نتایج تازهترین پژوهش جهانی درباره «شاخص شادی ۲۰۲۵» نشان میدهد که سادهترین و در عین حال قدرتمندترین راز خوشحالی انسانها در سراسر دنیا، پشت میز غذا پنهان است!
صرف غذا با دیگران قوی ترین عامل شادی زا در سالهای اخیر است. این مطالعه که در ۱۴۲ کشور انجام شده، نشان میدهد که افرادی که وعدههای غذایی بیشتری را با خانواده، دوستان یا همکارانشان میگذرانند، بهطور چشمگیری احساس رضایت، عشق، آرامش و شادی بیشتری را تجربه میکنند؛ حتی بیش از کسانی که درآمد یا موقعیت شغلی بالاتری دارند!
پژوهشگران میگویند تأثیر «صرف غذا با همدیگر» بر روح و روان، مرز جغرافیا، فرهنگ و سن را درنوردیده است. اطلاعات جمع شده از کافههای کوچک پاریس تا خانههای گرم سئول و ناهارخوریهای جمعی در قاهره، یک نتیجه را نشان میدهند؛وقتی انسانها کنار هم مینشینند، گفتگو میکنند و غذا را به اشتراک میگذارند، مغز هورمونهای شادی بیشتری آزاد میکند!
مطالعات روانشناسی و علوم اعصاب نشان میدهد اشتراک وعدههای غذایی با دیگران هورمونهایی مثل اکسیتوسین و سروتونین را در مغز آزاد میکند که با احساس تعلق، امنیت و شادی ارتباط مستقیم دارند. وقتی افراد کنار خانواده یا دوستان غذا میخورند، سطح استرس کاهش یافته و سیستم ایمنی تقویت میشود، ضمن اینکه گفتگو و تعامل اجتماعی باعث تقویت شبکههای اجتماعی مغز و احساس رضایت از زندگی میشود؛ به همین دلیل حتی یک وعده غذایی مشترک در هفته میتواند اثر قابلتوجهی بر سلامت روان و بهزیستی فرد داشته باشد.
در مقابل، محققان هشدار دادهاند که عادت غذا خوردن به تنهایی میتواند احساس انزوا و خستگی روحی را تشدید کند.
آنها پیشنهاد میکنند سیاستگذاران، شرکتها و خانوادهها با برگزاری ناهارهای جمعی، پیکنیکهای خانوادگی و سفرههای اشتراکی، «غذا خوردن با هم» را به یک سنت دوباره تبدیل کنند.
ترجمه: فاطمه رضائیان