شناسهٔ خبر: 75773601 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

توصیه‌های دامپزشکی اردبیل برای پیشگیری از تب برفکی

اردبیل - ایرنا - اداره کل دامپزشکی استان اردبیل با اشاره به احتمال شیوع مجدد بیماری تب برفکی، راهکارها و اقدامات لازم را برای پیشگیری از بیماری به دامداران و فعالان حوزه دامپروری توصیه کرد.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا از روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان اردبیل، در راهکارهای عملی و پیشنهادی این اداره کل که روز سه شنبه انتشار یافت، آمده است؛

پیرو اطلاعیه‌ها و هشدارهای قبلی در مورد بیماری تب برفکی و با توجه به گزارش‌ها مبنی بر شیوع این بیماری در برخی استان‌ها و احتمال گردش ویروس در منطقه، رعایت دقیق معیارهای کنترلی زیر توسط دامداران محترم به‌منظور پیشگیری و مهار بیماری الزامی است.

اقدامات مرتبط با امنیت زیستی دامداری‌ها

۱. از تردد غیرضروری افراد به‌ویژه افراد پرخطر که با میادین خرید و فروش دام، کشتارگاه‌ها و سایر دامداری‌ها ارتباط دارند، در داخل محوطه دامداری جلوگیری به‌عمل آید.

۲. از جابجایی بی ضابطه و مکرر دام در بین واحدهای دامداری و روستائی حتما اجتناب شود.

۳. حوضچه‌های ضدعفونی در مبادی ورودی و خروجی دامداری باید حاوی مواد ضدعفونی‌کننده با غلظت و سطح مناسب و فعال باشند.

۴. ورود کلیه وسایل نقلیه به داخل دامداری ممنوع است و در صورت لزوم صرفاً پس از ضدعفونی کامل و دقیق اجازه ورود داده شود.

۵. دامداران سنتی نسبت به آهک پاشی و ضدعفونی محوطه دامداری اقدام نمایند.

۶. در ورودی محوطه دامداری، فضایی برای تعویض کامل لباس و چکمه (اتاق تعویض) تعبیه شود و از ورود افراد با لباس بیرون به داخل محل نگهداری دام ممانعت شود.

۷. در شرایط فعلی حتی الامکان از خرید دامهای جدید خودداری نموده و در صورت خرید، دام‌های خریداری‌شده را قبل از ورود به جمع دام‌های اصلی به مدت ۲۸ روز در محلی جداگانه قرنطینه و سپس به گله اضافه نمائید.

توصیه‌های دامپزشکی اردبیل برای پیشگیری از تب برفکی واکسیناسیون دام

اقدامات ضروری در هنگام مشاهده بیماری

۱. در صورت مشاهده هرگونه علائم بیماری، فوراً دام‌های بیمار را از دام‌های سالم جدا کرده (جداسازی و قرنطینه) و مراتب را در اسرع وقت به نزدیک‌ترین مرکز دامپزشکی گزارش دهید.

۲. از جابه‌جایی و انتقال کود آلوده در واحد دامی تا زمان رفع کامل بیماری و ضدعفونی محیط جداً خودداری نمائید.

همکاری و اطلاع‌رسانی

۱. از عموم دامداران درخواست می‌شود تا سطح هوشیاری خود را بالا برده و ضمن همکاری تنگاتنگ با اکیپ‌های واکسیناسیون از هرگونه سهل‌انگاری و عادی‌انگاری بیماری اجتناب ورزند.

۲. اخبار و اطلاعات موثق در خصوص این بیماری را صرفاً از کانال‌های رسمی اداره کل دامپزشکی استان و ادارات دامپزشکی شهرستان‌ها پیگیری نمایید و به شایعات و اخبار غیرموثق توجه نکنید.

بیماری تب برفکی یا بیماری دهان و پا که در اصطلاح محلی به بیماری داباغ شهرت دارد یک بیماری عفونی و گاهی کشنده ویروسی است که موجب بیماری در دامهای زوج سم از جمله در گاو و گوسفند می شود ویروس عامل بیماری در ابتدا به مدت دو تا سه روز در دام تب شدید ایجاد کرده و متعاقبا تاول هایی در داخل دهان، روی پا و بعضا در پستان دامها ایجاد می کند که ممکن است پاره شده و موجب لنگش و آبریزش از دهان شود قطرات تاول دفع شده از دام آلوده در تماس با تجهیزات دامداری، علوفه و وسایل و البسه آلوده موجب گسترش بیماری می شود.

به گزارش ایرنا، استان اردبیل با بیش از سه میلیون و ۹۰۰ هزار واحد دامی، رتبه ۱۰ کشوری را در صنعت دامداری دارد ، این استان دارای بیش از ۲ میلیون دام سبک و ۳۵۰ هزار دام سنگین است.

اردبیل رتبه هفت کشوری را در پرورش گوسفند ، رتبه سه را در پرورش گاومیش ، رتبه هفت را در پرورش گاو بوی و رتبه ۱۵ کشوری را در نگهداری و پرورش گاو اصیل دورگ داراست.