شفقنا- دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، معاونت تبلیغ حوزه های علمیه، جامعة الزهرا (س)، حوزه های علمیه خواهران و سازمان تبلیغات اسلامی در زمره بازوهای تبلیغی حوزه های علمیه هستند. رهبر انقلاب اسلامی در دیداری که با مبلغان داشتند بر اولویت قرار گرفتن امر تبلیغ در حوزه تاکید کردند و پیرو آن، مراجع عظام تقلید در نامه های جداگانه به مدیر حوزه های علمیه بر برنامه ریزی جهت برآورده کردن مطالبه رهبر انقلاب تاکید کردند. به همین منظور نهادهای تبلیغی حوزوی در نشست خبری که امروز در مرکز مدیریت حوزه های علمیه برگزار شد، گزارشی از عملکرد زیرمجموعه خود ارائه کردند.
گزارش خبرنگار شفقنا از این نشست خبری را در ادامه بخوانید:
راه اندازی رشته های تخصصی تبلیغ در سطوح ۳ و ۴ حوزه های علمیه
به گزارش خبرنگار شفقنا، حجت الاسلام والمسلمین حسین رفیعی، معاون امور فرهنگی و تبلیغ حوزه های علمیه به مسئله «تمدن سازی» به عنوان یکی از تاکیدات رهبر انقلاب اسلامی اشاره کرد و اظهار داشت: امروز ما با دو تمدن روبرو هستیم؛ یکی تمدن غربی و دیگری تمدن اسلامی است. تمدن غربی برپایه امانیسم، پلورالیسم و لیبرالیسم و اصالت فرد شکل گرفته است. در امانیسم غربی، انسان جای خدا قرار گرفته و در پلورالیسم، نسبیت گرایی مطرح است و فلسفه اخلاق زیر سوال می رود و در سکولاریسم، دین برای اداره جامعه و حکومت برنامه ای ندارد و ناکارآمد است.
وی تصریح کرد: این فضای فکری بر کشور و جهان سایه انداخته و امروز دنیا با این تفکر مواجه شده است. از سوی دیگر، امپراطوری رسانه در اختیار جهان غرب است که قصد برهم زدن نظم جهانی را دارد و تلاش می کند افراد به آن سمت و سو بیندیشند. و به نوعی یک تهاجمی علیه فرهنگ اصیل اسلامی و دینی و انقلابی رو هم در ذات خود دارد که نفی فرهنگ انقلاب رو میکند چون فرهنگی مبتنی بر خوی استکباری است که میخواهد جوامع را تحت سلطه خود بگیرد.
معاون تبلیغ حوزه های علمیه گفت: در تمدن غربی، کشورها به سلطه پذیر و سلطه گر تقسیم می شوند که مبنای سلطه گری اقتداری است که کشورها دارند و مبنای سلطه پذیری در واقع همان ضعف و فقری است که به لحاظ فرهنگی و اقتصادی و سیاسی و اجتماعی بر آن کشورها حاکم می شود لذا این گفتمان و تمدن این مساله را دنبال می کند. در مقابل این تمدن، تمدن نوین اسلامی است که برپایه معنویت و کرامت و توحید شکل گرفته است.
وی بیان کرد: مسئله ای که دشمن، آن را به یک گفتمانی تبدیل کرده بود که دین نمیتواند جامعه را اداره بکند امروز می بینیم که شکست خورده است و انقلاب اسلامی با رهبری امام راحل و حضرت آیت الله خامنه ای به راه خود ادامه می دهد. چون انقلاب هم بر پایه «جمهوریت» شکل گرفت هم بر پایه «اسلامیت». «جمهوریت» در واقع نقش مردم در اداره جامعه و «اسلامیت» نقش دین را در اداره جامعه تعریف می کند و تمام تلاش دشمن این هست که جمهوریت و اسلامیت را مانند تقابل علم و دین و در کشور ما مانند تقابل ایران و ملیت نشان دهد. از سوی دیگر، تمام تلاش اندیشمندان اسلامی و انقلابی این بود که مخالف بودن این را نشان دهند از جمله، شهید مطهری در کتاب انسان و ایمان نشان داد علم و دین با هم سازگاری دارند و در تقابل و تنافی نیستند و از طرفی در کتاب خدمات متقابل اسلام و ایران نشان داد ایران تمام استعداد خود را در خدمت اسلام قرار داد و از طرفی هم آمیختگی سیاست و دیانت که امروز آن را میبینیم.
