شناسهٔ خبر: 74206427 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: ایسنا | لینک خبر

دستاورد محققان جهاد دانشگاهی تهران در زمینه دانش فنی تولید «بچه ماهی مقاوم»

دستیابی به دانش فنی تولید «بچه ماهی مقاوم قزل‌آلای رنگین‌کمان» با واکسیناسیون و کاهش مصرف آنتی‌بیوتیک و دیگر ملاحظات دستاورد محققان جهاد دانشگاهی تهران بوده است که ضمن کمک به توسعه کمی صنعت آبزی‌پروری کشور از خروج بی‌رویه ارز جلوگیری می‌کند.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایسنا، دکتر احمد عرفان‌منش، مجری طرح در آستانه چهل و پنجمین سالگرد تشکیل جهاد دانشگاهی با بیان این‌که توسعه کمی صنعت آبزی‌پروری تا زمانی که مشکل بیماری در این صنعت وارد نشده بود سرعت زیادی داشت، اظهار کرد که اما اخیراً به ‌علت شیوع بیماری‌ها، پرورش ماهی دچار مشکلات فراوانی شده که دامنه این مشکلات علاوه‌بر مزرعه‌دار، به حوزه محیط زیست و بهداشت عمومی هم وارد شده است.

وی در ادامه توضیح داد: بر این اساس سازمان جهاد دانشگاهی تهران بر آن شد تا با استفاده از دو دهه تجربه در حوزه واکسن آبزیان و ارتباط نزدیکی که با صنعت قزل‌آلای کشور دارد در زمینه تولید بچه ماهی مقاوم با استفاده از واکسن و برنامه‌های بهداشتی اقدام کند.

مجری طرح «بچه ماهی مقاوم»، با بیان این‌که پس از  مطالعات کتابخانه‌ای، از سال ۱۴۰۲ گروه فرآورده‌های بیولوژیک دامی جهاد دانشگاهی طرح تولید بچه ماهی مقاوم را آغاز کرد، گفت: در این طرح که در همکاری نزدیک با مزارع پرورش ماهی اجرا شد، بازماندگی ماهی به‌طور چشمگیری افزایش یافته و همچنین ضریب تبدیل خوراک در طول دوره پرورش بهبود یافت.

دکتر عرفان‌منش، مهم‌ترین فاکتور را در این برنامه کاهش مصرف آنتی‌بیوتیک برشمرد که در وزن بالای ۱۰۰ گرم متوقف شد.

وی افزود: افرادی که با پرورش ماهی آشنا هستند تأیید می‌کنند که مصرف دارو نسبت مستقیم با وزن ماهی دارد، به‌عنوان مثال مصرف دارو در وزن ۵۰۰ گرم پنج برابر مصرف در وزن ۱۰۰ گرم است. با تمرکز در مقاوم‌سازی بچه ماهی در وزن پایین، به مصرف داروها در وزن بالا نیاز کمتری پیدا می‌شود و این یک نوع سرمایه‌گذاری محسوب می‌شود.

مجری طرح «بچه ماهی مقاوم» در جهاد دانشگاهی تهران، با بیان این‌که با اجرای این طرح ضریب تبدیل خوراک ۳۰ درصد بهبود می یابد، در ادامه خاطرنشان کرد که این موفقیت علاوه‌بر تأمین نیازهای داخل، می‌تواند زمینه جلوگیری از واردات تخم چشم‌زده قزل‌آلا از کشور و خروج ارز را هم فراهم کند.

وی تصریح کرد: با اجرای این طرح اقدام موثری در تأمین امنیت غذایی صورت گرفته و به‌لحاظ اقتصادی بهره‌وری پرورش ماهی را به میزان قابل توجهی افزایش خواهد داد.

انتهای پیام