با اشاره به پیگیری جدی برای تامین ساختمان اداری این مجموعه و نیز وصول کامل نیم درصد سهم کتابخانه‌ها از درآمد شهرداری‌ها، از افزایش ۹ درصدی امانت کتاب و عضوگیری در ۲ ماه اخیر خبر داد.

برنا گفت: موضوع خانه‌به‌دوشی ستاد کتابخانه‌های عمومی استان از مسیرهای مختلف از جمله شورای توسعه استان پیگیری شده است.

وی افزود: پس از بررسی‌ها، ساختمانی برای این مجموعه پیش‌بینی شد اما به دلیل اشتراکی بودن با یکی از دستگاه‌ها، تحویل آن به زمان دیگری موکول شده است.

برنا ابراز امیدواری کرد: در آینده نزدیک ساختمان مستقلی به اداره کل کتابخانه‌های عمومی اختصاص یابد و رسانه‌ها را صدای رسای این مطالبه دانست.

وی به اهمیت وصول نیم درصد درآمد شهرداری‌ها برای توسعه کتابخانه‌ها اشاره کرد و افزود: در نخستین جلسه انجمن کتابخانه‌های استان که پس از وقفه یک‌ساله و به ریاست استاندار برگزار شد، بر پرداخت کامل و به‌موقع این سهم تاکید شد و استاندار خطاب به شهرداران تصریح کرد که تاخیر یا کاهش در پرداخت این حق پذیرفتنی نیست.

سرپرست کتابخانه‌های عمومی لرستان با اشاره به تاکید استاندار لرستان بر ضرورت «عملکرد متفاوت» در مدیریت کتابخانه‌ها اظهار کرد: ادامه دادن شیوه‌های گذشته نتیجه‌ای متفاوت نخواهد داشت و نیاز است مجموعه فرهنگی استان با همراهی رسانه‌ها رویکردهای جدید را دنبال کند.

برنا از رشد ۹ درصدی امانت کتاب و تعداد اعضای کتابخانه‌ها در ۲ ماه اخیر خبر داد و این افزایش را نشانه گام‌های محکم کتابخانه‌های استان در مسیر توسعه عنوان کرد.

کتابخانه‌های عمومی لرستان با بهره‌برداری ۲ پروژه، بخشودگی جرایم و نوسازی زیرساخت‌ها وارد فاز جدید خدمات‌رسانی شدند

سرپرست کتابخانه‌های عمومی لرستان گفت: کتابخانه امام جعفر صادق(ع) خرم‌آباد و شهید رییسی پلدختر این هفته به بهره‌برداری می‌رسند و همزمان طرح‌های کشوری بخشودگی کامل جرایم دیرکرد، عضویت رایگان و توسعه خدمات نسل چهارم کتابخانه‌ها در استان اجرا می‌شود.

برنا در تشریح اقدامات هفته کتاب گفت کتابخانه امام جعفر صادق(ع) خرم‌آباد پس از تجهیز و شاداب‌سازی آماده افتتاح است و کتابخانه شهید رئیسی پلدختر نیز که سال گذشته راه‌اندازی شده بود در یک ماه گذشته بازطراحی و نوسازی شده و این هفته رونمایی می‌شود.

وی با اشاره به طرح‌های سراسری افزود: بخشودگی کامل جرائم دیرکرد کتاب‌ها برای همه شهروندان اجرا شده همچنین طرح عضویت سراسری که به صورت رایگان ارائه می‌شود در کتابخانه‌های استان در دست اجراست.

سرپرست کتابخانه‌های عمومی لرستان با بیان اینکه نهاد کتابخانه‌ها وارد دهه سوم فعالیت مستقل خود شده گفت: رویکرد جدید نهاد بر ارتقا و تنوع خدمات و تبدیل کتابخانه‌ها از محل فقط امانت کتاب به باشگاه‌های فرهنگی و اجتماعی تمرکز دارد.

به گفته وی از مجموع حدود ۳۸ هزار و ۵۰۰ عضو فعال کتابخانه‌های عمومی لرستان، حدود ۱۴ هزار نفر کودک هستند و در حوزه نوجوانان نیز طی ۲ ماه گذشته ۲ کتابدار استان موفق به کسب رتبه ملی در دوره آموزشی تخصصی نهاد شده‌اند.

برنا درباره خدمات ویژه برای گروه‌های خاص اظهار کرد: کتابخانه‌های استان بخش‌های تخصصی برای نابینایان، ناشنوایان و سالمندان ایجاد کرده و برنامه‌ریزی برای ارائه خدمات متناسب با نیازهای این گروه‌ها در دستور کار قرار دارد.

وی با اشاره به توسعه شاخص‌های خدمتی گفت: رویکرد نهاد در جهت تقویت کتابخانه‌های خانواده‌محور و اعطای نشان همخوان به کتابخانه‌هایی است که در جذب و ارائه خدمات به خانواده‌ها موفق باشند همچنین کتابخانه ارزش‌آفرین با هدف شناسایی آسیب‌های اجتماعی و ارائه خدمت برای رفع آنها در دستور کار قرار گرفته است.

وی گفت: در ۲ ماه اخیر زیرساخت نرم‌افزاری بیش از ۹۵ درصد کتابخانه‌های استان بروزرسانی شده و همه کتابخانه‌ها اکنون از سامانه یکپارچه مدیریت امانت، حضور و عضویت استفاده می‌کنند.

