شناسهٔ خبر: 75493946 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایمنا | لینک خبر

از جاده‌های خاکی تا مطالبه‌گری مردم/ مشکلات زیرساختی دیشموک و مارگون در سفر استاندار

استاندار کهگیلویه و بویراحمد روز گذشته با همراهی تیم اجرایی، راهی سفری سخت به مناطق کوهستانی و صعب‌العبور دیشموک و مارگون شد تا از نزدیک در جریان مشکلات زیرساختی مردم و مطالبه‌گری آنها قرار بگیرد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری ایمنا از کهگیلویه و بویراحمد، صبح روز جمعه، دوم آبان، رأس ساعت ۵:۰۰ با همراهی و هماهنگی تیم روابط عمومی استانداری کهگیلویه و بویراحمد برای سفر به یکی از نقاط کوهستانی و صعب‌العبور بین شهرستان‌های مارگون و کهگیلویه از مسیر یاسوج به مارگون، راهی منطقه «رودریش» شدیم.

پس از خروج از مارگون و پشت سر گذاشتن روستاهای دم‌مارگون، سرچال، بیلوخر، آبسردان، جوکار و منطقه عشایری دالون، مسیر جاده آسفالته را به سمت یک جاده خاکی ترک کردیم، شروع ورود به جاده خاکی همراه بود با تکان خوردن‌های محکم ماشین، از شب قبل اعلام کرده بودند که عبور از این مسیر فقط با خودروهای کمک‌دار و شاسی بلند ممکن است، قطار ماشین‌های شاسی‌بلند، دولتی در انبوهی از گردوخاک گاه از دید پنهان می‌شدند.

خودروهای حامل استاندار، معاونان استاندار و مدیران دستگاه‌های اجرایی با راهنمایی فرماندار کهگیلویه جاده پر پیچ و خم، خاکی و ناایمن را با احتیاط طی می‌کردند، در کنار مسیر درختان گلابی وحشی، بنه و زالزالک با برگ‌های رنگارنگ در میان انبوه درختان بلوط، زیباآفرینی خالق زیبایی‌ها را به‌رخ می‌کشید، در کنار این زیبایی جفای دست بشر و تنه‌های خشک مانده از درختان بلوط، فتیله ذوق را پایین می‌کشید.

رودریش، زیبای خفته در باتلاق مشکلات

بعد از عبور از گردنه‌ها و پیچ‌ها، روستایی در پایین‌دست، احاطه شده در میان درختان میوه و زمین‌های شالیزار، چشم را به تماشا دعوت می‌کرد.

روستای زیبا اما دور از دسترس و کم‌برخوردار رودریش را بدون توقف به مقصد دیشموک ترک کردیم، پس از خروج از روستا برای عبور از رودخانه زیبا «رودریش» خودروهای شاسی‌بلند از روی پل دست‌ساز که با چوب و سنگ ساخته شده بود عبور کردند، در ادامه مسیر چادرهای عشایری، پشته‌های هیزم کنار جاده، خودنمایی می‌کرد.

خاک و غبار و وضعیت جاده چنان آزاردهنده بود که پایین کشیدن چند ثانیه‌ای شیشه مساوی بود با اتاقی پر از خاک، سربالایی‌های جاده اجازه توقف را نمی‌داد، توقف هر ماشین شاید ماشین‌های پشت‌سر را به دردسر می‌اندخت، چندباری استاندار توقف می‌کرد، پیاده می‌شد و مدیران برای مشورت دور او حلقه می‌زدند.

از جاده‌های خاکی تا مطالبه‌گری مردم/ مشکلات زیرساختی دیشموک و مارگون در سفر استاندار

جاده پردردسر مارگون به دیشموک؛ دغدغه‌ای ماندگارتر از همیشه

راه ارتباطی، همین جاده پر از دردسر، مهم‌ترین مطالبه مردم بود و این کاروان که تعطیلی روز جمعه‌شان تعطیل شده بود، راه افتاده بودند تا فکرهایشان را روی هم بریزند، چاره‌ای بسازند، من مدام می‌پرسیدم که چرا؟ چه توجیهی دارد؟ مگر چقدر جمعیت در این مسیر زیست می‌کنند؟ و چندین چرای دیگر، اصلاً چرا ما اینجاییم؟.

رانندگان خسته از رانندگی در این جاده پر از خطر غر زدنشان بیشتر از ما خبرنگاران بود، من ناراحت و خسته از مسیر نبودم، حرصم از این بود که کرد و خاک و وضعیت مسیر اجازه عکس و فیلم را نمی‌دهد.