وی تاکید کرد: دشمن تلاش می کند که اسلام در جهان نباشد چون این انقلاب برهم زننده تفکر دو بلوک غرب و شرق است و مدل جدیدی از حکمرانی را ارائه کرد.
فصول تبلیغی گسترش یافته است
وی از فعالیت مستمر مبلغان در عرصه بین الملل خبر داد و گفت: در موسم اربعین بالغ بر ۵۰۰ مبلغ زباندان حضور دارند ضمن اینکه ارتقاء فصول تبلیغی رخ داده و مناسبت هایی مانند عید را هم مشمول طرح تبلیغی قرار دادیم.
وی با بیان اینکه امروز بیشترین بودجه حوزه (یک سوم) در مساله تبلیغ است، از تحول در اعزام ها خبر داد و گفت: در مناسبت های تبلیغی ۱۷۰ طلبه و استاد نخبه اعزام می شوند و بین مردم حضور میدانی دارند.
وی عنوان کرد: گرایش اساتید به مساله تبلیغ زیاد شده است. در ماه مبارک رمضان امسال نزدیک ۶۰۰۰ نفر استاد فعال در تبلیغ شدند. بسترسازی ها و فرآیندهایی را حوزه علمیه تدبیر کرده که این اتفاق بیفتد.
رفیعی ابراز داشت: امروز طرح اوقات فراغت تابستانه ویژه جوانان و نوجوانان طراحی شده که امسال اجرا می شود گرچه در سال های گذشته جسته و گریخته انجام می شد.
وی از فعالیت ۱۰۷۶ گروه تبلیغی کف میدان خبر داد و افزود: اینها که برخی استانی و برخی تخصصی و برخی کشوری هستند که هویت جدیدی پیدا کردند و کاری برای آنها تعریف شده که باید بدان ها توجه کرد.
وی افزود: برای اینکه چرخه تحول در عرصه تبلیغ صورت گیرد، باید سه گام اساسی برداشته شود؛ یک، تشکیل شورای راهبری میان واحدهای تبلیغی درون حوزه. دوم، انسجام نهادهای بیرونی حوزوی. سوم، ایجاد جبهه فرهنگی در کل کشور میان نهادهای حوزوی و غیر حوزوی.
وی گفت: در ساختار حوزه مدیریت تبلیغ دانشگاه با رویکرد واسپاری به استان ها و نهادهای تبلیغی ایجاد شده است و حوزه تنها نقش راهبری و هدایتگری را دارد.
دوره تربیت خطیب رو به گسترش است
معاون تبلیغ حوزه های علمیه از شکل گیری دوره تربیت خطیب در حوزه خبر داد و گفت: ۲۵ طلبه در دوره تربیت خطیب شرکت کردند که الان برخی به خروجی های خوبی رسید و رو به گسترش است.
وی افزود: رشته های تخصصی تبلیغ در سطح سه و چهار ایجاد کردیم و طلابی که می خواهند وارد عرصه تبلیغ شوند می توانند در آن رشته ها تحصیل کنند.
وی از مرکز اینترنتی تبلیغ در حوزه خبر داد و گفت: ۲۴ مرکز تبلیغ اینترنتی در استان ها راه اندازی شده است که راهبری جریان دینی تبلیغی با همکاری نهادهای حوزوی را عهده دار باشند.
اعزام 13 هزار مبلغ در محرم 1447 از سوی دفتر تبلیغات اسلامی
به گزارش شفقنا، حجتالاسلام سعید روستاآزاد، معاون تبلیغی دفتر تبلیغات حوزه علمیه قم هم گفت: دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم دو ماه پس از انقلاب اسلامی به دستور حضرت امام خمینی(ره) تاسیس شد و از آن زمان تاکنون با هدف تجهیز طلاب و مبلغان برای نقشآفرینی فعال در عرصه تبلیغ، فعالیت گستردهای داشته است.
وی افزود: در طول بیش از ۴۵ سال گذشته تا امروز، حوزههای مختلفی مانند شناسایی مهاجمین، رتبهبندی مبلغان، تولید محتوا و اعزام مبلغ به سراسر کشور به طور مستمر پیگیری شده است.
معاون فرهنگی و تبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی اعلام کرد: در حال حاضر بیش از ۶۵ هزار مبلغ ساماندهی و رتبهبندی شدهاند که حدود سه هزار نفر از آنان در جمعهای تخصصی فعال هستند. همچنین مرکز آموزش مهارتی و کاربردی مبلغان با ارائه بیش از ۲۰۰ هزار دقیقه آموزش حضوری و مجازی، نقش موثری در توانمندسازی مبلغان ایفا میکند.
