محمد اسماعیل اسدی، پژوهشگر ارشد و بینالمللی کشاورزی حفاظتی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در گرگان گفت: کتاب «کشاورزی حفاظتی رویکرد بومسازگان نگر در کشاورزی پایدار» به قلم اینجانب و منیره فغانی پژوهشگر مستقل آب و محمدحسین رزاقی پژوهشگر مکانیزاسیون کشاورزی شاغل در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان در مهرماه سال جاری روانه بازار نشر شد.
وی افزود: این کتاب در ۷ فصل شامل کشاورزی حفاظتی چیست، اهمیت خاک، یک پیام به دولتها برای حفاظت خاک، خاکورزی حفاظتی کشاورزی حفاظتی نیست، اهمیت بقایای گیاهی و روشهای اندازهگیری آن در سطح مزرعه، ماشینهای کاشت بی خاکورزی و نتیجهگیری و پیشنهادها است.
اسدی ادامه داد: کتاب دارای پیش گفتاری نوشتهشده توسط مهندس عباس کشاورز پژوهشگر برجسته آب کشور و سرپرست سابق وزارت جهاد کشاورزی و همچنین پیشگفتاری به زبان انگلیسی و خلاصه کتاب به زبان انگلیسی است.
وی همچنین عنوان کرد: کتاب توسط انتشارات امرتات گنبدکاووس و در ۱۵۰ صفحه بهصورت رنگی به چاپ رسیده و بهای آن ۲۸۰ هزار تومان است.
محمد اسماعیل اسدی گفت: در پیشگفتار این کتاب آوردهایم که این کتاب برای ارائه آگاهی و معرفی مناسب رویکرد کشاورزی حفاظتی (Conservation Agriculture) برای شرایط کشور ایران نوشته شده و در آن سعی شده که به استناد منابع علمی معتبر و انتشار آخرین یافتههای تحقیقاتی در مورد سامانههای کشاورزی حفاظتی مبتنی بر طبیعت در ایران که در سراسر جهان استفاده میشوند، بپردازیم زیرا هر روز کشاورزان خردهپای بیشتری در ایران با چالشهای خاک و آب، اقلیم و نهادههای کمیاب روبهرو میشوند و لازم است برای تطبیق خود بادانش کشاورزی حفاظتی که از پشتوانه تحقیقات و توسعه بینالمللی بهرهمند است، آگاه شوند.
پژوهشگر مستقل آبوخاک گلستانی با اشاره به اینکه کشاورزی حفاظتی (CA) یک مفهوم جامع برای مدیریت پایدار زمینهای کشاورزی برای دستیابی به پایداری اجتماعی، زیستمحیطی و اقتصادی در چارچوب محلی است، گفت: کشاورزی حفاظتی بر بهبود سلامت خاک زنده، گیاهان، حیوانات و محیطزیست، ضمن حفظ و حراست از منابع طبیعی ما تمرکز دارد.
وی افزود: هدف آن سالمتر کردن زمین در طول زمان و درعینحال حفظ کیفیت محیطزیست است و سیستمهای کشاورزی حفاظتی رویکردی مبتنی بر بومشناسی برای سامانههای کشاورزی هستند که در سازگاری با طبیعت عمل میکنند.
اسدی خاطرنشان کرد: کشاورزی حفاظتی بر اساس سه اصل اولیه بههمپیوسته است. نخست حداقل دستکاری مکانیکی دائمی خاک، دوم پوشش دائمی زیستتوده محصول روی سطح خاک و درنهایت تنوع زیستی از طریق تناوبهای زراعی متنوع و ارتباطات، ازجمله مخلوطهای گیاهان پوششی، همراه با شیوههای زراعی مکمل خاص هر مکان است که این اصول بهآرامی تکاملیافتهاند که میتوانند منجر به افزایش خدمات بومسازگانی و بهبود امنیت غذایی و مزایای زیستمحیطی شوند.
∎