به گزارش خبرگزاری ایمنا منصور شیشه فروش امروز دوشنبه بیستوسوم تیر در جلسه کارگروه مشترک کاهش آلودگی هوا و مقابله با پدیده گردوغبار در استان، عوامل طبیعی و انسانساخت را از علل آلودگی هوای شهر اصفهان دانست و اظهار کرد: کم بارشی، پایداری جو، ذرات گرد و غبار ناشی از کانونهای فرسایش بادی، آلایندههای ناشی از منابع ثابت و سیار، خودروهای شخصی، ناوگان حمل و نقل بار و مسافر، صنایع و کارگاهها، نیروگاهها و مصرف گاز شهری از جمله عوامل است.
وی در راستای کاهش آلودگی هوا، سند جامع کاهش آلودگی هوای اصفهان تدوین و به تصویب شورای برنامهریزی استان رسیده است، افزود: بر اساس این سند، ۱۵ دستگاه اجرایی موظف به اجرای بیش از ۱۰۰ برنامه طی سه سال هستند و اداره کل حفاظت محیط زیست استان به عنوان ناظر بر اجرای وظایف هر بخش تعیین شده است.
مدیرکل مدیریت بحران استان اصفهان افزود: برنامهریزی لازم با تشکیل جلسات قرارگاه کاهش آلودگی هوا ادامه دارد و تیمهای عملیاتی مجزا برای بهینهسازی واحدهای تولید آجر با همکاری ادارات مختلف در حال فعالیت هستند.
وی ادامه داد: نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی، توسعه خودروهای برقی، استانداردسازی صنایع آلاینده، عدم استفاده از سوخت مازوت و توسعه نیروگاههای خورشیدی، اجرای طرحهای ترافیکی و تکمیل رینگهای ترافیکی شهری از جمله مهمترین موارد اولویتدار مندرج در سند است که نیاز به حمایت ملی دارد.
شیشه فروش تصریح کرد: سازمان حفاظت محیط زیست کشور باید در جهت افزایش اعتبارات مورد نیاز اداره محیط زیست اصفهان برای پایش مستمر منابع آلاینده و رفع مشکلات سامانههای ایستگاههای سنجش آلودگی هوا اقدام کند.
وی با بیان اینکه کارگروه آلودگی هوا در طول سال جلسات مختلفی را تشکیل میدهد، گفت: بهطور مثال قانون هوای پاک که تصویب شد؛ محور آن محیط زیست است و نظارت بر اجرای طرحها را این سازمان انجام میدهد؛ در این قانون ابلاغ شده است که باید محیط زیست پیگیریهای لازم را برای تشکیل جلسات کارگروه کاهش آلودگی هوا انجام دهد.
مدیرکل مدیریت بحران استان اصفهان بیان کرد: در قانون هوای پاک که سال ۱۳۹۶ با ۳۴ ماده و ۳۹ تبصره تصویب شد، توضیح داده شده است که آلودگی هوا انتشار یک یا چند آلاینده از جمله جامد، مایع و گاز در هوای آزاد است بهگونهای که برای سلامت عموم ضرر دارد.
وی با اشاره به منابع آلاینده طبیعی همچون گرد و غبار و طوفان، منابع متحرک از جمله نقلیههای موتوری و منابع ثابت شامل صنایع، معادن کشاورزی، خدماتی و تجاری افزود: برای رفع این آلایندهها در طول سال جلساتی تشکیل شده است و وظایفی که در ۳۴ ماده وجود دارد، در دستگاه اجرایی توسط محیطزیست نظارت و پیگیری میشود، اما مواقع اضطرار زمانی است که استمرار پایداری جو موجب افزایش میزان غلظت آلایندهها در کوتاهمدت شود و برای سلامت انسان نیز ضرر داشته باشد.
مدیرکل مدیریت بحران استان اصفهان تصریح کرد: در حال حاضر، سند جامع مقابله با آثار گرد و غبار در استان اصفهان تهیه و وظایف دستگاهها در آن مشخص شده است و اجرای آن تحت نظارت سازمان محیط زیست در حال پیگیری است. با این حال، این اقدام نیازمند حمایت ملی است.
وی حقابه تالاب گاوخونی ۱۷۶ میلیون مترمکعب است که به وزارت نیرو و سازمان محیط زیست ابلاغ شده است و حداقل حقابه نیاز تالاب برای احیا شدن بخشی از آن به شمار میرود، گفت: منشأ بسیاری از گردوغبارها در شهر اصفهان، تالاب گاوخونی است و یکی از سه هدف احیای تالاب، حفاظت از اکوسیستمهای موجود و تقویت مدیریت آنها است.
