مدیرکل دامپزشکی استان مازندران روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به افزایش بیسابقه دمای هوا در روزهای اخیر، هشدار داد که این پدیده سلامت دام، طیور و آبزیان را به شدت تهدید میکند.
حمزه آقا پور کاظمی تأکید کرد که رعایت نکات بهداشتی و مدیریتی میتواند از گرمازدگی و تلفات ناشی از آن جلوگیری کند.
وی بر لزوم اقدامات پیشگیرانه برای حفظ سلامت دام و طیور تأکید کرد و ادامه داد: خنکسازی محیط، افزایش دسترسی به آب تمیز، پرهیز از چرای روزانه و تقویت تهویه از راهکارهای کلیدی برای کاهش استرس گرمایی و جلوگیری از شیوع بیماریهای ثانویه است.
آقاپور کاظمی خاطرنشان کرد: مهمترین مسئله، تهویه و خنکسازی محیط پرورش است.
وی استفاده از پنکههای سقفی، مهپاش و جریاندهی هوا را از راهکارهای مؤثر برای کاهش دما عنوان کرد و افزود: دامها نیز مانند انسان در هوای گرم به آب خنک و تمیز نیاز دارند و مصرف آب آنها در این شرایط افزایش مییابد.
مدیرکل دامپزشکی مازندران با بیان اینکه بیشتر تلفات دامی ناشی از خود گرما نیست، بلکه بیماریهای ثانویه عفونی و تنفسی عامل اصلی هستند، توضیح داد: تراکم دامها در آغلهای بدون تهویه، افزایش گازهای مضر ناشی از فضولات و رطوبت بالا، شرایط را برای شیوع بیماریها مساعد میکند.
وی به دامداران توصیه کرد از چرای دام در ساعات گرم روز خودداری کرده و تغذیه را به زمانهای خنکتر موکول کنند.
آقاپور کاظمی همچنین به تشریح علائم استرس گرمایی در طیور پرداخت و گفت: کاهش تحرک، پرریزی، لهله زدن، کاهش مصرف خوراک و افزایش مصرف آب از نشانههای هشداردهنده در پرندگان است.
وی دمای ایدهآل برای پرورش جوجهها را بین ۱۸ تا ۲۱ درجه سانتیگراد دانست و تأکید کرد:در فصول گرم باید فضای آبخوریها را ۲۵ درصد افزایش داد و تغذیه را به شبها موکول کرد.
آقاپورکاظمی با تاکید بر سرویس به موقع و آماده به کار بودن ژنراتور برق اضطراری گفت: پیشنهاد می شود ژنراتور برق اضطراری دوم برای مرغداری ها تهیه گردد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به تأثیر گرمای هوا بر آبزیان اشاره کرد و گفت:در استخرهای پرورش ماهی، کاهش اکسیژن محلول در آب یک خطر جدی است و باید با افزایش هوادهی از تلفات جلوگیری کرد.
مدیرکل دامپزشکی مازندران همچنین به تفاوت دمای مناسب برای آبزیان سردابی (۱۴ درجه) و گرمابی (۲۸ درجه) اشاره و خواستار نظارت دقیق پرورشدهندگان شد.
آقاپور کاظمی در پایان با تأکید بر لزوم برنامهریزی برای ذخیرهسازی آب سالم و عایقبندی تانکرهای آب، از دامداران و مرغداران خواست تا با رعایت اصول بهداشتی و مدیریتی، از خسارات ناشی از موج گرمای فعلی جلوگیری کنند.
وجود بیش از سه هزارو ۵۰۰ مرکز آبزی پروری با تولید سالانه بیش از ۱۰۰هزار تن، فعالیت ۲هزار و ۵۰۰ مرغداری با تولید سالانه ۲۱۰ هزار تن گوشت سفید، وجود حدود سه میلیون راس دام سبک و سنگین که ۷۰ درصد آن در قالب دامداری کوچک و سنتی است، مصرف سالانه ۹۰۰ هزار تن شیرخام در کارخانه های لبنی مازندران و پرورش انواع ماکیان نقش دامپزشکی استان را در صدور مجوز و نظارت از مزرعه تا سفره را دوچندان کرده است.