شناسهٔ خبر: 73831436 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: قدس آنلاین | لینک خبر

حجت‌الاسلام رفیعی بیان کرد: ‏انقلاب اسلامی؛ مدل تمدن‌ساز در مصاف با سلطه

حجت‌الاسلام رفیعی، معاون تبلیغ حوزه‌های علمیه، انقلاب اسلامی را نه تنها الگویی نوین از حکمرانی، بلکه پیشران تمدن نوین اسلامی در جهان برشمرد. او با تشریح تقابل این مدل با مبانی سلطه‌گرایانه غرب، پایداری ۴۷ ساله آن را در برابر تمامی فشارها برجسته ساخت.

صاحب‌خبر -

‏حجت‌الاسلام حسین رفیعی، معاون تبلیغ حوزه‌های علمیه، پیش از ظهر امروز در نشست خبری خود با اصحاب رسانه، به موضوع تمدن‌سازی پرداخت و اظهار داشت: مقام معظم رهبری در پیام صدمین سالگرد تأسیس حوزه علمیه قم، بر اهمیت تمدن‌سازی تأکید ویژه‌ای داشته‌اند. از این رو، موضوع تمدن و به‌ویژه تمدن نوین اسلامی، رویکردی ضروری و الزامی برای همگان است.

ایشان افزود: امروزه، دو رویکرد عمده تمدنی مبنی بر تمدن غربی و تمدن اسلامی در جهان وجود دارد. تمدن غربی بر مبانی‌ای همچون اومانیسم، رئالیسم، سکولاریسم، لیبرالیسم و اصالت فرد شکل گرفته است. در نگرش اومانیستی غرب، انسان به‌جای خداوند قرار گرفته و در فضای پلورالیسم، حقیقت و ارزش‌های ثابت نفی می‌شوند؛ در نتیجه، فلسفه اخلاق مورد تردید قرار می‌گیرد و همه چیز در بستری از نسبی‌گرایی تعریف می‌شود.

معاون تبلیغ حوزه‌های علمیه در تشریح فضای سکولاریسم بیان کرد: در فضای سکولاریسم، دین بدون برنامه بوده و ناتوان از اداره جامعه و حکومت تلقی می‌شود و کارآمدی لازم را برای سامان‌بخشی به اجتماع ندارد. در چنین فضایی، نه تنها روح جامعه نادیده انگاشته می‌شود، بلکه تأکید بر فردگرایی دارد. این فضای فکری، چتر خود را بر فضای کشور و جهان گسترده و ذهنیت بسیاری از جوامع، از جمله جامعه ما را تحت تأثیر قرار داده است. در همین راستا، امپراتوری رسانه‌ای که در خدمت تمدن مادی غرب قرار دارد، به ابزاری برای تخریب ارزش‌ها، فرهنگ‌های اصیل و هویت تاریخی جوامع بشری تبدیل شده است.

وی ادامه داد: این امپراتوری رسانه‌ای، با هدف بر هم زدن نظم فکری جوامع، در حال ترسیم ریل‌های فکری و جهت‌دهی به افکار عمومی به‌گونه‌ای است که هم‌راستا با اهداف خود، قضاوت و اندیشه افراد را شکل دهد. این روند، در ذات خود نوعی تهاجم به فرهنگ اصیل اسلامی، دینی و انقلابی نیز به همراه دارد؛ فرهنگی که به دلیل ایستادگی در برابر خوی استکباری و سلطه‌گرانه، همواره مورد نفی قرار گرفته است.

رفیعی ضمن بیان اینکه در نظام تمدنی غرب، کشورها به دو دسته سلطه‌گر و سلطه‌پذیر تقسیم می‌شوند تصریح کرد: سلطه‌گری بر مبنای اقتدار اقتصادی، سیاسی و فرهنگی تعریف می‌شود، در حالی که سلطه‌پذیری نتیجه ضعف و فقر در همین عرصه‌های اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی حاکم است. در نتیجه، این گفتمان و تمدن به دنبال حفظ آن است.

معاون تبلیغ حوزه‌های علمیه تمدن نوین اسلامی را در مقابل تمدن سلطه قرار داد و اظهار داشت: در مقابل تمدن سلطه، تمدن نوین اسلامی قرار دارد که بر پایه توحید، عدالت، کرامت انسانی و معنویت بنا شده است. دشمنان تلاش داشته‌اند تا دین را از صحنه اداره جامعه خارج کنند و آن را ناکارآمد جلوه دهند، اما امروز مشاهده می‌کنیم که انقلاب اسلامی، با رهبری حکیمانه حضرت امام خمینی (رحمة‌الله‌علیه) و هدایت مستمر خلف صالح، مقام معظم رهبری، به‌مدت 47 سال به‌عنوان موجودی زنده و پویا در حال حرکت و هدایت است، رهبری می‌کنند، مردم نیز پای انقلاب ایستاده‌اند.

