به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ عدم تناسب میان تقاضای بالای زائران برای سفر به مشهد و عرضه محدود بلیط بهدلیل ظرفیت اندک ناوگانهای ریلی و هوایی، مهمترین دغدغه مسافران هنگام سفر به مشهد، بهخصوص در ایام مذهبی است. علاوهبر این، ازدیاد سفرهای کاروانی در مناسباتی مانند شهادت امام رضا (ع) یا اربعین حسینی، ضعف مدیریتی، نبود زیرساختهای فنی مطلوب و نوسانات قیمتی از دیگر مولفههایی هستند که موجب عدم همخوانی میان عرضه و تقاضای بلیط مشهد میشوند.
طبق گزارش ایرنا در بازه زمانی ۲۵ اسفند ۱۴۰۳ تا ۱۱ فروردین ۱۴۰۴، ۴ میلیون و ۷۸۴ هزار و ۷۹۶ نفر به مشهد سفر کردهاند که ۱۲۷ هزار و ۴۵۶ نفر آنها از طریق خطوط هوایی، ۲۲۴ هزار و ۷۸ نفر بهکمک خطوط ریلی و ۲۰۲ هزار و ۳۹۲ نفر آنها با اتوبوس و سایر وسایل حملونقل عمومی وارد پایتخت معنوی شدهاند؛ این موضوع نشان میدهد ۴ میلیون و ۲۳۰ هزار و ۸۶۹ نفر با خودرو شخصی به مشهد سفر کردهاند که بخش اعظمی از آنها، نبود بلیط هواپیما یا قطار را عامل این شیوه مسافرت دانستهاند.
در همین راستا، دبیر انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی خراسان رضوی طی گفتگو با ایسنا میگوید: "اگر دولت بتواند معضل عرضه و تقاضای بلیطهای هواپیمایی را حل کند، معضل کمبود پرواز و بلیط هواپیما در دهه پایانی صفر و دیگر مناسبتها حل میشود". وی در ادامه افزود: "پروازهای مشهد به شدت کم است و بلیطی وجود ندارد، مگر اینکه زائران به زحمت بتوانند بلیط پیدا کنند."
علاوهبر معضل عرضه و تقاضا، وجود بازار سیاه و فروش غیررسمی بلیط توسط دلالها، موجب تفاوت قیمت نرخ مصوب با قیمت واقعی بلیطهای موجود در بازار سیاه میشود. فرهاد دوایی طی گفتگوی خود با ایسنا به این مشکل اشاره میکند و میگوید: "نرخ مصوب بلیط هواپیما تهران به مشهد در شهریور ۱۴۰۳، ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان است؛ در حالیکه مطابق این نرخ مصوب، هیچ بلیطی پیدا نمیشود. این موضوع در خصوص بلیط قطار هم وجود دارد و مسافران با مراجعه به آژانسهای مسافرتی، بلیطی برای خرید نمییابند!"
دغدغه عدم تناسب میان عرضه و تقاضا به همین قسمت خلاصه نمیشود؛ بهعنوان مثال، جبار علی ذاکر در مصاحبه با شهرآرانیوز که در گزارش «شکایت مسافران از نبود بلیط برای مشهد در تعطیلات مذهبی» به آن پرداخته شده، معتقد است که اصلیترین چرایی کمبود بلیط مشهد، نابرابری میان عرضه بلیط و تقاضای مسافران است. جعفر شهامت بهعنوان مدیر راهداری و حملونقل جادهای مشهد با تاکید بر همین موضوع، نبود زیرساختهای فنی و فرسودگی خطوط ریلی و هوایی را عامل مهمی در کمبود عرضه نسبت به تقاضا میداند.
خبرگزاری کار ایران در مرداد ۱۴۰۳، پارامترهای مهمی مانند عدم شفافیت در قیمتگذاری بلیط ها، مشکل فنی در سیستم خرید آنلاین و مدیریت ضعیف سیستم پیش فروش بلیط مشهد را از معضلاتی دانست که رسیدگی به آنها میتواند سیستم عرضه بلیط را بهبود دهد. برای مثال، اعلام میشود که رزرو آنلاین بلیط مشهد امکانپذیر است؛ اما بسیاری از زائران بهدلیل مشکلات فنی نمیتوانند وارد سایت شوند و بلافاصله پس از ورود به مراجع آنلاین، بلیطها توسط رباتها خریداری میشوند و افراد عادی از رزرو بلیط باز میمانند.
طرحهای فعلی پیشفروش یا عرضه بلیط، باعث گلایه مسافران شدهاند و تا مادامی که عرضه و تقاضا با هم همخوانی نداشته باشند، این مشکلات ادامه دارد و در دقایق ابتدایی بازگشایی سامانه فروش بلیطها، بسیاری از مردم موفق به خرید بلیط نمیشوند.
بنابراین فاکتورهایی مانند عدم نظارت بر قیمتگذاری، مشکلات فنی در دسترسی به بلیط، افزایش سفرهای دستهجمعی در مناسبتهای مذهبی، کمبود ظرفیت خطوط ریلی و هوایی، ضعفهای زیرساختی و سیستم مدیریتی ضعیف میتوانند عدم همخوانی عرضه و تقاضا را تحت تاثیر قرار دهند و چالشهای بیشتری برای مسافران به وجود آورند. بهتر است مسافران برای مدیریت این چالش، زودتر نسبت به خرید بلیط مشهد اقدام کنند.