وی به استمرار تولید محتوای تبلیغی اشاره کرد و گفت: مجموعه توشههای تبلیغی که بیش از ۲۸ سال است منتشر میشود، در مناسبتهای مختلفی چون محرم و رمضان در اختیار مبلغان قرار دارد و تمامی محتواها به صورت آنلاین در سایت دفتر قابل دسترسی است.
روستاآزاد با اشاره به فعالیت دفتر اعزام مبلغ گفت: محرم امسال قریب ۱۳ هزار نفر مبلغ به سراسر کشور اعزام شدند.
اختتامیه جشنواره «جنات» در پایان تابستان
وی درباره جشنواره «جنات» گفت: این جشنواره در راستای ماموریتهای تبلیغی حوزه، به ویژه تربیت مبلغ، تولید محتوا و طراحی روشهای نوین تبلیغ، با هدف جذب جوانان و نوجوانان برگزار شده است و تاکنون هزاران مبلغ در آن شرکت کردهاند.
وی یادآور شد: جشنواره جنات با همکاری مجموعه های حوزوی در حال فعالیت است و امید می رود اختتامیه جشنواره در پایان تابستان برگزار شود.
وی تصریح کرد: این جشنواره، بخشی از تحقق مطالبه رهبر انقلاب در خصوص راهاندازی کانونهای عظیم تبلیغی در حوزه است که سه ماموریت تربیت مبلغ، تولید محتوا و تولید روش های مورد نیاز برای آنها تعریف شده است.
معاون تبلیغی دفتر تبلیغات همچنین به ضرورت ارتقای جایگاه تبلیغ در حوزه علمیه اشاره کرد و گفت: همه مجموعه ها از مطالبه رهبر انقلاب در زمینه تبلیغ که باید در اولویت باشد عقب هستیم. اگر می خواهیم تبلیغ به جایگاه اول برسد باید هم در پذیرش طلاب، هم در آموزش و هم بکارگیری طلاب و هم نقش دهی به تبلیغ باید انقلاب و دگرگونی قابل توجهی رخ دهد.
وی افزود: در مواضع تلنگری، به تبلیغ و اهمیت تبلیغ و اهمیت مبلغان به مردم توجهاتی می شود اما اینکه در ساختارها و تدابیر کلان حوزوی بیاید اتفاقی نیفتاده است.
وی گفت: مراکز حوزوی به لحاظ تولید محتوا محصولات خوبی در این جنگ تولید کردند و اگر به این ظرفیت های استحصال شده حوزوی توجه مستمر شود، بنظر میرسد زمینه برای اولویت تبلیغ در حوزه ها حاصل شده است.
راه اندازی مدرسه «شمع» در سازمان تبلیغات اسلامی
به گزارش خبرنگار شفقنا، حجت الاسلام رضا عزت زمانی، معاون فرهنگی تبلیغی سازمان تبلیغات اسلامی هم در این نشست خبری بیان داشت: «انقلاب اسلامی» احیای هویت چند هزار ساله مبتنی بر انسان و توحید است و ایران و محیط پیرامون آن صرفا یک جغرافیا نیست بلکه یک تاریخ تمدنی و هویت امتی است که جغرافیا بخشی از آن است لذا امروز ملی گرایی واقعی، فریاد و هیهات ها در دفاع از وطن و «ایران بخوان»، هویت ملی واقعی است نه ادعاهای واهی کسانی که خود را پشت ملی گرایی پنهان کرده بودند، امروز می خواهند هویت دینی و مذهبی را از بین ببرند.
وی ادامه داد: سازمان تبلیغات اسلامی مستقیماً ماموریت تبیین اسلام ناب به گونهای که بر جان و دل مخاطب بنشیند به خصوص جوانان جویای حقیقت را دارد لذا سازمان تبلیغات تمام همت خود را بر این قرار داده تا با استفاده از همه ظرفیت های موجود در عرصه تبلیغ، نقش خود را ایفا کند.
وی افزود: «تبلیغ طلبگی» بخشی از ۴۰ ماموریتی است که سازمان تبلیغات اسلامی برعهده دارد یعنی آن چیزی که به عنوان اعزام مبلغ و جریان سازماندهی مبلغ وجود دارد بخشی از ۴۰ ماموریت سازمان در حوزههای مختلف میدان، رسانه، هنر و امثال آن است.
