شناسهٔ خبر: 73846680 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: میراث آریا | لینک خبر

ثبت جهانی دره خرم آباد دستاوردی بزرگ برای باستان‌شناسی است

رئیس بخش پارینه‌سنگی موزه ملی ایران گفت: ثبت جهانی دره خرم آباد دستاوردی بزرگ برای باستان‌شناسی پارینه سنگی است

صاحب‌خبر -

به گزارش میراث آریا، فریدون بیگلری که در فرآیند ثبت جهانی مکان‌های پیش از تاریخ دره خرم‌آباد در فهرست میراث جهانی یونسکو مشارکت فعال داشته در ارزیابی این رویداد گفت: ثبت جهانی این مجموعه غار و پناهگاه، نه‌تنها نخستین مورد از ثبت جهانی یک مجموعه مکان عمدتاً پارینه‌سنگی ایران در سطح جهانی است، بلکه دستاوردی بزرگ برای باستان‌شناسی پارینه سنگی به شمار می‌رود.

رئیس بخش پارینه‌سنگی موزه ملی ایران که اخیراً کاوش‌های باستان‌شناسی در غار قمری (یکی از محوطه‌های کلیدی این دره) را هدایت کرده، افزود: این رویداد همچنین بازتاب نقش فزاینده باستان‌شناسی و باستان‌شناسان در فرآیند پژوهش و تهیه پرونده‌های ثبت جهانی مکان‌های میراث فرهنگی در ایران است.

او با تأکید بر ارزش علمی این مجموعه اظهار کرد: هر پنج غار و پناهگاه صخره‌ای این مجموعه، علاوه بر آثار دوره‌های پارینه سنگی جدید و فراپارینه سنگی و همچنین دوره‌های متاخرتر، شواهد مستندی از استقرار انسان در دوره پارینه‌سنگی میانه ارائه داده‌اند.

بیگلری گفت: کاوش‌های انجام شده در این مکان‌ها اطلاعات مهمی درباره شیوه‌های زندگی نئاندرتال‌ها، از جمله فرهنگ مادی و معیشت آن‌ها ارایه کرده‌اند و تداوم این پژوهش‌ها می‌تواند حتی سرنخ‌هایی از تعاملات احتمالی انسان‌های نئاندرتال با انسان‌های مدرن اولیه را در این دره به دست دهد.

 رئیس بخش پارینه‌سنگی موزه ملی ایران همچنین با تأکید بر اهمیت حفاظت مؤثر از این میراث شکننده، اقدامات اخیر در استان لرستان را نمونه‌ای موفق از حفاظت پیشگیرانه در سطح کشور دانست و افزود: استان لرستان، به‌ویژه در حوزه حفاظت از میراث پارینه‌سنگی، گام‌های مهمی برداشته است.

او اظهار کرد: نصب نرده‌های حفاظتی در چهار غار مهم دره خرم‌آباد و تعیین عرصه و حریم قانونی آن‌ها، نه‌تنها به صیانت از این آرشیوهای ده‌ها هزار ساله کمک می‌کند، بلکه زمینه مناسبی برای انجام پژوهش‌های علمی بیشتر و معرفی بهتر آن‌ها به عموم را فراهم کرده است.

بیگلری گفت: در مجموع ثبت این مکان‌ها در میراث جهانی یونسکو تأکید مجددی بر نقش کلیدی دره خرم آباد در درک یکی از مهم‌ترین فصل‌های تاریخ بشر در ایران و جهان است و جا دارد در اینجا به تمامی دست اندرکاران این کار فرهنگی سترگ در وزارت میراث فرهنگی، خصوصاً همکارانم در اداره کل میراث فرهنگی استان لرستان از جمله دکتر عطا حسن پور مدیر کل استان و باستان‌شناس بنام صمیمانه دست مریزاد بگویم.

انتهای پیام/