پس از پیمودن ۳۷ کیلومتر جاده خاکی، ساعت به ۱۰:۰۰ صبح نزدیک می‌شد، شکم‌هایمان بیشتر از زبان‌مان گلایه داشتند، به نخستین روستا رسیدیم، رنگ سیاه آسفالت از دور پیدا شد، نفس راحت کشیدیم، به روستای «مورخانی» رسیدیم، جمعیتی از قبل آماده به استقبال آمدند، زنان و کودکان با کاغذ نوشته‌های در دست، نبود آب را فریاد می‌زدند، در جوار گلزار تنها شهید روستا به مطالبه‌گری ایستاده بودند، شاید می‌خواستند به مسئولان بگویند، حواستان به ادامه راه باشد، آرامش و آسایش مردم...

از جاده‌های خاکی تا مطالبه‌گری مردم/ مشکلات زیرساختی دیشموک و مارگون در سفر استاندار

آب، برق، گاز و راه، محور اصلی مطالبات مردم دیشموک

مسئولان با حضور در گلزار شهید با ادای احترام، بیعت خود با آرمان شهدا را امضا کردند، پس از زیارت، روحانی جوانی که خود را میهمان روستا خواند، خطاب به استاندار گفت: پس از انقلاب خدمات زیادی به مردم ارائه شده، در همین روستا برق و گاز، جاده آسفالت و مدرسه، چمن مصنوعی وجود دارد، اگر گلایه‌ای هست باید خوبی و خدمت را هم بازگو کرد.

وی افزود: آب، مهم‌ترین خواسته مردم است، کمبود آب مردم را به‌شدت آزار می‌دهد.

استاندار گفت؛ برنامه‌ریزی شده و در مصلی توضیح خواهم داد.

زنان وارد معرکه شدند، آقای استاندار ما آب می‌خواهیم، آب نداریم، بعضی هم درخواست‌های شخصی و عمومی خود را مکتوب کرده بودند و تحویل استاندار می‌دادند.

برای صرف صبحانه به خانه یکی از اهالی دعوت شدیم، سفره پهن شد و به رسم لری پذیرایی مفصلی شد، بعد از صرف صبحانه و چای، خودروی استاندار در روستای بناری دیشموک در جمع مردم توقف کرد، جوانی گوشی به دست دنبال استاندار بود، می‌گفت: می‌خواهم فیلمی به او نشان بدهم.

مشکل مردم برق بود، استاندار دست به گوشی شد و با مدیرعامل شرکت برق تماس گرفت و آخرین وضعیت برق روستا را جویا شد.

بناری را به سمت مرکز بخش دیشموک برای حضور در نمازجمعه و اجرای برنامه، ترک کردیم، در مسیر و در هر روستایی جمعی از مردم برای مشکلی جمع بودند، مشکلات بیشتر به آب، برق، گاز و جاده منتهی می‌شد.

از جاده‌های خاکی تا مطالبه‌گری مردم/ مشکلات زیرساختی دیشموک و مارگون در سفر استاندار

کمبود اعتبارات، دلیل تأخیر در اجرای پروژه‌ها

وقت بانک اذان به مصلای شهر رسیدیم، امام جمعه خطبه اول را خواند و در خطبه دوم، زبان، تریبون و کلام امام جمعه یکپارچه بیان مشکلات شد.

بعد از خطبه و نماز ظهر استاندار کهگیلویه و بویراحمد پشت تریبون رفت و از مردم روستاهای در مسیر جهت کوتاهی توقف عذرخواهی کرد و دلیلش را هم رسیدن به نماز و اجرای برنامه‌ها عنوان کرد.

یدالله رحمانی ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدای دفاع مقدس، جنگ ۱۲ روزه و شهدای امنیت و مدافع حرم به‌ویژه ۳۱ شهید بخش دیشموک اظهار کرد: هدف از سفر امروز علاوه بر بررسی مشکلات و مطالبات مردم، تجلیل از خانواده شهدا و خانواده جانباز سرافراز رهبر است.

وی افزود: شعار دولت چهاردهم وفاق و همدلی است و رئیس‌جمهور این شعار را در عمل به خوبی ثابت کرده و رهنمودهای مدبرانه رهبر انقلاب اسلامی را به‌عنوان چراغ و نقشه راه سرلوحه کار خود قرار داده‌است.