معاون فرهنگی تبلیغی سازمان تبلیغات اسلامی با اشاره به برنامه های مختلف سازمان مانند «برنامه محفل»، «زندگی با آیه ها» گفت: معتقدیم بخش مهمی از تبلیغ امروز و جریان سازی تبلیغی امروز در این محورها در فضای جنگ ذهنی جنگ روایتها سوار است لذا تغییر ذهنیت جامعه و تغییر ذهنیت و درک جامعه از خودش امروز بزرگترین عرصه تبلیغ است.
وی تاکید کرد: ما معتقدیم جامعه، جامعه متدین، دیندار ، پیشرو و معتقد به اسلام و انقلاب است کما اینکه در جنگ ۱۲ روزه همه دیدیم کسانی را که حقیقت درونی خود را در دفاع از کشور و انقلاب بروز دادند. به نظر می رسد بروز دادن این حقیقت و دارایی درونی کار عرصه تبلیغ در امروز انقلاب اسلامی است.
وی عنوان کرد: گاهی تصویر می شود مردم ایران مردم جدا شده از اسلام و انقلاب هستند که گاهی به دلیل جهان زیستی و جهان اندیشی و تعاریفی که وجود دارد از مرزها و تمدن و وطن و موقعیت خود عبور کردند درحالیکه ما معتقدیم مردم به شدت معتقد به این چارچوب ها هستند چون پایه و اساس انقلاب اسلامی بر یک هویتی است که تمام این طول تاریخ، اسلام و حقیقت تدین در این جغرافیای از عالم وجود داشته است.
وی یادآور شد: حضور در جریان غدیر، حضور سه میلیونی مردم در تهران و حدود ۱۵ میلیونی در سراسر کشور با همه محدودیتها و با همه شرایط خاص امنیتی درست یک روز بعد از وقایع سهمگین و سخت که در کشور اتفاق افتاد، نشان از یک امر درونی، حقیقت تدیّن و شجاعت مردم دارد.
وی خاطرنشان کرد: در عرصه هنر، اگر هنر یک خواننده ایرانی با یک هویتی، در مسیر درست و در شناخت این هویت ملی او استفاده شود می تواند بسیار موثر باشد.
عزت زمانی تعامل و هم افزایی و تسهیلگری و پشتیبانی با نهادهای حوزوی تبلیغی یکی از ماموریت های سازمان دانست و گفت: معتقدیم خطاب اصلی رهبر انقلاب در مسئله «تبلیغ» حوزههای علمیه است؛ در عین حال، تلاش کردیم در قرارگاه ها، مجموعه فعالیت ها و حرکت های جمعی خودمان را در کنار حوزه علمیه قرار دهیم و به طور مثال در پویش «زندگی با آیه ها» این هم افزایی ویژه به منصه ظهور رسید.
وی بزرگترین پویش کنشگری عمومی مردم در کشور را پویش قرآنی دانست و گفت: کانون های عظیم تبلیغ، سه گانه محتوا، آموزش و تربیت و روش را تلاش کردند پیش ببرند و در سازمان بنای ما بر این بود که میدان را سازماندهی کنیم.
وی از راه اندازی مدرسه «شمع» خبر داد و در توضیح فعالیت آن عنوان کرد: در این مدرسه، استاد طراز اول تبلیغ با کمک شاگردان خود، در یک موضوع تخصصی یا در روشها و قالبهای تبلیغی تولید محتوا کرده و نیز روش های تبلیغی را به اشتراک گذاشته و تلاش می شود که با سازماندهی اینها رو پیش ببریم.
وی در آماری گفت: در ماه مبارک رمضان و طرح «زندگی با آیه ها» نزدیک به ۵۰ هزار نفر از طلبه ها با محوریت حدود ۱۸ استاد و در ماه محرم ۳۹ هزار نفر دوره با حضور ۱۴ استاد شرکت کردند.
معاون سازمان تبلیغات اسلامی بیان داشت: سامانه شمع وظیفه ساماندهی مبلغان را دارد که ۱۳۰ هزار نفر ثبت نام و متوسط ۵۰ هزار گزارش در موسمها سبز دارد که البته ۱۳۰ هزار مورد همپوشانی با نهادهای دیگر هم دارد.
