شناسهٔ خبر: 73959932 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

هنرمندان زن نوگرای ایرانی به موزه هنرهای معاصر آمدند/ از ایران درودی تا منیر فرمانفرماییان

تهران- ایرنا- نمایشگاه «به گزارش زنان؛ آثار هنرمندان زن نوگرای ایران به روایت موزه هنرهای معاصر» با نمایش ۱۲۱ اثر از هنرمندانی؛ چون منیر فرمانفرماییان، بهجت صدر، ایران درودی، پروانه اعتمادی، فریده لاشایی و لیلی متین‌دفتری در موزه هنرهای معاصر تهران از اول مرداد ۱۴۰۴ برپا می‌شود.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، نشست خبری نمایشگاه «به گزارش زنان؛ آثار هنرمندان زن نوگرای ایران به روایت موزه هنرهای معاصر» یکشنبه (۲۹ تیرماه) با حضور رضا دبیری‌نژاد رئیس موزه هنرهای‌ معاصر تهران، افسانه کامران، توکا ملکی و سجاد باغبان ماهر کیوریتورهای (نمایشگاه‌گردان) نمایشگاه در موزه هنرهای معاصر تهران برگزار شد.

رئیس موزه هنرهای‌ معاصر تهران در این نشست با گرامیداشت یاد شهدا و آسیب‌دیدگان جنگ تحمیلی ۱۲ روزه اظهارداشت: ایده برگزاری نمایشگاه «به گزارش زنان» از مدت‌ها قبل شکل گرفته بود، پس از نمایشگاه «پیکاسو» قصد داشتیم آن را برگزار کنیم، چیدمان نمایشگاه در حال انجام بود تا بتوانیم اواخر خردادماه این رویداد را افتتاح کنیم اما به دلیل جنگ، این رویداد متوقف شد و اکنون با بهبود شرایط قصد داریم نمایشگاه به گزارش زنان؛ آثار هنرمندان زن نوگرای ایران به روایت موزه هنرهای معاصر را افتتاح کنیم.

رضا دبیری‌نژاد گفت: تاکنون نمایشگاه‌های متعددی به صورت انفرادی و دو سه نفره از آثار زنان هنرمند برپا شده است، در این نمایشگاه تلاش کردیم از گنجینه موزه هنرهای معاصر تهران روایتی منسجم از حضور زنان نوگرا در هنر معاصر ارائه کنیم، در گنجینه موزه هنرهای معاصر تهران، ۲۷۰ اثر از ۶۵ هنرمند زن نوگرا شناسایی شده است که به تناسب ظرفیت فضایی منتخبی از این آثار در نمایشگاه «به گزارش زنان؛ آثار هنرمندان زن نوگرای ایران به روایت موزه هنرهای معاصر» با نمایش هنرمندانی همچون منیر فرمانفرماییان، بهجت صدر، ایران درودی، پروانه اعتمادی، فریده لاشایی و لیلی متین دفتری ارایه می‌شود.

رئیس موزه هنرهای معاصر تهران افزود: هنرمندان در طول تاریخ و در بخش‌های مختلف هنری همچون فرش و نقاشی نقش تاثیرگذاری داشته‌اند اما کمتر شناخته شدند و در دوره معاصر یکی از ویژگی‌ها حضور اجتماعی زنان است که باید به آنها بپردازیم. زنان هنرمند اکنون نقش مهمی در فضای هنر معاصر ایران ایفا می‌کنند که حراج‌های هنری و نمایشگاه‌ها حتی در عرصه بین‌المللی بدون حضور زنان برگزار نمی‌شود. همچنین از زمان تأسیس موزه تاکنون هیچ‌گاه مدیری زن نداشته‌ایم، بر این اساس توکا ملکی برای افتتاح رسمی نمایشگاه به عنوان رئیس افتخاری موزه انتخاب شده است.

دبیری‌نژاد بیان کرد: در جریان نمایشگاه، کتاب‌های نمایشگاه «پیکاسو» و کتاب نمایشگاه زنان رونمایی خواهد شد. همچنین در این بخش جنبی نمایشگاه، نشست‌های پژوهشی و نمایش فیلم‌های مستند خواهیم داشت که محتوای آن در قالب‌های مختلفی منتشر می‌شوند و در اختیار عموم قرار خواهد گرفت. مجازی‌سازی نمایشگاه را هم پیگیری خواهیم کرد. در این راستا، سایت موزه هنرهای معاصر تهران هم راه‌اندازی می‌شود.

اهمیت جایگاه زنان در هنرهای تجسمی ایران

توکا ملکی نویسنده و پژوهشگر و یکی از کیوریتورهای نمایشگاه «به گزارش زنان» با اشاره به اهمیت جایگاه زنان در هنرهای تجسمی ایران و به ویژه هنر نوگرا اظهارداشت: نوشتن تاریخ هنر بدون در نظر گرفتن منظر زنان ممکن نیست. دیدگاه‌های هنرمندان زن باید بررسی شود، دیدگاه‌های زنان و زوایایی که به زندگی نگاه کردند، قطعاً تکمیل‌کننده تاریخ هنر بوده است و باید شباهت‌های آنان را با رفتارهای هنری مردان هنرمند بررسی کرد. این به معنی تفکیک جنسیتی و پررنگ کردن نقش زنان یا پنهان کردن آنان نیست بلکه بازخوانی ویژگی‌هایی هست که آثار هر کدام از هنرمندان دارد و بدون خوانش آنان حتماً این تاریخ هنر ناقص خواهد بود.

