حکمت جعفری روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: هرچند کنجد گیاهی گرمسیری محسوب میشود، اما شهرستان پلدشت بهدلیل شرایط آبوهوایی مناسب، بهعنوان قطب اصلی تولید کنجد در منطقه شناخته میشود و این محصول در آنجا بهعنوان یکی از زراعتهای اصلی و کشت بهاره توسعه یافته است.
وی اظهار کرد: در مزارع استان از ارقام محلی و رقم «اولتان» استفاده میشود که بهدلیل مقاومت بالا به خشکی و سازگاری با خاکهای مختلف، در اراضی آذربایجانغربی کشت می شود.
سرپرست معاونت بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان با اشاره به تنوع اقلیمی استان گفت: میانگین عملکرد تولید کنجد در مزارع استان یکهزار و ۲۸۰ کیلوگرم در هر هکتار است که نشاندهنده پایداری تولید این دانه روغنی در شرایط اقلیمی سخت و کمآب منطقه است.
جعفری افزود: این محصول علاوه بر تولید روغن باکیفیت، در صنایع غذایی از جمله نانواییها، شیرینیپزی و روغنکشی کاربرد گستردهای دارد و نقش مهمی در تأمین مواد اولیه صنایع وابسته ایفا میکند.
سرپرست معاونت بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان خاطرنشان کرد: تنوع اقلیمی از جلگههای نیمهخشک تا مناطق کوهستانی سرد سبب شده تقریباً همه انواع کشت از غلات تا محصولات باغی و دانههای روغنی در این استان قابل انجام باشد.
وی پایین بودن ضریب مکانیزاسیون در برداشت را از مهمترین چالشهای توسعه این محصول دانست و گفت: برنامهریزی برای تأمین ادوات ویژه برداشت و افزایش آموزشهای ترویجی در دستور کار جهاد کشاورزی قرار دارد تا بهرهوری مزارع و سودآوری کشاورزان افزایش یابد.

جعفری اضافه کرد: آذربایجانغربی یکی از بزرگترین تولیدکنندگان سیب، انگور، و گردو در کشور است. این استان با بیش از ۱۲۰ هزار هکتار باغ بخش اعظمی از میوه به ویژه سیب درختی کشور را تأمین میکند.
به گزارش ایرن، آذربایجانغربی با ۸۴۰ هزار هکتار زمین زراعی این روزها بهدلیل بحران کمآبی و وضعیت دریاچه ارومیه مورد توجه قرار گرفته است. کارشناسان، کشت محصولات مقاوم به خشکسالی را بهعنوان مهمترین راهکار در این اقلیم سخت پیشنهاد کردهاند و کنجد در این شرایط کمآب به نمادی برای ترویج کشاورزی مقاوم به خشکی تبدیل شده است.
رودخانههای ارس، زولا، گدار، زاب و شهرچای از مهمترین منابع آبی استان به شمار میروند اما کاهش بارندگی و افت سطح آب دریاچه ارومیه در سالهای اخیر کشاورزی استان را به سمت محصولات کمآببر سوق داده است.
گندم و چغندر قند همچنان در رتبه اول سطح زیرکشت استان قرار دارند، سالانه بیش از ۴۰۰ هزار هکتار از زمینها به این محصولات اختصاص دارد و تولید چغندر قند به بیش از ۱.۵ میلیون تن میرسد.
با این حال، بحران آب در سالهای اخیر باعث شده توسعه کشت محصولاتی مانند کلزا، کنجد و زعفران سرعت بیشتری پیدا کند. براساس گزارش ایرنا در اردیبهشت ۱۴۰۳، حدود ۸۰۰ تن کنجد و ۴۲ هزار تن کلزا از مزارع استان برداشت شده است.
محصولات سبزی و صیفی مانند سیبزمینی، پیاز و گوجهفرنگی نیز در دشتهای ارومیه و مهاباد اهمیت زیادی دارند، اما محدودیت منابع آب زیرزمینی موجب تغییر الگوی کشت شده است.
بخش کشاورزی حدود ۲۵ درصد اشتغال استان را تشکیل میدهد و بیش از ۳۰۰ هزار نفر بهطور مستقیم یا غیرمستقیم در این بخش فعالیت دارند.
بخش کشاورزی حدود ۲۵ درصد اشتغال استان را به خود اختصاص داده و بیش از ۳۰۰ هزار نفر بهطور مستقیم یا غیرمستقیم در آن فعالیت دارند. متوسط مالکیت زمین در استان کوچک و پراکنده است و اغلب بین ۲ تا ۶ هکتار متغیر است که مانع تجمیع اراضی و افزایش بهرهوری میشود.
با وجود این محدودیتها، مناطق آزاد ماکو و شهرهای پلدشت، پیرانشهر، سردشت و ارومیه به دلیل همجواری با بازارهای صادراتی ترکیه و عراق، ظرفیت بالایی برای توسعه فرآوری محصولات کشاورزی دارند.