استاندار کهگیلویه و بویراحمد با تقدیر از حضور مردم در مسیر، گفت: امیدواریم که بتوانیم به‌عنوان خدمت‌گزار این عزیزان به وظیفه خود عمل کنیم.

وی با اشاره به سفر پیشین خود به منطقه تصریح کرد: امروز سفر خود را از شرق و از سمت شهرستان مارگون به بخش دیشموک شروع کردیم و مسائل و مشکلات مطرح شده از طرف مردم روستاهای آجم، رودریش، مورخانی، چندار بررسی می‌شود.

رحمانی با عذرخواهی از مردم روستاها خاطرنشان کرد: برخی از مردم در مسیر اصرار داشتند که از نزدیک مشکلات را ببینیم، اما باتوجه به برنامه‌ریزی حضور در نماز جمعه، توفیق حضور نبود که از این بابت عذرخواهی می‌کنم.

وی افزود: مشکلات مطرح شده بدون شک برای حل و رفع، برنامه‌ریزی لازم انجام می‌شود و مطابق با شاخص‌های اولویت‌بندی می‌شود.

استاندار کهگیلویه و بویراحمد گفت: عمده منابع دولت صرف هزینه جاری از جمله حقوق سه میلیون نیرو می‌شود و محدودیت منابع باعث تأخیر در اجرای برخی از پروژه‌ها است.

وی با اشاره به شعار دولت مبنی بر شنیدن صدای مردم محروم و کمتر برخوردار، تصریح کرد: ما به‌عنوان خادم مردم، در قالب سفر به مناطق درصدد خدمت به مردم هستیم.

خدمت به مردم، تکلیف مدیران

رحمانی گفت: مدیران باید مردم را به معنای واقعی ارباب رجوع خود بدانند و این را فرصتی برای خدمت به خلق و اطاعت از امر خداوند متعال بدانند.

وی با بیان اینکه مدیران باید در خدمت معیشت، تولید و اشتغال در جامعه باشند، افزود: در دولت چهاردهم به زیرساخت‌های آب، برق، راه، اطلاعات و ارتباطات، جذب سرمایه‌گذار در استان توجه ویژه‌ای شده‌است.

استاندار کهگیلویه و بویراحمد با مهم برشمردن رونق تولید و اشتغال گفت: در این راستا طرح پنجشنبه‌های سرمایه‌گذاری راه‌اندازی شده و در این طرح با شناسایی ظرفیت‌های اقتصادی با همکاری نمایندگان ولی‌فقیه و مجلس شورای اسلامی استان و مسئولان پروسه جذب سرمایه‌گذار و دریافت مجوزات لازم انجام می‌شود.

از پروژه‌های اقتصادی و عمرانی تا رفع دغدغه خودروی هلال‌احمر

وی تصریح کرد: ۷۱ پروژه بزرگ اقتصادی با بیش از هشت میلیارد دلار ارزش ارزی و بیش از ۱۰۰ همت ارزش ریالی برنامه‌ریزی کردیم که برخی از این پروژه‌ها در هفته دولت کلنگ‌زنی و برخی دیگر در سفر رئیس‌جمهور کلنگ‌زنی می‌شود.

رحمانی با بیان اینکه در حوزه‌های راه‌های فرعی و روستا در سال گذشته، ۵۴۰ میلیارد تومان مصوب داشتیم که هزار و ۶۷۰ میلیارد تومان اعتبار هزینه شده در پایان سال بود و در حوزه بزرگراه‌ها ۵۵۵ میلیارد تومان مصوب بوده که هزار و ۴۷۵ میلیارد تومان هزینه شده است.

وی با اشاره به اینکه هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان در حوزه آب مصوب بود که مبلغ هزینه شده بالغ بر هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان است، افزود: در سفر وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ۴۴ مصوبه داشتیم که روز دوشنبه جلسه مرور این مصوبات با حضور وزیر و معاونان برگزار شد و تاکنون از محل این سفر ۱,۵۰۰ میلیارد تومان در توسعه زیرساخت‌ها هزینه شده و غالب مصوبات تا پایان سال ۱۴۰۵ و شش ماه نخست سال ۱۴۰۶ به بهره‌برداری می‌رسد.

استاندار کهگیلویه و بویراحمد گفت: در حوزه برق علاوه بر اعتبارات توسعه شبکه و روشنای، ۱۶ پروژه بزرگ حیاتی تعریف شده که ۱۰ تا مربوط به پارسال بوده که هشت تا بهره‌برداری و یکی از دو پروژه باقیمانده، پست فوق توزیع برق دیشموک و قلعه‌رئیسی با ۱۰۰ میلیارد تومان اعتبار است.