هنرمندان زن نوگرای ایرانی به موزه هنرهای معاصر آمدند/ از ایران درودی تا منیر فرمانفرماییان

ملکی درباره ساختار نمایشگاه گفت: در این رویداد، آثار زنان هنر در چند بخش تقسیم شده‌اند؛ از پیشگامان زن هنر نوگرا همچون شکوه ریاضی گرفته تا پرتره‌نگاری، هنر انتزاعی با نمونه‌هایی از بهجت صدر و منیر فرمانفرماییان و طبیعت‌نگاری که در میان زنان نقاش جایگاهی ویژه داشته است. به صورت کلی هنر زنان معاصر ایران در قالب‌های پرتره، طبیعت انتزاعی، زندگی روزمره، نوسنت‌گرایی و اجتماعی در قالب‌های نقاشی، مجسمه، عکس و ویدئوآرت به نمایش گذاشته می‌شود.

افسانه کامران نویسنده، مدرس دانشگاه و یکی دیگر از کیوریتورهای نمایشگاه «به گزارش زنان» نیز با اشاره اهمیت پژوهش در حوزه هنرهای تجسمی به خصوص فعالیت زنان هنرمند افزود: در بخش جنبی این نمایشگاه، نشست‌های پژوهشی مختلفی تدارک دیده شده است که قصد دارند آثار زنان هنرمند را از جنبه‌های مختلف سیاسی و اجتماعی و بین رشته‌ای بررسی کنند، فکر می‌کنم با برپایی این نمایشگاه سمت و سوی بررسی آثار هنرمندان تجسمی تغییر و از بازنمایی گذر کند. تلاش کردیم چهار محور موضوعی؛ شامل تاریخ‌نگاری هنر زنان و چالش‌های زنان هنرمند، شیوه‌ها و رسانه‌ها و تجربه مدیوم‌های رسانه‌ای برای زنان و دیگری زنان هنرمند، حرفه و درآمد آنان را بررسی کنیم.

برگزاری ۱۴ نمایشگاه از آثار زنان هنرمند

سجاد باغبان ماهر موزه دار و دیگر کیوریتور نمایشگاه «به گزارش زنان» نیز با اشاره به محدودیت‌های نمایش آثار هنرمندان بیان کرد: بخش مهم زندگی و فعالیت یک موزه استمرار اکتساب و گرداوری آثار جدید برای تکمیل گنجینه است. محدودیت‌ها و مشکلاتی برای برگزاری نمایشگاه داشتیم اما تلاش کردیم تا حد امکان آثاری را به نمایش بگذاریم. در این رویداد، ۱۲۱ اثر منتخب از ۶۵ هنرمند به نمایش گذاشته می‌شود که بخشی از آنها تاکنون به نمایش گذاشته نشده است‌.

باغبان ماهر گفت: پیش از جنگ تحمیلی هماهنگی‌هایی با بعضی از گالری‌ها برای نمایش آثار انجام شد اما پس از جنگ ناهماهنگی‌هایی ایجاد شد و در نهایت ۱۲ گالری در بخش جنبی برای برپایی نمایشگاه با ما همکاری کردند، در مجموع ۱۴ نمایشگاه و رویداد در بخش جنبی نمایشگاه «به گزارش زنان» با موضوع آثار هنرمندان زن معاصر برپا خواهد شد که این آثار در گنجینه موزه هنرای معاصر تهران وجود نداشتند، هفت رویداد پنجشنبه (دوم مردادماه) در گالری‌های خانه هنرمندان و هفت رویداد در گالری‌های اِچ، اُ، باشگاه، سهراب، شم، علیها، ندا، نگر،نقش جهان، میرانا، هما و وَرد جمعه(سوم مردادماه) افتتاح می‌شوند.

تغییر روابط عمومی موزه هنرهای معاصر

همچنین در این نشست رضا دبیری‌نژاد رئیس موزه هنرهای معاصر تهران با اشاره به بازنشستگی حسن نوفروستی مدیر روابط عمومی این موزه، شاهین زمانی را به عنوان مدیر جدید روابط عمومی این موزه معرفی کرد. زمانی تا پیش از این در بخش بین‌الملل موزه هنرهای معاصر تهران فعال بود.

دبیری‌نژاد گفت: روابط عمومی موزه فعالیتی دوگانه است، به دلیل اینکه موزه به نوعی روابط عمومی است و مسئولیت بخش روابط عمومی آن، نیازمند فعالیت‌های دوچندانی است، از فعالیت‌های آقای نوفرستی در این مدت قدردانی می‌کنیم.

حسن نوفرستی نیز با قدردانی از مدیریت موزه هنرهای معاصر تهران گفت: حضور من در این سمت با پیشنهاد منصور ملکی بود و با همکاری شما توانستم کارها را پیش ببرم، در این مدت سعی کردم ارتباط موثری با هنرمندان و اصحاب رسانه داشته باشم و از خانواده ملکی که مرا برای این سمت معرفی کردند، قدردانی می‌کنم.

نمایشگاه «به گزارش زنان؛ آثار هنرمندان زن نوگرای ایران به روایت موزه هنرهای معاصر» چهارشنبه(یکم مرداد ماه) در موزه هنرهای معاصر تهران افتتاح می‌شود و به مدت دو ماه میزبان علاقه‌مندان است.