مجتبی گهستونی، فعال رسانه در یادداشتی نوشت: اگر به اثرات همه جانبه مثبت گردشگری اعتقاد داریم، اگر به توسعه پایدار باور داریم، اگر به ایران میاندیشیم، پس ثبت جهانی «محوطههای پیش از تاریخ دره خرمآباد» باید خوشحالمان کند.
دره خرمآباد با زیر مجموعهای از محوطههای شاخص پارینهسنگی شامل غارهای کلدر، یافته، قمری، کونجی، گیلوران، پناهگاه سنگی گرارجنه و تپه فلکالافلاک و قدمتی بیش از ۶۳ هزار سال در چهلوهفتمین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو در پاریس ثبت جهانی شد تا یک ایران به بیستونهمین گنجینه میراثی خود افتخار کند و زین پس جهانیان، نام لرستان و خرمآباد را بیشتر بشنوند.
ضمن اینکه ثبت جهانی «محوطههای پیش از تاریخ دره خرمآباد» را به مردم کهن دیار لرستان تبریک میگم، به مردم ایران و به خصوص استانهای همجوار لرستان نیز شادباش گفته و این نوید را میدهم که آنها نیز از پیامد این ثبت جهانی خوشحال خواهند بود و باید برنامهریزیهای لازم را برای بهره بردن از فواید ثبت جهانی «محوطههای پیش از تاریخ دره خرمآباد» انجام دهند.
با توجه به اینکه ثبت جهانی محوطههای پیش از تاریخ دره خرمآباد، علاوه بر حفاظت و صیانت از آثار ارزشمند، مزایایاقتصادی، اجتماعی، و فرهنگی متعددی را به همراه دارد. این امر به افزایش آگاهی جهانی از میراث یک شهر و استان، جذب گردشگران و سرمایهگذاری، ارتقای هویت ملی و تقویت حس تعلق به فرهنگ و تاریخ کمک میکند.
با توجه به اینکه ثبت جهانی قادر است تعداد گردشگران داخلی و خارجی را افزایش دهد. این امر به رونق اقتصادی مناطق اطراف اثر ثبت شده و ایجاد فرصتهای شغلی جدید منجر میشود. ضمن اینکه توجه به نقش جوامع محلی در حفاظت از میراثفرهنگی و بهرهمندی از مزایای ثبت جهانی، از اهمیتبالایی برخوردار است، در چنین شرایطی استانهای همجوار با لرستان هم برخوردار از این مواهب خواهند بود. زیرا لرستان از شمال با استانهای همدان و مرکزی، از شرق با استان اصفهان، از جنوب با خوزستان و از غرب با استانهای کرمانشاه و ایلامهمسایه است. همچنین این استان از طریق باریکهای در سمت جنوب شرقی دارای مرز بسیار کوتاهی با استان چهارمحال و بختیاری است.
پس علاوه بر با برنامهریزی برای بهرهمندی استان صاحب لوح ثبت جهانی از فواید هرچه بیشتر ثبت جهانی که میتواند در رونق زندگی مردم نقش محوری و اساسی داشته باشد و همه مردم از کسبه و بازاری و فرهنگی و ... در این رویداد جهانی بهرهمند شوند، بیشک متولیان امر در استانهای جانبی لرستان هم باید برنامه منسجمی به منظور بهرهمندی از این ابزار ثبت جهانی که برای توسعه پایدار در نظر گرفته شده طرحریزی کنند تا با افزایش گردشگری و سرمایهگذاری، جوامع محلی استانهای پیرامون لرستان هم از مزایای اقتصادی و اجتماعی مورد نظر برخوردار شوند.
در بیانیه رسمی یونسکو آمده اکه کاوشهای علمی در این محوطهها، دادههای ارزشمندی از فرآیندهای مهاجرت انسانهای هوشمند از آفریقا به اوراسیا در اختیار بشر قرار داده و شواهد موجود، نقشی محوری برای ایران در شکلگیری و گسترش فرهنگهای پارینهسنگی در سطح جهانی ترسیم میکند.
گفتنی است که دره خرمآباد از غار کلدر در شمالیترین نقطه شهر آغاز و به غار یافته درغربیترین نقطه شهر ختم میشود و این دره به شکل U شکل میباشد. هفت غار و پناهگاه صخرهای،۳ پل، یک قلعه، یک باغ تاریخی، یک رودخانه و چهار بنا جمعا ۱۷ اثر در این مجموعه وجود دارد. البته کاروانسرای چمشک و راه آهن لرستان ۲ اثر ثبت شده هستند که ثبت زنجیرهای جهانی بوده اما این ۲ اثر به نام لرستان ثبت نشده و در فهرست کاروانسراهای ایران و راه آهن سراسری کشور به ثبت رسیدهاند. با ثبت جهانی دره خرمآباد، دیپلماسی فرهنگی تقویت شده است و با این رویداد تاریخی بزرگ از این پس مردم خرمآباد و استان با زبان مشترک جهانی با توریستها صحبت میکنند و ارزشهای جهانی خود را به رخ دنیا می کشند.
ثبت جهانی محوطههای پیش از تاریخ دره خرمآباد در شرایطی رخ میدهد که ایران در هفتههای گذشته مورد تعدی و تعرض دشمن صهیونیستی قرار گرفته و ثبت شدن دره خرمآباد در این ایام، قطعا به افزایش احساسات ملی گرایانه و هویتی نیز کمک زیادی کرده؛ همچنین ریشهدار بودن آن ملت را اثبات میکند.
انتهای پیام/