برنا از تجهیز کتابخانه‌ها به وبکم برای سهولت ثبت‌نام اعضای جدید خبر داد و اعلام کرد تا پایان امسال با اعتبارات جدید همه سخت‌افزارها به‌روزرسانی خواهد شد.

وی درباره منابع کتابخانه‌ها افزود: در هفته گذشته بیش از ۱۰ هزار نسخه کتاب و ۸۰۰ بازی فکری و جورچین به ارزش ۱۵ میلیارد ریال توسط چند انتشارات و موسسه فرهنگی در تهران به استان اهدا شده است.

وی ادامه داد: این منابع که بیشتر ویژه کودکان، کمک‌درسی، رمان و روان‌شناسی و همگی چاپ ۱۴۰۰ به بعد هستند بر اساس شاخص‌ها در کتابخانه‌های استان توزیع شده‌اند.

به گفته وی اکنون ۷۸۰ هزار نسخه کتاب در کتابخانه‌های عمومی لرستان موجود است و این مجموعه طی یک سال گذشته روند افزایشی داشته است.

ورود ۳۳ هزار نسخه کتاب و اجرای بیش از سه هزار برنامه فرهنگی در کتابخانه‌های عمومی لرستان

سرپرست کتابخانه‌های عمومی لرستان، اعلام کرد: طی یک سال گذشته ۳۳ هزار نسخه کتاب به مخازن کتابخانه‌های استان افزوده شده و بیش از سه هزار و ۱۰۰ برنامه فرهنگی از آبان ۱۴۰۳ تا امروز اجرا شده است.

برنا با اشاره به اهمیت تقویت منابع کتابخانه‌ای گفت: در یک سال گذشته با احتساب کتاب‌های اهدایی، ۳۳ هزار نسخه کتاب وارد مخازن کتابخانه‌های عمومی استان شده است.

وی با تاکید بر نقش نیروی انسانی به عنوان سرمایه اصلی نهاد افزود: کتابخانه‌های عمومی لرستان با ۱۲۳ نیروی شاغل فعالیت می‌کنند؛ در حالی که کمبود نیرو به شکل جدی احساس می‌شود و کارکنان در چند شیفت به مراجعان خدمت‌رسانی دارند.

به گفته وی، حتی در روزهای پنجشنبه که بسیاری از دستگاه‌های دولتی تعطیل هستند، کتابداران در ۲ شیفت فعال‌ هستند.

سرپرست کتابخانه‌های عمومی لرستان با ارائه گزارش عملکرد فرهنگی اظهار کرد: در ۶ ماهه نخست امسال در مجموع هزار و ۱۵۰ برنامه فرهنگی اجرا شده و از ۲۰ آبان ۱۴۰۳ تاکنون حدود سه هزار و ۱۰۰ برنامه برگزار شده که به طور میانگین ماهانه بیش از ۲۵۵ فعالیت فرهنگی را شامل می‌شود.

وی بیان کرد: این برنامه‌ها شامل نشست‌های کتاب‌خوان، نقد و معرفی کتاب، محافل ادبی، کارگاه‌های آموزشی، مسابقات کتاب‌خوانی، برنامه‌های مناسبتی، شاهنامه‌خوانی و نمایشنامه‌خوانی است.

وی همچنین به پیگیری‌های انجام‌شده برای تسریع در بهره‌برداری پروژه‌های عمرانی اشاره کرد و افزود: با همراهی سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی، بازدید مستمر از پروژه‌ها در حال انجام است تا مشکلات پیمانکاران رفع و روند اجرای پروژه‌ها سرعت یابد.

برنا از نبود کتابخانه سیار در لرستان به عنوان یک خلا مهم نام برد و افزود: تامین اعتبار برای راه‌اندازی کتابخانه‌های سیار به‌ویژه برای مناطق محروم و کم‌برخوردار در دستور کار قرار دارد همچنین از اجرای طرح کوله‌کتاب برای مناطق عشایری خبر داد و گفت این طرح در هفته کتاب رونمایی می‌شود.

وی با اشاره به ظرفیت ۳۵۰ هزار دانش‌آموز و ۴۰ هزار معلم در استان، توسعه باشگاه‌های کتاب‌خوان در مدارس را یکی از برنامه‌های محوری سال جاری عنوان کرد و ادامه داد: این موضوع می‌تواند در گسترش فرهنگ مطالعه نقش موثری داشته باشد.

سرپرست کتابخانه‌های عمومی لرستان با اشاره به ضرورت بسترسازی برای مشارکت خیرین در ساخت و تجهیز کتابخانه‌ها تاظکید کرد: بسیاری از استان‌ها از این ظرفیت بهره‌مند شده‌اند و لرستان نیز باید در این مسیر فعال‌تر شود و ایجاد بخش لرستان‌شناسی با بهره‌گیری از آثار پژوهشگران و نویسندگان بومی را از دیگر برنامه‌های مهم عنوان کرد.

وی اعلام کرد: هدف اصلی نهاد کتابخانه‌ها ارتقای کیفیت خدمات و گسترش دسترسی مردم به کتاب و فعالیت‌های فرهنگی است و این مسیر با مشارکت مردم، خیرین و دستگاه‌های اجرایی با سرعت بیشتری طی خواهد شد.