شیشهفروش با تأکید بر ضرورت تأمین حقابه تالابهای بینالمللی گاوخونی و تالاب شور گلپایگان توسط وزارت نیرو و سازمان محیط زیست، عنوان کرد: احیای این تالابها گامی مهم در کنترل گرد و غبار و مقابله با بیابانزایی در منطقه است، تالاب گاوخونی با وسعتی بالغ بر ۴۷ هزار هکتار، اکنون نزدیک به ۹۸ درصد خشک شده و نیازمند توجه فوری ملی است.
وی با اشاره به ثبت ۳۲ روز ناسالم از ابتدای سال، افزود: بیشتر این آلودگیها ناشی از گرد و غبار است و به همین منظور ستاد ویژه گرد و غبار کشور باید برای استان اصفهان برنامهریزی کند.
مدیرکل مدیریت بحران استان اصفهان تصریح کرد: قرارگاه مقابله با آلودگی هوا باید بتواند برای اجرای کارهای اضطراری جهت اقدامات مهم و کوتاهمدت و برنامهریزی اقدامات بلندمدت تا افق آینده در زمینه سالمسازی هوا فعالیت کند.
وی با بیان اینکه پیگیری و نظارت بر عهده محیطزیست است، گفت: در قرارگاه آلودگی هوا پیگیری و نظارت بر اجرای قانون هوای پاک، مطالعه سیاهه انتشار آلودگی هوا و مدلسازی آن، تدوین و پیگیری اجرای سند بهسازی و نوسازی صنایع آجر و تهیه سند برنامه کاهش آلودگی هوای اصفهان از جمله کارهایی است که باید پیگیری شود.
شیشه فروش ادامه داد: صنایع بزرگ با توجه به سهم خود در تردد ناوگان حملونقل و بار مسافر تعهداتی دارند که باید برای اجرایی کردن طرحهای اضطراری کاهش آلودگی هوا از جمله کمک به تقویت ناوگان حملونقل عمومی و نوسازی آن ناوگان حملونقل برقی موتورسیکلتها، تاکسیها و اتوبوسها اقدام کنند؛ از برنامهریزیهای دیگری که درباره طرح جامع زیستمحیطی باید مورد توجه قرار گیرد، طرح سیکل ترکیبی شدن و انتقال نیروگاه شهید منتظری به خارج از محدوده است.
وی با اشاره به نهالکاری در سطح ۳۱۰ هزار هکتار از اراضی در ۱۴ کانون بحرانی، اجرای ۳۰۰ کیلومتر بادشکن زنده و غیرزنده بهمنظور حفاظت از جادهها در برابر گرد و غبار و مالچپاشی در سطح ۳۰ هزار هکتار از اراضی شمالی استان، گفت: با وجود شناسایی یک میلیون و ۵۰۰ هزار هکتار اراضی درگیر با فرسایش بادی در استان، لازم است طرحهای جامعتر و کاملتری برای مقابله با این بحران اجرا شود.
مدیرکل مدیریت بحران استان اصفهان خاطرنشان کرد: اجرای اقدامات بیابانزدایی قرار دارند و ضروری است سازمان منابع طبیعی کشور اعتبارات لازم را به استان اختصاص دهد تا طرحهای مقابله با فرسایش بادی در این ۱۴ کانون اجرایی شود، از سوی دیگر، وظیفه وزارت نیرو است که نسبت به تأمین حقابههای زیستمحیطی تالاب گاوخونی و رودخانه زایندهرود اقدام کند.
شیشهفروش با اشاره به تدوین سند جامع کاهش آلودگی هوای اصفهان توسط سازمان محیط زیست در فروردین سال گذشته با ۱۰۵ اقدام اجرایی، گفت: این سند باید توسط ۱۷ دستگاه اجرایی، عملیاتی شود.
وی با اشاره به ثبت ۱۲۲ روز هوای ناسالم اصفهان در سال گذشته عنوان کرد: شرایط روزهای آلوده امسال مشابه سال گذشته خواهد بود، لذا پیش از آغاز فصل پاییز باید برنامهریزیهای لازم برای کاهش آلایندهها اجرایی شود.
مدیرکل مدیریت استانداری اصفهان بر لزوم تشکیل کمیتههای تخصصی مقابله گردوغبار با محوریت منابع طبیعی و کاهش آلودگی منابع متحرک با محوریت دفتر فنی استانداری افزود: لازم است دستگاههای شرکتکننده در جلسات کاهش آلودگی هوای استان، گزارش اقدامات را به صورت منظم ارائه دهند، چرا که مسئله سلامت مردم در میان است.
شیشهفروش با اشاره به برگزاری جلسات هفتگی کاهش آلودگی هوا و محیط زیست برای پیگیری مصوبات به طور منظم، تصریح کرد: تمام دستگاهها باید با جدیت وظایف خود را در فرایند کاهش آلودگیها اجرایی کنند.