وی در پاسخ به این پرسش که چرا انقلاب اسلامی زنده است و مردم پای کار آن هستند افزود: انقلاب اسلامی بر دو پایه «جمهوریت» و «اسلامیت» بنیان نهاده شده است. جمهوریت به معنای نقش مردم در اداره جامعه است و اسلامیت نیز به معنای نقش دین در ساختار حکمرانی تعریف می‌کند. دشمنان همواره تلاش داشته‌اند تا میان این دو مؤلفه‌ی بنیادین، تقابل ایجاد کنند؛ همان‌گونه که در سایر عرصه‌ها نیز سعی می‌کنند میان علم و دین، یا میان دین و سیاست، تقابل القا کنند. در کشور ما نیز بعضاً چنین تلاش‌هایی برای ایجاد تعارض میان ایرانیت و اسلامیت صورت گرفته است؛ در حالی که این‌ها نه تنها متضاد نیستند، بلکه با یکدیگر هم‌ساز و درهم‌تنیده‌اند.

رفیعی اذعان کرد: تمامی تلاش اندیشمندان اسلامی و انقلابی آن بوده که این هم‌سویی را به منصه ظهور برسانند. مرحوم استاد شهید مطهری در کتاب "انسان و ایمان"، نشان داده‌اند که علم و دین در تقابل با یکدیگر نیستند، بلکه می‌توانند در تعامل و هم‌افزایی قرار گیرند. ایشان همچنین در کتاب خدمات متقابل اسلام و ایران توضیح می‌دهند که ایران تمامی ظرفیت‌های تاریخی، فرهنگی و تمدنی خود را در خدمت اسلام قرار داده و اسلام نیز به نوبه خود، موجب شکوفایی ایران شده است. همچنین در باب آمیختگی سیاست و دیانت، شواهد فراوانی وجود دارد.

معاون تبلیغ حوزه‌های علمیه علت اینکه دشمنان اسلام و انقلاب اسلامی تمام توان خود را به‌کار گرفته‌اند تا این انقلاب نباشد را این‌گونه بیان کرد: دلیل اصلی این دشمنی آن است که انقلاب اسلامی، بر هم زننده نظام جدید در سطح جهانی است. در زمانی که جهان تحت سلطه دو بلوک شرق و غرب بود، یعنی کمونیسم و حاکم بود، و ساختار امنیتی جهان نیز در انحصار پیمان‌های ناتو (با محوریت آمریکا) و ورشو (با محوریت شوروی) قرار داشت، انقلاب اسلامی الگویی نوین از حکمرانی مبتنی انقلاب اسلامی ارائه کرد.

وی خاطرنشان کرد: این مدل حکمرانی طی 47 سال گذشته، با وجود مواجهه با انواع جنگ‌ها اعم از جنگ سخت، نیمه‌سخت، ترکیبی و ادراکی ایستادگی کرده و بر آن‌ها فائق آمده است. دشمنان نمی‌خواهند ایران و انقلاب اسلامی باقی بمانند، نه صرفاً به خاطر مسائل منطقه‌ای، بلکه به دلیل آن‌که جمهوری اسلامی الگویی جدید از حکمرانی به جهان عرضه کرده که نه شبیه چین و نه مانند روسیه است. در حالی که غرب با روش‌هایی مانند بحران‌سازی در اوکراین برای مهار روسیه، و در تایوان برای مهار چین اقدام می‌کند، در برابر جمهوری اسلامی ایران راهبرد متفاوتی در پیش گرفته و تلاش می‌کند انقلاب را با ایجاد شکاف‌های درونی، مهار کند.

رفیعی عنوان کرد: انقلاب اسلامی نظامی مبتنی بر نظریه مترقی ولایت‌فقیه، حکمرانی دینی و مردم‌پایه است. اگر بخواهیم آن را توصیف کنیم، باید گفت انقلاب موجودی زنده است؛ موتور محرکه‌اش اسلام، راهبر و فرمانده‌اش ولایت، و نیروی پیشران آن، مردم هستند. تا زمانی که این اجزا در کنار هم قرار دارند، قطعاً مدلی نوین و موفق از حکمرانی شکل خواهد گرفت؛ مدلی که در برابر تحریم‌ها و فشارها نه‌تنها تضعیف نشده، بلکه مستحکم‌تر، ریشه‌دارتر، مقاوم‌تر و اثرگذارتر شده و شعاع نفوذ آن نیز روزبه‌روز در حال گسترش است. این نفوذ امروزه در جهان، محسوس و قابل مشاهده است.

معاون تبلیغ حوزه‌های علمیه در پایان سخنانش تأکید کرد: مدل حکمرانی جمهوری اسلامی، که بر پایه تمدن اسلامی شکل گرفته، در مسیر تحقق تمدن نوین اسلامی گام برمی‌دارد. همین هدف است که دشمنان را بر آن داشته تا با تمام ابزارها و روش‌ها، مانع شکل‌گیری آن شوند.