وی با اشاره به نهضت عدالت در فضای آموزشی تصریح کرد: در این طرح ساخت و جایگزینی ۱۹۰ مدرسه پیش‌بینی شده بود، که تاکنون ۱۱۵ مدرسه آماده بهره‌برداری شده‌است.

رحمانی با بیان اینکه دیشموک به همراه یاسوج دو شهر در وضعیت نامطلوب شاخص‌های سرانه فضای آموزشی بودند، خاطرنشان کرد: مدرسه ۱۲ کلاسه با ۵۵ درصد پیشرفت، یک مدرسه سه کلاسه با ۳۰ درصد پیشرفت و دو مدرسه دیگر در این بخش تمام شده‌است.

از جاده‌های خاکی تا مطالبه‌گری مردم/ مشکلات زیرساختی دیشموک و مارگون در سفر استاندار

وی افزود: در سال ۱۴۰۳ اعتبارات در راهداری کهگیلویه ۸۰ میلیارد تومان بوده که ۶۰ درصد و در سال‌جاری از ۸۵ میلیارد اعتبار این حوزه در شهرستان، ۵۰ درصد به دیشموک اختصاص پیدا کرده است.

استاندار کهگیلویه و بویراحمد گفت: برای پروژه آب گندمکار ۱۳۰ میلیارد تومان اعتبار اختصاص پیدا کرده است.

وی با اشاره به کلنگ‌زنی کارخانه شن و ماسه در دیشموک تصریح کرد: در طرح جوانی جمعیت بخش ۸/۵ هکتار زمین اختصاص یافته که احداث ۲۶۰ واحد کلنگ‌زنی شد.

رحمانی با اشاره به سفر امروز به دیشموک خاطرنشان کرد: مسیر ارتباطی از مارگون تا مورخانی دیشموک ۳۷ کیلومتر است که برنامه ساماندهی این مسیر در برنامه امور عشایر و راهداری قرار می‌گیرد.

وی با اشاره به اختصاص ۳۰ میلیارد تومان به شهرداری دیشموک افزود: شش دستگاه خودروی سنگین نیز به شهرداری این شهر تحویل داده شد.

استاندار کهگیلویه و بویراحمد با تقدیر از حمایت‌های نماینده شهرستان کهگیلویه با بیان اینکه پروژه راه ارتباطی دم عباس و زیرنا کلنگ‌زنی شد، گفت: تنهای روستای بالای ۲۰ خانوار فاقد گاز روستای «چندار» است که تا پایان سال آینده انجام می‌شود.

وی با بیان اینکه برق روستای «بناری» در مرحله انتخاب پیمانکار است، تصریح کرد: کهگیلویه و بویراحمد سال‌جاری با ۵۰ درصد کاهش بارندگی بیشترین کاهش در بارش‌ها را داشته که شبکه‌های فرسوده، با آمار ۳۵ تا ۴۰ درصد نیز مزید بر علت شده‌است که با برنامه‌ریزی صورت گرفته توسط آبفا که ۲۰۵ لیتر بر ثانیه در آب صرفه‌جویی شده که می‌تواند جمعیت ۵۰ هزار نفری را حل کنید.

رحمانی با اشاره به اختصاص ۱۲۰ میلیارد تومان اعتبار به مسیر دیشموک به باغملک خاطرنشان کرد: بنیاد مسکن در بهسازی معابر روستایی دیشموک ۴۳ هزار متر مربع را آماده آسفالت کرده و ۲۰ هزار متر برای سال‌جاری در دستور کار قرار داده‌اند.

وی با اشاره به راه‌اندازی دفتر نمایندگی هلال‌احمر دیشموک افزود: این نمایندگی فاقد خودرو است اما هلال احمر موظف به تأمین خودرو است.

استاندار کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینکه در امنیت جز دو تا سه استان برتر کشور هستیم، گفت: این مهم را مرهون همدلی مردم و زحمات نیروهای نظامی و انتظامی و مسئولان هستیم و باید بدون تعارف با افراد مخل امنیت برخورد شود.

بعد از صحبت‌های استاندار نوبت به تحلیل از خانواده شهدا شد و پس از آن کلنگ احداث مسکن جوانی جمعیت دیشموک به زمین زده شد و با عجله و برای رسیدن به جشنواره انار مارین، بدون صرف ناهار دیشموک را به مقصد مارین در گچساران ترک کردیم.