بیش از 40 درصد مبلغان در دو سال اخیر «بانوان» بودند
وی با بیان اینکه رویکرد حاکمیتی در سازمان تبلیغات اسلامی را تغییر داده و ملاک و معیار ما، تبلیغ مبلغین در میدان است، گفت: مرکز خدمات حوزه های علمیه و دفتر رهبر انقلاب حمایت های ویژه ای از مبلغین داشتند. همچنین تلاش کردیم فعالیت های بومی و مستقل را تقویت کنیم.
وی از افزایش قابل توجه مبلغات در میدان خبر داد و گفت: در این دو سال بیش از حدود ۴۰ درصد مبلغان و شاید نزدیک ۱۳۰ هزار نفر از جمعیت مبلغان را بانوانی تشکیل دادند که در میدان در حال تبلیغ بودند.
وی تصریح کرد: در گام سوم، ملاک خود را «حرف نو» قرار دادیم چون معتقدیم از حرف و تبیین و گفتگوی با مردم، فرصت گفتگو با مخاطبین ایجاد می شود و سعی کردیم سامانه و مدل های تولید محتوا را متحول کنیم از گروه های موثر تولید کننده محتوا که در قالب یک مجمعی به عنوان «هم قلم» شکل گرفته و در عرصه های مختلف در حوزه های تخصصی و موضوعات عمومی تولید محتوا می کنند.
وی خاطرنشان کرد: مجموع گروه های ما در محرم امسال بیش از ۵۰ محصول تولید کردند و ما وظیفه خود را حمایت از مجموعهها و کنشهای آنها بویژه اساتید شاخصی که تولید محتوای تبلیغی دارند، میدانیم.
تلاش جامعة الزهرا بر تحقق الگوی زن مسلمان ایرانی
به گزارش شفقنا، خانم معصومه شریفی، معاون تبلیغ جامعة الزهرا (س)،هم در سخنانی با اشاره به تاکیدات مکرر رهبر انقلاب اسلامی در سالهای اخیر بر نقش حوزههای علمیه در حفظ ایمان و دینداری مردم، و ضرورت اولویت دادن به تبلیغ در برنامهریزیهای حوزه تأکید کرد.
وی یادآور شد: رهبر انقلاب بارها فرمودهاند که مسئولیت ایمان و دینداری مردم بر عهده حوزههای علمیه است و باید طراحی و سیاستگذاریها به گونهای باشد که این مسئولیت بهدرستی انجام شود.
شریفی خاطرنشان کرد: متأسفانه در گذشته اولویت اول حوزههای علمیه تبلیغ نبوده است، اما اکنون لازم است این رویکرد تغییر کند و تبلیغ به صدر برنامهها منتقل شود.
معاون تبلیغ جامعه الزهرا (س) همچنین به تاریخچه شکلگیری این نهاد اشاره کرد و گفت: جامعة الزهرا به دستور امام راحل و همزمان با پیروزی انقلاب اسلامی تأسیس شد و امروز با گذشت بیش از چهل سال، هزاران طلبه خانم را تربیت کرده که نقش مهمی در عرصه تبلیغ و فرهنگسازی دارند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود، به اهمیت نقش حوزههای علمیه خواهران در عرصه زن و خانواده پرداخت و گفت: طراحی سرفصلهای آموزشی باید به گونهای باشد که خروجی آن تربیت مبلغ موفق، کنشگر، تأثیرگذار و مدیر فرهنگی در حوزه زن و خانواده باشد.
وی با تأکید بر جنگ تمدنی کنونی میان تمدن غربی و تمدن اسلامی گفت: در این جنگ تمام عیار که جنگ ارادهها و ارزشها است، تبلیغ حوزههای علمیه باید نقش خود را در تبیین حقانیت اسلام و مقابله با تمدن غربی که مبتنی بر مادیگرایی و سلطه است، ایفا کند.
وی با اشاره به جنگهای نیابتی از جمله جنگ ۸ ساله و جنگ ۱۲روزه اخیر افزود: این جنگها تلاشی برای مهار انقلاب اسلامی و مقابله با دین اسلام است و حوزههای علمیه باید با جهاد تبیینی و فعالیتهای فرهنگی و رسانهای این تهدیدات را پاسخ دهند.
وی در پایان تأکید کرد: این نهاد با تمرکز بر تربیت طلاب مبلغ و ارائه برنامههای آموزشی و تبلیغی در عرصه زن، خانواده و جامعه، به دنبال تحقق الگوی زن مسلمان ایرانی است که از نگاه رهبر انقلاب، الگویی سوم، مستقل و برخاسته از اسلام و فرهنگ ایرانی است.